بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه پنجم اسفند

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه پنجم اسفند

بهرام رفیعی

روزنامه نگار

شرکت هاشمی رفسنجانی در انتخابات آتی هیات رییسه مجلس خبرگان از جمله موضوعات مشترک امروز است که در کنار خبر و گزارش هایی از طرح استیضاح مجید نامجو وزیر نیروی دولت دهم از سوی مجلس در صفحات نخست اکثر روزنامه به چشم می خورد.

اخبار تحولات منطقه بویژه اخبار مربوط به اعتراضات لیبی همچنان از مسایل مورد توجه مطبوعات ایران است که در همین باره جمهوری اسلامی و خراسان در تیترهای اصلی خود "موج گسترده پیوستن مقامات سیاسی و نظامی به مردم معترض" لیبی را برجسته کرده اند.

توصیه های احمدی نژاد به سران منطقه با تیترهایی همچون "به خواسته ملت های خود احترام بگذارید" از جمله دیگر موضوعاتی است که روزنامه هایی چون ابتکار، آرمان و ابرار بطور مشترک آن را در صدر گزارش های خود قرار داده اند.

حضور در انتخابات هیات رییسه خبرگان

جمهوری اسلامی از قول رییس دفتر علی اکبرهاشمی رفسنجانی در مجلس خبرگان خبرداده که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی مصمم است در انتخابات ریاست این دوره مجلس خبرگان شرکت کند.

به گزارش این روزنامه حجت الاسلام نوری شاهرودی با اشاره به اخبار گزارش هایی که در سایت ها درباره ریاست آینده مجلس خبرگان منتشر شده است، گفته منش و روش رئیس مجلس خبرگان رهبری خدمت و ادای تکلیف نسبت به انقلاب اسلامی در هر سنگر و جایگاه است بنابر این عدم حضور و فاصله گرفتن و عقب نشینی در قاموس فردی که خود از پدید آورندگان نظام مقدس جمهوری اسلامی است معنا و مفهومی ندارد. من مطمئن هستم که جنگ روانی و تخریب‌های دوره‌ای و جریان سازی و تهمت‌ها و اکاذیب در اندیشه و افکار فقهای مجلس خبرگان رهبری هم نه تنها تا بحال هیچ اثری نداشته بلکه به اذعان برخی از آنان این حجم خبرهای منفی و تخریب قطعاً اثری معکوس خواهد داشت.

به نوشته جمهوری اسلامی رییس دفتر هاشمی رفسنجانی با اشاره به حضور قطعی وی در انتخابات آینده هیات رییسه خبرگان رهبری اضافه کرده که اتکا به آراء بی سابقه یک میلیون و هفتصد هزار نفری مردم در مجلس خبرگان و دلسوزی صادقانه برای نظام باعث شده که انتقادهای کور و مغرضانه تازه به دوران رسیده‌ها همانند کوبیدن آب در هاون باشد.

نفاق چیست و منافق کسیت؟

علی محمد نمازی طی مقاله ای در آرمان به دو واژه نفاق و منافق که در روزهای اخیر در اظهارات چهره ها و خبرها و گزارش ها به صورت گسترده استفاده می شود پرداخته و نوشتهنفاق در لغت به معنای دورویی کردن، دورویی، مکر و ریا است و امکان دارد همه افراد مرتکب چنین رفتاری در برابر خدا و دیگران شوند. منافق یعنی دورو، کسی که ظاهرش خلاف باطنش باشد. کسی که در باطن، کافر و به زبان اظهار دینداری کند. کسی که اظهار دوستی نماید و در باطن دشمن باشد. بیشترین کاربرد این دو اصطلاح در عرصه نهاد جامعه، برمی‌گردد به قرآن مجید در شرح و توضیح بخشی از دشمنان پیامبر گرامی اسلام. در قرآن از کلمه نفاق و مشتقات آن 35‌ مرتبه و در 35 آیه نام برده شده است.

نماینده پیشین مجلس در دوره ششم با استناد به آیاتی از قرآن کریم نوشته به راحتی نمی‌توان مخالف را معاند نامید. اکنون چگونه می‌توان دوستداران نظام جمهوری اسلامی را که در مبارزات دوران انقلاب اسلامی زجر و زحمت کشیده‌اند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایثار و فداکاری کرده و تلاش‌های وافری برای موفقیت نظام و پیشرفت کشور داشته‌اند و هم‌اکنون نیز خواهان سربلندی نظام جمهوری اسلامی، پیشرفت ایران و آسایش مردم هستند، اما به برخی شیوه‌ها اشکال و انتقاد دارند و صریح و شفاف نظرات خود را بیان و خواهان اجرای دقیق قانون اساسی هستند، بعضا منافق بنامیم؟

نویسنده مقاله همچنین با تاکید بر این که "منافقین مثل کف روی آب قابل شناسایی اند" افزوده در اصل ششم قانون اساسی بیان شده اداره امور کشور باید به اتکای آرای عمومی و از طریق انتخابات و یا از راه همه‌پرسی باشد و با گذشت 30 سال از عمر نظام جمهوری اسلامی، مردم شناخت لازم را از افراد، جریانات و تشکل‌ها دارند و مقامات هم مکرر از آگاهی و هوشمندی مردم تعریف کرده و می‌کنند، فرآیندی تدوین گردد تا کاربرد حزبی بر انتخابات حاکم شود. وقتی قدرت موقتی و چرخشی، جریان امور شفاف‌، کار به دست خود مردم بوده، قانون حاکم است و افراد می‌توانند با استفاده از مکانیسم قانونی به حق و حقوق خود دست یابند دیگر دشمنی و نفاق با نظام‌جایگاهی ندارد.

الحاق 170 هکتار زمین به خاک ایران

خراسان در گزارشی به نقل از یکی از فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی از الحاق 170 هکتار زمین به خاک ایران خبرداده و نوشته این مقدار زمین در نتیجه رفع اختلافات مرزی با یکی از کشورهای همسایه به خاک ایران اضافه شده است.

خراسان نوشته این مقام انتظامی کشور با اعلام این که سال جاری در زمینه رفع اختلاف های مرزی با برخی کشورهای همسایه در 6 منطقه مورد اختلاف به توافق رسیدیم به یک منطقه نفتی مورد اختلاف ایران و عراق اشاره کرده و گفته بخشی از کارهای فنی در این مورد صورت گرفته و با مسئولیت سازمان جغرافیایی کشور هم اینک بر اساس اسناد و مدارک و چارچوب قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر این موضوع در حال انجام است.

به نوشته این روزنامه سردار حسین ذوالفقاری، فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی هیچ توضیحی درباره نام این کشور همسایه نداده و تنها گفته نقاط مختلف دیگری نیز وجود دارد که باید به آنها رسیدگی شود و براساس اسناد و مدارک کارها را انجام داد تا موجب تنش میان کشورها نشود.

اسماعیل کوثری، نایب رئیس دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در همین باره ضمن ابراز بی اطلاعی از زمین های مورد اشاره این مقام انتظامی به خراسان گفته با توجه به رفت و آمدهای دیپلماتیکی که در سال جاری میان تهران و بغداد صورت گرفت، توافق های خوبی در زمینه رفع اختلاف های مرزی بین دو کشور حاصل شد و اجرای معاهده 1975 الجزایر مورد موافقت طرف عراقی قرار گرفت. میله گذاری های مرزی در همین چارچوب آغاز شده و مراحل بعدی میله گذاری سراسر مرز مشترک ادامه دارد. با این حال اما باید در این زمینه پرس وجو کرد که منظور چه منطقه ای است.

کاریکاتور حسین صافی، روزنامه خبر

درس بزرگ سرنگونی دیکتاتورها

دکتر امیر محبیان در سرمقاله امروز رسالت بحران های سیاسی که دامنگیر کشورهای خاورمیانه شده و موج اعتراضات مردمی در آنها را مورد تحلیل قرار داده و با این توضیح که "شناخت علل ظهور این انفجار سیاسی شاید نیازمند سال ها پژوهش در بنیان های فکری ، سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی این کشور ها باشد" به بررسی برخی علت ها از نگاه خود پرداخته است.

نویسنده "احساس اطمینان کاذب در نزد حاکمان" را یکی از عوامل ناآرامی های اخیر منطقه ذکر کرده و نوشته اکثر این کشورها تحت حاکمانی اداره می شدند که به گمان خود از طریق سرکوب مستمر احساس می کردند که با تحت کنترل گرفتن سرنوشت حداقل یک نسل در آن کشورها دیگر مخالف جدی ای به عنوان رقیب برای خود نداشته و قادرند آینده را هر گونه که می خواهند شکل دهند. احساس فقدان رقیب یا قدرت کامل سران این کشورها را وارد فرآیند خود فریبی کرده و عملا امکان دیدن تحولات حقیقی در لایه های زیرین و غیر رسمی را از آنان سلب کرده بود.

امیر محبیان در این مقاله "تحقیر اعتقاد و آرمان مردم" را از دیگر عوامل اعتراضات اخیر در کشورهای منطقه دانسته و اضافه کرده سران مذکور همزمانی که دچار جنون خود بزرگ بینی می شوند، مردم را حقیر و بیچاره می شمرند. احساس خدایگانی همان احساسی است که قرآن کریم مایه سرنگونی می شمرد. نگاهی به نوع تعامل و رفتار امثال قذافی و مبارک با مردم، حکایت از همین جنون خود بزرگ بینی است. اینان به جای آن که در یابند مردم چه در ذهن دارند می کوشیدند اندیشه های پوچ خود را با تبلیغات در اذهان مردم به مثابه اندیشه های قابل تردید تزریق کنند.همین خصلت استکباری آنان را در غفلتی ژرف فرو برده تا بدانجایی که تازیانه های اعتراض مردمی نیز گاهی آنان را بیدار نمی کند.

نویسنده سرمقاله رسالت همچنین نوشته درس بزرگ سرنگونی دیکتاتورهای عرب آن است که باورهای حاکم لزوما باورهای غالب مردمی نیستند. زمانی که این دیکتاتورها می کوشند دیدگاهها و باورهای خود را به زور تبلیغات رسمی دیدگاههای مردمی بنمایانند؛ مردم اندیشه ها، ارزش ها و باورهای خود را دنبال می کنند. باورهایی که با باورهای رسمی زاویه دارند و در اولین فرصت می کوشد غلبه یابد.

قطع رابطه سنگال با تهران

کیهان با پرداختن به خبر قطع ارتباط کشور سنگال با ایران نوشته وزارت امور خارجه سنگال روز چهارشنبه با صدور بیانیه ای به دلیل آنچه آن را «ارائه سلاح به شورشیان جدایی طلب منطقه جنوبی کازاماس» نامید، اعلام کرد که روابط دیپلماتیکش را با ایران قطع می کند.

این روزنامه تحت نظر نمایندگی آیت الله خامنه ای در ادامه افزوده وزارت امور خارجه سنگال چندی پیش در بیانیه ای اعلام کرد که سنگال توضیحات طرف ایرانی درباره این مساله ( تسلیحات کشف شده در بندری در نیجریه در ماه اکتبر) را رضایت بخش نمی داند و تصمیم گرفته است سفیرش را برای مشاورت فرا بخواند.

کیهان بدون افزودن توضیحی دیگری درباره این خبر تنها نوشته که سفیر ایران در نیجریه پیش از این اظهار کرده بود که مقصد تسلیحات ضبط شده در ماه اکتبر در بندر لاگوس، گامبیا بوده و در پی توافقی میان ایران با این کشور واقع در غرب آفریقا انجام گرفته است.

گدار اول ، کیارستمی چهلم

عباس کیارستمی

دنیای اقتصاد در گزارش از قرار گرفتن نام عباس کیارستمی کارگردان صاحب نام ایرانی در فهرست 50 کارگردان بزرگ در قید حیات سینمای جهان خبرداده است.

به نوشته این روزنامه وب‌سایت سینمایی IMDB فهرست 50 فیلمساز تاثیرگذار سینمای جهان که در قید حیات هستند را منتشر کرده که عباس کیارستمی، کارگردان سرشناس سینمای ایران و برنده نخل طلای کن در رتبه چهلم آن ایستاده است.

به گزارش این روزنامه در این فهرست، ژان لوک گدار، پیشگام موج نو سینمای فرانسه در رتبه اول ایستاده است. دیوید لینچ، کارگردان 65 ساله آمریکایی و خالق آثار سرشناسی چون مرد فیل‌نما، مخمل آبی و کله پاک‌کن در مکان دوم دیده می‌شود و آلن رنه، فیلمساز سرشناس فرانسوی و خالق آثار مطرحی چون شب و مه، پارسال در مارین‌باد و علف‌های وحشی سومین کارگردان برتر در قید حیات سینمای جهان معرفی شده است.

هزینه 1 میلیونی هر خانوار شهری در ماه

جهان صنعت در گزارشی نوشته با اعلام این که "هزینه هر خانوار شهری ایرانی در سال گذشته به بیش از یک میلیون تومان در هر ماه رسید" نوشته نتایج بررسی بودجه خانوار در مناطق شهری ایران از سوی بانک مرکزی نشان می‌دهد هزینه ماهانه هر خانوار (به مقیاس 3.76 نفر) ایرانی در سال 1388 برابر با یک میلیون و 59 هزار و 500 تومان اعلام شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایشی برابر با 10.1 درصد را نشان می‌دهد. به این ترتیب هر فرد در سال گذشته هزینه‌ای برابر با 281 هزار و 781 تومان در هر ماه داشته است.

به نوشته این روزنامه متوسط هزینه ناخالص سالانه خانوار شهری در سال گذشته 12 میلیون و 713 هزار و 900 تومان برآورد شده است. در این سال متوسط درآمد پولی و غیرپولی ناخالص سالانه یک خانوار شهری نیز 12 میلیون و 394 هزار و 900 تومان بوده است که افزایشی 9.5 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می‌دهد.

به گزارش جهان صنعت بر این اساس درآمد ماهانه خانوار شهری ایران در سال گذشته یک میلیون و 32 هزار و 900 تومان بوده است و به این ترتیب خانوار ایرانی با احتساب درآمد پولی و غیرپولی خود باز هم کسری بودجه‌ای برابر با 319 هزار تومان را در سال تجربه کرده است.

انتقاد از استیضاح وزیر نیرو

جام جم در مقاله ای اعلام وصول و قرائت طرح استیضاح وزیر نیرو توسط هیات رییسه مجلس را دستمایه کرده و در قامت انتقاد از چنین طرحی نوشته روز گذشته نیز طرح استیضاح وزیر نیرو در مجلس اعلام شد و گفته می‌شود تاکنون 69 نماینده پای آن را امضا کرده‌اند که بر 7 محور طرح مزبور تدوین و تنظیم شده است. با نگاهی اجمالی بر محورهای استیضاح وزیر نیرو می‌توان بر عدم جامعیت سوالات اشاره کرد. محورهای سوال از استحکام چندانی برخوردار نیستند و نمایندگان برپایه سلایق و خواسته‌های منطقه‌ای و بومی سوالاتی را طرح کرده‌اند. در حالی که محور پرسش‌ها از یک وزیر در طرح استیضاح عموما باید بر محورهای ملی و توسعه کلان استوار باشد.

زیبا اسماعیلی در این مقاله همچنین افزوده طبق اظهارنظر رئیس کمیسیون اصل 44 مجلس، وزارت نیرو در اجرای طرح‌ها، پروژه‌ها و حتی قانون اصل 44 پیشتاز بوده و دارای رتبه است و هم‌اکنون نیز این وزارتخانه پروژه‌های زیادی دارد که نیاز به حمایت و تامین اعتبار است و در این زمینه قانونگذاران باید دقت‌نظر بیشتری داشته باشند و مسائل را در سطح کلان‌تر مشاهده کنند.از سوی دیگر با وجود رشد مصرف انرژی در کشور به ویژه مصرف برق، وضعیت تولید برق در شرایط تقریبا مناسبی قرار دارد و با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها شرایط به سمت مطلوب شدن پیش می‌رود.

نویسنده مقاله در پایان هم قسم شدن نمایندگان برای عدم پس گرفتن امضای خود در طرح استیضاح وزرا را هم از جمله نکات منفی این طرح دانسته و نوشته به نظر می‌رسد تجربه استیضاح وزیر راه و ترابری نمایندگان را به باز کردن باب جدیدی واداشته و آن دریافت قسم از امضاکنندگان در نهاد قانونگذاری است. در صورتی که آیین‌نامه داخلی مجلس به عنوان یک قانون برای قانونگذاران نحوه اعمال نظر، رای و امضا در طرح استیضاح را مشخص کرده و نیازی به ذکر قسم و اقداماتی از این قبیل نیست تا نمایندگان در اجرای وظیفه قانونی خود از مسیر انصاف خارج نشوند.

کاریکاتور علیرضا پاکدل، روزنامه جام جم

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.