بررسی روزنامه های یکشنبه تهران - بیستم آذر

 

روزنامه های امروز صبح تهران با چاپ عکس هائی از تهران آلوده خبر از فردا داده اند و احتمال تعطیلی، صف های دراز برای خرید سکه طلا و محقق نشدن وعده های مقامات برای کاهش بهای طلا و ارز و کاهش تورم از جمله مسائلی که در تمامی روزنامه ها به صورت گزارش و گزارش های میدانی دیده می شود.

بخشی از تیترهای اول روزنامه ها نیز به مسائل سیاسی و اختلافات گروه ها اختصاص دارد چنان که "درخواست احمدی نژاد برای حکمیت هاشمی شاهرودی در جلسه سران قوا "عنوان اصلی مردم سالاری است؛ "شکایت جاسبی به دیوان عالی اداری" در صدر اخبار آرمان آمده و ابتکار از "آغاز نظارت قوه قضائیه بر انتخابات مجلس" خبر داده است.

عکس و تیتر صفحه اول فرهیختگان

سایه مرگ بر فراز شهر و طرح های من درآوردی

 "سایه مرگ بر سر تهران" عنوان اصلی تهران امروز است، روزنامه های بیشتری هم با چاپ عکس هائی از آلودگی شهر خبر داده اند که امکان دارد روز دوشنبه تهران تعطیل شود.

مریم نظری در گزارش اصلی تهران امروز نوشته از طرح زوج و فرد خودروها و کاهش مدت معاینه فنی گرفته تا الزام به تولید خودروها و بنزین با کیفیت، انگار معمای پیچیده آلودگی هوای تهران خیال حل شدن ندارد. طرح شکست خورده آبپاشی تهران با هواپیماهای سمپاش کم بود، استانداری تهران طرح های دیگری را پیشنهاد داده است که کارشناسان آن ها را علمی نمی دانند.

به نوشته این روزنامه ریسمان آلودگی آنقدر نفس تهران را تنگ کرده است که مسئولان برای رهایی از طنابی که هر روز بر گردن پایتخت تنگ و تنگ تر می شود راه حل های عجیب و غریب پیشنهاد می دهند. همه چیز با سی و چهار روز آلودگی پی در پی هوا در سال گذشته بالا گرفت. اگرچه پیش از آن هم پایتخت نشینان، با هر دم، هزاران تن آلودگی را به ریه های می کشیدند اما به محض آنکه انگشت‌ها به سوی طرح جامع کاهش آلودگی هوای تهران نشانه رفت و حرف از شکست این طرح به میان آمد، مسئولان تا تدوین و تصویب طرح جدید دست به دامان راه حل های کوتاه مدت شدند که در صدر آن آبپاشی تهران با ۵ فروند هواپیمای سمپاش قرار داشت.

تهران امروز به نقل از معاون استانداری تهران در جلسه اضطراری راه حل برای آلودگی ها نوشته اقدامی شجاعانه لازم است تا استفاده از خودروهای شخصی در تهران محدود شود. چاره ای جز این نداریم. تنها بیماران، معلولان و مسئولان باید مجاز به استفاده از خودروی شخصی باشند.

پیروزی بزرگ به جای سفارت گیری

 

کارتون حسن کریم زاده، شرق

"مذاکرات جلیلی با مقام های روسیه در مسکو" تیتر اول خراسان است، کیهان از قول مردم یمن "خواستار استقرار حکومت اسلامی" شده است، "اقدام آمریکا مصداق بارز نقض مقررات بین المللی است" تیتر یک فرهیختگان است، سیاست روز نوشته "دلار ها کلینتون را در مسکو رسوا کرد" و قدس از "هشدار جدی روسیه به اسرائیل برای ماجراجوئی علیه ایران" خبر داده است.

کیهان برای دومین روز پی در پی یادداشت روز خود را به مساله سرنگونی هواپیای بدون سرنشین آمریکا اختصاص داده و نوشته نهضت ۹ دی را راه اندازی کردند و سفارتخانه مجازی یا تولید نرم افزار «هی استک» (انبارکاه) و از این قبیل بازی های مجازی، اما تله بزرگی در خدمت سیستم اطلاعاتی ایران شد تا شبکه ای از مرتبطین با سرویس جاسوسی و وزارت خارجه آمریکا را شناسایی کند.

به نظر این مقاله این رفتار سایبری انباشته از بلاهت کجا و «جنگال» ایران کجا؟ اگرچه هنوز ابتدای ماجرا است و آمریکا باید منتظر بماند تا ایران برگ های برنده ناشناخته و رونشده ای را روی میز بگذارد. بازی بزرگی که ایران برای آمریکا چیده، حالا دیگر صرفاً شطرنجی (موزائیکی- نامتقارن) نیست. هر صفحه شطرنجی ابعادی دارد و با همه سختی، محاسبه پذیر است.

سرمقاله کیهان مدعی شده حداکثر آنچه رادارهای آمریکا قرار بوده رصد کنند و حالا به معضل خورده اند، «تأسیسات» بوده است. این، نوعی نگاه مکانیکی به صحنه است. اما آیا ضعف و اختلال راداری آنها برطرف شده بود که پای حسنی مبارک و بن علی و دیگر دیکتاتورها آن قدر ماندند تا در آتش انقلاب ملت ها آب پز شدند؟ در حالی که ایران هنوز همه توانایی های خود را رو نکرده است. حزب الله لبنان نیز در حالی که جنگ ۳۳ روزه به سر آمده بود، همه توانایی خود را رو نکرد و البته موشک های مقاومت ۱۰ کیلومتر، ۱۰ کیلومتر، برد خود را افزایش داده و به تل آویو نزدیک شده بودند.

ابتکار در سرمقاله خود با اشاره به حمله گروهی به سفارت بریتانیا در تهران که موجب قطع روابط دو کشور شد نوشته ما چه می‌خواستیم و چه شد؟ می‌خواستیم ضرب‌شستی به دشمن نشان دهیم؛ اما ناگهان ضربه‌فنی شدیم. دشمنان ما خشنود شدند. به دست خویش هدیه‌ای قیمتی به بدخواهان نظام در خارج داده‌ایم. تندروها در غرب، موضعشان علیه ما تقویت شد. در داخل، دامنه‌ی اختلاف‌ها بیشتر گردید. خسارات مادّی و معنوی این حرکت به کشور بسیار بیشتر از همه‌ اختلاس‌های صورت‌گرفته است. بیاییم برای یک‌بار هم که شده، پدیده‌ی «سفارت‌گیری» را در این کشور ریشه‌کن کنیم.

به نوشته این روزنامه کسانی که به اقدامات زیان‌بار این‌چنینی دست می‌زنند، هر نیّتی هم داشته باشند، باید جوابگوی عمل خود باشند و همگان باید به قانون تن دهند و قانون باید برای همگان یکسان باشد. بسیجی و غیربسیجی، اصولگرا و اصلاح‌طلب و هر کسی‌ که در این سرزمین کار و زندگی می‌کند، باید بداند که هزینه‌ قانون‌شکنی به هر نیتی سنگین خواهد بود و البته کسانی که خود را به نظام نزدیک‌تر می‌بینند، باید بدانند که سهم بیشتری از این جام بلا نصیب آنان می‌گردد.

و سرانجام سرمقاله ابتکار این که: خبر خبر؛ خبر ناگهانی و شیرین است. این بار کسی از سفارت بالا نرفته است. زیرا این آسان ترین است و البته چندان هم افتخارآمیز نیست. این بار شکوه و عظمت فکر و توان ایرانی دنیا را تکان داد. برای اولین بار است که آمریکا در مصاف فناوری سر تسلیم فرود می‌آورد.

به جای سفارت گیری

کارتون علی کاشی، مردم سالاری

مردم سالاری نوشتهاعمال غیر قانونی و خروج از عرف بین المللی و زیر پا نهادن تعهدات و میثاق های حقوقی و شناخته شده جهانی که ایران هم به آن پای بند است، زیبنده وجهه و فرهنگ حقوقی ما نیست و بزرگان کشور و قوانین جاری ما هم هرگز آن را تایید نکرده اند. حفظ منافع ملی از ضروریات مسلم است و نباید فدای منافع گروهی و پایمال هیجانات و غلیان احساسات عده ای شود; آن چنان که جبران آن با صرف هزینه بسیار هم ممکن نباشد، هزینه ای که نه عده ای معدود بلکه همه ملت ایران باید آن را بپردازند.

نویسنده به جوانان دانشجو نصیحت کرده به جای سفارت گیری که پرهزینه است به تحقیق درباره سیاست های حیله گرانه بریتانیا بپردازند و یادشان باشد سنجیده گویی و لحن مدارا در کلام، وجهه ما را در افکار عمومی جهان بالا می برد و دعوت از نخبگان فکری و علمی و اندیشمندان جهانی که نسبت به سیاست سیاستمداران کشور خود، انتقادی درست دارند در همایشی بدین منظور و بازتاب نظرها و پیشنهادهای آنان در افکار عمومی جهان بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

مردم سالاری معتقد است سفارت خانه های ما با دعوت از رسانه های مستقل و بیان نظریه های متقن حقوقی و انسانی و با تبیین سیاست های بشردوستانه جمهوری اسلامی می توانند نقش بسیار موثری در تثبیت حقوق مسلم ملت ما داشته باشند، تازه میلیون ها ایرانی فرهیخته و صاحب علم و اندیشه و همچنین مدیران و نخبگان اقتصادی با سرمایه های قابل اعتنا در سراسر جهان اقامت گزیده اند و عده کثیری از آنان شیفتگان ایران عزیز هستند. با سیاست درست و ظرافت رفتاری و گفتاری می توان از توان مندی های بسیارشان در اعتلای وطن کمک گرفت و پیامد تحریم های سنگین را کم کرد.

درآمد از بیدارخوابی پشت در بانک ها

"چه کسانی پشت در بانک ها طلا صید می کنند" تیتر اول جام جم است، روزنامه جمهوری اسلامی فساد جدید اقتصادی را "دلالی در صف های خرید سکه دولتی" دیده و جهان صنعت از "عقب نشینی بانک مرکزی از سیاست های ارزی" خبر داده است.

جام جم در گزارش اصلی خود نوشته شب تا صبح در خیابان بیدار مانده‌اند و لرزیده‌اند، بعضی‌ها که گرسنه بوده‌اند از این و آن می‌خواسته‌اند نان و غذایشان را با آنها قسمت کنند. کسی جرات نداشته از جایش بلند شود به هوای دستشویی رفتن یا خریدن چیزی برای خوردن. بچه‌هایی کوچک هم در آغوش بزرگ‌تر‌ها بوده‌اند که تا سحر از سوز سرما گریسته‌اند و... این، شرح حال کارتن‌خواب‌های خرابه‌نشین شهرمان نیست، شرح آدم‌هایی است که آمده‌اند از آب گل‌آلود بازار سکه و ارز، به هر قیمتی که شده، زر صید کنند!

به نوشته این روزنامه عمیق‌تر شدن تفاوت میان نرخ رسمی و آزاد سکه و متقاضیانی که به هوای کسب سود به بانک‌ها هجوم آورده‌اند تا سکه را به نرخ دولتی بخرند و با قیمتی بیشتر در بازار آزاد بفروشند، گرچه چندمین بار است که در سال‌جاری به‌وقوع می‌پیوندد، در چند روز گذشته بار دیگر توجه بسیاری از رسانه‌ها را به خود جلب کرده است، اما کمتر خبر یا گزارشی به این پرسش پاسخ داده که آیا همه آن متقاضیان بی‌صبر صف کشیده پشت در بانک‌ها، از اقشار متوسطی هستند که قصد دارند پس‌اندازشان را سکه کنند یا کسانی دیگر با اهدافی خاص‌تر نیز در میان این گروه‌ها دیده می‌شوند؟

گزارشگر جام جم به میان مردم رفته و نوشته در میان جمعیت همه یک نفر را به ما نشان می‌‌دهند. او مسوول ثبت‌نام متقاضیان است. از هر نفر ۵ هزار تومان گرفته تا فهرستی تهیه کنند تا همه فردا صبح براساس فهرست او وارد بانک شوند. می‌گوید: در یک روز ۲۶۵ نفر ثبت‌نام کرده است. با حساب خودش در یک روز یک میلیون و ۳۲۵ هزار تومان کاسبی کرده است. خدا بدهد برکت!

و نفردوم که "طبیعی است که آقای م ـ الف نخواهد نامش فاش شود. فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی ارشد یکی از رشته‌های علوم انسانی است و مثل برخی از همکلاسی‌هایش بیکار و خانه‌نشین. اعتقاد دارد به هر حال، ایستادن در صف سکه، از خانه‌نشینی یا کارت پخش کردن در خیابان، سود بیشتری دارد. او می‌گوید: «چهارشنبه ۲ تا سکه خریدم به قیمت ۵۲۳ هزار تومان، فروختم ۵۹۰ هزار تومان یعنی حدود ۱۴۰ هزار تومان سود کردم.»

مهدی حسن زاده در سرمقاله خراسان نوشته بازار سکه این روزها به عرصه کارزار و جنگ مغلوبه ای تبدیل شده است که یک سوی آن بانک مرکزی ویک سوی آن دلالان خرد و کلان قرارگرفته اند و در این میان غلبه گاه و بی گاه هریک بر دیگری سودی به حال مردم نداشته است بلکه آنان در گرماگرم این رقابت داغ همواره بازنده میدان بوده اند اما بازندگان این میدان چنان که در ادامه خواهیم گفت فقط متقاضیان خرد سکه و طلا نبوده اند.

اجازه دهید برای ورود به بحث از آخرین اقدام بانک مرکزی برای ساماندهی بازار سکه سخن بگوییم رئیس کل بانک مرکزی ۲ هفته قبل با اشاره به حباب ۷۰ تا ۸۰ هزار تومانی قیمت سکه قول شکستن این حباب را داد. به طور طبیعی انتظار می رفت این بانک برای عمل به وعده خود از ابزار حراج سکه در بانک ها استفاده کند که چنین کرد و در نهایت طی ۳روز قیمت سکه های بانکی را تا حدود ۸۰هزار تومان کاهش داد. به تبع این اقدام قیمت سکه در بازار طی ۳روز حدود ۴۰هزار تومان کاهش یافت ولی پس از آن قیمت سکه در بازار به قیمت های قبل از وعده رئیس کل بانک مرکزی بازگشت.

به نظر نویسنده مقاله خراسان سیاست اخیر افزایش عرضه سکه در بانک ها همانند اکثر دفعات قبل اگرچه باعث کاهش قیمت سکه بانکی شده است ولی هدف نهایی برای شکستن حباب قیمت سکه را محقق نکرده است. اساسا برای کاهش حدود ۷۰ تا ۸۰هزار تومانی قیمت سکه بانکی حتی ۳روز هم لازم نبود و بانک مرکزی به عنوان عرضه کننده انحصاری سکه در صورت وجود حباب قیمت نه تنها می تواند بلکه ملزم است قیمت سکه عرضه شده توسط بانک مرکزی در بانک ها را واقعی کند.

وعده های ارز و طلا چه شد

جهان صنعت در گزارش اصلی خود از قول رییس بانک مرکزی در فرصت های مختلف نوشته ما به مقدار کافی ذخیره ارزی داریم»، «تزریق ارز را بیشتر می‌کنیم، هر هفته ۵/۱ میلیارد دلار به بازار تزریق می‌کنیم تا قیمت ارز متعادل شود»، «باید به سمت کاهش تقاضای ارز برویم تا از خرید کاذب ارز جلوگیری شود».

این گزارش نوشته در حالی که محمود بهمنی اصرار دارد، بگوید بانک مرکزی توان کاهش تقاضای ارز را دارد و هرازچندگاهی به بازار اطمینان می‌دهد اما هنوز زمانی از این وعده‌ها نگذشته که روز گذشته بانک مرکزی دستور داد تا سهمیه ارز پرداختی به مسافران کاهش یابد. بر این اساس از این پس فقط ۵۰۰ دلار ارز مسافرتی به تمامی مسافران زمینی پرداخت خواهد شد همچنین مقرر شد تا به کسانی که اقامت کشورهای خارجی را دارند یک‌هزار دلار پرداخت شود، این در حالی است که پیش از این سهمیه ارز مسافرتی دو هزار دلار تعیین شده بود.

مهرداد میهن دوست در سرمقاله همین روزنامه از قول محمود بهمنی نوشته «اگر لازم باشد در سوپرمارکت‌ها هم ارز و هم سکه می‌فروشیم» و افزوده حالا چندماه پس از آن وعده‌ها برای بازار، افسار کار از دست همه در رفته و متاسفانه ادعاهای آقای رییس کل نیز نه تنها به واقعیت نزدیک نشده که خلافش نیز در حال اثبات است.یکی از نشانه‌های این اثبات دیروز رخ نمود. طبق دستور بهمنی ارایه ارز مسافرتی به مسافران که پیشتر تا سقف دو هزار دلار انجام می‌شد حالا تا ۵۰۰ دلار کاهش یافته است.

به نوشته این مقاله کاستن ۷۵ درصدی از عرضه دلار به مسافران به خوبی نشان می‌دهداشباع کردن تقاضای سر چهارراه‌ها و فروختن دلار کنار چیپس و پفک به واقعیت نزدیک است یا بلوفی برای ترساندن دلال‌هایی بود که گوششان از تهدیدهای این‌گونه پر است.

و سرانجام این که: بخش اعظمی از پشتوانه ارزی کشور با رای بهمنی به طلا تبدیل شده و او این مساله را جزو افتخارات خود می‌داند اما با شدت گرفتن روند تحریم بانک مرکزی و سخت‌تر شدن وضعیت نقل و انتقال بین‌المللی پول معلوم نیست شمش‌های زرد رنگ خزانه چگونه قرار است گره از کار فروبسته اقتصاد باز کند.

برای برقراری عدالت

عکس جام جم از ازدحام مردم برای خرید سکه طلا

محمد حسین روانبخش در مردم سالاری نوشته تیم فوتبال پرطرفدار پرسپولیس این روزها ضعیف ترین تیم طول عمر این باشگاه را دارد و جمعه گذشته تحقیرآمیزترین شکستش در مقابل رقیب سنتی اش استقلال را خورد تا همه جهانیان تعجب کنند که چطور با مدیریت محمد رویانیان، این تیم دچار این وضعیت شده است؟

به نوشته این طنزنویس رویانیان سابقه ریاست مرکز فوریت های پلیسی، فرماندهی پلیس راه، ریاست راهنمائی و رانندگی کشور و ریاست ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور را دارد و با این کارنامه پربار ورزشی، معلوم نیست چرا پرسپولیس تهران با مدیریت او چنین نتایجی می گیرد؟ البته بعد از باخت اخیر، حمید استیلی سرمربی پرسپولیس استعفا داد ولی استعفای او که کافی نیست، احتمالا مدیر عامل محترم باید کارت سوخت کلیه بازیکنان پرسپولیس را بسوزاند تا درس عبرتی برای آیندگان شود و با اعمال این شیوه مدیریتی منحصر به فرد ، تیم پرسپولیس جان دوباره ای بگیرد و قهرمان المپیک شود!

نویسنده ستون مردم سالاری به طعنه نوشته بعضی ها عقیده دارند برای اینکه پرسپولیس دوباره روحیه بگیرد و به روزهای اوج خود باز گردد ، تنها راه این است که رویانیان مدیر عامل باشگاه رقیب، یعنی استقلال شود! بعضی هم عقیده دارند حالا که استیلی استعفا داده بهتر است او را به عنوان رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور منصوب کنند تاعدالت از آن طرفی هم رعایت شود.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.