بررسی روزنامه های صبح تهران - شنبه ۲۱ آبان
رأی دهید
روزنامه های اول هفته تهران در عنوان های اصلی خود پاسخ رهبر جمهوری اسلامی به تهدید های نظامی را منعکس کرده اند که در جمع فرماندهان نیروهای مسلح بیان شده است. شکایت از بالاگرفتن اختلافات در داخل حکومت و حملات لفظی سران قوا به همدیگر، تاکید بر بی اعتمادی مردم به مسئولان و ابراز نگرانی از وضعیت اقتصادی کشور بخش های مهم این روزنامه هاست.
اعتماد گزارش سفر تیم فوتبال ایران به بحرین را با "دیپورت شدگان فرودگاه بحرین" در عنوان اصلی صفحه اول خود آورده و ابتکار دیدار معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی را از مسکو با تیتر "فشار واشنگتن، چانه زنی در مسکو" منعکس کرده است.
مشت و سیلی محکم نثار متجاوزان
"مشت پولادین پاسخ متجاوزان خواهد بود" یا "تجاوز را با سیلی پاسخ خواهیم داد" تیتر روزنامه های جام جم، کیهان، شرق، خراسان، رسالت، تهران امروز، جمهوری اسلامی، سیاست روز و حمایت است که تهدید رهبر جمهوری اسلامی را منعکس کرده اند که دشمنان را از حمله نظامی به ایران بر حذر داشته است.
کیهان در سرمقاله خود برای چندمین روز به نقد گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های هسته ای ایران پرداخته و آن را بخشی از برنامه وسیع آمریکا برای تشدید فضای جهانی علیه ایران خوانده است.
به نوشته این مقاله علت اصلی این حملات و برنامه ریزی ها بحران هائی است که غرب و به خصوص آمریکا را فراگرفته که از بحران های اقتصادی و اجتماعی شروع می شود تا بحران اسرائیل که باعث ناتوانی غرب در متوقف کردن ایران و همزمان با انقلاب های اسلامی در منطقه شده است.
کیهان نوشته بدتر از همه این است که اسراییلی ها به چشم خود می بینند آمریکا و اروپا روز به روز بیشتر در حال ضعیف شدن در منطقه هستند و ضعف این دو بلوک در منطقه در واقع به معنای خالی شدن زیر پای اسراییل است. گذشته از اینها وقتی اسراییلی ها به دورنمای منطقه نگاه می کنند، وضع حتی ترسناکتر از اوضاع فعلی است. پس تشدید فشار بر ایران تلاشی برای خروج از این مخمصه هاست.
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با تاکید بر این که منازعات لفظی مسئولان در سطوح بالا در هفته گذشته به اوج رسید نوشته از قضا هفته گذشته، زمانی بود که تهدیدهای خارجی هم به اوج رسیده بود و مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز با انتشار گزارش سیاسی خود درباره فعالیتهای اتمی ایران، حلقه سوم توطئه جدید آمریکا علیه کشورمان را تکمیل کرد و مخالفان نظام برای او کف زدند.
به نظر این مقاله در چنین شرایط ویژه ای، برای منازعه میان مسئولان نظام جمهوری اسلامی، هیچ جائی وجود ندارد. منازعات لفظی هفته گذشته مسئولان، که البته محدود به این مقطع زمانی نیست و مدت هاست جامعه را گرفتار خود کرده، درست در نقطه مقابل آنچه از مسئولان نظام جمهوری اسلامی انتظار میرود قرار داشت. اینکه روی این مقطع زمانی انگشت میگذاریم به خاطر حساسیتی است که به لحاظ اوج گیری تهدیدات خارجی دارد والا با کمال تأسف باید بگوئیم سال هاست که جامعه ما گرفتار این منازعات است.
در ادامه سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی آمده در هفته گذشته چند بار از رئیس قوه مجریه نقل شد که در سخنرانیهای متعدد به قوه قضائیه اعتراض کرده و بازداشت بعضی افراد اجرائی به اتهام دست داشتن در اختلاس بزرگ سه هزار میلیارد تومانی را خلاف قانون و نوعی اقدام برای تضعیف دولت دانسته است. در مقابل، دادستان کل کشور و سخنگوی قوه قضائیه، از موضع مسئولیتی که در نظارت بر پرونده اختلاس بزرگ دارد اعلام کرد این مطالب درست نیست و آماده پاسخگوئی به آنها هستم.
فرزند کمتر یا بیشتر
عباس عبدی در مقاله ای در اعتماد درباره تبلیغات رییس دولت درباره فرزند بیشتر نوشته هر کشوری که به لحاظ اجتماعی و اقتصادی توسعه یافتهتر شود، به دلایل متعدد به فرزند کمتر گرایش پیدا میکند. در همین جامعه خودمان میتوان دید که افراد بسیار با سطح توسعه اجتماعی بالا، به داشتن دو فرزند بسنده میکنند، در حالی که خانوادههایی که هیچ حساسیت منفی هم به فرهنگ غرب ندارند ولی از سطح اجتماعی و اقتصادی پایینی هستند، فرزندان بیشتری دارند.
نویسنده مقاله به یاد آورده: چندی پیش یکی از آقایان از تفاوت رشد جمعیت در میان شیعیان و غیر آنان در کشور اظهار نگرانی کرده بود که در برخی مناطق رشد جمعیت در میان شیعیان کمتر است و این موازنه جمعیتی را بهم میزند. اتفاقا مشابه این وضع در کشورهای دیگر هم هست، ولی در آنجا رشد جمعیتی شیعیان بیشتر است (برای نمونه لبنان و عربستان). علت بروز این پدیده، تفاوت سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی آنان با سایرین است. اگر میخواهیم که رشد جمعیتی هر دو گروه متوازن باشد، باید نابرابریهای جمعیتی میان آنان را کم کرد، در غیر اینصورت با تشویق و تنبیه و امثال آن نمیتوان اقدامی موثر و کارآمد انجام داد و ادامه نابرابریهای اقتصادی و اجتماعی موجود موجب بروز چالشهای امنیتی ناشی از تفاوت رشد جمعیت خواهد شد.
مقاله اعتماد سپس به نقد این گفته رییس دولت پرداخته که « اقتصاد ایران در رتبه ۱۷ یا ۱۸ اقتصادهای جهان است، برنامه ما این است که تا پایان برنامه پنجم به رتبه ۱۲ برسیم. »
به نوشته این مقاله چنین ادعایی به معنای آن است که ما باید طی پنج سال تولید خود را به سطح کره جنوبی که رتبه ۱۲ است برسانیم که ۷۰ درصد بیش از ما قدرت تولیدی دارد، به عبارت دیگر اگر حداقل رشد اقتصادی کرهجنوبی را سالانه ۴ درصد بدانیم (که رقم پایینی منظور شده است)، ما برای رسیدن به کرهجنوبی پس از ۵ سال، حداقل باید شاهد رشد اقتصادی سالانه ۱۶ درصد باشیم! در حالی که رشد فعلی در خوشبینانهترین حالت به ۲ درصد هم نمیرسد! و لذا با ادامه این وضع در پنج سال آینده، اگر بتوانیم همان رتبه ۱۷ یا ۱۸ را حفظ کنیم، باید شکرگزار باشیم.
درگیری دو قوه بر سر اختلاس
"دستگاه متخلف حق ندارد برای دستگاه قضائی نسخه بپیچد" عنوانی است که مردم سالاری و فرهیختگان از گفته های رییس سازمان بازرسی کشور درباره مساله اختلاس بزرگ بانک ها برگزیده اند و دنیای اقتصاد هم خبر از "پایان سکوت بانک مرکزی" داده است.
سیاست روز بخش هائی از اتهاماتی که رییس دولت به تازگی در دیدار دوستان و هواداران انتخاباتی اش علیه بخش های دیگر کشور وارد آورده نقل کرده به خصوص آن جا که گفته دو تن از معاونان وزارت اطلاعات به دنبال براندازی بودند، معترضان برنامه داشتند که جلوی هر وزارت را ۵۰۰ نفر بگیرند تا وزرا نتوانند سر کار بیایند و سپس مجلس را تعطیل کنند و سپس به سمت بیت رهبری بروند.
نویسنده سیاست روز اضافه کرده این گفته های کنار هم بگذارید و منتظر و منتظر واکنشهای دیگری هم باشید و بعد به این نکته توجه کنید که قرار نیست مردم میان گویندگان این سخنان، تمیز قائل بشوند و محققانه بررسی کنند که حق با کدام طرف دعوا است. مردم همه را میشنوند و همه را هم در محافل خود بیان و نقل میکنند و جالب این که همه را هم باور میکنند.
به نظر این مقاله مردم هم قوه قضاییه را متهم به همان اتهاماتی میکنند که احمدینژاد مطرح کرد و هم سخن متکی را جدی میگیرند که رئیس جمهوری در ۲۰ سطر از حرفهایش، ۲۴ سخن خلاف واقع گفت. هم باور میکنند که فلانی ۷۰۰ هکتار از زمینهای اطراف تهران را بالا کشیده است و هم باور دارند که رحیمی و مشایی و دیگر اطرافیان رئیس جمهوری، در قوه قضاییه پرونده دارند ولی قوه قضاییه، جرئت یا اجازه رسیدگی را ندارد.
ابتکار هم در سرمقاله خود اظهار نظر کرده که داغ بی اعتباری بر بخش هائی از جامعه می خورد و در عالم سیاست، چنین افرادی بهترین گزینه برای سوءاستفاده و بهرهبرداری هستند.
به نوشته این مقاله پسگرفتن امضاهای سؤال از رئیسجمهور توسط برخی نمایندگان در همین قالب قابل توضیح است. این اعمال به هر دلیلی صورت گرفته باشد، نشانه نسنجیده عملکردن آنان یا ترس از داغ ننگ به دلیل افشاگریهای رقیب است. البته در این ایام تأکید برخی مسئولان مبنیبرآنکه اگر به جهت حفظ وحدت نبود، مطالبی اظهار میشد، باز بهرهگیری از همین تکنیک در برخورد با رقیب ضعیف و احیاناً مسئلهدار است که ظاهراً کارایی خود را تا کنون نشان داده است.
ابتکار تاکید کرده دراین میان با تمام ملاحظهکاریها و مدیریت رفتار سیاسی توسط فعالان سیاسی و تهدیداتی که نسبت به یکدیگر دارند، تماشاگر صحنه بازیهای سیاسی از خود سؤال میکند که در پس پرده چه خبر است؟ و در این آشفتهبازار رقابت سیاسی به چه کسی باید اعتماد کرد؟ آیا براساس این تهدیدها و شرایط و حساسیتها نسبت به پدیده اختلاس و دستگیریها عمق این مسئله به هرآنچه تا کنون افشا شده، ختم میشود یا همه این هیاهوها در راستای مدیریت تأثیرگذاری بر مردم و فرآیند بهرهبرداری از اوضاع در انتخابات پیش روی مجلس و کسب کرسیهای بیشتر از آن است؟
پوریا عالمی در ستون کاناپه اعتماد مصاحبه ای فرضی با مهدی کوچکزاده نماینده هوادار دولت انجام داده و با تازه ترین گفته های وی شوخی کرده است به خصوص جائی که گفته است "در خصوص علاقه احمدینژاد به مشایی باید بگویم این علاقه همچون مادری است که پسرش دلداده دختری شده که هیچ سنخیتی با هم ندارند و مادر مستاصل شده که دختر چه جادو و جنبلی کرده. در حالی که جادویی در کار نیست و محبت و اطاعت باعث دلدادگی است".
به کوچکزاده گفتم: «میفهمم. میفهمم. میخواهی بگویی همدیگر را دوست دارند و به هم حالت دلدادگی دارند؟» و کوچکزاده ریلکس شد و ذهنیاتش را ریخت بیرون: "بهترین دلیل علاقه احمدینژاد به مشایی، خدمتی است که وی در طول شبانهروز به احمدینژاد میکند. بارها با گوش خود شنیدم که احمدینژاد میگفت مشایی از صبح تا نیمهشب کار میکند..." گفتم: اینکه چیزی نیست. من یک دوستی داشتم شبکار بود. از نیمهشب تا صبح کار میکرد.
به نوشته طنزنویس اعتماد کوچکزاده گفته "مشایی از صبح تا نیمهشب کار میکند و در آخر هم از احمدینژاد میپرسد کار دیگری نداری؟". من گفتم: میفهمم... میفهمم... شاید نمیخواهد کاری زمین بماند. شاید دوست دارد هر چی کار زمین است بردارد و انجام دهد. اصلا حالا یک نفر است که هر کاری میکند – برای مملکت – شما چی کار به این کارها داری؟ چرا نمیگذاری مقامات به کارهای شخصی و عامالمنفعهشان برسند. چه عیبی دارد آقای مشایی تا نیمهشب کار کند مردم احساس آرامش کنند و لذت ببرند؟ چرا اینقدر به این رحیممشایی که صبح تا نیمهشب مثل رحیم مشایی دارد کار میکند گیر میدهید؟
مشکل انتخابات در ایران
ابتکار در سرمقاله خود نوشته مشکل سیاست ما این است که بعضیها زلف خود را به سقف نظام گره زدهاند، بهگونهای که بود و نبود نظام را با بود و نبود خودشان مساوی میدانند؛ درنتیجه قائل به هماوردی یکسان با گروههای رقیب نیستند. این افراد تلاش میکنند عرصه رقابت را آنچنان تنگ و محدود کنند تا حتیالامکان در غیاب حریف و در نیمه زمین، نتیجه دلخواه را پیشاپیش تضمین نمایند. به نوشته این روزنامه اینان به پیامدهای چنین رفتار سیاسیای توجه نمیکنند. در تصورشان گویی مردم عروسکان خیمهشببازی آنان هستند که با اشاره آنها به پا میخیزند و با اخم آنان فرو مینشینند و زبان در کام خاموش میگیرند.
در ادامه سرمقاله ابتکار آمده یکی از مظاهر مهم عدالت، تقسیم عادلانه فرصتهاست. انتخابات خوب، ولو نتیجه دلخواه به همراه نداشته باشد، مصداق عدالت در توزیع فرصتهاست. بخش مهمی از آسیبهای واردشده پس از انتخابات ۸۸ با انتخاباتی خوب جبران خواهد شد. بدیهی است اگر بسترسازی و مقدمهچینیها بهگونهای پیش رود که در اسفند۹۰ شاهد انتخاباتی بد باشیم، زخم ایجادشده ظرف دو سال گذشته، به دملی چرکین و درمانناپذیر تبدیل خواهد شد و دود آن هم به چشم نظام میرود.
حمایت از دماغ و مصرف لوازم آرایشی
- ابراهیم رها در ستون خود در اعتماد امروز هم چند بیانیه صادر کرده است در اولی نوشته: ما از دماغ اعلام حمایت میکنیم. گفته میشود با یک فاصله قابل ملاحظه نسبت به سایر کشورهای جهان، ما در صدر عمل دماغ دنیا قرار داریم. دلاوران، نامآوران پیروز باشید! دستاورد پشت دستاورد، یعنی دماغتو... ما به این مساله مهم و استراتژیک فکر کردیم و گفتیم شاید دلیلش این باشد که به تاسی از پینوکیو احتمالا ما هم با گفتن دروغ در ناحیه بینی رشدقابل ملاحظهیی میکنیم و از آنجا که آحاد ملت همیشه در صحنه ایران، از صبح تا شب مجدانه، مثل نقل و نبات از مفهوم کاربردی و پراثر دروغ استفاده میکنند و به فعل شریف دروغگویی اهتمام میورزند، پس بینیها هم عمل لازم میشود.
طنز نویس اعتماد در بیانیه دوم خود نوشته ما از لوازم آرایش هم اعلام حمایت میکنیم. کشور فرانسه که بیشترین لوازم آرایش را تولید میکند، از همه کمتر لوازم آرایش مصرف میکند.
الف) فرانسویها امل هستن عقلشون نمیرسه؟
ب) ما خیلی خارجی هستیم که زیاد لوازم آرایش مصرف میکنیم. فرانسویها هم خارجی هستن اما نه به اندازه ما؟
ج) با کمال افتخار در این زمینه هم باید اعلام کنیم هی وای من؟!
د) لوازم آرایش در رنگهای «سبز، آبی. آلبالویی، بنفش، لیمویی، نارنجی، سفید»؛ اینها رنگهای آینده زندگی میتواند باشد اگر خودمان را رنگ نکنیم!