تظاهرکنندگان تونسی: زن مکمل نیست، زن همه چیز است

هزاران نفر از مردم تونس برای احقاق حقوق زنان در این کشور دست به تظاهرات زدند. معترضان حزب حاکم را متهم کردند که در صدد محدود کردن حقوق زنان است. قانون اساسی مصوب ۱۹۵۶ تونس حقوق برابر زن و مرد را به رسمیت می‌شناخت.


بیش از ۶ هزار تن از مردم تونس که اکثرا زن بودند، در راه‌پیمایی روز دوشنبه (۱۳ اوت) از حزب حاکم "النهضة" این کشور خواستند، اصل مربوط به تضمین حقوق برابر زنان و مردان مندرج در قانون اساسی سابق تونس، مصوب سال ۱۹۵۶ را تغییر ندهد.

در این اصل قانون اساسی آمده است: «زن و مرد کاملا برابرحقوق‌اند.» در طرح قانون اساسی جدید تونس، این دو "مکمل" یکدیگر خوانده شده‌اند: «زنان و مردان مکمل یکدیگرند.»

معترضان پلاکاردهایی حمل می‌کردند که روی آن‌ها نوشته شده بود: «زن مکمل نیست؛ زن همه چیز است.» تظاهرات کنندگان هم‌چنین از دولت خواستند، مسائلی چون مبارزه با بیکاری و رشد کشور را در دستور کار خود قرار دهد.

فشار از دو سو به حزب حاکم "النهضة"

حزب اسلام‌گرای میانه‌روی "النهضة" ‌اکنون از دو سو تحت فشار است: از یک سو سلفی‌های افراطی، خواستار اجرای قوانین شرع اسلام در تونس هستند. از دیگر سو نیروهای اپوزیسیون غیرمذهبی، با اجرای این قوانین مخالفند.

حزب النهضة که از اکتبر سال گذشته دولت کنونی تونس را تشکیل داده، اعلام کرده بود که دولتش قوانین شرعی را به اجرا نخواهد گذاشت و حقوق زنان را رعایت خواهد کرد.

تاخیر در تصویب قانون اساسی

 حبیب خضر، نماینده و گزارشگر مجلس موسسان تونس، روز دوشنبه (۱۳ اوت) اعلام کرد که تصویب قانون اساسی جدید، شش ماه به تعویق می‌افتد. او در این رابطه به خبرنگاران گفت: «طرح پیش‌نویس قانون اساسی در پایان ماه آوریل سال ۱۹۱۳ به رای گذاشته خواهد شد.»

قرار بود قانون اساسی جدید تا ۲۳ اکتبر امسال به تصویب برسد. دولت تونس پیشتر اعلام کرده بود که انتخابات سراسری این کشور نیز در ماه مارس ۲۰۱۳ برگزار خواهد شد. بنا به گفته‌ی حبیب خضر، ‌مجلس موسسان در نشست ۳ سپتامبر خود به این موضوع رسیدگی خواهد کرد.

در پی برگزاری انتخابات ۲۳ اکتبر ۲۰۱۱ و تشکیل مجلس موسسان، احزاب اصلی تونس یک سال برای تدوین قانون اساسی این کشور وقت در نظر گرفته بودند.

دعوای قدرت در تونس

 دلیل تاخیر در تصویب قانون اساسی موضع‌گیری‌های گوناگون در قبال شکل حکومتی آینده‌ی تونس است. برخی معتقدند که تونس در آینده باید بر اساس حکومت پارلمانی اداره شود و برخی می‌گویند رییس جمهور در عین حال باید از حقوق ویژه‌ای برخوردار باشد.

تصویب قانون اساسی جدید تونس، لغو قوانین کنونی را به‌همراه خواهد داشت. این قوانین پس از پایان دوره‌ی دیکتاتوری زین‌العابدین بن‌علی، رئیس‌جمهوری پیشین تونس وضع شدند.

قیام مردم تونس علیه رژیم بن‌علی در دسامبر سال ۲۰۱۰ آغاز شد و تا ژانویه‌ ۲۰۱۱ ادامه داشت. این قیام به ۲۳ سال حکومت دیکتاتوری بن‌علی در این کشور پایان داد.

بن‌علی که اکنون ۷۵ ساله است، در ۱۴ ژانویه‌ ۲۰۱۱ به عربستان ‌سعودی گریخت. دادگاهی در تونس او را غیابا به حبس ابد محکوم کرده است.

بن‌علی نخستین دیکتاتور کشورهای عربی بود که در جریان تحولات موسوم به "بهار عربی" قدرت را از دست داد. در پی او دیکتاتورهای دیگری چون حسنی مبارک در مصر و معمر قذافی در لیبی نیز ساقط شدند.

رأی دهید
Afshin London - لندن - انگلستان
تونس تونس، ما نتونستیم
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 17:42
yas abi - ببرسل - لز
مرد و زن مکمل هم هستند. مرد با زن یکی‌ نیست تفاوت دارد. کسی‌ نگفت زن بهتر یا بدتر است. هر دو پیش خدا یکی‌ هستند. کسی‌ بهتر است که پاکتر باشد، مسئولیت شناس باشد. عاقل‌تر و عالم تر است. جنس و نژاد و قبیله ملاک برتری کسی‌ نیست.
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 18:31
همسایه دکتر شریعتی - ایران - ایران
وا اسلاما!!!!!!!!!!!!!!!!
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 19:57
alwaystruth - تهران - ایران
توی ایران زنها برای گرفتن حقشون به کمک ما مردها نیاز دارند، اینجا تونس نیس
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 20:06
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
نکته یی که قبلا هم نوشته‌ام از روند منفی‌ مدرنیسم و روند مثبت اسلامیسم در ۲ کشور تونس و مصر است---وقتی‌ به اجتماعات و مثلا کنسرتهای امّ کلثوم مصری در ۵۰ سال پیش مینگرید در یک سالن چند هزار نفری حتا یک زن محجبه نمی‌بینید!!!! همین طور در تونس قبل از آن-قلاب ایران----تعدد زوجات ممنوع شد و روزه برای کارمندان دولت!! اکنون هجوم اسلام گرایان در جهت بازگشت به عصر حجر!!!
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 19:57
perser68 - فلوریدا - امریکا
و به زودی دیکتاتور اسد و نوکرش خامنه‌ای نکبت!
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 20:26
firozi - بغداد - عراق
راست میگن .سمت راستیه همه چیزه خدایش .مکمل نیست خودش کامله
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 20:49
mountainman - استکهلم - سوئد
تو این بهارهای عربی به نظر من تونس یکمی ارام هست ولی تو بقیه کشورها سلفی ها میخوان به زمان محمد برگردن و با شتر بیان مسافرت
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 21:04
*پسر شجاع* - تهران - ایران
آفرین ..حداقل در عصر رسانه مردم با سرعت بیشتری از عقاید جاهلی و عقب مانده رهایی پیدا میکنند ..کی فکر میکرد بعد از انتخابات مجلس مصر و تونس که اسلامگراها پیروز شدند مردم لیبی به غیر دینیها رای بدن !..و در مصر هم در انتخابات ریاست جمهوری نماینده اسلامگراها فقط با اختلاف 2 درصد پیروز بشه ..مسلما در آینده مردم بیشتر از اسلامگراها دوری خواهند کرد ..
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 22:13
setareh70 - تهران - ایران
آفرین به زنان تونسی....
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 22:41
Shadan Shirin Sokhan - هایدلبرگ - آلمان
(@)--درود بر شما شیر زنان تونسی ! با این‌گونه اعتراض‌ها دقیقا به حقّتان خواهید رسید !! حق گرفتنی است نه دادنی !، تا زمانی‌ که ملتها نسبت به حقوق حقّه خود علیه نظام قیام نکنند ؛ حکومتها این‌گونه تصور میکنند که مردم بردگان تو سری خور آنها هستند !!، نمونه بارز آن حکومت جعلی و فاسد و ظالم جمهوری استفراغی !!، امیدوارم که زنان مظلوم ایران هم یاد بگیرند و نگذارند که حکومت با آنان عین یک برده برخورد کنند ! به امید قیام زنان ایران ! آمین
‌سه شنبه 24 مرداد 1391 - 23:31
silencio - پاریس - فرانسه
اینها هم در نقطه مقابل مردانی قرار گرفتن که تبعیض نژادی قائل میشن!!! همه متن رو نخوندم چون به محض اینکه تیتر رو دیدم به سطحی بودن و پوچ بودن متن هم پی‌ بردم! زن اگه همه چیز بود مرد به وجود نمیامد که!!! اگه مرد نبود نسل زن هم منقرض میشد!!! زن و مرد مکمل همدیگه هستن! همه چی‌ زمانی‌ که به خود قالب میگیره متفاوت دیده میشه ولی‌ در درون یکی‌ هستیم> اشاره به شعور خالص، همان جوهره خالص و حیات بخش که اسم آن را روح گذاشتن*
‌چهارشنبه 25 مرداد 1391 - 12:33
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.