بزرگان ایران‌زمین؛ ابوعلی سینا

در تاریخ ایران‌زمین شخصیت‌های فراوانی نبوده‌اند که نامشان در جهان با علم گره خورده باشد. ابوعلی سینا از جمله آنان است. میراث او برای جهان پزشکی، علم و فلسفه، بسیار ستایش شده است.

ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا، حدود هزار سال پیش در سال ۳۵۹ شمسی در بخارا و در خانواده‌ای معروف و اهل علم به دنیا آمد. ۵۸ سال عمر کرد و در سال ۴۱۶ شمسی در همدان درگذشت.

او مشهور به بوعلی سینا، ابن سینا، شیخ الرئیس و یا ‌پور سینا است.

در تقویم رسمی ایران، روز اول شهریور همزمان با زادروز او روز پزشک تعیین شده است.

این چهره از مشهور‌ترین و تاثیرگذار‌ترین فیلسوفان و دانشمندان ایرانی جهان اسلام شمرده شده است. او حدود ۴۵۰ کتاب در زمینه‌های گوناگون نوشت که شمار زیادی از آن‌ها در مورد پزشکی و فلسفه است. شماری از مورخان، او را از مشهور‌ترین دانشمندان سرزمین‌های اسلامی می‌دانند.

او در شرح‌حالی که خود تقریر کرده و شاگردش تحریر کرده، اطلاعاتی درباره زندگی‌اش داده است. طبق این نوشته‌ها، او دانش زمان خود را بی‌وقفه مطالعه می‌کرده، به تجزیه و تحلیل آن‌ها می‌پرداخته، بر آن‌ها می‌افزوده، و بعد طبقه‌بندی می‌کرده است.


ابوعلی سینا تبحر و توانایی خود در فقه، بحث و جدل، منطق، و هندسه را در‌‌ همان ایام نوجوانی نشان داد.

درباره حافظه و استعداد کم‌نظیر او بسیار نوشته‌اند. همچنین گفته شده که او در ده سالگی کل قرآن را حفظ بوده است.

ابوعلی سینا در نوجوانی به فراگیری طب علاقه‌مند شد. هرچه از طب قدیم در دسترس بود را خواند و در جوانی چنان خبره شد که دانشمندان زمانش برای فراگیری پزشکی به او مراجعه می‌کردند.

روایت شده که وقتی در پی بیماری نوح ابن منصور سامانی، پادشاه بخارا، پزشکان دربار از درمانش عاجز ماندند، به ابوعلی سینای جوان متوسل شدند و او امیر را به شکلی معجزه‌آسا درمان کرد. این موجب جلب توجه امیر به ابوعلی سینا شد.

پس از آن هم ابوعلی سینا به دربار حاکمان وقت نزدیک بود؛ قرابتی که گاه برایش مایه دشواری و خطر می‌شد و به همین خاطر خیلی جابه‌جا می‌شد. او بخارا، ری و اصفهان را خانه خود می‌دانست اما نهایتا در سفری به همدان، در سن ۵۸ سالگی درگذشت.

راز موفقیت

پیتر آدامسون، استاد فلسفه باستان و قرون وسطی در دانشگاه کینگز کالج لندن، مدت‌هاست زندگی ابن‌سینا را مطالعه می‌کند.

او معتقد است ابوعلی سینا درباره دانش و مهارتش اعتماد به نفس داشت. او این اطمینان را در کودکی به دست آورد چون واقعا کودکی استثنایی بود.

آقای آدامسون یادآوری می‌کند که طبابت در محضر امیر سامانی، بسیار مهم و حساس بوده و همین نشان می‌دهد که ابوعلی سینا به عنوان یک مرد جوان، چه‌قدر در زمان خود اعتبار و آبرو داشت.

پاداش ابوعلی سینا در درمان سلطان، دسترسی به کتابخانه سلطنتی بزرگ و ارزشمند دربار سامانیان بود. خود او در روایتش از زندگی، می‌گوید کتاب‌هایی در این کتابخانه سلطنتی دیده که هیچ کس و حتی خودش از وجودشان باخبر نبوده است.

برخی از مورخان، راز موفقیت و پیشرفت ابوعلی سینا را در دسترسی او به این منابع علمی شمرده‌اند.

پیتر آدامسون می‌گوید: دربار سامانی به ابوعلی سینا این فرصت را داد تا با دقت روی آثار بسیاری از متفکران کار کند که نمی‌توانست آن‌ها را جای دیگری پیدا کند. علاوه بر این ابوعلی سینا به‌شدت تلاش کرد تا توانایی نقادی خود را فعال کند و ببیند که آیا این متفکران به‌‌ همان خوبی که درباره‌شان گفته می‌شود هستند یا نه.

یک افسانه تاریخی می‌گوید ابوعلی سینا این کتاب‌خانه را به آتش کشید تا کس دیگری نتواند به کتاب‌ها دسترسی پیدا کند. اما آقای آدامسون آن را رد می‌کند و می‌گوید می‌توان مطمئن بود که چنین داستانی حقیقت ندارد.

پیتر بورمن از گروه تاریخ باستان دانشگاه وارویک لندن معتقد است ابوعلی سینا دانشی دایرة‌المعارفی داشته است. او همچنین به مهارت ابوعلی سینا در به خاطر سپردن اطلاعات و فهم و استفاده از آن‌ها اشاره می‌کند.

قانون برای پزشکی

 

آرامگاه بوعلی سینا در همدان

ابوعلی سینا بیش از ۴۰۰ رساله علمی از خود بر جای گذاشت که شاهکار آن‌ها، کتاب قانون است. این کتاب به عنوان سنگ بنای پزشکی امروز جهان شناخته شده و به ۱۹ زبان ترجمه شده است.

کتاب قانون رویکردی کلی‌نگر به سلامت بدن انسان دارد و به زمان خوردن و آشامیدن و آن‌چه باید خورد و نوشید پرداخته است تا ورزش‌های مفید برای سلامت بدن، و همین‌طور از تمرین‌هایی برای فعال‌نگه‌داشتن مغز تا شرح امراض در این کتاب آمده است.

یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های این کتاب، توجه به تاثیر تغذیه بر سلامت روح و جسم انسان است. موضوعی که ظاهرا تا آن‌زمان کسی به آن نپرداخته بود.

پیتر بورمن درباره اهمیت این کتاب می‌گوید: نبوغ ابن‌سینا در این بود که اطلاعات را خیلی خوب دسته‌بندی می‌کرد و این کار برای مخاطبانش بسیار راحت می‌کرد. می‌توان گفت او یک کتاب راهنما تهیه کرد که نه تنها در جهان عرب و ایران، بلکه در غرب نیز از آن استفاده می‌شد. این کتاب موفق‌ترین کتاب علم پزشکی در دانشگاه‌های اروپا شد.

قانون ابوعلی سینا تا قرن هفدهم میلادی کتاب درسی متداول در پزشکی بود و امروز هم منبعی مهم برای محققان است.

این کتاب، علم پزشکی را تحت تاثیر قرار داد.

بورمن می‌گوید: "ابن‌سینا از اساس شیوه طبابت رو تغییر داد. علم پزشکی چه در غرب و چه در شرق، به واکنشی به این کتاب تبدیل شد و از آن بهره برد."

به گفته این تاریخ‌پژوه، ابوعلی سینا بخش عظیمی از سنت طب قرون وسطایی است.

هنوز هم در بعضی از نقاط شبه‌قاره هند، بر اساس دستورات ابوعلی سینا دارو تهیه می‌شود. گفته می‌شود او نخستین کسی بود که تاثیر ضدعفونی‌کنندگی الکل را کشف کرد و زخم معده و حتی تومورهای مغزی را پیدا کرد.

پیتر بورمن از گروه تاریخ باستان دانشگاه وارویک لندن صریحا می‌گوید اگر ابن‌سینا نبود، علم پزشکی‌ای که ما امروز می‌شناسیم، وجود نداشت.

شفا برای فلسفه

  


اما دایره دانش و توان ابوعلی سینا به پزشکی محدود نشد. او در فلسفه نیز موثر بوده است. او معتقد بود تسلط بر فلسفه برای یک دانشمند، کمال است.

از جمله مهم‌ترین آثار او در این حوزه، کتاب شفا است.

دیمیتری گوتاس، استاد دانشگاه ییل آمریکا که درباره فلسفه ابوعلی سینا تحقیقات زیادی انجام داده، دستآوردهای فلسفی او را بر یافته‌های پزشکی‌اش مقدم می‌داند.

آقای گوتاس با اشاره به این‌که در غرب ابوعلی سینا را بیشتر به عنوان پزشک می‌شناسند چون نسبت به او و آثارش یک بی‌توجهی نسبی وجود داشته، می‌گوید: "ابوعلی سینا پیش از هر چیز فیلسوف بود و بیشتر آثارش درباره فلسفه است. در واقع پزشکی برای او یک مشغولیت دوم و حتی سوم به شمار می‌رفت."

ابو علی سینا در فلسفه ابتدا پیرو ارسطو بود. بعد‌ها به لطف فلاسفه پیشینش مثل فارابی، به اشراق رو آورد و به نظام فلسفی منسجمی دست پیدا کرد.

دیمیتری گوتاس درباره دستآورد ابوعلی سینا در این حوزه، می‌گوید او توانست به تفکر فلسفی نظام ببخشد؛ تفکری که به ویژه در جهان اسلام آن‌زمان، نامنسجم و به‌هم‌ریخته شده بود.

به گفته آقای گوتاس، ابن‌سینا توانست تمام پیشرفت‌های فسلفی پیشین در جهان اسلام را با هم ترکیب کند و آن‌ها را بدل به یک نظام بسیار منسجم و منظم کند. با به‌کارگرفتن این نظام، به مسائل و مشکلاتی پاسخ داد که برای جهان اسلام جالب بود.

معروف است که ابوعلی سینا در مطالعه و تحقیق افراط می‌کرد و کمتر زمانی بود که شب‌زنده‌داری نکند. او به طیف گسترده‌ای از موضوعات علاقه‌مند بود و همین گستره دانش، او را در میان دیگر دانشمندان، متمایز کرده است.

ابوعلی سینا به اصطلاح یک علامه و بحر‌العلوم بود؛ مثل خیلی دیگر از متفکران زمان خود در جهان اسلام. دیمیتری گوتاس می‌گوید نظام آموزشی آن‌زمان این‌طور بود که افراد توقع داشت دانش وسیعی داشته باشند.

این استاد دانشگاه ییل آمریکا می‌گوید: "طبیعتا این افراد در یک یا دو حوزه از خود استعداد نشان می‌دادند ولی بر اساس آنچه در نوشته‌های ابوعلی سینا می‌بینیم، او دانش وسیعی داشته و در زندگی‌نامه خودنوشته‌اش حتی می‌گوید که مدتی قضاوت می‌کرده است."

دیمیتری گوتاس درباره اهمیت ابوعلی سینا در تاریخ علم و فلسفه بشر می‌گوید: "او در هر جامعه‌ای فردی برجسته محسوب می‌شود و کل دنیا به‌ او افتخار می‌کند."

او یادآوری می‌کند این‌که ابن‌سینا چنین شخصیت بزرگی شده، به این‌خاطر بوده که در جامعه‌ای زندگی می‌کرده که به او به عنوان فردی با استعداد، این فرصت داده شده که چنین آثاری خلق کند. آن‌چه مهم است زمینه اجتماعی و بافت فکری زمان ابوعلی سینا بوده که به او اجازه ظهور داده است.

 

    

رأی دهید
*Fanoos* - ايران - ايران
ایران زمین در هر برهه زمانی‌ بزرگانی پرورانده است و در این لیست میشد اسامی دیگر هم وارد کرد .اما به نظر من باید حکیم خیام هم وارد این لیست میشد.اما بی‌ شک** کوروش کبیر** در این لیست در رتبه نخست قرار می‌گیرد
یکشنبه 6 فروردين 1391 - 13:27
بیداد - اصفهان - ایران
در تاریخ ایران‌زمین شخصیت‌های فراوانی نبوده‌اند که نامشان...؟ یا شصیت‌های فراوانی بوده‌اند که نامشان.... جمله بندی معلومه چجوریه ؟؟
یکشنبه 6 فروردين 1391 - 14:48
Newton_the best - هانوفر - المان
بی‌ شک قابل احترام، تعظیم و بزرگداشت. خیلی‌ از انسانها برای پر و خالی‌ کردن ناا همواری‌های زندگی‌ نفس میکشند و برخی‌ دیگر مثل این دانشمند بزرگ، برای آسایش بقیه از خواب و آسایش میزنند. وقتی‌ بهمن یار در مورد مراقب بودن برای سلامتیش هنگام دانش اندوختن بهش گوشزد کرد گفت: عرض زندگی‌ خیلی‌ مهمتر از طولشه برای من، ابوالحسن! زنده باد مردی که ۱۰۰۰ سال پیش فقط ۵۸ سال زیست و هزاران سال دیگر نیز خواهد زیست.
یکشنبه 6 فروردين 1391 - 20:54
مسیح پسر مریم - تهران - ایران
راستی مگه بی بی سی کثیف نبود که گفت "ابن‌سینا دانشمند عرب"یادمون نرفته.
یکشنبه 6 فروردين 1391 - 22:18
مسیح پسر مریم - تهران - ایران
ایران بزرگ هر چی دانشمند داره همه از بعد اسلام هست،الانه که گمراهان غربی باز بیخردی کنند...اگه راست میگید 2تا دانشمند از قبل اسلام نام ببرید،شرط میبندم نمی تونید!!؟؟
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 00:36
gardash - برادفورد - انگلستان
مسیح پسر مریم - تهران - ایران. 1400 سال پیش متجاوزان وحشی پا برهنه ، مگه گذاشتند کتابی یا اثری . بمونه ؟ . ضمنآ اسمتو بذاری : ساندیسخور پسر (؟؟) علی شیره ای ، خوبه ها .
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 04:41
uk.ali - لیورپول - انگلیستان
مسیح-پسر مریم.جواب شما : پسر کفاش دوره ساسانیها!!! متاسفانه جهالت و دشمنی بی جا باعث کوری عقل هست.عربها بدی زیاد و خوبی زیادی داشتند.که امدن سواد و بیشرفت علم بی شک بعد از امدن اسلام شروع شد.و از بدیهاش بخاطر تسلیم نشدن اذربایجان در ۲۰سال جنگ .بعد از شکست بابک در حق اذربایجان و لیدر محترمش بابک وحشیانه عمل کردند!بریدن دست و پای بابک و ماها به دیوار چسباندند و سرش را به نشانه افتخار در خراسان و مرکز ایران چرخاندند!و
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 05:34
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
قوچعلی اسلامی مثل اینکه مغز اسلامیت فلج شده و نمی‌دانی اجداد تازی تو در ایران -----کتابخانه ی ساسانیان..و در مصر کتابخانه ی اسکندریه---با ۲۰۰ هزار کتاب را آتش زدند---- پا--------دانشگاه گندی شاپور-زمان ساسانیان برای چه بود؟؟؟؟؟؟ دینت جز سیاهی بدبختی قتل و غارت برای ایران نیاورد---آی‌ کیو!!!!!!
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 06:23
iranvich - دبی - امارات
مسیح پسر مریم - تهران - ایران . وجود دانشمندان ایرانی تحت تاثیر دین اسلام نبوده . بلکه به خاطر استعداد ایرانی بوده. من این اسامی رو برای شما می نویسم. شما هم لطف کن چند تا دانشمند از شبهه جزیره عربستان اسم ببر ( از زمان اسلام تا به الان) . چرا که اگه اسلام بیل زن بود باغچه خودش رو بیل میزد. این اسامی شامل ریاضیدانان، دانشمندان و مخترعان قبل از اسلام و ابتدای ورود اسلام به ایران است . 1) اسکیلاس : دوره ی هخامنشی، « زمان حکومت داریوش _ از سال 446 تا 486 ق.م » _ دریانورد و کاشف و مهندس سازنده ی قنات. 2) ستاسپ : دوره ی هخامنشی، « زمان حکومت خشایارشا _ از سال 486 تا 521 ق.م » دریانورد و کاشف.
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 06:26
Iranvich - دبی - امارات
ادامه ... 3) بویر اندا : دوره ی هخامنشی، « زمان خشایارشا » مهندس. 4) آرتاخه : دوره ی هخامنشی، « زمان خشایارشا » مهندس و سازنده ی کانال آتوس. 5) استانس : دوره ی هخامنشی، شمیدان و استاد دموکریتوس. 6) برازه : دوره ی ساسانی، « زمان فرمانروایی اردشیر _ 226 تا 241 م » مهندس و احیا کننده ی شهر فیروزآباد ( در فارس ). 7) برانوش : دوره ی ساسانی، سازنده ی شادروان شوشتر. 8) فرغان : دوره ی ساسانی، سازنده ی طاق کسری. 9) جهن برزین : دوره ی ساسانی، سازنده ی تخت طاقدیس. 10) شیده : دوره ی ساسانی، سازنده ی کاخ خورنق. 11) فیروز : قاتل عمربن خطاب ( خلیفه ی اعراب و متجاوز به ایران ) هنرمند، صنعت گر و سازنده ی آسیاب های بادی.
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 06:26
pezhman - وين - اتريش
مسیح پسر مریم - تهران - ایران. در اسلام تشریح جسد .موسیقی ،نقاشی‌ و پیکرتراشی، نجوم ،الکل. فلسفه و منطق . وووو حرام است. حکومتهای اموی ، و عباسی که شراب خوار و مراسم عیش و نوش و هزار و یکشب‌شان معروف است نوع حکومتشان مانند ایران قدیم بود. اگر قبول ندارید از ملای محلتان بپرسید ، که امویان ( ابوسفیان و معاویه و یزید)چگونه آدمهای بودند.ضمنا امام خمینی ، ادعا میکردند: حکومت دوهزار و پانصد ساله را سرنگون کردند.می‌شه توضیح بدهید منظورش چی‌ بود !؟. قبل از اسلام زنان بزرگ مانندسلما ، عایشه و خدیجه وشاعران بزرگ ووو. همین خلفای اسلامی دست پرورده قبل از اسلام هستند.مراسم حج پرستش حجر الاسود و خدا را در بتخانه کعبه, محصور کردن, مراسم صفا و مروه و هرچه که بعد از اسلام می بینیم ریشه در گذشته دارد ..لطفا شما یک دانشمند عربستانی بعد اسلام نام ببرید. زحمت نکشید پیدا نخواهید نمود. زیرا تنها جایی‌ که صد در صد اسلامی اداره شده عربستان است.و فقط تروریستی مانند بن لادن درست کرده.
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 07:14
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
مزدوران رژیم با حقّه‌های جدید-----لجن پاشی به تاریخ قبل از اسلام------بزرگ نمایی و یک کلاغ ۱۰۰ کلاغ نقائص زمان شاه------تا وجود ملا و آن----قلاب شکوهمند را توجیه کنند!!!!!
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 10:18
مسیح پسر مریم - تهران - ایران
ARTEMIS-SW - .پاریس - فرانسه وقتی چیزی برای ارائه نداری سکوت کنی بهتره آدم نادان.در زمان حمله مغول هم کتابخوانه هارا آتش زدند اما نام دانشمندان اسلامی چون شناخته شده و پرآوازه بودند ماندگار ماند. poor ARTEMIS-SW قابل ترحمی
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 11:34
مسیح پسر مریم - تهران - ایران
ranvich - دبی - امارات بهتره بدونی قبل از اسلامی شدن ایران حکومت های ظالمانه اجازه تحصیل به مردم رانمی دادند و فقط طبقه اشراف حق تحصیل داشتند،خوب حقوق بشر و منشور کوروش آن وقت کجا بود؟؟ از سلسله هخامنشیان فقط کوروش بود که درستکارترین بود، اونوقت دم از دانشمندان قبل اسلام میزنی برو !!بعد همین ابن سینا حافظ قرآن بوده و اکثر دانشمندان ما در دین و عرفان و اخلاق دینی زبان زد بوده اند و صد البته با استهداد چرا که پیامبر ماهم گفته که اگه علم و ایمان در ثریا باشد مردانی از سرزمین پارس بدان میرسند. اینم بگم خودتو حرص نده مسلمونای ایران از کشور اسلامیشون راضی و اسلامی بودنشون همیشه باعث افتخارشون بوده و هست.
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 11:50
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
اسلام وارد ایران شد!!!!! ۳ موسیقیدانان زمان ساسانی------باربد---نکیسا-سرکش------- نابود----مجسمه سازی-نقاشی علم--- حرام--- چیزی که ماند کشتن دگراندیش((کافر)) قطع دست و پا-----تعدد زوجات(((گروپ سکس اسلامی))----ازدواج با کودک ۹ ساله((۸پدوفیلیا))) حلال!!از یک و نیم میلیارد مسلمان--3000--دانشمند----از ۱۶ میلیون یهودی در سراسر جهان 100000دانشمند!!!!!از رو رفتی‌ ۲ زاری بیگانه پرست.
دوشنبه 7 فروردين 1391 - 11:42
omide por jalal - لس‌انجلس - آمریکا
مسیح پسر مریم - تهران - ایران ز سخنانِ شما نتیجه میگیریم که اسلام چشمهٔ دانش است! چون قبل از اسلام دانشمندی در ایران وجود ناداشته است!! پس با این حساب می‌توان نتیجه گیری کرد که همهٔ دانشمندانِ اروپایی‌، مسلمان بوده اند !!البته از شما بعید نیست که اینجور فکر کنید! وقتی‌ کوروش و فردوسی‌ را به اسلام ربط میدهند، دیگه چه انتظاری می‌شه داشت! با تشکر!
‌سه شنبه 8 فروردين 1391 - 17:37
anti velayat - زنجان - ایران
به نظر من این نبوغ ایرانی نه به قبل از اسلام ربط داره نه به بعد از اسلام .بلکه تو وجود ایرانی ها بوده وهست
‌چهارشنبه 9 فروردين 1391 - 04:06
Dionysos - پارسی - فرانسه
محمد پسر آمنه- تهران - ایران، مزدور علی گدا تو بخاطر 7000 تومان ساعتی حاضری کفش اعراب رو هم لیس بزنی !! تو اول جواب سوال پژمان از اتریش رو بده بعد ادعاهای تو خالیت رو مطرح کن. اسم یک دانشمند قبل و بعد اسلام در عربستان رو نام ببر! چی شد لال شدی؟! هخامنشیها و ساسانیها مثل پیامبر حجاز تبار معظم شما اعتقادات مذهبی رو به مردم غیر تحمیل نمی کردند و سر زنان حامله رو نمی بریدند. از اسلام شما اسلام پرستها جز فساد و آدمکشی چیزی تولید نشده فقط مخهای تعطیل مثل تو
‌چهارشنبه 9 فروردين 1391 - 05:44
شنقول - ساتهمپتون - انگلیس
ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا ،‌ای بابا این اسم که عربی‌ هست ، مگه اسم فارسی چشه که ملت اسم عربی‌ رو بچه‌هاشون می‌زارن !! بد میگن عرب پا برهنهٔ سوسمارخور ! وقتی اسمت عربی نگو من عرب نیستم و ایرانیم !
‌چهارشنبه 9 فروردين 1391 - 13:37
iranvich - دبی - امارات
مسیح پسر مریم - تهران - ایران. این همه حرف زدی آخر هم نتونستی دو تا دانشمند تو شبهه جزیره عربستان اسم ببری. حق هم داری . چون اسلام به جز نابودی و جهل و خرافات چیز دیگه ای برای ارائه نداره . همین الانش هم این کشورهای عربی دارند زور میزنند تا ابو علی سینا رو عرب معرفی کنند تا بلکه حد اقل دلشون خوش باشه که یک دانشمند داشتند!!!! اگه ابو علی سینا قران رو حفظ بوده به خاطر اینه که اسلاف عرب شما وقتی به ایران حمله کردند تمام کتابهای کتابخانه های ایران رو سوزوندند تا کسی نتونه کتاب مفیدی بخونه و بفهمه چه اراجیفی تو قرانشون نوشته .
‌پنجشنبه 10 فروردين 1391 - 01:05
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • +368پُست منتخب روز: پُست دیدنی محمد خاکپور از تصویر جلسه کاری در دهه ۵۰ و یکی دیگر در سال ۱۳۹۸
  • +305پاسخ یک هموطن به شاعری که در برنامه مجری معروف به «اسکول نظام» زمان شاه را مسخره کرده بود
  • +253حضور بدون حجاب اجباری «گُلی امامی»، مترجم و نویسنده روی صحنه کتاب ایران
  • +214بلایی که دختران نوجوان ایرانی بر سر اسلامیون آوردند: ما اینجا هستیم و خواهیم بود
  • +206زنی که در فرودگاه مهرآباد حجاب بر سر ندارد عمامه آخوند را برداشته به عنوان شال روی سرش می‌گذارد
  • +179کارزار شهردار فرانسوی برای تفکیک زباله‌های شهر با تصویر خامنه‌ای، پوتین و کیم جونگ‌اون
  • +162یعنی آفتاب‌پرست هم اینطور سریع رنگ عوض نمیکنه که این خانم تغییر رنگ داد
  • +160ویدیوی جنجالی رقص نرگس محمدی و هم‌بندانش در زندان
  • +150اعلام جرم دادستان کل کشور برای یاشار سلطانی در مورد این اظهارات دقیق و شجاعانه
  • +149ترامپ بار دیگر تاکید کرد: اگر تا زمان رسیدنم به قدرت گروگان‌ها آزاد نشوند، جهنم به پا خواهد شد