کشمکش بر سر معرفی نماینده ایران به اسکار
کشمکش بر سر معرفی نماینده ایران به اسکار
نمایی از فیلم "جدایی نادر از سیمین"
در حالی که وقت زیادی برای معرفی نماینده سینمای ایران به اسکار نمانده، به نظر می رسد که مسئولان سینمای ایران هنوز در این مورد تصمیم نگرفته اند و تضاد میان نظرات آنان و نظرات بخش غیر دولتی سینمای ایران در مورد گزینه مناسب ایران برای اسکار، به یکی از موضوع های رسانه های داخلی تبدیل شده است.
در چند سال اخیر، معرفی فیلمی از ایران برای بخش فیلم های خارجی آکادمی اسکار، یکی از چالش های اصلی دولت و معاونت سینمایی با خانه سینما و سینماگران و منتقدان غیردولتی بوده است.
امسال بسیاری از منتقدان، سینماگران و تهیه کنندگان سینمای ایران (حتی افراد نزدیک به دولت)، فیلم "جدایی نادر از سیمین" ساخته اصغر فرهادی را بهترین گزینه سینمای ایران برای اسکار ارزیابی کرده اند اما معاونت سینمایی و برخی از مدافعان آن ظاهرا با این گزینه مخالفند.
احمد میرعلایی، مدیر عامل فعلی بنیاد سینمایی فارابی، درمراسم افتتاحیه فیلم "آلزایمر"، ضمن تمجید از این فیلم گفت: "طبق گمانهزنیها، فیلم سینمایی "آلزایمر" جزو یکی از پنج فیلم برتر خواهد بود. البته این خبر در حد گمانه زنی است، اما این فیلم یکی از گزینههای اسکار است".
از طرفی، خبرگزاری نیمه دولتی فارس، اخیرا فیلم "یه حبه قند" ساخته رضامیرکریمی را برای معرفی به اسکار پیشنهاد کرد.
جهانگیر الماسی، بازیگر سینمای ایران نیز که در سال های اخیر از مدافعان سیاست های معاونت سینمایی بوده، در گفتوگو با خبرگزاری فارس، فیلم های "آلزایمر" ساخته احمدرضا احمدی و "آسمان محبوب" ساخته داریوش مهرجویی را به عنوان بهترین گزینه برای ارائه به اسکار معرفی کرده است. الماسی، موضوع "انتظار" و حرف جهانی این فیلم ها را دلیل انتخاب خود عنوان کرده است.
هواداران فیلم "جدایی نادر از سیمین"، مقبولیت جهانی این فیلم، کسب جوایز مهم بین المللی و داشتن پخش کننده آمریکایی و اکران عمومی آن در آمریکا در ماه سپتامبر را ویژگی های مهم این فیلم برای پذیرفته شدن در اسکار می دانند. به نظر آنها فیلم های "یه حبه قند"، " آلزایمر" و یا "آسمان محبوب"، در مقایسه با "جدایی نادر از سیمین"، ویژگی های لازم را برای پذیرش در بخش فیلم های خارجی اسکار ندارند. به اعتقاد آنان، این فیلم ها نه تنها هنوز اکران داخلی وسیعی نداشته اند بلکه از نظر حضور بین المللی نیز با فیلم فرهادی قابل قیاس نیستند.
علیرضا شجاع نوری، مدیرعامل سابق بنیاد سینمایی فارابی و تهیهکننده سینما، "جدایی نادر از سیمین" را مناسبترین فیلم تاریخ سینمای ایران برای معرفی به اسکار دانسته است.
به اعتقاد شجاع نوری، "جدایی نادر از سیمین، تنها فیلمی است که امکان موفقیت در بخش رقابت فیلمهای خارجی مراسم اسکار را دارد و فیلمهای دیگر فاصله بسیاری در معیارها با این فیلم دارند."
به گفته این تهیه کننده سینما، "نمایش فیلم برای اعضای آکادمی، منوط به داشتن یک پخش کننده قوی در آمریکاست که یکی از مشخصات جدایی نادر از سیمین، این است که پخشکننده قوی دارد و این موضوع باعث میشود اعضای آکادمی قانع شوند که فیلم را ببینند".
طبق قوانین اسکار، تنها فیلم هایی که در سال گذشته در قطع ۳۵ یا ۷۰ میلیمتری در یک کشور به نمایش عمومی درآمده باشند میتوانند به آکادمی اسکار معرفی شوند.
فیلم "آلزایمر" از هفته گذشته، روی پرده آمده و فیلم "یه حبه قند" از ۲۰ مهر در سینماهای تهران، اکران عمومی خواهد شد.
به نظر منتقدانی چون علی معلم و رضا درستکار نیز فیلم "جدایی نادر از سیمین" بهترین گزینه سینمای ایران برای اسکار است.
به گفته علی معلم که خود تجربه سه دوره حضور در هیئت انتخاب فیلمهای ایرانی برای اسکار را دارد، "فیلم معرفی شده باید نماینده واقعی و اصیل سینمای کشور باشد، همچنین هیات انتخاب باید میزان بازخوردها و نقدهای مطبوعاتی و رسانهای فیلم را در اکرانهای عمومی و فستیوالهای بینالمللی مد نظر قرار دهد و در کنار این مطالب هم، پخش کننده آن باید بتواند فیلم را برای اعضای آکادمی اسکار نمایش دهد".
سال گذشته، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بدون هماهنگی با خانه سینما، فیلم "بدرود بغداد" ساخته مهدی نادری را به عنوان نماینده ایران به اسکار فرستاد.
همه کشورها موظفند تا ۳۰ سپتامبر، فیلم مورد نظر خود را به آکادمی اسکار معرفی کنند.
هشتاد و چهارمین دوره جوایز اسکار، ۲۶ فوریه ۲۰۱۲ (هشتم اسفند) در سالن کداک تیاتر لس آنجلس برگزار میشود. اسامی نامزدهای دریافت جوایز اسکار نیز روز ۲۴ ژانویه (چهارم بهمن) اعلام خواهد شد.
|
|