هشدار به اسماء اسد: برای پیوستن به جبههی صلح هنوز دیر نیست
سوریه در گرداب جنگ داخلی فرورفته است. اسماء اسد، همسر رییس جمهور این کشور به عنوان زنی مدافع حقوق بشر سکوت اختیار کرده است. همسران سفیران آلمان و بریتانیا در سازمان ملل او را به مبارزه علیه همسر خود فرامیخوانند.
هوبرتا فن فوس ـ ویتیگ، همسر سفیر آلمان در سازمان ملل و شیلا لیل گرانت، همسر سفیر بریتانیا در این سازمان، در نامهی سرگشادهای به اسماء اسد، همسر بشار اسد، رییس جمهور سوریه از او خواستند تا "دیر نشده" به صفوف "صلحدوستان" بپیوندد.
"تماشاچی نباش"
این دو زن کنشگر حقوق بشر، به پشتیبانی از نهاد مستقل "Rise 4 Humanity"، در این رابطه فراخوانی در اینترنت منتشر ساختند و از اسماء اسد خواستند، در این "لحظهی تعیینکننده در تاریخ کشورش برای پایان دادن به درگیریهای خونین و برقراری صلح" اقدام کند. بنا بر مقالهی مشترکی که هوبرتا فن فوس ـ ویتیگ و شیلا لیل گرانت برای "اشپیگل آنلاین" نگاشتهاند، یک فیلم ویدیویی با عنوان "تماشاچی نباش" هم همراه فراخوان منتشر شده است.
همسران سفیران آلمان و بریتانیا در سازمان ملل در این فیلم که بهطور مستقل و با هزینهی خود ساختهاند، ضمن نمایش صحنههای جنگ داخلی در سوریه از اسماء اسد پرسیدهاند: «وقتی فرزندانت در آینده از تو بپرسند، برای خاتمه دادن به خونریزی در جنگ چه کردی، چه پاسخی خواهی داد؟» این دو زن کنشگر در نامهی سرگشاده خود مینویسند: «ما هنوز هم امیدواریم که اسماء سرانجام پاسخ دهد: هرچند خیلی دیر برای برقراری صلح اقدام کردم، ولی سرانجام این کار را انجام دادم.»
واکنش دور از انتظار
هدف انتشار این فیلم ویدئویی و نامهی سرگشاده از سوی نهاد مستقل "Rise 4 Humanity" و همسران سفیران دو کشور آلمان و بریتانیا، جلب پشتیبانی سایر زنان از سراسر جهان بود تا از اسماء اسد بخواهند، نقش تاریخی خود را به عنوان زنی مدرن که به نوسازی جامعهی سوریه نیز یاری رسانده، جدی بگیرد. واکنش مثبت زنان جهان در پاسخ به این فراخوان دور از انتظار بود. هوبرتا فن فوس ـ ویتیگ و شیلا لیل گرانت در نامهی خود مینویسند: «در زمان کوتاهی، بیش از ۳۷ هزار نفر که در میانشان امضای مردان بسیاری نیز دیده میشد، از ما پشتیبانی کردند.»
جالب این بود که بخش اعظم امضاکنندگان در کشورهای حامی سوریه زندگی میکردند: چین، روسیه، ایران. بیش از ۳۰۰ هزار تن در سراسر جهان این فیلم را در یوتوب دیدهاند. همسران سفیران آلمان و بریتانیا در پایان مقالهی خود مینویسند: «اسماء اسد، به فراخوان ما پاسخی نداد. ما انتظار واکنش مستقیمی از او نداشتیم. با این حال شکی نیست که او هم فیلم ما را در یوتوپ دیده است. ما میدانیم که در سوریه هم این فراخوان، مورد بحث و گفتوگو قرار گرفته است.»
آخرین تلاش؟
هوبرتا فن فوس ـ ویتیگ و شیلا لیل گرانت با اینحال دست از تلاش خود برای متقاعد کردن اسماء اسد برنداشتهاند و امیدوارند که او «به عنوان زنی مدافع حقوق زنان و رهبر زنان نوگرای کشورش، تمام امکاناتش را بکار گیرد و وظیفهی ملی خود را عملی سازد تا زنان دیگر نیز از او پیروی کنند.»
این دو زن کنشگر در مقالهی خود مینویسند: «بسیاری از زنان در جنگ، قربانی میشوند و برخی نیز داوطلبانه خود را تسلیم همسران و برادران جانی خود میسازند. تمام کسانی که فراخوان ما را امضا کردهاند، معتقدند زنانی که به مسئولیت اجتماعی خویش واقف بودند، نمیتوانند با این استدلال که "من تنها نقش یک همسر را بازی میکنم"، از انجام وظایف خود شانه خالی کنند.»