بررسی روزنامه های صبح تهران، چهارشنبه چهارم اسفند
بررسی روزنامه های صبح تهران، چهارشنبه چهارم اسفند
مسعود بهنود
روزنامه نگار
نگران حمام خون لیبی و بودجه عجیب 90
دو روز بعد از آن که بیشتر روزنامه های تهران به نقل از منابع جهانی از سقوط حکومت لیبی و فرار قذافی از آن کشور خبر داده بودند امروز نگرانی درباره ظهور حمام خون در آن کشور مهم ترین موضوع خارجی مقالات این روزنامه هاست که از انتظار برای زنده بودن امام موسی صدر هم نوشته اند.
روزنامه جمهوری اسلامی از حمام خون در لیبی نوشته و خبر داده که "بان کی مون فقط ابراز نگرانی کرد"، "اشتباه محاسباتی قذافی در برخورد وحشیانه با مردم" تیتر اول سیاست روز است و قدس نوشته "امام موسی صدر و همراهانش زنده اند". در این میان کیهان در عنوان اصلی خود با اشاره به این که فریاد الله اکبر و یا حسین در منامه شنیده می شود از قول مردم نوشته "تا سرنگونی پادشاه ایستاده ایم".
حجتالله جودکی در سرمقاله آرمان نوشته عصیانی که این روزها کشورهای منطقه را در مینوردد، چیزی به غیر از اراده مردم نیست که سالهاست به نام مردمگرایی و خدمت به مردم سرکوب شده است. این قانون فیزیک یکی از سنتهای خداست: هرگاه فنری فشرده شود، انرژی که از آن حاصل میشود به همان میزان نیرومند خواهد بود.
نویسنده به یاد آورده که از سپتامبر سال 1969 گروهبان 27 ساله قذافی به نام مردم، نظام سنوسیها را با کودتا سرنگون کرد و هر روز شعار تازهای علیه ستمگران در ابعاد جهانی سر داد. از نهضتهای آزادی بخش در اقصی نقاط جهان حمایت کرد. از ارتش آزادی بخش ایرلند تا بسیاری از نهضتهای آفریقایی. شعارهای ضدامپریالیستی و ضد صهیونیستی قذافی همواره توسط خبرگزاریهای جهانی مخابره میشد. کار وی به جایی رسید که حکومت ریگان رسما به لیبی حمله کرد و این کشور را بمباران کرد.
در پایان مقاله آرمان آمده اگر چه قذافی و حکومت دست نشاندهاش با سرکوب شدید مردم، چهره واقعی خود را نشان داد، اما دیکتاتور باور نداشت که فرزندان مردم لیبی از دستورات او سرپیچی نمایند. پناهنده شدن هواپیماهای جنگی لیبی به مالت و خودداری آنها از بمباران مردم و استعفای بسیاری از دیپلماتهای این کشور در جهان نشان میدهند که دیکتاتور همراه با حکومت ایدئولوژیکش چارهای جز تن دادن به خواسته مردم ندارد.
کارتون سعید صادقی، خبرگزاری فارس
مسعود ادریسی در مقاله ای در خبر با اشاره به این که بحران لیبی روز به روز عمیقتر میشود نوشته نام لیبی همواره دل ها را با یاد امام موسی صدر، یکی از چهرههای سرشناس شیعیان که در سال 1978 در سفر به این کشورناپدید شد گره می زند و اما در پی تحولات اخیری که در این کشور شاهدیم، اخبار خوشایندی مبنی بر زنده بودن امام موسی صدر در لیبی و دیده شدنش توسط شاهدان عینی در میان زندانیان مخابره شده است.
نویسنده به اینکه از طریق دولت لیبی بتوان سرنوشت امام موسی صدر را پیگیری کرد خوش بین نیست چرا که معتقد است انها در شرایط عادی نیز چندان همکاری نمی کردند چه رسد به این وضعیت کنونی که مشخص نیست تا چه زمانی بر سر قدرت باقی می ماند.
اما در نهایت مقاله خبر اظهار نظر کرده که با توجه به اخباری که در روزهای اخیر مخابره شده مبنی بر این که امام موسی صدر زنده است و حتی برخی منابع خبری میگویند که ایشان را از محل بازداشتش منتقل کردهاند اگر چه صحت و سقم این اخبار چندان مشخص نیست ولی نشان میدهد که زمان، زمان مناسبی است تا از طریق نیروهایی که اکنون وجود دارند و احتمالا اطلاعاتی در اختیار دارند و به صف مردم در لیبی پیوستند، موضوع پیگیری شود تا سرنوشت امام موسی صدر در نهایت معلوم شود.
محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته معمر قذافی، حاکم لیبی از جهات گوناگون نادر است. همه کارهای او از جمله ادعاها، وضع ظاهری و گفتار و کردارش بینظیر است. انسانهای عجیب و غریب در همه جای جهان یافت میشوند، اما در میان آنان فقط قذافی است که با این خصال، بر اریکه قدرت هم تکیه زده، آن هم نه روزگاری کوتاه بلکه بیش از چهلسال!
نویسنده این مقاله سپس با اشاره به تغییراتی که در بافت جمعیت روستائی و شهرنشین لیبی اتفاق افتاده نوشته براساس آمارهای سال 2010، تنها 17 درصد از لیبیاییها در بخش کشاورزی و دامپروری شاغلند و سهم آنان از تولید ناخالص داخلی فقط 6/2 درصد است؛ حال آنکه 23 درصد جمعیت در بخش صنعت کار میکنند و 63 درصد تولید ناخالص داخلی از این بخش تامین میشود.
به تاکید سرمقاله دنیای اقتصاد شگفتانگیز اینکه لیبی با وجود اینکه از تولیدکنندگان بزرگ نفت و گاز در جهان است و کمتر از 5/6 میلیون نفر جمعیت دارد، نرخ بیکاری آن حدود 30 درصد است و 33درصد جمعیت زیر خط فقر قرار دارند. آگاهی سیاسی در کنار فقر و بیکاری که از سال 2004 میلادی شتاب گرفته بود، این پرسش را پدید آورد که «پول نفت و گاز ملت لیبی کجا میرود؟» اما این پرسش بروز نمییافت، زیرا در غیاب نهادهای مدنی متشکلکننده و حضور دستگاه سرکوب پرقدرت (که حتی از بمباران تظاهراتکنندگان ابایی ندارد) این پرسش خفه شده بود.
علی میرفتاح در روزنامه روزگار نوشته عجب روزنامه نگاران عجولی هستیم. گاهی وقتها به پیشواز وقایعی میرویم که دوست داریم اتفاق بیفتند. حال آنکه هنوز اتفاق نیفتاده اند. چند سالی است که داریم درباره سرعت وقایع سیاسی و اجتماعی حرف میزنیم. بی وجه هم نمیگوییم. واقعاً جهان ، سرعت شگفتی گرفته و اتفاق پشت اتفاق چنان سریع و عجیب میافتد که ما و رسانه هایمان از آن عقب میمانیم.
خدا را شکر برای حرفم آنقدر شاهد مثال دارم که دیگر نیازی به اثبات عرایضم ندارم. خودتان نگاهی به دور و اطرافتان بیندازید تا ببینید که گردش روزگار چه سرعتی گرفته و چطور دقیقه به دقیقه، همه چیز در حال تغییر و دگرگونی است. قدیم درباره زیبارویان میگفتند که هر لحظه به رنگی بت عیار درآید. الان اما این بت عیار نه فقط به حوادث جهان که حتی به سرهنگ معمر قذافی هم تنزل مقام داده. این عالیجناب نیز هر لحظه به رنگی درمیآید و ناظران را حیران میکند.
نویسنده روزگار اضافه کرده حالا حکایت ماست با روزنامه نگاران. درست است که دیکتاتورها در حال رفتن و سقوط اند، اما نه اینقدر که شب بخوابیم و صبح بلند شویم ببینیم قذافی به ونزوئلا در رفته است، حتی اگر منبع خبر رویترز باشد.
سرنوشت مجلس خبرگان در تردد های قم
"از دولت احمدی نژاد گله دارم" عنوان اصلی روزگار است، "برخی رسانه ها سخنان امام را تحریف می کنند" به نقل از علی خمینی تیتر اول مردم سالاری است، ابرار از قول محمد رضا باهنر نوشته "مسائل رخ داده در کشور در انتخابات خبرگان بی تاثیر نیست" و ابتکار پرسیده "آیا اجلاس خبرگان خبرساز می شود؟"
مطهره شفیعی در تهران امروز نوشته شهر قم این روزها بار دیگر به کانون سیاست ایران تبدیل شده است و اتوبان تهران به قم بیش از هر زمان دیگر پذیرای مهمانانی است که زیارت اماکن متبرکه شاید اولویت اول این سفر آنها نباشد. اکثر مسافران ملبس به لباس روحانیت هستند و برنامه اصلی آنها هم حضور در هفتمین اجلاس رسمی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است.
به گزارش این روزنامه این تنها دلیل افزایش ترافیک اتوبان تهران – قم نیست چرا که برخی دیگر از روحانیون که عازم سفر به قم هستند، به موضوع انتخابات هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری خواهند پرداخت. هر چند اجلاس خبرگان همانند گذشته در مجلس قدیم برگزار خواهد شد اما اکنون که بیشتر علما و روحانیت عضو این مجلس در قم حضور دارند، فرصت مغتنمی است تا رایزنیهای طیفهای موجود در مجلس خبرگان به دور از هیاهوهای پایتخت صورت گیرد.
گزارش تهران امروز نشان می دهد امسال برخلاف سال های قبل هیچ رسانهای از سخنرانان هفتمین اجلاس اطلاع ندارد و تلفنهای همراه افرادی که در اجلاسهای قبلی مسئول اطلاع رسانی به رسانهها بودند هم تا پایان وقت اداری روز گذشته خاموش بود اما در آخرین ساعات، حجت الاسلام صالح، مدیر سیاسی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تلفن را جواب داد و از جمله فاش کرد که رییس دولت در اجلاس امروز و فردا سخنرانی نمی کند.
گزارش این روزنامه در نهایت می نویسد نرفتن محمود احمدی نژاد به این اجلاس نمیتواند به علت تیره شدن ارتباط پاستور با جامعه مدرسین قم باشد چرا که رابطه حسنهای که از سال 84 میان آیتالله یزدی به عنوان دبیر کل جامعه مدرسین و محمود احمدینژاد بهوجود آمد، در برهههای مختلف خود را به خوبی نشان داد و این رابطه حسنه کماکان ادامه دارد.
بودجه عجیب 90
"حیرت مجلس از ارقام بودجه" تیتر اول تهران امروز است و جهان صنعت از "بودجه 90 دور برگردان قانون" نوشته، دنیای اقتصاد "روز انتخابات در بخش خصوصی" را با اهمیت دیده و روزنامه خبر گزارش اصلی خود را به این موضوع اختصاص داده که "چرا ایرانی ها جذب شرکت های هرمی می شوند".
حیرت از ارقام بودجه ای که یک روز قبل رییس دولت با ماه ها تاخیر به مجلس داد مهم ترین وجه برخورد روزنامه های چهارشنبه با برنامه اقتصادی سال آینده است.
مریم باستانی در سرمقاله جهان صنعت نوشته لایحه بودجه سال 90 کل کشور در شرایطی به مجلس ارایه شده که حجم کلی آن بیش از 46 درصد رشد داشته است. اگرچه در نگاه اول به نظر میرسید که این افزایش به دلیل اجرای گام دوم هدفمندی یارانههاست اما پس از نمایان شدن جزییات ماده واحده واقعیتی تلخ نمایان شد.
کارتون علی کاشی. مردم سالاری
به نوشته این مقاله بررسی بند به بند ماده واحده و جداول این لایحه نشان میدهد که بودجه 90 پرداخت بدهیها و وعدههای سالهای گذشته دولت به مردم و بخشهای مختلف اقتصادی کشور است. به عنوان مثال بیش از 10 هزار میلیارد تومان از منابع این بودجه چاق به عنوان افزایش سرمایه بانکها در نظر گرفته شده، این در حالی است که لایحه تامین منابع بانکها چهار سال است که از مجالس هفتم و هشتم عبور نکرده و گنجاندن آن در لایحه بودجه به معنای پاسخ دولت به مطالبات زیرمجموعههای خود است.
سرمقاله جهان صنعت تاکید کرده اگر به قوانین جاری کشور رجوع شود در همان نگاه اول مشخص میشود که رشد بودجه شرکتهای دولتی مطابق با قوانین و برنامههای توسعهای کشور نیست. این به آن معناست که در لایحه بودجه 90 قانونگریزی هم دیده میشود. اگر بنا بود که بودجههای سنواتی سال به سال بزرگتر شود، چه نیازی به آزادسازی قیمتها بود.
حمیدرضا فولادگر رییس یکی از کمیسیون های مجلس در مقاله ای که آرمان آن را منعکس کرده نوشته افزایش 46 درصدی بودجه عمومی و شرکتها در لایحه بودجه 90 نشانگر عدم تحقق واقعی بودجه و عملیاتی نبودن آن است. ما در لایحه بودجه 90 شاهد افزایش 46 درصدی بودجه عمومی و بودجه شرکتها هستیم این میزان افزایش حاکی از این است که تصدی دولت کاهش پیدا نخواهد کرد. افزایش بودجه در برخی اقلام گریزناپذیر است علت نیز آن است که هزینهها بالا رفته.
نویسنده به عنوان مثال نوشته سرمایه بورس بالا رفته اما در برخی بخشها از جمله اصل 44 شاهد کاهش تصدی گری نخواهیم بود. در قانون سیاستهای کلی اصل 44 و مدیریت خدمات کشوری مرتبا خواستار کاهش تصدی دولت بودیم در حالیکه با این افزایش بودجه مشخص است که این دو قانون در لایحه بودجه 90 رعایت نشده است.
به نظر مقاله آرمان مجلس در بررسی این لایحه باید نسبت به میزان بودجه تجدید نظر کند. متاسفانه در مجلس هم شاهد درخواست افزایش بودجه از سوی نمایندگان برای مسائل منطقه ای و حوزههای انتخابیه هستیم. در حالیکه نمایندگان باید دقت کنند این افزایش بودجه به ضرر کشور است. بودجه شرکتهای دولتی نیز افزایش زیادی داشته و به بیش از 350 هزار میلیارد تومان رسیده. بودجه عمومی نیز 176 هزار میلیارد تومان شده است در حالیکه بودجه عمومی سال گذشته 120 هزار میلیارد تومان بود.
این نماینده مجلس سرانجام پرسیده آیا افزایش بودجه عمرانی با لحاظ رعایت اصل 44 صورت گرفته؟ و آیا دولت تصدی این پروژههای عمرانی را همچنان در دست خود خواهد داشت. آرزوی ما این است که بودجه 47 هزار میلیارد تومانی عمران محقق شود اما وقتی شرایط برای تحقق آن فراهم نیست، نباید جای خرسندی وجود داشته باشد.
خبرهای پشت پرده روزنامه ها
اساس دین بر حریت بشر است
مردم سالاری نوشته آیت الله وحید خراسانی در درس خارج خود در مسجد اعظم قم در جمع هزاران تن از فضلا،اشاره ای به موضوع زندان از نظر فقه نموده و از آن به عنوان موضوعی شدید یاد کرد که فقط فقیهی که به "مخ فقاهت" رسیده، می داند که حبس در چه مواقعی جایز است. وی روز یکشنبه در درس خارج خود در مسجد اعظم قم در جمع هزاران تن از فضلا، به نقد کسانی پرداخت که حبس و زندانی کردن را برخوردی عادی و پیش پاافتاده تلقی می کنند و ظرفیت تشخیص الزام حبس را تنها در توان فقیهی که به عمق فقه شیعه رسیده، تلقی کرد.
به گزارش این روزنامه مرجع شیعه تاکید کرد "فقیهی که به مخ فقاهت رسیده، می داند حبس در چه مواردی است و چقدر امر حبس شدید است و اساس دین بر حریت بشر است و حبس و زندانی کردن او و حرمان او از جامعه و از خانواده در چه حد از شدت است و موارد حبس در شریعت در چه مواردی و با چه دقتی مطرح شده است."
لغو مجوز 10 ناشر
آرمان نوشته مجوز فعالیت حدود 10 ناشر از جمله انتشارات "بازتابنگار"، "دیگر"، "آگاه (آگه)"، "اختران" و "جیحون" لغو شد.
بنا به این گزارش تعدادی از کتابهای ناشران نامبرده که از قبل منتظر اخذ مجوز بود، در اداره کتاب وزارت ارشاد در دست بررسی است و در ماههای اخیر بعضاً مجوز نشر هم گرفته است. این در حالی است که مسئولان اداره کتاب به ناشران یاد شده یادآور شدهاند که برای کاهش حجم درخواستها از ارسال کتابهایشان به این اداره خودداری کنند چرا که حتی در غیر این صورت کتابهای آنها در صف بررسی برای صدور یا عدم صدور مجوز نشر هم قرار نخواهد گرفت.
توزیع سی دی های فارسی وان در مدارس
مردم سالاری نوشته به تازگی در برخی از مدارس دخترانه یکی از شهرهای استانهای غربی کشور سی دی هایی حاوی سریالهای فارسی وان به صورت گسترده توزیع شده است.
این گزارش می افزاید: مدتی است که شبکه فارسی وان میهمان ناخوانده خانواده های ایرانی است، آسیب های برنامه های این شبکه که به مراتب بدتر از شبکه های معاند و مخالف نظام است، پایه های زندگی و کانون خانواده ایرانی را هدف گرفته است.
مردم سالاری نوشته با نگاهی از منظر مطالعات فرهنگی می توان فهمید که سریال های فارسی وان در پی القا یک ایدئولوژی به مخاطبان ایرانی است، ایدئولوژی که در مدت زمانی نه چندان طولانی قادر است دودمان خانواده ایرانی را بر باد دهد. این سریال ها بنیان خانواده را هدف قرار داده است به طوری که نشان می دهند، فردی موفق، زیبا، جسور، باهوش، در عین حال که خانواده دارد، با دیگران هم ارتباط نامتعارف برقرار می کند و از زندگی خود نیز لذت می برد که این امر می تواند آثار زیانباری را برای خانواده های ایرانی به دنبال داشته باشد.
کارتون
کارتون حسین صافی. خبر