یوتیوب دعوای حقوقی با یک نهاد آلمانی را باخت
پایگاه اینترنتی "یوتیوب" وابسته به گوگل در کشمکش حقوقی با نهاد نظارت بر تولیدات موسیقی در آلمان به زانو درآمد. "گما" موفق شد رای دادگاه ایالتی هامبورگ را برای حذف هفت ویدئوکلیپ از یوتیوب به دست آورد.
طبق تصمیم دادگاهی در شهر هامبورگ آلمان در روز جمعه (۲۰ آوریل/ اول اردیبهشت) پخش هفت ویدئوکلیپ با محتوای موسیقی از پایگاه اینترنتی "یوتیوب" ممنوع اعلام شد. رای این دادگاه در پی شکایت سازمان "گما" (GEMA) صادر شد که کارش ارزیابی تولیدات موسیقی و نظارت بر حقوق تولیدکنندگان آن است.
شکایت این سازمان از یوتیوب پس از آن انجام شد که مهلت قرارداد "گما" با این پایگاه اینترنتی در سال ۲۰۰۹ منقضی شد. اقامه دعوی در سال ۲۰۱۰ انجام گرفت مبنی بر اینکه فیلمها و کلیپهای مشمول این قرارداد، پس از انقضای زمان قرارداد همچنان از یوتیوب پخش شدهاند. البته تلاش وکلای "گما" برای تشکیل دادگاهی خارج از نوبت در سال ۲۰۱۱ علیه یوتیوب ناکام ماند.
در میان ویدئوهایی که حق پخش آنها از یوتیوب سلب شده، ترانهی قدیمی و خاطرهانگیز "دو ایتالیایی کوچک" نیز به چشم میخورد. این ترانهی آشنا و محبوب نزد آلمانیها را کورنلیا فروبوئز در سال ۱۹۶۲ خوانده است.
دادگاه ایالتی هامبورگ از مسئولان یوتیوب خواسته که در آینده نیز دقت بیشتری در قرار دادن ویدئوهای جدید در این پایگاه اینترنتی به خرج دهند و پشتیبان مقررات مربوط به کپیرایت و حقوق مولف باشند.
نهاد موسوم به "گما" تشکیلاتی رسمی در آلمان است که حمایت از حقوق قانونی بیش از دو میلیون آهنگساز، ترانهسرا و ناشر آثار موسیقی را بر عهده دارد. وکلای این سازمان به دنبال آن هستند که هرگونه اشاعه و استفاده از یک ترانه، کنسرت یا ویدیوکلیپ موسیقی در اینترنت با تضمینهای حقوقی و مالی همراه باشد.
مسئولان "گما" میگویند که رواج اینترنت و استفاده عمومی و رایگان کاربران از انواع سیدیها یا ویدئوکلیپهای موسیقی، به حقوق صنفی و مالی تولیدکنندگان این عرصه لطمه شدیدی زده است.
مجوزهای قانونی در اینترنت
گوگل (مالک یوتیوب) و "گما" (نهاد آلمانی نظارت و ارزشیابی تولیدات موسیقی) از مدتها پیش بر سر پخش آثار موسیقی در اینترنت با یکدیگر دچار اختلاف شده بودند. الکساندر ولف، کارشناس حقوقی "گما" میگوید که تعاریف حقوقی مربوط به امتیاز پخش کلیپهای ویدئویی و سیدیها یکسان هستند. او میگوید که تکثیر یک موزیک-ویدئو در اینترنت یا استفاده رایگان آن از سوی هزاران نفر، نقض آشکار قانون کپیرایت است.
الکساندر ولف پایگاه اینترنتی یوتیوب را مسئول این نقض حقوق میداند و میگوید که سرویس یوتیوب در پخش مستقیم فیلم و موسیقی، زحمت دانلود کردن را هم از سر کاربران کم کرده است. او در عین حال انتقاد کرده که کار یوتیوب تنها ارائه خدمات نیست: «بخش بزرگی از فعالیت این شبکه به محتویاتی اختصاص دارد که هدفی تبلیغی را دنبال میکنند.»
اما مسئولان یوتیوب در دفاع از خود گفتهاند که کار این سایت تنها ارائه خدماتی برای تسهیل بارگذاری دادهها در اینترنت است و آنها مسئولیتی در مورد محتوای این دادهها متوجه خود نمیبینند.
گوگل میگوید که یوتیوب ابزاری خنثی برای مقاصد تکنیکی از جمله بارگذاری فایلهای ویدئویی است. به اعتقاد سخنگوی این کنسرن، یوتیوب تنها یک مظروف است و مسئولیت حقوقی محتویات آن بر عهده کاربران است.
این سخنگو میافزاید که در هر دقیقه بیش از ۶۰ ساعت تولیدات ویدئویی در یوتیوب بارگذاری میشوند و اعمال نفوذ گوگل در محتویات این تولیدات یا بررسی آنها امری ناممکن است.