روزی که قرارداد ترکمنچای امضاء شد

 
عباس میرزا و ژنرال پاسکویچ امضاءکنندگان قرارداد ترکمنچای ـ یک نمونه از توپهایی که در جنگ دوم روسیه و ایران بکار رفت

 


پس از افتادن دژ لنکران به دست روسها در یکم ژانویه 1828 و پیش از آن شکست نیروهای ایران در 31 اکتبر 1927 در اصلاندوز Aslanduz و بازهم به ترغیب و دسیسه دولتمردان لندن، دولت تهران پیشنهاد گفت و گو برای ترک جنگ را پذیرفت. مذاکرات چند روز طول کشید، متن قرارداد 21 فوریه 1828 (دوم اسفند) آماده شد و در جلسه 22 فوریه (سوم اسفند) که در روستای ترکمنچای برگزار شده بود به امضای عباس میرزا فرمانده نیروهای نظامی ایران (ولیعهد وقت فتحعلی شاه) و ژنرال ایوان پاسکویچ Ivan Paskievich فرمانده نظامی روس رسید که مورخان با تفسیر متن، آن را ننگین ترین قراردادی توصیف کرده اند که ایرانیان در طول تاریخ حیات وطن خود امضا کرده اند. بر پایه این قرارداد، نه تنها وطن ما قسمتهای دیگری از قلمرو خود (بخشهای اصلی) را از دست داد و رود ارس Aras River مرز ایران و روسیه تعیین شد بلکه تعهداتی را برعهده گرفت که قبول آن از جانب یک دولت مستقل و حاکم بعید و خلاف منطق بنظر می آید.

طبق این قرارداد، نخجوان و ایروان [ارمنستان] را هم از ایران جدا کردند. ارتش ایران با همه ضعف آموزش و تجهیزات از ایروان جانانه دفاع کرده بود. مناطق دیگری که بموجب این قرارداد از پیکر ایران جدا شد عبارتند از: اُردوباد Ordubad، بخش های دیگری از مُغان و لنکران ـ طالِش. این قرارداد حقوق دریانوردی ایران در دریای مازندران را محدود کرد. دولت تهران پذیرفت که به روسیه حق کاپیتولاسیون بدهد و دولت روسیه مجاز باشد که در هرنقطه از ایران که بخواهد کنسولگری دایر و قراردادهای بازرگانی دوجانبه را به اراده و خواست خود تنظیم کند. دولت ایران از بابت جنگ از روسیه رسما پوزش بخواهد و ده کرور طلا [هر کرور 500 سکه] غرامت جنگ بدهد. دولت روسیه در این قرارداد تنها متعهد شد که از شاه شدن عباس میرزا پس از مرگ پدرش حمایت کند [که عباس میرزا 25 اکتبر 1833 و پیش از مردن پدرش ـ فتحعلی شاه درگذشت و به شاهی نرسید].

جنگ دوم ایران و روسیه که اندکی بیش از دو سال [از 1825 تا اوایل سال 1828] طول کشیده بود نتیجه مستقیم جنگ یکم ایران و روسیه برسر قفقاز بود که هفت سال و از 1804 تا 1813 ادامه داشت.

  


Pavel Tsitsianov

 
جنگ یکم در پی لشکرکشی روسیه به تفلیس (گرجستان) و استقرار در آن منطقه که گوشه ای از قلمرو ایران در قفقاز بود روی داده بود. دولت تهران با اتکاء بر اتحاد خود با ناپلئون بناپارت [که ناپلئون در سال 1807 در تیلسیت Tilsit با تزار آشتی کرد و از آن پس تعهد خود در قبال ایران را نادیده گرفت!] و اینکه ارتش ایران از لحاظ نفر پنج برابر نیروهای اعزامی روسیه به قفقاز است وارد جنگ شده بود. الکساندر یکم تزار وقت روسیه در آغاز سلطنت خود اعلام کرده بود که تصمیم قاطع به توسعه روسیه [به انجام رسانیدن آرزوهای پتر بزرگ] و تصرف سراسر قفقازرا دارد که هشداری به دولت تهران بود و عامل نگرانی دولت لندن که بیم داشت، روس ها از طریق ایران [که افغانستان بخشی از آن بود] و خلیج فارس به هندوستان رخنه کنند. تعرض به ایران در دو ستون توسط دو ژنرال روس آغاز شده بود؛ ژنرال پاول دمترییویچ سیسیانوف Pavel Dmitryevich Tsitsianov حملات نظامی به باکو و ژنرال ایوان گودویچ Ivan Gudvich به ارمنستان را فرماندهی می کردند.

سیسیانوف بیستم فوریه 1806 و در 50 سالگی در جریان معارضه با ایران در باکو کشته شد و در آخرین سال نبرد، ژنرال پیوتر کوتلیارفسکی Pyotr Kotlyarevsky برنده بود. دولت لندن که از پیشروی روسها در قلمرو ایران نگران شده بود دست به میانجیگری زد و روسها که با تعرض ارتش ناپلئون رو به رو بودند و نیاز به دوستی با انگلستان [دشمن شماره یک ناپلئون] داشتند با این میانجیگری و مذاکره برای ترک مخاصمه موافقت کردند مخصوصا که میانجیگری بر عهده سِر گور اوزلی Sir Gore Ousely ـ دیپلمات انگلیسی آشنا با تزار روس واگذار شده بود. متن قرارداد که با انشاء «اوزلی» تنظیم شده بود 24 اکتبر 1813 در دهکده گلستان امضاء شد و برپایه آن؛ گرجستان، مناطق ساحل دریای سیاه واقع در غرب گرجستان ازجمله آبخیزستان [آبخازیا = آبخازیه]، ایمِرتیاImeretia، مِگرلیا Megrelia (اودیشی) و گوریاGuria، همه داغستان (قفقاز شمالی) و ازجمله شهر دربند (دربنت)، و نیز باکو، گنجه، شیروان، شکین (شکی Shakki)، قره باغ، لنکران و ... از ایران جدا شدند. از زمان تاسیس کشور ایران تا آن روز، قفقاز و بویژه جنوبی (اران) گوشه ای از خاک اصلی ایران بود و به شهادت تاریخ، ایرانیان برای محافظت این منطقه دائما و با تمامی امکانات با رومیان و اقوام مهاجر آسیای شمال شرقی جنگیده بودند. میرزا ابوالحسن خان ایلچی از جانب ایران و نیکلای رتیسچف Rtischev از سوی روسیه قرارداد گلستان را امضاء کردند.

دو جنگ روسیه و ایران، ضعف نظامی ــ اداری، ناآگاهی رجال وقت و مدیران کشور از دیپلماسی اروپایی، بی خبری از تحولات جهان و رویدادهای روز و ناتوان بودن از تحلیل آنها و نیز ضعف روانشناسی، بی خیالی و خودخواهی و داشتن مشغله وقتگیر و فرصت سوز از جمله بسربردن در حرمسراها و دشمنی کردن و رقابت شخصی با یکدیگر را آشگار ساخت و تهران را به میدان رقابت اروپائیان مبدل کرد.

همه تلاش انگلستان این بود که روسها در ایران نفودی بیش از خودشان به دست نیاورند و افغانستان کاملا از ایران جدا شود و حائل میان متصرفات دو قدرت (انگلستان و روسیه) در آسیا باشد.

مورخان، قراردادهای گلستان و ترکمن چای و قرارداد تخلیه هرات را نتیجه سوء حکومت 131 ساله قاجاریه بر ایران بشمار آورده اند که [برغم دفاع مردانه بوشهری ـ کازرونی ها در برابر تعرض انگلیسی ها ـ در جریان جنگ انگلستان با ایران بر سر هرات] ناسیونالیسم ایرانی را دست کم گرفته بودند و روی آن حساب نمی کردند. تاجیکها و ازجمله هراتی ها پس از سقوط دولت ساسانیان به خود عنوان پارسیبان (پارسی وان) داده و به پاسداری از زبان فارسی و فرهنگ و تمدن ایرانی پرداخته بودند.

باید دانست که دهم فوریه 2008 بی بی سی از قول هارون نجفی زاده از مزار شریف گزارشی مفصل تحت عنوان «مجازات برای بکارگیری زبان فارسی (در برخی نقاط افغانستان)» منتشر کرده بود که نشان می داد مقامات دولت کابل چند خبرنویس و مسئول خبر در منطقه بلخ که واژه های پارسی دانشگاه، دانشکده و دانشجو را بکار برده بودند توبیخ کرده اند که عملی تاسف آور است.

به اظهار برخی اصحاب نظر، رویدادها و تحولات قرن 20 به ویژه انحلال امپراتوری روسیه (یک طرف قرارداد با ایران) و بعدا فروپاشی اتحاد شوروی [جانشین آن] و نیز وضعیت افغانستان فرصت به دست تهران داده است که اگر بخواهد قراردادهای گلستان، ترکمنچای، هرات و ... را که طبق عرف تاریخ، تحمیلات نظامی بشمار می روند و قابل اعراض و اعتراض هستند ـ دست کم روی کاغذ ـ ابطال و کان لم یکن اعلام کند، همچنانکه پس از پیروزی انقلاب، قرارداد سال 1921 روسیه شوروی با ایران را به طور یکجانبه لغو کرد!

دوازدهم فوریه 2004، ولادیمیر پوتین مرد نیرومند روسیه انحلال اتحاد شوروی در دسامبر 1991 را یک مصیبت اعلام کرد و گفت که ایجاد امپراتوری روسیه نتیجه تلاش و از جان گذشتگی روسها در طول قرنها بود. این بیان صریح بسیاری از حسابها را به هم ریخت و به نظر تحلیگران غرب، رشته ای است که سر دراز خواهد داشت مخصوصا که چند سال پیش از این بیان، مجلس ملی روسیه (دوما) با تصویب یک قطعنامه، انحلال شوروی [در حقیقت امپراتوری روسیه] را عملی غیرقانونی و نامشروع اعلام کرده بود زیرا که برای تحقق آن یک رفراندم سراسری انجام نشده بود و 13 فوریه 2011 بورودافکین Alexei Borodafkin معاون وزارت امورخارجه روسیه ضمن اشاره به مسائل جاری منطقه ـ از اوضاع افغانستان تا بی ثباتی در قفقاز و نیز استفاده از منابع و امکانات دریای مازندان و ... گفت که برای حل این مسائل، روسیه نیاز به همکاری ایران دارد.

  
تصویری که روسهای وقت از صحنه امضای قرارداد ترکمنچای ترسیم کرده اند ـ تصویر نشان می دهد که عباس میرزا و پاسکویچ آماده امضای قرارداد هستند

رأی دهید
iran-esfahan-ario barzan - اصفهان - ایران
همیشه از حکومت قاجار متنفر بودم
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 10:55
gorgnama - تهران - ایران
یعنی گندی که قاجار تو این مملکت زد دسته کمی از گنده...نداره شانس اوردین یهو از قاجار نپریدیم به این حکومت وگرنه الان مثل افغانستان بودیم نه زیرساخنی نه چیزی!!!
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 11:00
sepherdad - سیدنی - استرالیا
روز بسیار غمناکی در تاریخ هست، دولت روسیه حتا الان هم یک دولت ظالم و ضدّ انسانی‌ هست.
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 11:14
mortimer - اصفهان - ایران
متن انشای جالبی نداره.ضمن این که چطور 1927 پیش از 1828 می باشد؟!؟!
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 11:16
armin7 - روتردام - هلند
دو رژیم قاجار و جمهوری اسلامی بزرگترین خائنین به ایران هستن،یکی‌ از وسعت ایران کم کرد یکی‌ ارزش ایران رو،ولی‌ هر دو مروج خرافات مرده پرستی،خیانت و پستی هستن
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 10:47
sina_sheytoon - قونیه - ترکیه
دولت جمهوری اسلامی الان هیچ باجی به روس‌ها نمید lol
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 11:37
Banuye Irani - فلورانس - ایتالیا
یعنی‌ قلبم درد گرفت آدم واقعا چی‌ بگه...
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 12:43
Alexberd - بوداپست - مجارستان
الان احمدی نژاد با این کاراش قاجار را رو سفید کرده!!!! کشور را برگردنده به عهده پاره سنگی!!!! نه فرهنگی تو مردم مانده!! نه اقتصادی برا کشور و نه آبروی و هیثتی در سطح بین الملل!!!!
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 13:05
parviz1 - کترینگ - انگلستان
ملاها هم دریا مازندران را دو دستی‌ تقدیم روسیه کردن و آب از آب هم تکان نخورد. ملاها تا ایران را کاملاً نبود نکنند دست بردار نیستن.تٔف به ذات خمینی و گدا علی‌ شیره هر چی‌ مولا و هر چی‌ مزدور وطن فروش دزد .... که از قاجارها هم بدترند.بزرگترین افتخارشان هشت سال جنگ ایران و عراق و نابودی بیش از یک میلیون جوان و صدها هزار مجروح جنگی و یا کشتار جوانان ایران زمین در زندنها و اعتیاد فحشا .....هست.خاک بر سر بیکفایت هر دوتاشون.
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 14:41
آرمان144 - میسور - هند
روزی برسه که بگیم یاد قراردادهای گلستان و ترکمنچای.این قدر الان داریم باج میدیم به روسیه و چین که دیگه اینا در برابرش چیزی نیست.عزت مردم ما زیر سوال رفته .اینو همه ی دوستان که حداقل یه پرواز خارجی با پاسپورت ایرانی رفته اند متوجه شده اند.تو همین هندی که من هستم وقتی میریم یه خونه اجاره کنیم بعضی هاشون تا میدونن ما ایرانی هستیم حتی حاضر نیستند که با ما هم حرف بزنند.خدایا کارمان به کیده.خدایی خیلی به ما ظلم میکنند نمیشه اینجا نوشت ولی فقط میتونم بگم .نادرشاه نور به قبرت
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 14:21
asdolla mirza - کابل - افغانستان
https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Turkmenchay
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 15:31
mobareze khamoosh - پردیس - ایران
خوب شد این وسط پهلوی اومد یه حالی‌ به ایران و یه ابهتی به اسمش داد،وگرنه چه کشورِ تخیلی‌ ایرانbod الان!!
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 16:01
danial nabi - استكهلم - سوئد
هر چی‌ بدبختی تو ایران پیدا شد دست کثیف شاهان بی‌ کفایت درش مشهود بود، خدا ریشه هر چی‌ شاه دزد و مفتخوره از رو زمین نسلش را بکند، الهی امین.
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 16:40
oghab - هلسينكي - فنلاند
توروح فتحعلی قاجار .
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 21:04
Geelongcat - سیدنی - استرالیا
"پیش از آن شکست نیروهای ایران در ۳۱ اکتبر ۱۹۲۷ در اصلاندوز". نبرد اسلاندوز در طی‌ جنگ اول رخ داد نه جنگ دوم و نه ۱۹۲۷.----. "که هفت سال و از ۱۸۰۴ تا ۱۸۱۳ ادامه داشت". به محاسبهٔ من نزدیک به ۹ سال طول کشیده نه ۷ ----. "سیسیانوف بیستم فوریه ۱۸۰۶ و در ۵۰ سالگی در جریان معارضه با ایران در باکو کشته شد". داستان بسیار عجیبی‌ است. یک فقیه به نام اخباری قول داد در شاه عبدل عظیم چهل روز خلوت کند و با جادو مرگ سیسیانوف را ترتیب دهد.همین طور هم شد و قبل از پایان خلوت چهل روزه سر سیسیانوف را برای شاه آوردند. من خرافاتی نیستم ولی‌ این داستان برام همیشه جالب بوده. --- . در مجموع چقدر ننگ آور بوده این دو جنگ.
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 22:09
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
danial nabi - استکهلم - سوئد----- جاسوس رژیم<< هر چه بدبختی هست از دینت خدایت مللایت است.........
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 22:25
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
هر که دوست داره اوج غم این رویداد را با جزئیات بدونه، کتاب؛ قهرمانان گمنام ایرانی در جنگ با روسیه تزاری" را حتماً بخونه. در این گیر و دار عباس میرزا واقعاً سعی خودش را کرد اما پدره کثیف و حرام لقمه و پست و بی شرفش که جرئه خون ایرانی توی رگهاش نبود، حاظر نشد یک دینار از سرمایه ای را که از این کشور اندوخته بود در راه جنگ خرج بکند و عباس میرزا می بایستی برای تهیه آذوقه سربازان و چهارپایان خود ، ده به ده و قریه به قریه می گشت و از مردم عادی تقاضای همکاری و صدقه دادن در راه جنگ با روسیه میکرد. و اون مردک کثیف و حـ... در حرمسرایش و با ملیجکهای دربارش در حال کیف و خوشگذرانی بود و روسها همچنین در حال پیشرفت در خاک ایران بودند. عباس میرزا باید شبانه سر این مردک پست را توی خواب می برید و خود اعلام پادشاهی میکرد و پوزه این روسها را بخاک می مالید. ادامه..
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 22:37
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
دنباله..در این گیر و دار خیانت کردن فرانسوی ها و طبق معمول پستی و رذالت انگلیسها نه تنها بی تأثیر نبود که خود موجب سرعت بخشیدن به این قضیه و تکه پاره کردن ایران بعد از زحمات بیشماره نادرشاه در این شد. سگ به قبر قاجارها بباره که جز ننگ و پس روی هیچ افتخاری برای ایران زمین نداشتند.
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 22:39
shaali - سوپوت - لهستان
حالا چرا تو این مقاله ننوشتن که این ترکمانچای کجای ایران است خودش یک سوال است اون عباس میرزای بیچاره راهی‌ دیگر نداشت. این قرارداد را امضا نمیکرد الان ایران نبود نصفه دعوا انگلیس با روسیه سر همین قرارداد است تو کتابهای تاریخ روسی از همین سّر پرسی ازلی به اسم دزد دریایی نام می‌برن که سرنوشت روسیه کبیر را صغیر کرده
‌چهارشنبه 3 اسفند 1390 - 23:54
elias22 - کلن - آلمان
ناگفته نماند که اگر در زمان هخامنشیان ، این رمال ها و آخوند های زرتشتی مردم رو بیچاره نکرده بودند، عمر به ایران حمله نمیکرد ، درست مثل الان که منتظر هستیم امریکا حمله کنه از دست این آخوندا راحت بشیم ، از دست زرتشت راحت شدیم ، گیر اسلام افتادیم .عامل تمام جنگ ها ، خون ریزیها ، بدبختی ها دین بوده . جنگ های صلیبی ، ......
‌پنجشنبه 4 اسفند 1390 - 00:17
akhond kosh2012 - بیرمنگهام - انگلستان
نگران نباشید چون این تراژدی قراره دوباره در ایران رخ بده این بار توسط این رژیم ضد ایرانی‌ و حرامی ، چون یکی از اصلی‌ترین شروط آوردن خمینی به ایران توسط غرب همین بوده،نقشهٔ جغرافیای ایرانستان جدید هم از قبل تنظیم شده، و این پروسه مدتی‌ است که شروع شده.
‌پنجشنبه 4 اسفند 1390 - 00:50
سالار123 - کوالالامپور - مالزی
دقت کردین بدترین دولتها، دولتهای مستقر در تهران بوده و هستند!
‌پنجشنبه 4 اسفند 1390 - 03:51
massoudoslo - اسلو - نروژ
یکی می رود زمین ایران را میفروشد و خرج کیف و نوشش کرده ،ان یکی می اید زیر زمین ایران را (نفت و گاز ) میفروشد خرج عشق و حال خودش و نوکرانش میکند و این وسط مردم هم خدا و عرق ملی و جنگ و ایمان و شهادت و خفت و شلاق سهمش شده . هر سرزمینی که آزاد و آباد است جایی است که مردم در ان بر خودشان حکومت میکنند و نه شیخ و شاه . در آخر ایران به روش امروزی یا به یه بیابان بدون اب و علف(!) تبدیلش میکنند و یا تکیه تکیه میشود و اندازه اش را برایمان از دوبی هم کوچکتر میگیرند !!!
‌پنجشنبه 4 اسفند 1390 - 05:28
Mety.es - كرج - ايران
بعد از اسلام اولین حکومتی که نام ایران رو زنده کرد صفویه بود ما باید شاه اسماعیل رو قهرمان خودمون بدونیم نه خرافاتی مثل هخامنشیان توی عصر بربریت
‌پنجشنبه 4 اسفند 1390 - 10:03
same-shiraz - شيراز - ايران
خاطرات سران انگلیس را در جنگها ی جنوب ایران بخوانید تا بدانید چه کسانی‌ جلو انگلیس‌ها را گرفتند،صولت و الدولت قشقایی یا کسان دیگر،
‌پنجشنبه 4 اسفند 1390 - 10:14
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
Mety.es-بی خیال بابا, اگه میگفتی شاه عباس بازهم یه ذره میشد راجع بهش فکر کرد اما نه اسماعیل خونخوار که با آدمخواراش دور تا دور ایران را به لجن کشید و فقط کشت. یا شیعه یا شرتون رفته.
‌پنجشنبه 4 اسفند 1390 - 20:48
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.