بررسی روزنامه های صبح چهارشنبه تهران " ششم بهمن
بررسی روزنامه های صبح چهارشنبه تهران – ششم بهمن
تیترهای اول
"واکنش نمایندگان و حقوقدانان به نامه احمدی نژاد" تیتر اصلی روزنامه خبر است، "انتقادات صریح احمدی نژاد از هاشمی و برادران لاریجانی" عنوان اصلی ابتکار است، دنیای اقتصاد از "نامه در واکنش به برنامه" نوشته، سیاست روز همین گزارش را با "مانور در ارتفاعات اطراف پاستور" منعکس کرده و جهان صنعت از قول احمد توکلی نوشته هدف از نامه رییس دولت "فرافکنی ضعف های اقتصادی است".
"کاندیدای حزب الله نخست وزیر لبنان شد" تیتر اول کیهان، جام جم و خراسان است، رسالت نوشته "نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان شد"، حمایت خبر داده "هشت مارس پیروز بزرگ لبنان" است و روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "حزب الله به حاکمیت رهبران تحت حمایت غرب پایان داد".
"موفقیت جهانی تهران، افتخار ایران" عنوان اصلی تهران امروز است و "نحوه ارتقای شغلی کارمندان ابلاغ شد" گزارش اول قدس.
گزیده مقالات
زخمی که به زودی سر باز می کند
ابتکار در نقد نامه محمود احمدی نژاد به نمایندگان مجلس نوشته رئیس جمهور به نیابت از شورای نگهبان باب تفسیر قانون اساسی در خصوص اختیارات مجلس، رئیس جمهور و مجمع تشخیص مصلحت نظام را باز کرده و برای سران دو قوه و نهاد مجمع، حکم بر نقض قانون اساسی داده است. این در حالی است که وی درسطر سطر مکتوب خود، مخاطبان نامه یعنی مجلس نشینان را به دلیل تفسیر خودسرانه و غیر قانونی از قانون اساسی مورد عتاب و خطاب قرار داده است.
به نوشته این روزنامه برخورد مصلحتی - سیاسی و همراه با چشم پوشی شورای نگهبان با وظیفه خود برای تفسیر ابهامات قانونی از جمله دلایلی است که ضمن حفظ دعوا و اختلافات در طول این سه دهه، باب اجتهاد نهادها و قوا در عمل به وظایف قانونی و همچنین مداخله در وظایف همدیگر را باز نگهداشته است. یک روز صراحتا در مقابل اصرار یکی از روسای جمهور برای تشکیل هیات نظارت بر حسن اجرای قانون اساسی ایستاده و چنین اقدامی را رد کرد و یک روز در مقابل نامه مشابه دیگری به سیاست صبر و سکوت و جواب دوپهلو بسنده کرده است.
سرمقاله ابتکار تاکید کرده اگرچه که نوک تیز انتقادات احمدی نژاد، برادران لاریجانی و همچنین اکبر هاشمی رفسنجانی را هدف قرار داده است اما برخی صاحبنظران بر این اعتقادند که نامه تند رئیس دولت و انتقاداتی که به مجلس، مجمع و قوه قضائیه وارد شده است بیش از هر زمان دیگر این قابلیت را دارد که اختلافات تقریبا کهنه شده قوا را تشدید کند.
تشویق در عین تنبیه
مونا اسلامی بلده در گزارشی در سیاست روز نوشته در حالی که تهران به عنوان یکی از پنج نامزد سیستم حمل و نقل پایدار در دنیا شناخته شده اما باید گفت مترو که یکی از ارکان اصلی حمل و نقل عمومی در پایتخت محسوب میشود آنچنان که باید و شاید به شهروندان خدمترسانی نمیکند. خدمات نهچندان مطلوبی که همواره مشکلات صرفاً سیاسی در برابر آن خودنمایی می کنند و گویا قرار نیست که پایانی داشته باشند.
به نوشته این گزارش مشکلات مترو تا جایی پیش رفته که بسیاری از پروژههای ساخت و تجهیز مترو در تهران و شهرستانها بلاتکلیف مانده و حتی متوقف شده است. مشکلاتی که یکسر تمام آنها به مسائل مالی باز میگردد و در این میان شهردار تهران با بیان اینکه شهرداری به مترو هیچ بدهی ندارد توپ را به زمین دولت پرتاب میکند. توپ پرتاب شدهای که وزیر اقتصاد را مجاب میکند در مجلس حاضر شود و در خصوص پرداخت نکردن اعتبار مترو از صندوق ذخیره ارزی توضیح دهد.
سیاست روز اظهار عقیده کرده سخن وزیر اقتصاد درباره این که خالی بودن صندوق ذخیره ارزی دلیل پرداخت نشدن این اعتبار است تعجب آگاهان و صاحبنظران مسائل اقتصادی را باعث شد او گفت آنچه سبب شده نتوانیم 2 میلیارد دلار مصوب را پرداخت کنیم تنها همین موضوع است. و معاون شهردارجواب داد.
حکایت نفت و بودجه 90
مریم حسینزاده در سرمقاله جهان صنعت نوشته اعلام خبر نفت 80 دلاری در بودجه سال آینده در شرایطی که قریب به اتفاق کشورهای نفت خیز حاشیه خلیجفارس قیمت نفت در بودجه سال آینده را بین 40 تا 50 دلار بستهاند اسباب نگرانی ها را فراهم کرده چرا که نفت 80 دلاری ریسک بزرگی محسوب میشود.
نویسنده با یادآوری این که نفت 65 دلاری امسال بارها مورد تهدید قرار گرفت نوشته جنگ دلار و یوآن به یاری قیمت نفت شتافت، اتفاقی که به نظر نمی رسد سال آینده نیز تکرار شود چرا که پیشبینیها از به سرانجام رسیدن جنگ ارزی خبر میدهد. از اقتصاد اروپا نیز نشانههای بهبود دیده میشود.
سرمقاله جهان صنعت اضافه کرده در این میانه اگرچه برخی از اعضای اوپک بر نفت یکصد دلاری اصرار دارند اما حتی اگر این عدد هم به دست بیاید برای اقتصاد داخلی نفت 80 دلاری تهدید محسوب میشود چرا که فاصله این عدد برای تامین منابع صندوق توسعه ملی بسیار کم است. نفت 80 دلاری معنای دیگری هم دارد و آن این است که پول بیشتری از درآمد نفت خرج بودجه جاری میشود؛ بودجهای که این سالها چسبندگی بیشتری به نفت پیدا کرده است.
شبه دولتی ها موقتی یا همیشگی
محمود رضا فیروزمند در سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به گفته های رییس مجلس در انتقاد از روند اجرایی شدن سیاستهای کلی اصل 44، نوشته این هشداری است از جنس نظرات و دلناگرانیهای کارشناسی آن دسته از سیاستگذاران کلان کشور دانست که هدف از اجرای کامل اصل 44 را به وجود آوردن یک بخش خصوصی واقعی میدانند، بخش خصوصی قوی که بتواند فارغ از دخالت دولت فعالیت کند، در کنار و نه در سایه دولت.
نویسنده کارشناس با اشاره به نبود بخش خصوصی قوی در کشور نوشته همین عامل می تواند دولت را وادار کند تا در فرآیندی تصنعی، دست به آنچه میتوان آن را سزارین اقتصادی نامید، زده و یک بخش خصوصی «دولتساخته» را به زور به دنیا آورند، بخش خصوصی که باید کاهش تصدیگری دولت را مطالبه کرده و بخشی از کارکردها و وظایف دولت را بر عهده گیرد. سرمقاله دنیای اقتصاد سپس تاکید کرده در برخی موارد، مانند آنچه در کشور خودمان در جریان است، دولتها انتظار برای بلوغ بخش خصوصی را، تعلیق به محال دانسته، ترجیح میدهند پروژه خصوصیسازی و کاهش سهم دولت در اقتصاد را هر چه زودتر کلید زده و در میان مدت نسبت به فراهم آوردن شرایط لازم اقدام نمایند. این جاست که شبه دولتی هائی پدید می آیند که نه موقتی بلکه می توانند همیشگی باشند.
استیضاح وزیر
نرگس رسولی در گزارشی در سیاست روز نوشته در حالی که 22 نماینده مجلس یکشنبه با ارسال نامه به هیات رییسه خواهان استیضاح و برکناری وزیر راه و ترابری شدند که بنا به گفته یکی از نمایندگان مجلس نامه درخواست طرح استیضاح دو وزیر دیگر کابینه دولت دهم در میز رییس مجلس با بیش از 46 امضا وجود دارد و هم اکنون نمایندگان با روشی جدید برای برکناری وزیر راه و ترابری بعد از اعلام وصول طرح استیضاح بر روی موارد و دلایل استیضاح کار می کنند .
گزارشگر این روزنامه احتمال داده به همین دلیل دو روز بعد از بحث جنجالی استیضاح وزیر راه و ترابری در مجلس حمید بهبهانی درسفر هیات دولت به تالش بدون اشاره مستقیم به محورهای مورد نظر نمایندگان مجلس درخصوص موارد استیضاح به دفاع از عملکرد خود پرداخت و به احداث 1500 کیلومتر جاده در کشور در سال 89 اشاره کرد و گفت: با اقدامهای دولت به کارگاه بزرگ راهسازی تبدیل شده، امسال یکهزار و 500 کیلومتر آزادراه، بزرگراه، راه اصلی و فرعی در سطح کشور ایجاد شده و نگهداری آن به صورت مستمر باید به طور جدی دنبال شود.
بر اساس گزارش سیاست روز دلیل های اصلی استیضاح وزیر راه و ترابری چنین است: اعلام نظرات غیرکارشناسی، استفاده غیرموجه از ناوگان هوایی مستهلک، عدم اجرایی قانون برنامه چهارم درخصوص نوسازی ناوگان هوایی،عدم توجه و تبعیت از قوانین بودجه سنواتی، دادن وعده های غیرعملیاتی از سوی وزیر، عدم جدیت در اصلاح معابر حادثه خیز کشور، عزل و نصب های پی در پی و مکرر در وزارت راه و ترابری، کم توجهی به مسیرهای ریلی کشور، کم توجهی به ایثارگران شاغل در وزارتخانه.
فوتبال و این همه ناکامی ؟
آفرینش در سرمقاله خود نوشته ناکامی های فوتبال ایران در سال 89 تکمیل شد، پس از عدم نتیجه گیری تیم نوجوانان، جوانان و تیم امید نوبت به تیم ملی رسید تا از جام ملت های آسیا حذف شود . حال سوالی که مطرح می شود این است: چرا فوتبال ما متحمل این ناکامی ها می شود؟
مهدی شکری در این مقاله نوشته رشد فوتبال به یک تاکتیک مربوط نمیشود، در حال حاضر برای انجام یک استراتژی در دنیا یک زمان تعیین شدهای وجود دارد و آن 4 سال است. این استراتژی فدراسیونهای دنیاست در حالی که در فوتبال ما برای یک ماه بعد خودمان برنامه نداریم. ما از حالا نزدیک به سه سال نیم تا جام جهانی 2014 فرصت داریم. اینجاست که اگر استراتژی و ابزار داشته باشیم و اگر مدیریت و برنامهریزی داشته باشیم، میتوانیم به موفقیتهایی دست پیدا کنیم.
سرمقاله آفرینش ابراز امیدواری کرده این شکست ها سرآغاز تحول باشد چرا که کشورها دیگر با پی بردن به اهمیت فوتبال و جایگاه آن در مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، نگاه ویژه ای بر روی این رشته ورزشی دارند تا بتوانند از مزیت ها فراوان آن بهره ببرند. و در پایان اینکه، باید واقع بین باشیم، باید به ناکامی های فوتبال ایران با چشمان باز نگاه کنیم، باید به جای مقصر دانستن این و آن، با تدوین یک استراتژی بلندمدت و استفاده از نیروهای مستعد ، متخصص و کار آمد، برای رسیدن به قدرت در فوتبال آسیا برنامه ریزی کنیم.