بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۹ اسفند
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۹ اسفند
بهرام رفیعی
روزنامه نگار
گزارش برگزاری دادگاه متهمان اختلاس میلیاردی درشرکت بیمه ایران از سوی قوه قضاییه با تیترهایی همچون "پرونده خیابان فاطمی روی میز قاضی" از جمله موضوعات مشترکی است که در صفحات نخست اکثر روزنامه های امروز همچون آرمان، تهران امروز و خراسان به چشم می خورد.
مصوبه مجلس درباره مقامات و مسئولانی که پس از این موظفند تا دارایی های خود را اعلام کنند از دیگر خبرهایی است که روزنامه های امروز به آن پرداخته اند.
مشروح گفته های محمود احمدی نژاد با عناوینی چون "محتاج به نان شب نداریم" یا "کسی در ایران گرسنه نمی خوابد" را روزنامه های خبر، ایران و مردم سالاری برجسته کرده اند.
موضوع انتخابات آینده ریاست خبرگان رهبری نیز همچنان یکی از موضوعاتی است که روزنامه ها با اخبار، گزارش ها و مواضع افراد مختلف نسبت به آیت الله هاشمی رفسنجانی آن را پی گیری می کنند.
آزمون سخت قوه قضائیه
تهران امروز در سرمقاله امروزش آغاز رسیدگی به پرونده اختلاس میلیاردی در شرکت بیمه ایران را که از جمله سخنگوی قوه قضاییه و برخی نمایندگان مجلس محمدرضا رحیمی معاون اول احمدی نژاد را یکی از متهمان آن معرفی کرده اند یک آزمون سخت برای قوه قضاییه قلمداد کرده است.
رضا رستگار در این مقاله نوشته پرونده یادشده که به واسطه ذکر برخی نامها و نشانها در آن به یکی از جنجالیترین پروندههای فساد مالی با ارقام درشت تبدیل شده بود و حتی برخی نمایندگان مجلس هم به صراحت خواستار احضار تمام متهمان پرونده بدون توجه به موقعیت متهمان آن شده بودند، سایه سنگینی را روی استقلال دستگاه قضایی افکنده بود و همگان منتظر بودند که سر انجام دستگاه قضایی با این پرونده چگونه برخورد میکند و آیا رئیس قوهقضائیه همانگونه که وعده داده بود، قاطعانه و بدون توجه به عنوان متهمان، این پرونده را به سرانجام خواهد رساند یا خیر؟
نویسنده این مقاله اضافه کرده که برگزاری نخستین جلسه دادگاه متهمان بیمه خیابان فاطمی نشان داد که قوهقضائیه گام نخست را محکم برداشته و در رسیدگی به این پرونده جدی است هر چند به صورت دقیق معلوم نشده است که آیا تمام کسانی که به نوعی نامشان با این پرونده گره خورده است به دادگاه احضار شده اند یا خیر؟
سرمقاله تهران امروز سپس مقامات قضایی را تشویق به مقابله با فساد در هر رده ای کرده و نوشته قوه قضائیه مطمئن باشد در این راه از حمایت افکار عمومی و نخبگان جامعه برخوردار است و در یک کلام می توان گفت مقابله با فساد یک مطالبه عمومی است که تاکنون چندان که شاید و باید است نتیجه مطلوب و مورد انتظار مردم را نداشته است و تمام امید افکار عمومی به وعده هایی است که آیت الله لاریجانی از زمانیکه به ریاست قوه قضائیه رسیده است، برای مقابله با فساد داده است. اکنون قوه قضائیه در معرض داوری جدید مردم قرار گرفته است و همگان در انتظار نتیجه عزم جدید قوهقضائیه برای مقابله با فساد در لایه های گوناگون نشسته اند.
قانونمان بی عیب نیست
آرمان در مقاله ایاز فرهاد تجری مصوبه اخیر مجلس درباره رسیدگی به دارایی های مسولان و مقامات نظام را مورد توجه قرار داده و نوشته طرح رسیدگی به دارایی مسئولان نظام که با رای نمایندگان به قانون تبدیل شد، نخستین تلاش مجلس برای شفاف شدن داراییهای مسئولانی فراتر از اصل 142 قانون اساسی بود. از این رو نباید انتظار داشت که این نخستین تلاش، کاملترین هم باشد. به عبارت دیگر باید انتظار داشت و پذیرفت که این قانون، نواقصی هم داشته باشد.
نایب رییس کمسیون قضایی مجلس در ادامه نوشته یکی از نواقصی که نمایندگان هم معترض آن بودند، حذف کلیه فرزندان مسئولان از دامنه این قانون و تاکیدش بر فرزندان تحت تکفل بود. نباید افراد را به دلیل عدم همراهی فرزندانشان، از پذیرش مسئولیتها باز داشت. اینکه فرزندان برخی افراد نمیخواهند لیست اموالش را تحویل دستگاهای نظارتی بدهند، نافی شایستگی خود آن افراد نمیتواند باشد. به زبان کلیتر اینکه چون عدم همراهی و تمکین فرزندان بالغ، کبیر و خارج از تکفل میتواند چالشی برای خیلی افراد باشد، نباید از توانمندی مدیریتی آنها که قابلیت خدمت دارند، محروم شویم.
نویسنده مقاله همچنین اضافه کرده انتقاد دیگری که به طرح رسیدگی به دارایی مسئولان نظام از ابتدای تدوینش در مجلس هفتم وارد بود، گستره زیاد مشمولینش بود که بیم عدم اجرایش را نوید میداد. از یکسو گستردگی دامنه مسئولانی که باید شفافیت مالی اموالشان به مردم گزارش شود، اعتماد مردم به مسئولان و نظام را گسترش میداد و از سوی دیگر این نگرانی وجود داشت که به دلیل این گستردگی، دستگاه قضایی نتواند به اموال همه آنها رسیدگی کند... از این رو برخی از مسئولان منظور در طرح اولیه کاسته شد تا اموال تعدادی از افراد تحت شمول را که حساسیت کمتری دارند و به شکل دیگری قابل کنترل هستند، از سوی نهادهای دیگر بررسی شوند.
زیر 18 سال
فضل الله یاری در سرمقاله ابتکار کاهش سن آسیب پذیری در امور اجتماعی، بهداشتی و آموزشی کشور و هشدارهای کارشناسان در این باره را دستمایه کرده و نوشته هشدارهای متولیان امور اجتماعی و بهداشتی و آموزشی در روزهای گذشته، به مقطع سنی زیر 18 سال رسیده است. اگر به عناوین برخی رسانهها و مطبوعات کشور در ماههای گذشته نگاه کنیم، همه از یک موضوع خبر میدهند: «کاهش سن...». این دو کلمه با عبارتی نظیر روسپیگری، استعمال دخانیات، بزهکاری، موادمخدر، استفاده از لوازم آرایشی، اعتیاد و... ادامه مییابد.
نویسنده مقاله ادامه داده که آمارهایی از این دست، در کشور ما، گاه به خبرهایی محرمانه تبدیل میشوند که گویی، انتشار آنها امنیت ملی را هدف گرفته است. به همین جهت، دستگاههای کم کار یا سعی در پنهانکردن آن دارند یا درصورت انتشار از سوی مراجع مستقل، با تکذیبیه شدیدالحنی با آنها برخورد میکنند و سرانجام، «حق شکایت» برای دستگاه مربوطه را نیز «محفوظ» میدانند تا آمارها ازاینپس، با هماهنگی دستگاههای مربوطه اعلام شود.
سرمقاله نویس ابتکار با اشاره به تکذیبیه های نهادهای مختلف در مقابل این آمارها خاطرنشان کرده بدون تردید، اعلام این آمارها از سوی هر فرد و مرجعی، حتی اگر نشاندهندهی اغراض سیاسی و جناحی هم باشد، باید در اولین قدم، به تشکیل ستاد بحران در دستگاههای مربوطه منجر شود. دراینصورت، اگر آمار، دروغین و غیر قابل استناد باشد، یک پیشگیری انجام شده است و اگرهم، واقعی باشد، دستگاهی آماده و مجهز در کمین آن نشسته است.
معادله نرخ تورم و دستمزد
علی رمضانی در سرمقاله آفرینش مساله افزایش یا عدم افزایش دستمزد کارگران در سال 90 را دستمایه کرده و نوشته هرساله با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال بار دیگر گفتگو و بحث بر سر تثبیت و یا افزایش میزان دستمزدها در سال جدید به تناسب افزایش تورم موجود مطرح میشود و اینک نیز بحث بر سر افزایش و یا تثبیت دستمزد کارگران و کارمندان در سال آینده وجود دارد و موافقان و مخالفان با توجه به استدلالهایی میکوشند تا چگونگی وضعیت دستمزدها را در سال آینده مشخص کنند.
نویسنده مقاله همچنین نوشته معادله جدیدی که اینک به مساله اضافه شده است پرداخت یارانه ای نقدی و تاثیر گذاری آن بر افزایش و یا تثبیت قیمت دستمزدها درسال آینده است که اکنون مورد توجه است. در این بین مخالفان افزایش قیمت دستمزدها در سال آینده با توجه به شرایط کنونی اشتغال و کار در کشور خود ثبات دستمزد را مد نظر دارند و بر این نظرند که می توان از کاهش یا ثبات دستمزد برای کاهش تورم و تبعات آزادسازی قیمتها در هدفمندی یارانهها استفاده کرد جدا از آن نیز با توجه به سهم پرداختی یارانه دیگر نیازی به افزایش دستمزدها نیست.
نویسنده مقاله آفرینش ادامه داده که در مقابل موافقان افزایش حقوق و دستمزدها در سال آینده بر این نظرند که با توجه به اعلام رئیس بانک مرکزی تورم پایانی سال در حدود 13 درصد خواهد بود و متوسط تورم سال آینده هم همین حدود 13 درصد خواهد بود در این حال به موجب ماده 41 قانون کار دستمزد کارگران هر ساله متناسب با تورم رسمی که از سوی بانک مرکزی اعلام میشود و با توجه به اینکه به نگاه بسیاری از کارشناسان سیر افزایشی تورم ادامه خواهد داشت هر گونه تثبیت دستمزدها عملا ضربه ای بزرگ به اقتصاد میلیون ها خانوار ایرانی خواهد زد.
علی رمضانی در پایان این مقاله تاکید کرده با توجه به شرایط ویژه اقتصادی سال 90 و گمانهزنیهایی که برای افزایش نیافتن یا افزایش حداقلی کف دستمزد و در کنار آن توجه به بحث پرداخت یارانه ای نقدی، در مجموع به نظر میرسد به آسانی نمیتوان از مسئله کاهش یا ثبات دستمزد برای کاهش تورم و تبعات آزادسازی قیمتها در هدفمندی یارانهها استفاده کرد در این حال نیز باید در نظر گرفت که هر گونه افزایش، تثبیت و حتی کاهش میزان دستمزدها بویژه برای کارگران در سال آینده بی شک پیامد های مهمی به همرا ه خواهد داشت.
هواپیمای ملخی ایران 140
جهان صنعت می نویسد به کارگیری هواپیمای ملخی ایران 140 در ناوگان مسافری کشور همچنان با ابهام مواجه است
جهان صنعت در گزارشی از بیشتر شدن احتمال استفاده از هواپیماهای ایران 140 به ناوگان هوایی کشور پس از خروج توپولوف ها خبرداده و نوشته تقارن خروج توپولفها از ناوگان هوایی کشور و واگذاری ایرانایرتور از طریق فرا بورس به تعاونی کارکنان هسا نکات مهمی را در خود دارد. ایران ایرتور به عنوان یکی از زیر مجموعههای ایرانایر در حالی به هسا واگذار شده است که هنوز ابهامات فراوانی پیرامون چگونگی ادامه حیات این شرکت وجود دارد.
این روزنامه نوشته شاید هسا را فعالان هوانوردی به سازنده ایران 140 بشناسند اما این شرکت فعالیتهای گسترده دیگری هم دارد که از میان آنها میتوان به طراحی و تولید پهباد آبابیل، تولید هلیکوپتر شاهد- 278، تولید پروانه هواپیما به وسیله کامپوزیت تعمیر انواع هاورکرافت نیز اشاره کرد. این شرکت با همکاری آنتونوف اوکراین اقدام به بومیسازی و طراحی و تولید هواپیمای مسافربری ایران 140 کرد که به کارگیری این هواپیما در ناوگان مسافری کشور همچنان با ابهام مواجه است.
به گزارش این روزنامه این هواپیماها باید برای به کارگیری در خطوط هوایی مجوزهای لازم را از سازمان هواپیمایی کشوری اخذ کند که به گفته مدیرعامل فعلی ایران ایرتور، هنوز این مجوزها کسب نشده است. بر اساس قراردادی که در گذشته بین ایران ایرتور و سازنده ایران 140 منعقد شده بود، 10 فروند ایران 140 باید به ناوگان ایرتور اضافه میشد که هنوز این اتفاق نیفتاده است... بهرحال باید منتظر ماند و دید مدیران شرکتی که ایران ایرتور را خریده اند برای کمبود ناوگان ایرلاین ها چه تدبیری به خرج می دهند.
واردات تریاک با مجوز دولت
جام جم در گزارشی نوشته با کشف 29 تن تریاک در فرودگاه بینالمللی امامخمینی تهران که توسط یک شرکت دارویی وارد کشور شده است، تحقیقات گسترده پلیس مبارزه با مواد مخدر در این ارتباط آغاز شد.
به گزارش این روزنامه این مقدار مواد مخدر توسط یک هواپیمای اختصاصی از بمبئی به تهران حمل شده و بررسیهای اولیه حاکی است این میزان تریاک پس از بارگیری در کشور چین به کشور هندوستان منتقل و سپس از شهر بمبئی با یک فروند هواپیمای اختصاصی عازم ایران شده است.
جام جم نوشته که همچنین مشخص شد هزینه خرید این مواد توسط یکی از بانکهای ایرانی و با گشایش اعتبار پرداخت شده است.
به نوشته این روزنامه سردار حسینآبادی رئیسپلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا با این توضیح که پیش از این از کشفیات داخلی مواد مخدر برای مصارف شرکت های دارویی استفاده می شد گفته یک شرکت خصوصی که در زمینه تهیه و تولید دارو فعال است، این مواد را وارد کشور کرده است.
همچنین معاون دارویی وزارت بهداشت در ارتباط با موادمخدر وارد شده به کشوربه روزنامه جام جم گفته این دارو از سوی یک شرکت دولتی که سابقه دیرینهای در زمینه تهیه و تولید دارو دارد، وارد و مجوزهای آن نیز به میزان درخواستی این شرکت صادر شده است. این موادمخدر وارداتی پس از ساخت دارو به کشورهای دیگر از جمله به کشوری که موادمخدر از آن وارد شده، صادر میشود.
کاریکاتور مجید ادیبی در خبر - نگاه کردن به چهره فرد مورد علاقه، درد را کاهش می دهد