بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۸ اسفند

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۸ اسفند

مسعود بهنود

روزنامه نگار

در انتظار سقوط قذافی، در انتظار مجلس خبرگان و مشتی برگونه دائی

قذافی تاریخ منقضی؛ کار هادی حیدری، شرق

مقالاتی در بدرقه معمر قذافی که روزنامه های تهران از یک هفته پیش سقوط وی را قطعی می دیدند همچنان در روزنامه های مختلف وجود دارد، در عین حال گمانه زنی هائی درباره ریاست مجلس خبرگان آینده و وضعیت هاشمی رفسنجانی، بحث و نقدهائی از بودجه مبهم سال آینده و انعکاس مشتی که به صورت علی دائی قهرمان نام آور فوتبال ایران کوبیده شد، عنوان های مهم روزنامه های یکشنبه صبح است.

"استعفای همه همراهان هنگ سرهنگ" عنوان اصلی سیاست روز است"، کشف زندان مخوف قذافى در بنغازى"در تیتر اول ابرار آمده، کیهان خبر داده است: "آتش در خیمه قذافی افتاد، سقوط طرابلس نزدیک است" و روزنامه جمهوری اسلامی در خبر اول خود از قول قذافی نوشته "لیبی را به آتش خواهم کشید".

روزنامه جمهوری اسلامی سرمقاله خود را به وضعیت بحرین اختصاص داده و نوشته سرکوب وحشیانه‌ای که این روزها علیه قیام مردم بحرین اعمال می‌شود، ابعاد عظیم فشار فزاینده بر این مردم مظلوم را آشکار می‌سازد. حاکمان بحرین در روزهای اخیر ادعا کرده‌اند که خواستار مذاکره و تفاهم با مردم هستند و مایلند گذشته‌های سیاه در این شیخ‌نشین را جبران کنند اما همچنان به کشتار و جنایت متوسل می‌شوند.

به نوشته این روزنامه این رفتار حاکمان فریبکار نشان می‌دهد که آنها حتی امروز هم دروغ می‌گویند و همچنان درصدد خسته‌کردن مردم بحرین و فرصت‌طلبی به منظور سرکوب قیام آنها هستند.

در سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی اضافه شده اصرار و فشار آل سعود برای سرکوب قیام مردم بحرین، حتی بیشتر از شیخ بحرین و اطرافیانش محسوس و ملموس است. چرا که آل سعود برای حفظ موقعیت خود به راحتی حاضر است آل خلیفه دست به هر کاری بزند تا "خاکریز اول" سقوط نکند.

کیهان در سرمقاله خود پرسیده آیا به آنچه در منطقه خاورمیانه در حال رخ دادن است می توان واژه «انقلاب» اطلاق کرد؟ و خود نوشته: آنچه تاکنون در کشورهای عربی اتفاق افتاده اگرچه هنوز با «دگرگونی اساسی» فاصله دارد و اگر کسی بخواهد با نگاه به این دستاوردها صحبت کند خواهد گفت انقلابی رخ نداده است ولی آنچه در چشم انداز ماجرا وجود دارد وقوع «تحول اساسی» در رژیم های یاد شده می باشد.

به نوشته این روزنامه اگر در مصر، رژیم فعلی - که ریاستی است - برود و رژیمی پارلمانی - مجلس محور - روی کار بیاید و از سوی دیگر انتخابات واقعا آزاد برگزار شود، تحول اساسی به معنای انقلاب در ساختار نظام سیاسی مصر اتفاق افتاده چرا که ژریمی خودکامه رفته و رژیمی مردم محور روی کار آمده است. چنین رژیمی از نظر هویت نیز دگرگون خواهد شد چرا که انتخابات آزاد قطعا به پیروزی قاطع اسلام گراها منجر می شود و اسلام در محور و کانون قانون گذاری و اجرا قرار می گیرد.

بر اساس نتیجه گیری کیهان چشم انداز مصر قطعا تحول اساسی است- که البته مصری ها باید مراقب توطئه ها هم باشند- اما این تحول در یک بستر زمانی شش ماه تا یک سال اتفاق خواهد افتاد پس باید به آمریکایی ها و اسرائیلی ها حق داد که می گویند در مصر جدید جایگاهی برای ما وجود ندارد.

جاماسب محمدی بختیاری در ابتکار نوشته به‌دنبال فوران اعتراضات مردمی، بیداری توده های خشمگین ملت‌های تحت ستم از حکومت‌های عقب‌مانده‌ی تونس و مصر آغاز شد و به‌صورت پیاپی، یکی پس از دیگری کشورهای منطقه را دربر گرفت. امواج تغییر ساختار سنتی و کهن، واپس‌گرایان را بسان تارهای عنکبوتی درهم می‌ریزد.

به نوشته این مقاله در میان دیکتاتورهای رو به زوال، لیبی وضعیت متفاوتی دارد؛ چراکه ذخایر نفتی عظیم و درآمدهای ارزی هنگفت دارد و درعین‌حال، فقر اقتصادی در زندگی مردم و سایه‌ی شوم عقب‌ماندگی همه‌جانبه بر بدنه جامعه چیره است‌. به‌راستی این فرهنگ ملت‌هاست که دیکتاتورها را متولد می‌کند و سپس پرورش می‌دهد و آن‌ها را در کوران ظلمت و تاریکی نگه می‌دارد یا دیکتاتورهای خشن و عقب‌مانده‌اند که ملت خود را ایستا و در سیر قهقرایی قرار می‌دهند؟

سرمقاله ابتکار در نهایت اظهار عقیده می کند: این سنت و رسم خودکامگان تاریخ است که در واپسین روزهای حیات با مقاومتی بی‌اثر و شکننده، بدترین و زشت‌ترین چهره خود را نمایان کنند و چهره‌ی واقعی مستبدهای پیشین و هم‌جنس خود را برای نسل‌های امروزی و بی‌اطلاع از تاریخ بازگو کنند و تکرار تاریخ را این‌بار نه به‌صورتی واقعی، بلکه به‌صورت تراژدی مضحک انعکاس دهند.

ا.عطارپور در سرمقاله جهان صنعت با عنوان "شرط فردا" نوشته سونامی بزرگی در گرفته است. کشورهای عرب و دور و بری ایران یک تحول اساسی را از سر می‌گذرانند و با سرعت زیادی در حال تغییر هستند. این موج صرفا سیاسی نیست و جوانب بسیاری دارد، به‌خصوص فرهنگی است به همین علت اثرات آن بسیار پایا خواهد بود.

به نوشته این مقاله ارزش‌ها عوض می‌شود، مردم جور دیگری فکر می‌کنند، جغرافیای سیاسی منطقه دگرگون می‌شود و جغرافیای استبدادی کمرنگ و جغرافیای جمهوریخواهی پررنگ‌تر می‌شود. در چنین حال و هوای تازه‌ای بی‌شک یکی از ویژگی کشورهای محبوب و صاحب هژمونی در میان همسایه‌ها و منطقه میزان پایبندی آنها به قوانین و فرهنگ برخاسته از شرایط تازه است چراکه با فرهنگ گذشته نمی‌توان سرکردگی شرایط تازه را داشت.

هاشمی رفسنجانی و مجلس خبرگان

هاشمی می گوید دروه قبل ریاست مجلس خبرگان را به آیت الله مهدوی کنی پیشنهاد کرده است

"حول محور ولایت فقیه بحران‌ها را پشت سر گذاشتیم" به نقل از هاشمی رفسنجانی تیتر اصلی رسالت است و آفرینش همین گزارش را با عنوان "از اعلام مواضع تفرقه‌انگیز و افراطی پرهیز شود" منعکس کرده است.

سیاست روز در گزارش اصلی خود با یادآوری این که این دوره از انتخابات ریاست مجلس خبرگان رهبری از آن جهت اهمیت یافته است که انتقاداتی به موضع آقای هاشمی رفسنجانی در قبال وقایع سال گذشته و اتفاقات اخیر وارد شده است.تحلیل گران معتقدند که عدم موضع گیری روشن و شفاف آقای هاشمی در قبال فتنه سال گذشته و امسال در آینده سیاسی وی تاثیر دارد و حتی باعث می‌شود او در انتخابات ریاست مجلس خبرگان رهبری نتواند رای اکثریت را به خود اختصاص دهد.

بر اساس این گزارش اگر اینگونه باشد بهترین گزینه برای آقای هاشمی رفسنجانی کناره گیری از کاندیداتوری است.ایشان قطعا شرایط و حال و هوای مجلس را سنجیده‌ است و بر اساس همین افکار سنجی اقدام به چنین ریسکی نخواهد کرد.

به نوشته سیاست روز یک عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به درخواست جمعی از اعضای مجلس این مجلس از آیت الله مهدوی کنی برای ریاست این مجلس گفت: اخباری از منابع مختلف در اختیار دارم که آیت الله مهدوی احتمالا کاندیدای ریاست بر این مجلس خواهد شد.

آیت‌الله عبدالنبی نمازی عضو مجلس خبرگان رهبری به نوشته این گزار ش درباره انتخابات آتی هیئت رئیسه خبرگان رهبری گفته این خبر که مقام معظم رهبری به آقای هاشمی تکلیف کرده‌اند کاندیدای ریاست خبرگان شود، تنها یک شانتاژ رسانه‌ای است چرا که حضرت آقا درباره رد یا تائید هیچ فردی نظری نفرموده‌اند.

به بهانه مشت آقای لیدر؛ زیر چشم دایی!

صورت متورم علی دائی که روزنامه تهران امروز وی را افتخار بزرگ ورزش ایران دانسته در روزنامه های مختلف تهران انعکاس دارد. سیاست روز نوشته عکس های منتشر شده از صورت متورم علی دایی یک شوک بزرگ برای کل جامعه ورزش بود. مشتی که باید دید می تواند ما را از خواب سنگینی که در آن غوطه وریم بیدار کند یا نه؟

علی دایی درست در خانه اش مشت می خورد. در باشگاه پیروزی. جایی که او سال ها برای هواداران آن جان کنده و امروز مرد اول نیمکت آن است. مشتی که پیامی روشن و واضح دارد و آن قدرت یافتن پدیده ای به نام «لیدر» در دستگاه بی حساب و کتاب فوتبال ایران است. پدیده ای که تا همین چند سال پیش شیپورچی و بوقچی نامیده می شد و امروز به دلیل بالارفتن کلاس کار آنها، لیدر نامیده می شود سبب شد تا رنگ و بوی سکوها تغییر کرده و به سود یا ضرر برخی افراد گرایش پیدا کند.

در سال های اخیر حتی متعصب ترین و محبوب ترین مربیان و بازیکنان استقلال و پیروزی از دست لیدرها در امان نبوده و با شعار حیا کن رها کن آنها روبرو شده اند. بزرگانی چون ناصر حجازی و علی پروین هم در زمان مربیگری در تیم های سرخابی پایتخت اسیر این حواشی شده اند.

بازگرداندن محصلان در بریتانیا

"خروج غیرتحصیلی آقازاده ها و بی خبری وزیر علوم" عنوان اصلی روزگار است. در همین روزنامه صادق زیباکلام به بررسی روابط ایران و بریتانیا پرداخته و با اشاره به خواست های مکرر افراط گرایان هوادار دولت برای کاهش یا حتی قطع روابط تهران و لندن نوشته این گروه در خصوص فرزندان مسوولان هم خواستار آن بودند که تحصیلاتشان را رها کنند چرا که ممکن است آنان اطلاعات و مسائلی را بدانند و آن را در اختیار مقامات انگلیسی قرار دهند.

در ادامه مقاله آمده مقامات ایرانی هم علی الدوام در مورد انگلستان و مسئولان آن کشور اظهارنظر میکنند و بعضاً مطالبی که میگویند دشنام، توهین و ناسزای آشکار است. اما هرگز سابقه نداشته که دولت انگلستان یا مقامات آن کشور گلایه کرده، سفیر ایران در لندن را احضار کنند یا از تهران بخواهند که به واسطه فلان جمله یا مطلب که رئیس مجلس، رئیس جمهور یا خطیب نماز جمعه تهران گفته ایران باید رسماً عذرخواهی کند.

به نوشته این استاد دانشگاه نمایندگان طرفدار دولت و سایر اصولگرایان که ماه‌ها خواهان خروج فرزندان مسئولان از انگلستان شده‌اند، اطلاع داشتند که نزدیک به 250 هزار دانشجوی خارجی از چهار گوشه دنیا دارند در انگلستان تحصیل میکنند و ضریب هوشی بسیاری از آنان اگر بیشتر از ایرانیها نباشد، کمتر نیست، در آن صورت متوجه می‌شدند که خروج یکی دو هزار دانشجوی ایرانی که حداکثر چندصد نفر آنان (به روایتی 400 نفر) فرزندان مسئولان هستند، نه ضربه مهلک مالی بر انگلستان وارد میسازد و نه چرخ علم و دانش را در آن کشور کند میکند.

در پایان مقاله روزگار آمده این حق طبیعی هر انسانی است که در هر کجا که میخواهد، درس بخواند و زندگی کند. وزارت علوم می‌تواند برای دانشجویان بورسیه‌اش تعیین تکلیف کند که به ونزوئلا یا بورکینافاسو بروند.

گزارش آژانس، این بار

"گزارش متفاوت آژانس در صدر اخبار جام جم آمده، "اعتراف‌های تازه ادعاهای تکراری" تیتر اول تهران امروز است، حمایت نوشته "صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران" و خراسان با عنوان "گزارش جدید آمانو درباره فعالیت های هسته ای ایران" به همین موضوع پرداخته است.

تهران امروز نوشته مقامات کشورمان اعتقاد دارند گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی یک بار دیگر صلح‌آمیزبودن برنامه هسته ای کشورمان را اثبات کرده است. در حالی که رسانه های غربی مدعی شدند در گزارش جدید ادعاهای تازه‌ای علیه ایران مطرح شده است.

به اساس گفته نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی که گزارش امسال را نسبتا مثبت می داند این گزارش برای نخستین بار به دلیل اصرار 120 کشور عضو غیرمتعهدها به دو بخش تقسیم شده که بخش اول آن شامل این نکته که کلیه همکاری‌های ایران و بازرسی‌های آژانس مطابق معاهده ان‌پی‌تی است که این مسئله نشان می‌دهد ایران متعهدانه به همکاری خود با آژانس ادامه داده است.

کارتون روز: علی کاشی، مردم سالاری

اما به نوشته تهران امروز گزارش بخش دوم هم دارد که مربوط است به خواسته‌های غیرحقوقی قطعنامه‌های شورای امنیت از ایران، خواسته هایی که بارها مقامات کشورمان بر غیر قانونی بودن و غیر حقوقی بودن آنها تاکید کرده اند. اجرای قطعنامه های شورای امنیت ، اجرای پروتکل الحاقی و پاسخ به مطالبات ادعایی که ساخته و پرداخته دستگاه‌های جاسوسی غرب هستند. مقامات کشورمان بارها این خواسته های غیر منطقی را رد کرده اند.

همزمان با اعلام تخلیه سوخت اتمی نیروگاه بوشهر که برخی منابع آن را نشانه تازه ای بر خلف وعده روس ها در آماده سازی این مرکز دانسته اند آفرینش در سرمقاله خود نوشته در سی‌ام مرداد امسال، ‌بالاخره پس ازسه دهه که از انعقاد قرارداد نیروگاه بوشهر می‌گذشت سوخت هسته‌ای وارد قلب رآکتور این نیروگاه که اکنون سالهاست با همکاری روس ها در ساخت ان همراه بوده است شد.در این حال در تابستان امسال و بعد از آن امیدواری های بسیاری در راه اندازی و تولید برق از این نیروگاه در آینده نزدیک وجود داشت.

علی رمضانی در این مقاله با اشاره به رویه های پیشین روسیه در مورد استفاده ابزاری از راه اندازی نیروگاه هسته ای بوشهر در سیاست خارجی آن کشور نوشته ماه هاست که نه تنها کارشناسان بلکه حتی مقامات ایرانی نیز در مورد تداوم تاخیر ها و بهانه جویی های جدید روس ها تردید هایی ابراز کرده اند.

به نوشته سرمقاله آفرینش روسها بار دیگر به سراغ دیپلماسی تاخیر و تعویق مداوم باز گشته‌اند از یک سو دیدارهای پنهان و آشکار مقامات اسرئیلی وامریکایی با روس‌ها در سالهای گذشته نقش عمده ای در روند تاخیر نیرو گاه بوشهر داشته است و از سوی دیگر هم روس ها با اگاهی از ابزار و اهرم ساخت این نیرو گاه کوشیده اند تا از آن در راستای فشار بر تهران استفاده کنند . دراین بین آنچه برای کشور ما نیز اتفاق افتاده است واکنش حداقلی مسئولان در قبال این رویکرد روسیه و تداوم امری به نام تاخیر در راه اندازی نیروگاه بوشهر بوده است.

خبرهای کوتاه روزنامه ها

امام موسی صدر زنده است

روزنامه جمهوری اسلامی نوشته سفیر ایران در سوریه از مردم لیبی خواست اطلاعات خود درباره امام موسی صدر را در اختیار ایران قرار دهند.

حجت‌الاسلام سیداحمد موسوی به نوشته این روزنامه در رابطه با پیگیری‌های صورت گرفته برای مشخص‌شدن سرنوشت امام موسی صدر که گفته می‌شود توسط رژیم قذافی ربوده و زندانی شده است گفت: امام موسی صدر زنده است و تمامی ادله حاکی از زنده‌بودن ایشان است.

کتاب هاشمی رفسنجانی درباره انتخابات 88

آرمان نوشته شنیده شد که هاشمی رفسنجانی اخیرا در دیدار جمعی از چهره های سیاسی گفته به زودی کتابی از وی منتشر می شود که حاوی نظرات و دیدگاه های وی قبل و بعد از انتخابات 88 و حوادث پس از آن می باشد.

ازدواج دختران ایرانی با مردان چینی

شنیده شد که برخی از مردان چینی، با تغییر هویت خود، با دختران ایرانی در قشم ازدواج می کنند.

به نوشته آرمان معاون سازمان ملی جوانان استان هرمزگان، با بیان این مطلب، ضمن اشاره به پدیده ازدواج های غیرقانونی، افزود که برخی از اتباع خارجه، به ویژه افاغنه غیرمجاز، اقدام به ازدواج با اتباع ایرانی کرده اند که حاصل آن گسترش زنان و کودکان بی سرپرست بوده است.

رشد 7 درصدی پرونده‌ها

این روزنامه شنیده است که رئیس سازمان تعزیرات حکومتی، با بیان اینکه از زمان اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها رشد پرونده‌ها حدود هفت درصد بوده است، این رقم را در مقابل حجم فعالیت‌های بازار بسیار ناچیز خواند.

به نوشته آرمان : علی مژدهی‌پور در خصوص تخلفات صورت گرفته از زمان آغاز اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها، تصریح کرد: از زمان اجرای طرح با همکاری مردم و بازاریان و برنامه‌ریزی مناسب مسئولان، رشد پرونده‌ها در سازمان تعزیرات حکومتی حدود هفت درصد بوده که در مقابل حجم فعالیت‌های بازار بسیار ناچیز است. انتظار می‌رفت تخلفات بیشتر از این باشد، روند به‌خوبی طی شده است.

کاهش بودجه موسسه نشر آثار امام

روزنامه خبر نوشته در لایحه بودجه سال 90 میزان اعتبار در نظر گرفته شده از سوی دولت برای موسسه نشر آثار امام کاهش پیدا کرده است.

به گزارش این روزنامه بر اساس ردیف های مندرج در لایحه بودجه سال 90 ردیف بودجه موسسه نشر آثار امام از زیر مجموعه نهاد ریاست جمهوری خارج و به زیر مجموعه وزارت علوم منتقل شده است و بودجه این موسسه از9/5 میلیارد تومان در سال 89 به 5/3 میلیارد تومان در سال 90 کاهش پیدا کرده است.

این موسسه در سال 1367، (در زمان حیات امام خمینی ) به پیشنهاد حاج احمد خمینی ، فرزند امام ، به منظور جلوگیری از تحریف نوشته ها و ثبت سخنرانی ها و نامه های امام تشکیل شد.

بودجه 19 میلیاردی برای شورای‌ ایرانیان در سال 90

آرمان نوشته دولت در لایحه بودجه 1390 کل‌کشور برای شورای‌عالی امور ایرانیان خارج از کشور بودجه‌ای بالغ بر 19 میلیارد و 128 میلیون تومان در نظر گرفته است.

به نوشته این روزنامه در متن لایحه پیشنهادی بودجه 90، دولت برای شورای نظارت بر صدا و سیما 984 میلیون و 800 هزار تومان بودجه پیش‌بینی کرده است. دولت در لایحه پیشنهادی بودجه 1390 برای نهاد ریاست‌جمهوری 405 میلیارد و 24 میلیون تومان بودجه پیش‌بینی کرده است.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.