نگرانی کاربران ایرانی گوگل‌ریدر از تغییرات آن

نگرانی کاربران ایرانی گوگل‌ریدر از تغییرات آن

گوگل می‌خواهد امکانات گوگل‌ریدر را به گوگل‌پلاس نزدیک کند

نیما اکبرپور

بی بی سی

چند روز پیش گوگل در کلیک وبلاگ رسمی گوگل‌ریدر اعلام کرد که قرار است در این هفته تغییراتی در سرویس خبرمایه‌خوان (Feed Reader) خود ایجاد کند. این شرکت می‌خواهد گوگل‌ریدر را به شبکه اجتماعی خود یعنی گوگل‌پلاس نزدیک‌تر کند.

این تغییرات که در راستای یک‌پارچه کردن در چینش و صفحه‌بندی سرویس‌های گوگل صورت می‌گیرد، نگرانی و اعتراض‌ کاربران ایرانی را به دنبال داشته است.

بیشتر کاربران ایرانی گوگل‌ریدر آن را با نام مستعارش یعنی «گودر» می‌خوانند و از آن استفاده‌هایی می‌کنند که چندان در بین کاربران دیگر در دنیا مرسوم نیست.

یکی از مهم‌ترین آنها هم، استفاده از این سرویس برای خواندن محتوای سایت‌ها و وبلاگ‌های فیلترشده است. تعداد وبلاگ‌ها و وب‌سایت‌های فیلترشده در ایران به میلیون‌ها صفحه می‌رسد و یکی از راه‌های دسترسی به محتوای آنها، خواندن خبرمایه یا خوراک (Feed) آن سایت است.

در طول این سال‌ها که مسدودسازی سایت‌ها در ایران روز به روز شدیدتر شده، شبکه اجتماعی پنهانی، زیر پوست گوگل‌ریدر شکل گرفته است. این شبکه قدرتمند، بیشترین نقش را در اطلاع‌رسانی و همخوان کردن اخبار داشته است و در عین حال به جایی تبدیل شده که کاربران، زمان زیادی از ساعات وبگردی خود را، در آن صرف می‌کنند. آنها خبرمایه‌های سایت‌ها و وبلاگ‌ها را به گوگل ریدر می‌افزایند و برای دوستان خود همخوان می‌کنند.

همچنین در پای مطالب همخوان‌شده، نظرات و پیام‌های خود را می‌نویسند، بحث می‌کنند یا با یک کلیک، علاقه خود را به آن محتوا نشان می‌دهند.

هر کاربر برای نشان دادن این که مطلبی را پسندیده، آن را به اصطلاح «لایک» می‌زند. تعداد این لایک‌ها میزان محبوبیت آن مطلب را نشان می‌دهد.

مطالب «پُرلایک» هر روز، مانند دماسنجی مجازی، واکنش کاربران فارسی‌زبان به اخبار را نشان می‌دهد. این ویژگی به آنها کمک می‌کند تا با یکی از کم‌سرعت‌ترین سرویس‌های اینترنت در جهان، در کمترین زمان، بیشترین اطلاعات را کسب کنند.

اهمیت مطالعه لینک‌های محبوب گوگل‌ریدر برای کاربران فارسی آن‌قدر زیاد است که وب‌سایتی چون «لایک‌خور» ایجاد شود. این سایت نوشته‌های وبلاگستان فارسی را بر اساس میزان لایک‌های دریافتی مرتب می‌کند.

طبق نوشته وبلاگ گوگل‌ریدر، برخی از امکانات اجتماعی گوگل‌ریدر حذف و در گوگل‌پلاس قابل دسترس خواهند بود. در عین حال هنوز امکان مطالعه و همخوان کردن خبرمایه‌ها در گوگل‌ریدر باقی می‌ماند.

کاربران فارسی‌زبان که با خاصیت شبکه اجتماعی گوگل‌ریدر خو کرده‌اند، نگرانند که ویژگی «فالو» و «فالو بک» (مشترک شدن در مطالب همخوان‌شده یکدیگر) و در کل، ارتباطات شبکه‌ای این سرویس را از دست بدهند.

احتمال تجدیدنظر در تصمیم گوگل کم است

آنان به مهم‌ترین کاربرد این سرویس که مطالعه کامل وب‌سایت‌ها و وبلاگ‌ها از راه خبرمایه است، هم نیازمندند.

هر چند همخوان کردن مطالب در گوگل‌پلاس هم ممکن است. اما محتوای کامل نوشته‌ها، در گوگل‌پلاس مشاهده نمی‌شود. کاربر می‌تواند تنها عنوان و چند خط نخست هر مطلب را بخواند و برای مطالعه مطلب کامل، باید روی لینک آن کلیک، و به سایت اصلی مراجعه کرد. در صورتی که آن سایت فیلتر باشد، کاربر بار دیگر با مشکل روبه‌رو خواهد شد و نمی‌تواند از گوگل‌پلاس مانند گوگل‌ریدر، برای عبور از سد فیلترینگ استفاده کند.

یکی دیگر از نگرانی‌ها، سابقه فعالیت‌هایی است که یک کاربر تا کنون در گوگل‌ریدر داشته است. بیشتر فعالیت‌های کاربران اعم از مطالب همخوان شده، لایک‌ها، نظرها و برچسب‌ها، با این تغییرات از دسترس خارج می‌شوند. به همین علت گوگل این امکان را فراهم کرده تا کاربران بتوانند از این اطلاعات خروجی بگیرند.

در حال حاضر بسیاری از کاربران فارسی‌زبان گوگل‌ریدر، از این اقدام به شدت نگران و خشمگین هستند و ایمیل‌ها و پیام‌هایی مبنی بر توقف این اقدام گوگل برای تعدادی از کارکنان گوگل ارسال کرده‌اند.

هنوز مشخص نیست چه مقدار از این نگرانی‌ها به واقعیت خواهد پیوست. به نظر می‌رسد گوگل این تغییرات را با وجود این اعتراض‌ها عملی خواهد کرد اما احتمالا از کنار این اعتراض‌ها بی‌تفاوت نخواهد گذشت و آنها را بررسی می‌کند.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.