بررسی روزنامههای صبح تهران " چهارشنبه ۲۰ مهر
رأی دهید
بررسی روزنامههای صبح تهران – چهارشنبه 20 مهر
"اوج گیری جنبش ضد سرمایهداری در شهرهای آمریکا" تیتر اول کیهان است، قدس از "قیامهای مردمی در 1196 شهر آمریکا" خبر داده و تهران امروز نوشته "جنبش والاستریت به اروپا رسید" و سیاست روز از "حقوق بشر آخرین دستاویز غرب علیه ایران" نوشته است.
اعتماد از میان روزنامههای امروز صبح، تنها روزنامهای است که به عنوان آخرین خبر، گزارشی از خبرهائی دارد که از داخل آمریکا میرسد و واکنش رسانهها و دولت ایران به آن منعکس شده است.
این روزنامه به نقل از خبرگزاری فارس نقل کرده که از یک منبع خبری آمریکا کسب اطلاع کرده که دولت آمریکا سرگرم طراحی سناریوی جدید خبری تبلیغاتی علیه جمهوری اسلامی ایران است. به گزارش ایرنا محور این سناریو قصد حمله یک ایرانی به نام منصور اربابسیار 56 ساله به سفارت عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی در واشنگتن است.
میرمحمد عزیزی در تهران امروز نوشته طغیان تودههای فرودست در 1196 شهر ایالات متحده آمریکا، نشانگر بحران بزرگی است که کاخ سفید و حاکمیت سرمایهداری را به چالش کشیده است. این سومین موج بزرگ علیه نظام سوداگرانه سرمایهداری در آمریکاست، موج اول که از سوی کارگران شیکاگو آغاز و در اول ماه مه به خون کشیده شد، موجب گردید تا از آن پس روز اول مه به عنوان روز جهانی کارگر به رسمیت شناخته شود. کارگران آمریکایی زیر فشار روزافزون صاحبان سرمایه و صنعت، خواستار به رسمیت شناخته شدن تقاضاهایشان شدند که بعدها به عنوان حقوق کارگر در اکثر کشورهای جهان به رسمیت شناخته شد.
موج دوم نهضت مدنی سیاهپوستان آمریکا به رهبری دکتر مالکوم ایکس بود که طی آن سیاهان آمریکا خواستار لغو آپارتاید و تبعیض نژادی شدند و بسیاری از سفیدپوستان را نیز همراه خود یافتند.
به نوشته این روزنامه اکنون آمریکا با موج سوم تودههای فرودست که حاصل دسترنج آنان از سوی کارتلها، کمپانیها، بانکها و موسسات مالی غارت میشود، روبهروست. این جنبش علیه والاستریت به مثابه نماد سرمایهداری سوداگر و طمعکار آمریکایی، آغاز شده اما اکنون لبههای تیز تقاضاها و خواستهای میلیونها معترض متوجه کاخ سفید نیز هست.
نارضایتی احمدینژاد
"نارضایتی احمدی نژاد" عنوان اصلی شرق است و جهان صنعت از قول رییس دولت خبر داده "ستاد تشکیل صندوق یارانهها تشکیل شود".
شرق در گزارش اصلی خود به نقل از بیانیه هیات دولت نوشته در پی انتشار خبری درباره اجرای حکم شلاق به دلیل توهین به رییسجمهور و در پی آن جوسازی مغرضانه رسانههای بیگانه و ضدانقلاب علیه دولت به اطلاع میرساند که از سوی رییسجمهور و مجموعه دولت هیچگونه شکایتی در این خصوص انجام نشده است. رییسجمهور طی سالهای گذشته بهطور مکرر صراحتا تاکید کردهاند که با برخوردهای قهرآمیز مشابه مورد مذکور به شدت مخالف بوده و این شیوه را نامناسب میدانند.
به نوشته این روزنامه احمدینژاد تصریح کرد: «وقتی دانهدرشتها آزادانه به دولت توهین میکنند، راضی نیستم یک جوان به خاطر توهین به من شلاق بخورد.» این بخش از سخنان احمدینژاد روز گذشته ابتدا در پایگاه اطلاعرسانی دولت منعکس نشد، اما پس از نقل سخنان رییسجمهوری در سایتهای خبری، مرکز ارتباطات، اطلاعات و تبلیغات ریاستجمهوری در پایان شب گذشته اطلاعیهای صادر کرد.
ابتکار هم در گزارش اصلی خود نوشته محمود احمدینژاد روز گذشته همایش فرمانداران سراسر کشور را غنیمت شمرد تا ضمن دفاع از خود و دولتش، انتقاداتش به مخالفان را تکرار کند، با این تفاوت که اینبار با نشانه مشخصتری برخی از مخالفان خود در اردوگاه اصولگرایی را نشانه رفت: «اخراجیهای دولتهای نهم و دهم.» افرادی که در طول دو دولت احمدینژاد از همراهی با دولت بازماندند و البته با قلم قرمز خود رئیس دولت.
به نوشته این روزنامه رییس دولت گفته در گذشته عدهای بودند که امروز از دولت جدا شدند که ای کاش این کار را نمیکردند؛ زیرا مواضع دولت از دولت نهم تا به امروز ثابت بوده و تغییری نکرده است. رئیسجمهور افزود: امروز ما برای کسانی تاسف میخوریم که از فرصت خدمتگزاری استفاده نمیکنند و تنها نظام و ارزشهای الهی را قربانی خواستههای خود میکنند و افترا و اتهامات را به این دولت روا میدارند، البته برخیها در گذشته نبودند؛ ولی امروز درونشان را بیرون ریختهاند و دولت را متهم میکنند.
پوریاعالمی هم سخنی از رییس دولت نقل کرده: «محال است شخصی را تخریب کنیم، سپس از او بخواهیم که زیباترین حرفها را بپذیرد» و نوشته چقدر حرف قشنگی زده آقای احمدینژاد. بهبه. چقدر زیبا. چقدر مفهومی. چقدر آموزنده. همه بیایید از روی این جمله سرمشقبرداریم و 300 بار بنویسیم.
نویسنده ستون کاناپه اعتماد سپس به تجزیه و تحلیل این سخن پرداخته و نوشته :
محال است: یعنی امکان ندارد. عمرا. رد خور ندارد. کور خواندی. این تن بمیره.
شخصی: یعنی هر کسی غیر از خودم. دیگران جز من. همه افراد الا من. شما. خود خود شما. داداشت. بابات. هفت جد و آبادت. همه و همه جز من.
تخریب کنیم: یعنی له کنیم. صاف کنیم. با بولدوزر برویم روش. با تراکتور شخمش بزنیم. با خاک یکسانش کنیم. توجیهش کنیم.
سپس: یعنی سپس.
زیباترین حرفها: یعنی شعارهای دم انتخاباتی. حرفهای آنچنانی.
بشنود: یعنی بشنوانده شود.
معنی: عمرا هر کسی غیر از خودم را با بولدوزر برویم روش سپس بخواهیم که حرفهای آنچنانی ما را بشنوانده شود.
نتیجه: آیا نمیشود نه تخریب کنید، نه حرفهای زیبا بزنید؟
تورم تورم تورم
"ایده جدید برای یارانه نقدی" گزارش اصلی دنیای اقتصاد است، اعتماد خبر داده "حذف فرش و پسته از صادرات ایران" و فرهیختگان از زبان وزیر صنعت نوشته "خودروسازی باید رقابتی شود".
روزنامه جمهوری اسلامی با این مقدمه که گفتن و نوشتن و فغان از گرانی دیگر ملالآور شده است به همان اندازه که خود این پدیده تلخ و دشوار است؛ نوشته تنها چیزی که در هر بار تکرار این قصه پرغصه تغییر میکند، قیمتهایی هستند که دیگر این اواخر روزانه بالا میروند و گاه ساعتی! ولی ریشهها و علتها همانهایی هستند که همیشه بودهاند و اتفاقاً چاره و علاج هم همانی است که کارشناسان و ناظران و دلسوزان بارها و بارها گفتهاند اما دریغ از گوش شنوا.
به نظر این روزنامه داستان گرانیهای چند ماه گذشته به نظر میرسد اکنون سمت و سوی دیگری پیدا کرده است و اگر تا پیش از این در برابر انتقاد افکار عمومی و رسانهها از افزایش قیمتها، مسئولان امر از راه حلهای کوتاهمدت و برنامهریزیهای ضربتی برای مهار موج گرانی سخن میگفتند چند سالی است که اساساً این انتقادات پاسخی از جنس انکار دریافت میکنند و اگر در معدود مواردی هم گرانی از بیخ و بن انکار نمیشود، علت العلل آن احاله به غیب و دستهای پشت پرده و دسیسههای دانه درشتها میشود و آدرسی مییابد از جنس ناکجاآباد جغرافیای تاریخ!
روزنامه جمهوری اسلامی تاکید کرده در این میان، مردمی میمانند مبهوت و مستأصل که با افزایش هفته به هفته قیمتها چه کنند؟ عدهای که در ابتدای توزیع یارانههای نقدی دل به این 45 هزار تومان خوش کرده بودند امروز با گوشت و پوست و استخوانشان معنای انذارهای کارشناسانی را درک میکنند که قدرت خرید این مبلغ ناچیز را رو به افول پیشبینی میکردند .
حمید زمانزاده در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته طبق آخرین گزارش مسوولان بانک مرکزی، نرخ تورم رسمی در شهریورماه سال جاری به 3/18 درصد رسیده است که بر اساس آن نرخ تورم نقطه به نقطه از 8/20 درصد در مردادماه به حدود 22 درصد در شهریور ماه افزایش یافته است.
به نوشته این روزنامه بر اساس آمار منتشر شده تورم، اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها و افزایش شدید قیمت کالاهای یارانهای به خصوص انرژی، تاکنون با هزینههای تورمی حداقلی صورت پذیرفته و حتی در یک پیشبینی بدبینانه نیز انتظار نمیرود تورم بسیار بالایی در یک افق یک ساله پیش روی اقتصاد ایران باشد. پیام دیگر کاهش اعتبار نظریات آن دسته از اقتصاددانان ایرانی است که با تکیه بر تئوری تورم فشار هزینه از یک طرف موجبات تصویب طرح تثبیت قیمت کالاهای اساسی به خصوص انرژی در سال 1383 و به تبع آن بحران یارانهها را فراهم آوردند و از طرف دیگر با پیشبینی نرخهای تورمی بسیار بالای ناشی از طرح هدفمندکردن یارانهها، با تصویب و اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها مخالفت میکردند.
دنیای اقتصاد اضافه کرده تا پیش از اجرای طرح، تقریبا تمامی کارشناسان و سیاستگذاران اقتصاد ایران، اثرات تورمی ناشی از اجرای قانون هدفمندی یارانهها را پذیرفته بودند، اما آنچه که محل مناقشه جدی بود، میزان تاثیر اجرای آن بر قیمتها و نرخ تورم بود. در حالی که برخی بر نرخهای تورم بسیار بالا تاکید داشتند، سیاستگذاران اقتصادی و بسیاری از کارشناسان اعتقاد داشتند که تورم بسیار بالایی ناشی از اجرای این قانون در انتظار اقتصاد ایران نخواهد بود.
خاطره وطنخواه در سرمقاله جهان صنعت نوشته آمارهایی که طی ماههای اخیر به نقل از رییس مرکز آمار و مسوولان بانک مرکزی درباره وضعیت اقتصادی کشور مطرح میشود که مهمترین شاخصه آن هم نرخ تورم است، نشان از صعود رکود اقتصادی با شیب بالا در اقتصاد کشور دارد.
به نوشته این مقاله اگر برنامهای جدی برای حل کارشناسی و سیستماتیک این معضل دنبال نشود قطعا تورم 25 درصدی سال 86 چندان دور نیست کما اینکه رییس مرکز آمار گفته است که در خردادماه ما با ثبت 19 درصد تورم تا آستانه نرخ 86 پیش رفته. کارشناسان هشدار میدهند این رکود اقتصادی که برای چهارمین سال متوالی گریبان اقتصاد ایران را گرفته است، تبدیل به طولانیترین رکود اقتصادی در تاریخ ایران میشود .
چرا گل و بلبل شدیم
محمدحسین روانبخش در مردم سالاری نوشته :بعد از اینکه خبر رسید که مسکنهای موسوم به مهر تهران آماده شده اما نه آب دارد و نه برق و نه گاز; تازه بعد از چند ماه ما فهمیدیم که چقدر موضوع اهدای هزار متر زمین به هر خانواده ایرانی که مثل شهابی در آسمان وعدهها درخشید و بلافاصله خاموش شد و هیچ کس هم سراغش را نگرفت درست و بجا و بر اساس منطق بود! خوب وقتی قرار است خانههایی ساخته شود که آب و برق و گاز نداشته باشد، بهتر نیست باغ ویلاهای هزار متری ساخته شود که آب و برق و گاز و جاده و راه ندارد؟
به نوشته این طنزنویس از طرف دیگر بشنوید که معاون وزیر نیرو در خصوص این مسکنهای مهر چه گفته است. وی با اعلام اینکه محمود احمدینژاد برای تامین نیازهای اعتباری ایجاد آب و برق مسکن مهر به ویژه در استان تهران قول هایی را دادهاند، گفت: ممکن است در برخی از مناطق از سیستم سیار آبرسانی تا زمان تکمیل شبکه آب و فاضلاب مسکن مهر استفاده کنیم! حالا لابد استکبار جهانی و عوامل داخلیاش میپرسند: برقش چی؟! گازش چی؟! بیانصافها، بگذارید اول آب سیار تقسیم شود، بعد مینشینند فکر میکنند که آیا برق و گاز را هم میتوان به شکل سیار به این مسکنها منتقل کرد یا نه؟! الان که مثل قدیم نیست که اول آب و برق و گاز و سایر امکانات لازم برای زندگی در منطقهای را فراهم کنند و بعد خانه بسازند.
مردم سالاری نوشته این جوری است که مملکتمان گل وبلبل شده است. با این تفاصیل یک پیشنهاد جالب برای دولت داریم: چطور است یارانه نقدی افرادی که این مسکنها را تحویل می گیرند قطع کنند؟ وقتی کسی نه آب دارد، نه برق ، نه گاز چه معنی دارد که یارانه بگیرد ؟! این جوری دیگر نور علی نور می شود، یعنی دیگر آخر گل وبلبل خواهد شد!