چه کسی شماره «هفت میلیارد» میشود؟
رأی دهید
چه کسی شماره «هفت میلیارد» میشود؟
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مطلب تکاندهندهتر این که از این جمعیت درآستانه رسیدن به عدد هفت میلیاردی، حدود 1.4 میلیارد نفر شاهد تولد شش، پنج، چهار و سه میلیاردمین انسان بر روی زمین بودهاند.
طی قرن گذشته جمعیت بر روی کره زمین از افزایش چشمگیری برخوردار بوده است.
جمعیتشناسان انتظار دارند نرخ رشد جمعیت با کاهش روبهرو شود؛ اما تعداد قطعی به رشد خود ادامه داده و تا سال 2050 به 9 میلیارد نفر خواهد رسید. «سایت لایوساینس» در گزارشی به نرخ رشد جمعیت و تغییرات موجود در جهان پرداخته است.
1805: تولد یک میلیاردمین انسان زمین
یک میلیاردمین انسان روی زمین بیش از دو قرن پیش متولد شد. برآوردهای جمعیتهای تاریخی، کار سختی به نظر میرسد؛ اما اداره آمار آمریکا، جمعیت مردم را در سال 8000 پیش از میلاد، حدود پنج میلیون تن برآورد کرده است.
این تعداد تا 10 هزار سال پیش و توسعه کشاورزی به همین منوال باقی بود. حتی پس از آن هم تا حدود سال 500 پیش از میلاد، جمعیت انسانی به 100 میلیون نفر رسیده بود.
از این زمان به بعد، شاخص رشد جمعیت افزایش پلکانی داشته و طی 100 سال بعدی این میزان به 200 میلیون نفر رسید؛ اما در حدود سال 1250 این میزان دو برابر شده و به 400 تا 416 میلیون رسید. طاعون و جنگ جان بسیاری از انسانها را تا پیش از دهه 1400 گرفت.
سال تولد یک میلیاردمین کودک زمین به طور دقیق مشخص نشده؛ اما احتمالا این اتفاق در حوالی سال 1805 بوده است. در این دوره، بتهوون، شنوایی خود را از دست داده، ناپلئون بر اروپا حکمرانی کرده و آفریقا هنوز تا حد زیادی برای اروپا مانند یک راز بزرگ باقی مانده بود.
1927: رقابت برای دومیلیاردمین کودک
شاید دستیابی به رکورد یک میلیاردمین انسان هزاران سال به طول انجامید، اما دومیلیاردمین کودک زمان در اواخر دهه 1920 و پس از یک قرن متولد شد.
این تاریخ به طور دقیقتر احتمالا در سال 1927 بوده؛ چرا که طبق برآوردهای سازمان ملل، در سال 1930 جمعیت انسانها بر روی کره زمین به 2.07 میلیارد نفر رسیده بود.
این رشد ناگهانی جمعیت در چارچوب پدیدهای موسوم به انتقال جمعیتی معنی پیدا میکند. در حالت انتقال، جمعیت ها از وضعیتی که سطح زاد و ولد و مرگومیر هر دو بالا و در نتیجه رشد جمعیت ناچیز است، به وضعیتی انتقال مییابد که در آن سطح زاد و ولد و مرگومیر هر دو پایین و باز هم رشد ناچیز است.
در میانه این انتقال، دورهای وجود دارد که نرخ مرگ و میر کاهش یافته اما مردم هنوز از فرزندان بسیاری برخوردارند. حتی با پایین آوردن نرخ تولد، باز هم به دلیل وجود والدین بالقوه، رشد جمعیت بالا خواهد رفت.
انقلابهای صنعتی و کشاورزی منجر به کاهش نرخ مرگومیر در جهان غرب در دهه 1700 شد، در حالی که تا نسل ها بعد، نرخ موالید هنوز بالا بود. اکنون کشورهای توسعهیافته غربی میزان موالید را نیز پایین آوردهاند، اما کشورهایی در جنوب صحرای آفریقا به تازگی وارد این مرحله انتقال شدهاند.
دومیلیاردمین کودک زمینی در زمانی متولد شده که اولین تماس بین کشورهای دو طرف اقیانوس اطلس (نیویورک به لندن) انجام شده و جهان در آستانه رکورد بزرگ بود.
1959: سه میلیاردمین انسان
سه میلیاردمین کودک، در زمان جنگ سرد در حدود 1959 متولد شد. اگر این کودک در غرب به دنیا آمده باشد، جزئی از نسل بمبگذار پس از جنگ جهانی دوم بوده است. در این حین، نرخ موالید در آمریکا از 2.8 میلیون نفر در سال در دهه 1930 و اوایل دهه 1940 به 4.3 میلیون نفر در اواخر دهه 1950 رسید.
در اوایل دهه 1960 و پس از تولد سه میلیاردمین انسان، نرخ رشد جمعیت بیش از دو درصد در سال افزایش داشت. طبق دادههای اداره آمار آمریکا، این افزایش از دهه 1950 آغاز شده و در بین سالهای 1959 و 1960 با یک سقوط همراه بوده است. این حالت در پی جهش بزرگ چین به جلو و صنعتیشدن فاجعه بار اتفاق افتاد که طی آن میلیونها تن کشته شده و نرخ زاد و ولد در چین کاهش یافت.
سال تولد سه میلیاردمین انسان همچنین اولین سالی است که دانشمندان موفق به اعزام میمونها به فضا و بازگرداندن آنها به شکل سالم به زمین شدند. دالایی لاما به تبت فرار کرده و یک دولت در تبعید در هند بنا نهاد.
1974: یک میلیارد افزایش
تنها 15 سال پس از دستیابی بشر به رکورد سه میلیارد نفر جمعیت، این رکورد در 1974 شکسته شد. این اتفاق خیلی سریع بوده و مردم از آن اطلاع داشتند. در سال 1968 یک زیستشناس در کتابی به هشدار در مورد ازدیاد جمعیت و احتمال قحطی در دهه 1970 پرداخت. اگرچه این پیشگوییها محقق نشد، اما نگرانیهای دیگر مانند انقراضهای بزرگ و ترس از یک بیماری همهگیر باقی مانده است.
چهار میلیاردمین کودک در شرایط خوشبینانهای متولد نشده؛ اما جهان طی 15 سال گذشته و پس از تولد سه میلیاردمین انسان، تغییرات زیادی را شاهد بود.
1987: 11 ژوئیه، زادروز پنج میلیاردمین انسان
سازمان ملل روز 11 ژوئیه 1987 را به عنوان زادروز پنج میلیاردمین انسان معرفی کرد.
این اتفاق به قدری تکاندهنده بود که امروزه از این روز به عنوان روز جهانی جمعیت یاد میشود.
مردم در دهه 1980 مانند 1970 از افزایش جمعیت نترسیده و آکادمی ملی علوم آمریکا در سال 1986 طی گزارشی اظهار کرد که زمان اوج رشد جمعیت گذشته و نرخ موالید در کشورهای در حال توسعه به شدت کاهش یافته است.
پنج میلیاردمین کودک زمینی به طور رسمی از سوی سازمان ملل «ماتج گاسپر» معرفی شده که از اهالی کرواسی است. چگونگی کشف این کودک بسیار جالب است؛ چرا که توجه جهانی در پی چهاردهمین بازیهای جهانی دانشگاهی در زاگرب کرواسی به این شهر معطوف شده بود.
1999: تولد شش میلیاردمین نوزاد
کودک شش میلیاردم در تاریخ 12 اکتبر 1999 در سارایووی بوسنی هرزگوین متولد شده و عدنان نویس نام دارد. این لقب در پی حضور کوفی عنان، دبیر کل وقت سازمان ملل در این شهر به عدنان اعطا شد.
در کمتر از 75 سال، جمعیت جهان سه برابر شد. نرخ مرگمیر در سال 1999 به نسبت سال 1950 به نصف رسیده بود، در حالی که متوسط امید به زندگی جهانی در همین زمان از 46 به 66 سال افزایش یافته بود.
جالب این که عدنان به عنوان شش میلیاردمین کودک زمین، یا هر کودک دیگری که این عنوان را به دوش میکشد، در جهانی متولد شد که نرخ جمیت، جوانتر از پیش بوده است. در سال 1999 بیش از یک میلیارد انسان بین سن 15 تا 24 سال وجود داشت.
2011: سال جهان هفت میلیاردی
چه کسی هفت میلیاردمین کودک زمین خواهد بود؟ اگرچه سازمان ملل تاریخ تولد این کودک را در 31 اکتبر امسال تخمین زده، اما اداره آمار آمریکا از اعداد محتاطانهتر استفاده و فوریه 2012 را برای این اتفاق مشخص کرده است.
آژانس بینالمللی حمایت از کودکان (پلن اینترنشنال) بر روی استان پرجمعیت اوتارپرادش در کشور هند به عنوان محل زندگی هفت میلیاردمین انسان شرطبندی کرده و قصد دارد در حرکتی جالب به منظور جلب توجه به مشکل سقط جنین جنسیتی در هند، یک شناسنامه کودک دختر را در تاریخ 31 اکتبر در این منطقه ارائه کند.
رکورد بعدی این جهان رو به رشد در کجا قرار دارد؟ سازمان ملل تخمین زده که کودک شماره هشت میلیارد، احتمالا در سال 2025 به دنیا خواهد آمد.
طبق گزارش جمعیت 2010 این سازمان، نه میلیاردمین انسان کمی قبل از سال 2050 متولد شده و رکورد جمعیت ده میلیارد نفری در سال 2100 خواهد شکست.
|
|