دفن نقاره‌خانه تاریخی تهران زیر بتون

آخرین نیوز: شهرداری منطقه 12، روی آثار به دست آمده از پایه‌های نقاره‌خانه تاریخی تهران به منظور تامین آب حوضچه تازه تاسیس رو به روی کاخ گلستان تلمبه خانه و موتور آب می‌سازد. شهردار این منطقه می‌گوید که در هماهنگی کامل با سازمان میراث فرهنگی تهران است اما پیگیر‌ی‌ از رییس جدید سازمان میراث فرهنگی تهران بی نتیجه می‌ماند و تنها متولی آثار تاریخی در برابر نابودی این گنجینه ملی پاسخگو نیست.


 نقاره‌خانه تهران که مدفون شد


 

مشاهدات خبرنگار CHN، از شرایط کنونی این سایت تاریخی که تا 2 هفته پیش باستان شناسان سازمان میراث فرهنگی در حال انجام حفاری علمی روی آن بودند، نشان می‌دهد که درست روی تن پوش‌های سفالی لوله‌های آب دوران قاجاری و پایه‌های تاریخی نقاره‌خانه  که به تازگی از زیر خاک بیرون آمده بود، مصالح سیمان و بتون ریخته شده و در این فضای بتون مقدمات برای استقرار موتور آب و تلمبه‌خانه فراهم شده‌است.
 
پروژه بهسازی کف پوش‌های میدان ارگ چند ماه است که آغاز شده و در این مدت به گفته دوستدارن میراث فرهنگی بسیاری از آثار ارزشمندی که در این محوطه تاریخی وجود داشت، به طور کامل از بین رفته است. به عنوان مثال آثار تاریخی حوضچه قدیمی کامل تخریب شده و درست روی همان آثار حوض جدیدی ساخته شده است.
 
سجاد عسگری، مسئول روابط عمومی کانون حافظان میراث فرهنگی وضعیت کنونی این محوطه تاریخی را باورنکردنی عنوان می‌کند و می‌گوید: «باور آن سخت است که درست روی سایت تاریخی و روی آثار ارزشمند به دست آمده که نشان از دوره‌های مختلف تاریخی می‌داد، موتورخانه ساخته شده است.»
 
او می‌گوید: «تاکنون بارها و بارها در مورد اهمیت این آثار تاریخی هشدار داده شده است اما نه مسئولان سازمان میراث فرهنگی و نه کارکنان شهرداری گوششان بدهکار نیست. آن‌ها کار خود را انجام می‌دهند. به سراغ مسئولان میراث‌فرهنگی می‌رویم می‌گویند این تخلف شهرداری است و وقتی از مسئولان شهرداری می‌پرسیم، تنها پاسخ‌شان این است که در هماهنگی کامل با میراث فرهنگی هستند و مدارک آن هم موجود است.»
 
پیشتر، کارشناسان میراث فرهنگی گفته بودند که این سایت تاریخی نیاز به حفاری‌های علمی بیشتری دارد و گنجینه‌ای از تاریخ و یادمان‌های دوره‌های مختلف در دل آن جای گرفته است؛ با این حال به نظر می‌رسد که قرار نیست این آثار حفظ شود.
 
«احمد محیط طباطبایی»، پژوهشگر تهران قدیم و رئیس کمیته ملی موزه های ایران دراین باره می‌گوید: «حفظ و خواناسازی در کنار بهسازی می‌تواند یک گام به جلو باشد اما اگر حفاظت از یاد رفته و تنها بهسازی انجام شود، عین بی‌عدالتی است.»
 
به گفته او، آثار تاریخی به دست آمده در مقابل ارگ قدیم که شامل دروازه قدیم تهران و پایه های نقاره‌خانه می‌شود، زمانی مجموعه‌ای عظیم بوده است و باید از سوی مسئولان مربوطه در حفاظ‌های شیشه‌ای حفظ شود و تا بعدها نشانگر دوره‌های تاریخی مختلف باشد.
 
چندی پیش به رغم هشدار کارشناسان میراث فرهنگی در مورد وجود محوطه تاریخی در ارگ قدیم تهران، بیل مکانیکی‌های شهرداری منطقه 12 به منظور بهسازی کف پوش‌های این میدان، فعالیت‌شان را آغاز کردند.
 
شهردار این منطقه اعلام کرد که آغاز این پروژه با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی تهران بوده است و رییس سابق سازمان میراث فرهنگی تهران نیز در گفت و گو با CHN در مورد هماهنگی کامل این سازمان با شهرداری خبر داد.
 
اما هنوز از آغاز فعالیت شهرداری در میدان ارگ چند روزی نگذشته بود که مطابق با پیش بینی کارشناسان میراث فرهنگی، تیغه این بیل‌مکانیکی‌ها به آثار تاریخی برخورد کرد؛ آثاری که نشان کف پوش‌های دوره‌های مختلف تاریخی صفویه، زندیه، قاجاریه بود. اما با اینکه دوستداران میراث فرهنگی خواستار توقف فعالیت‌های کارکنان شهرداری شدند اما باز هم این ساخت و سازها ادامه پیدا کرد.
 
تا اینکه در قسمت جنوبی خیابان 15 خرداد،  تیغه بیل مکانیکی‌ها این‌بار به آثاری گیر کرد که به گفته کارشناسان میراث فرهنگی پایه‌های نقاره‌خانه قدیم تهران است. بنابراین کار شهرداری متوقف شد و باستان شناسان برای مطالعه بیشتر روی آثار تاریخی راهی ارگ قدیم شدند.
 
حفاری‌ها آغاز شد و به نتایج بسیار مهمی رسید اما این نتایج به رغم تماس‌های مکرر با پژوهشکده باستان شناسی هرگز اطلاع‌رسانی نشد تا اینکه سرانجام پایه‌های دروازه‌قدیم تهران و نقاره خانه زیر بتون‌ها مدفون شد. 

رأی دهید
Royan - بوخوم - آلمان
این هم از حفظ اصالت به روش ایرانی.
شنبه 24 دي 1390 - 01:06
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.