روشنفکران دینی هر روز یک قدم به سکولاریسم نزدیکتر می شوند
رأی دهید
دنیای مدرن فقط دنیای آزادیها نیست. البته باید این را تاکید کنیم که در دنیای مدرن هست که شهروندان آزادیهایی را که امروز دارند به دست آوردند که مهمترین آن مساله زنان است. اصلا نگرش مدرنها و پستمدرنها به مساله زن به کلی تغییر کرده و ما میبینیم جوامعی که میخواهند به طرف این نگرش بروند بحث جنسیت دیگر برایشان یک تابو نیست و نگرششان به بدن انسان و روح انسان یک نگرش متفاوت میشود.
رامین جهانبگلو
پس آزادیها در نگرش اجتماعی مدرن نقش مهمی ایفا کردهاند. اینکه در قرن بیستم کارگران در کشورهای اروپایی یک ماه بتوانند بروند تعطیلات و حقوقشان را بگیرند، چیزی که اصلا وجود نداشته و کنوانسیونهای بینالمللی از کار بچههای دوازده ساله در معادن جلوگیری میکنند... اینها دستاوردهای مدرنیته است.
در جاهایی که این حقوق در نظر گرفته نمیشود بچهها هنوز دارند بردگی میکنند، در پورنوگرافی مورد استفاده قرار میگیرند، در بنگلادش، هند، آفریقا به کارهای مختلف کشیده میشوند.
این را هم باید در نظر داشت که مدرنیته فقط لیبرالیزم با خودش نیاورده، فقط دموکراسی نیاورده، از توی مدرنیته نکات مختلفی درآمده و حتی منتقدان اساسی لیبرالیزم و دموکراسی از توی آن درآمدهاند.
از توی آنچه گوارا درآمده، لنین درآمده، روزا لوگزامبورگ درآمده، آنارشسیت درآمده، باکونین درآمده، کروپوتکین درآمده. اینها همه آدمهای مدرناند، آدمهای قرون وسطایی نیستند. فاشیزم، استالینیزم، پل پوت و تمام نوعهای توتالیتریزم سیاستهای مدرناند. مدرنیته با خودش کشتار هم آورده. بدترین نوع خشونتها را آورده. این مساله مهم است که باید به آن توجه کنیم.
سیاست و دین و آمیختگی سیاست و دین
مدرنیته با یک پرسش فلسفی شروع میشود. سیاست مدرن نتیجه این پرسش فلسفی است. این پرسش فلسفی که هنوز از بین نرفته همان اندیشه انتقادی است که ما ازش صحبت میکنیم. جان رالز نماینده لیبرالیزم و یک متفکر لیبرالیزم است که پرسش فلسفی میکند. این هنوز با بسیاری از متفکران چپ و چپ نو وجود دارد و هر موقع که این پرسش فلسفی مطرح میشود به نتایج تازهای میرسیم. چون همه چیز مورد سووال قرار میگیرد.
سیاست مدرن همیشه خودش را مورد سووال قرار میدهد. همانطور که میبینیم. ولی تمام منتقدان مدرنیته از نیچه بگیریم تا هایدیگر تا لوی استراوس و یا هانا آرنت همه نتایج مدرنیتهاند، نتایج فلسفه مدرن و سیاست مدرناند.
ما امروز در ایران میبینیم که روشنفکران دینی هر روز یک قدم به سکولاریسم نزدیکتر میشوند. به زودی ممکن است بیایند بگویند که سکولارهای واقعی آنها هستند. چرا؟ چون پرسشی که درباره دین و سیاست میکنند پرسش مدرن است و شما گسست آنها را از آدمهای سنتگرا چه در دین چه در سیاست میبینید.
به نظر من دستاوردهای دنیای امروز پراگماتیک است و به نوعی گرفتار این پراگماتیسم هم هست که اجازه نمیدهد فکر نظری داشته باشد ولی تفاوت اصلیاش با دنیای قبل از خودش یا دنیای ماقبل مدرن این بوده که نگرش طبیعتگرا ندارد.
77777 - تهران - ایران
تمام کسانى که ادعاى روحانى و مذهبى مى کنند براى این است که با این وسیله زودتر و بهتر به هدف برسند والا همه سکولار هستند و این دنیا از همه دنیاهاى دیگه بهتره
دوشنبه 15 خرداد 1391 - 14:28
amirkabir - سيدني - استراليا
دین نیاز به روشنفکر نداره،دین افیون ملتهاست،چیزی هم به نام اسلام خوب و بد نداریم که کسی بخواد بیاد تفسیرش کنه،اسلام فقط یکیست ،همون که آدم میکشه،جنایت میکنه ،در جهل و فقر نگاه میداره و از همین طریق حکومت میکنه.هرچه هم مسلمونتر ،عقب مونده تر!
دوشنبه 15 خرداد 1391 - 14:36
SarayeAzadi - لندن - انگلستان
اینکه روشنفکران دینی بیایند و تفسیری لطیف و رحمانی از دین ارائه دهند امریست مطلوب و لازم برای پیشرفت جامعه ایران میدونم اما با بخش دوم از تحلیل نویسنده محترم, یعنی نسخه تعدیل دین آمیخته با سیاست صد در صد مخالفم. دین یک امر شخصی ست و به سود همه است که به جایگاه اصلی خود (عبادتگاه - مسجد) بازگردد. چرا تلاشهای روشنفکران دینی(!) تاکنون نتوانسته تز اصلاح دین سیاسی خود را در مورد حاکمیت مستبد دینی فعلی عملی کنند؟! دین زمانی تعدیل پذیر و قابلیت انعطاف پذیری از خود نشان می دهد که در قدرت نباشد. کافی ست به تاریخ گذشته و حال دین نگاه کنیم تا به این حقیقت-امر مسلم برسیم.
دوشنبه 15 خرداد 1391 - 16:01
pezhman - وين - اتريش
تمام مطالب درست.. فقط قسمت آخر، یا اشتباه چاپی است و یا سواد من قد نمیدهد.و آن اینکه : دستاوردهای دنیای امروز پراگماتیک است(در سیاست بیشتر واقعگرایی و مصلحتگرایی معنی میدهد) .... (تفاوت اصلیاش با دنیای قبل از خودش این بوده که نگرش طبیعتگرا ندارد.)!!.. دوستان بنظر من باید گفت: نگرش طبیعت گرا دارد. زیرا طبیعت را فقط از دید واقعیت میتوان درک نمود.
دوشنبه 15 خرداد 1391 - 16:46
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
روشنفکر اسلامی چه صیغه ای است وقتی یک کلمه از سورههای قتل و جنایت را نمیتوان تغییر داد!!!اینهم قابل توجه اصلاح طلبان سایت! . گزارش خبرآنلاین، حجت الاسلام سید محمد خاتمی در جمع جمعی از جانبازان، ایثارگران و خانواده های شهدای اردکان، فرارسیدن ایام ارتحال امام خمینی(ره) را تسلیت گفت و با اشاره به حضور میلیونها ایرانی در مراسم تشییع امام راحل، تصریح کرد:« بدرقهای که مردم از امام کردند از استقبالشان باشکوهتر بو و بعد از یازده سال با وجود این همه مشکلات چون امام را انسانی صادق میدانستند و او را پشتیبان خود، پشتیبان عزت و سربلندی کشورشان میدانستند، تشییع ایشان از استقبال باشکوهتر شد. یعنی می توانیم بگوییم امام وقتی از دنیا رفتند محبوبتر از زمانی بودند که به ایران آمده بودند.».
دوشنبه 15 خرداد 1391 - 18:15
danial nabi - استكهلم - سوئد
سکولاریسم دست ساز آمریکا و اسرائیل همان شیطان پرستیست که از عقل فلج آنها سرچشمه گرفته.
سه شنبه 16 خرداد 1391 - 07:29
sampersian - لیورپول - انگلستان
روشنفکردینی چه صیغه ای است آدم یادالاغ دانا یا دیکتاتور دموکرات میفته عزیز من دین با باورهای جبری ونظام بالا به پایینش که هرگونه ایستادن جلوی عقایدپوسیده اش رامستحق عذاب ومرگ وارتداد میدونه ودینی که عامل جنگها وکشتارها واختلافات بین طرفداران ومخالفانش درطول تاریخ بوده جز نکبت وکج فهمی چیزی نیست به امید نابودی همه ادیان وجهل وخرافات مذهبی لطفا دیگه به این کوته فکرها روشنفکر نگو
سه شنبه 16 خرداد 1391 - 09:27
pezhman - وين - اتريش
در اتوبوس بین شهری مشغول آلمانی خواندن بودم،بغل دستم جوانی حزبالهی کنجکاوانه پرسید: چی میخوانید؟. گفتم: آلمانی.. گفت: من هم میخوام زبان بخونم. با تحسین پرسیدم: چه زبانی؟.پاسخ داد: زبان خارجی. سوال را تکرار کردم. همان جواب را داد.(زبان خارجی!)پرسیدم: قصد ادامه تحصیل دارید؟ گفت: نه....فقط میخوام بروم بهشون بگم خیلی نا مرد هستند.. من که طرز فکر این هموطن را شنیدم سکوت کردم.و با وجود گذشت سالها ، هروقت این موضوع یادم میاد. تبسمی تلخ روی چهره ام مینشیند.
سه شنبه 16 خرداد 1391 - 15:17