افزایش نزاع های خیابانی؛ انسجام اجتماعی در ایران وجود ندارد
رأی دهید
بابک غفوری آزاد
رییس اداره اجتماعی حوزه پیشگیری قوه قضاییه ایران به وب سایت خبرآنلاین گفته است که آمار نزاع های اجتماعی عمدی در جامعه ایران در حال افزایش است.
به گفته جعفر بای، از دو سال پیش درصد نزاع های خیابانی عمد به غیر عمد، از ۳۰ درصد به ۷۰ درصد افزایش یافته است.
درباره این اظهارات با حسین قاضیان جامعه شناس در آمریکا گفت و گو کرده ام و نخست از او پرسیدم که افزایش تعداد نزاعهای عمدی در ایران مطابق آمارهای این مقام مسول قوه قضائیه حاوی چه نکاتی است؟
حسین قاضیان: آمار اخیر دوباره گواهی است بر فقدان انسجام اجتماعی در جامعه ایران و اختلاف آدم ها را در تعریف از ارزشهای مشترک و شیوههای حل اختلافات وقتی این ارزشها مشترک نیست را بیان میکند.
به این معنی که اگر آدمها ارزشهایشان مشترک باشد یا تعریف روشنی از حق داشته باشند سر این حق اختلاف پیدا نمیکنند، حال میخواهد در مورد پیچیدن یک ماشین جلوی ماشین دیگر باشد یا هر مسئله دیگری که بر سر آن اختلاف پیدا میکنیم. اگر هر دو طرف به یک قاعده تن دهیم و این قاعده بین ما مشترک باشد اختلافی بین ما پیش نمیآید.
مسئله دوم این است که اگر اختلافی بین ما پیش آمد چگونه آن را حل میکنیم. اگر ما به رویهها و نهادهای حل اختلاف مشترکی معتقد باشیم و بدانیم آنها کار خود را درست انجام میدهند، مطابق آن رویهها و از طریق آن نهادها اختلافات خود را حل میکنیم.
اما اگر این طور نباشد و یا نسبت به ارزشهای اولیه اشتراک نداشته باشیم، این اختلافات را به شیوه شخصی حل میکنیم که یکی از موارد شخصی حل اختلافات نزاع است و به خصوص که این نزاع ها برنامه ریزی شده است چوت طرفین قصد داشتند اختلاف خود را به شیوه شخصی حل کنند.
این نشان میدهد افراد به تعریف مشترکی از حق و رویههای حل اختلاف وقتی حق مشترک نیست نرسیدند، یعنی انسجام اجتماعی وجود ندارد.
در صحبتهای مسئول قوه قضاییه ایران آمده که ثبات در روند اقتصادی از راهکارهای کاهش نزاع خیابانی است. چرا جامعه ایران نسبت به سخت شدن شرایط اقتصادی در حال واکنش نشان دادن است؟
مثل هر جامعه دیگر وقتی شرایط اقتصادی سخت میشود یعنی منابع کمتر شده و دسترسی به منابع سختتر میشود، بنابراین دعوا بر سر دستیابی به آن منابع کمیاب بیشتر شده و احتمال نزاع افزایش مییابد. طبیعی است اگر در جامعهای این اتفاق بیفتد شاهد افزایش نزاعها هم هستیم.
چرا این واکنشها به شکل نزاع و درگیری مردم با مردم بروز میکند و نه در شکل اعتراض به مدیریت کلان جامعه؟
چون انسجام اجتماعی وجود ندارد. یعنی من، من هستم و شما هم یک من دیگر هستید. من و شما در عین حال که مشکل مشترکی داریم احساس نمیکنیم ما هستیم. من مشکل خودم را میبینم و شما مشکل خودت را و وقتی مشکلی رخ میدهد من شما را مسئول مشکل خودم میدانم نه این که خودمان را به عنوان ما تعریف کنم و احساس کنم آنهایی وجود دارند که مسئول مشکل ما هستند.
وقتی من، من هستم و شما هم من و دیگری هم من دیگری و نتوانیم از خودمان یک ما تعریف کنیم، چیزی به عنوان «ما» در مقابل مان قرار نمیگیرد که از حکومت بخواهد مشکل من و شما و دیگران را حل کند. تا زمانی که من و شما ما نشدیم، حکومت هم آنها نمیشود و نمیتوانیم از حکومت چیزی بخواهیم پس فقط سعی میکنیم مشکل را بین خودمان حل کنیم و چون شما در مقابل من قرار گرفتید و دارید از منابع کمیاب استفاده بیشتر میکنید، شما را مسئول و رقیب خود میدانم و نزاع را با شما شروع میکنم.
عوامل و مواردی که رییس اداره اجتماعی حوزه پیشگیری قوع قضاییه در دلایل افزایش نزاعهای خیابانی مطرح کرده از جمله بیکاری، نبود شادی و نشاط، تورم و گرانی و حتی خبرهای نگران کننده، پیش از این هم از سوی کارشناسان مطرح میشد اما مسئولان حکومتی کمتر آن را تایید میکردند. به نظر شما چه اتفاقی افتاده که یکی از مسئولان قوه قضاییه وجود این عوامل را تایید کرده است؟
به نظر من تحول خاصی اتفاق نیفتاده است. چون یک مدیر میانی از قوه قضاییه این حرف را زده و نه فردی از دستگاه اجرایی و حتی پلیسی، بنابراین اتفاق خارقالعاده ای رخ نداده و فقط یک مسئول بنابر گزارشهایی که به او رسیده توانسته از این اطلاعات نتایجی بگیرد که بعضا نتایج نادرستی هم نیست و در عین حال مسئولان دیگر هم روی آن تاکید کردهاند.
ولی نباید با این فرض مسایل را دید که تغییری در رویکرد مسولان و مدیریت کلان نظام نسبت به مواجهه با مسایلی اجتماعی از این دست را رخ داده که حالا یک مدیر میانی دارد این تغییر رویکرد را بیان میکند.
در حال حاضر از یک مدیریت مرکزی قابل کنترل در ایران استفاده نمیشود و نظام هم دموکراتیک نیست، بنایراین همیشه در گوشه و کنار ممکن است افراد و گروههایی باشند که حرفهای متناقضی بزنند یا حرفی بزنند که نسبت به حرف مسئول قبلی جدید به نظر برسد و این بیانگر تغییر سیاست نیست.
سربازولایت - اصفهان - ایران
هر چقدر هم که نزاع زیاد باشه به اندازه دوران شاه مخلوع بی سر و پا نمیشه که یه مشت مست و ولگرد تو خیابونا بودن و باعث مزاحمت میشدند از برکت جمهوری اسلامی وضع خیلی بهتر شده و با تدابیر رهبر عزیزمون بهتر هم میشه
چهارشنبه 28 تير 1391 - 21:03
kurosh_alman - فرانکفورت - آلمان
اینها همه نقش جمهوری اسلامی بود که بین مردم با اختلاف طبقاتی شکاف ایجاد کنه و بجون همدیگر ´بندازه و از این بابت با ایجاد وحشت از تجمع مردم خودداری کنه زمانی هم که دعوای وجود نداشته باشه خودشون ۱۰۰ها نفر را به عنوان اراذل اوباش بیرون میارن یا حمله به تفریحگاهها و و... مرگ بر اون خامنهای که چه بروز این مملکت آورد...
چهارشنبه 28 تير 1391 - 21:08
mo.ho - تهران - ایران
میگن شکم گشنه دین و ایمون نمسشناسه راست گفتن.اینجوری همه دارن حق همو میخورن،در نتیجه دعواها بیشتر میشه.بماند که مردم سر مشکلاتی که دارن،کلا اعصاب و حوصله ندارن
چهارشنبه 28 تير 1391 - 21:13
Yek Doost - منچستر - انگلیس
سرباز بی کفایت - اصفهان - ایران. من که زمان شاه نبودم اما میدونم شاه هر چی بد بود حداقل تسبیح اب نمیکشید این رهبر بی لیاقتت خودش سرکرده دزداست همه بدبختی های این ملت مسببش خود نامردشه! راستی تو که رهبرت اینترنت رو فیلتر کرده تو ایران پس واسه چی از فیلتر شکن استفاده میکنی؟؟؟ این کارت ضد ولایت نیست؟؟؟هان؟؟!!! حالم از هر چی ادم نان به نرخ روز خور و حزب بادی بهم میخوره!!
چهارشنبه 28 تير 1391 - 21:41
irane aziz - وین - اتریش
سرباز جهالت،چرا خودتو گول میزنی و سرتو زیر برف میبری،به اندازه کافی از جمهوری اسلامی دروغ میشنوی،دیگه خودت هم به خودت دروغ نگو،نکنه فکر میکنی گرونی هم کمتر شده،اعتیاد هم کمتر شده،فحشا هم کمتر شده،خفقان هم کمتر شده،دزدی هم کمتر شده،واقعا همه دزدیهای تاریخ به ۳۰۰۰ میلیارد میرسه،واقعن گریت نمیگیره که هموطنت با پوسته مرغ بچسو سیر میکنه؟
چهارشنبه 28 تير 1391 - 21:42
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
رژیمیهای وقیح و بی همه چیز دست در دست تعدادی آن قلّابی چون جوابی برای انقلاب کثیف و اشغال ندارند به همراه تعدادی اسلامی اصلاح طلب ---شده اند بلبل درخت نارگیل .... را میکنند-- ۹۰ در صد کاربران هم چون مجسمه ی سنگی کامنتهای ....را میبینند و هیچ عکس العملی !!!!!همین باعث شده مثل....در حال افزایش و سایت را به گند کشیده اند!مرگتان باد که باعث اعدام دهها هزار نفر و مرگ صدها هزار نفر در جنگ خمینی شدید و از رو هم نمیروید!!و تا اعتراضی میشود مثل اوین و کهریزک بر چسب سلطنت طلب میزنید برای حقنه کردن افکار کثیف خود!!
چهارشنبه 28 تير 1391 - 21:53
hot boy1 - کپنهاگ - دانمارک
سرباز جنایت_اصفهان_ایران لعنت به تو و اون رهبر چلاقت، آخه آدم چقدر میتونه .... باشه؟
چهارشنبه 28 تير 1391 - 22:05
perser68 - فلوریدا - امریکا
سرباز ولایت اصفهان ایران. برکت جمهوری اسلامی تو رو دنیا میبینه!تو لطفا خودتو بیشتر از این خراب نکن!رهبر لجن تو هم تدابیرش به درد تو و امثال تو جونور میخوره!من متنفرم از چنین جونوری که تو بهش لقب رهبر میدی!بشین سر جات و حد اقل به فکر آینده بچههای خودت باش اگه لیاقت بچه داشتن داشته باشی!مملکت داره تو لجن شنا میکنه!
چهارشنبه 28 تير 1391 - 22:17
داماهی - بندرعباس - ایران
زمان شاه کبیربزرگ مرد ایران ساعت 3شب تنها درکوچه وخیابان قدم میزدی هیچ کس کاری بهت نداشت ولی الان روز روشن جیبت راخالی میکنند صدافسوس که مردم قدر آزادی امنیت وآسایش راندانستند.
چهارشنبه 28 تير 1391 - 22:47
ashk.s - تهران - ایران
سرباز ولایت در زمان شاه اگر کسی مست تو خیابون بود یا حرکاتی شبیه مستها را داشت ان فرد بازداشت میشد و در کلانتری نگه داشته میشد تا اثر ماده ای که مصرف کرده بر طرف و تعهدی میگرفتند که مست داخل خیابون نیاد پس ربطی به زمان شاه نداره ضمنا سی ساله که انتقلاب شده و ان نسل که شما میفرمایید حماسه ساز هشت سال جنگ شدند الان مردمی هستند عاصی و خشمشون رو با دعوایی که گاه ارزش حرف زدن در موردش هم بیفایده هست بروز میدن کمتر شعار بده اینقدر مشکلاتی که خودشون بوجود اوردند گردن استکبار جهانی انداخته اند که تو هم یاد گرفتی و دنبال مقصر میگردی حالیت نیست مردی که کار میکنه اما بعلت گرانی و تورم شرمنده زن و بچه اش هست میشه یک کوه اتشفشان که با کمترین حرفی یک دعوا درست میکنه
چهارشنبه 28 تير 1391 - 23:06
bita tehrani - ونکوور - کانادا
نه که الان کسی مست بیرون نمیاد!! خوبه خود پلیس آمار میده! این سرباز ولایت هم مثل اون چند تای دیگه چک ش پاس شده،هایپر شده،یه چی میگه.
چهارشنبه 28 تير 1391 - 23:50
omide por jalal - لسانجلس - آمریکا
دوستان ! بارها گفتم به دیوانههایی مثل ، سربازِ حماقت ، کابوسِ ۸۸ ، جانم فدای عنتر ، بهروزِ رضا زور گیر و. محل نندازید چون اینها هر چی میگن، مثل سگ دروغ میگن!
پنجشنبه 29 تير 1391 - 05:14
afc30 - تهران - ایران
مردم دیگه اعصاب ندارند قدرت تحمل و صبر همه اومده پایین با کوچکترین اتفاقی دعوا می شه
پنجشنبه 29 تير 1391 - 07:41
محمداصلی - تهران - ایران
برای فهمیدن سرچشمه همه نابسامانی های جامعه اسیر حکومت آخوندی پیشنهاد میکنم کتاب خاطرات میکاییل سلطانی را دانلود و مطالعه کنید .
پنجشنبه 29 تير 1391 - 08:24
persiangulf2535 - لندن - انگلیس
omide por jalal-لسانجلسـدمتگرمرفیقحرفدلموگفتی٬
پنجشنبه 29 تير 1391 - 10:02
h_borji69 - تهران - ایران
سربازولایت - اصفهان - ایران. معلومه یه ادم جیره خوری مثل تو که از پول مردم شکمشو پر میکنه یه همچین حرفی میزنه.
پنجشنبه 29 تير 1391 - 10:54
nerse - اهواز - ایران
به خدا روزی نیست که وقتی خیابون رفتم احساس نکنم یا دعوا می بینم و یا دعوا می کنم. ملت شدن بشکه باروت سر هر چیز الکی و کوچیکی درگیر میشن. احترام شده کشک و خشونت شده امری روزمره برای همه. باید احسنت گفت به اونهایی که این بلا رو سر ملت درآوردن. والا ما هم حق زندگی بدون دقدقه و آروم رو داریم :-(
پنجشنبه 29 تير 1391 - 11:08