بررسی روزنامه های صبح یکشنبه تهران - ۲۸ آذر ۸۹
بررسی روزنامه های صبح یکشنبه تهران - ۲۸ آذر ۸۹
تیترهای اول
آرمان، جام جم، خراسان و کیهان "آغاز تحول بزرگ اقتصادی، اجرای هدفمندی یارانه ها از امروز" را در صدر اخبار خود آورده اند، تهران امروز همین گزارش را با تیتر "یکشنبه تاریخی" منعکس کرده، دنیای اقتصاد نوشته "اصلاح قیمت ها آغاز شد"، ابتکار از "آماده باش برای اصلاح قیمت ها" خبر داده و جهان صنعت نوشته "مسوولان بانکی دیشب در محل کارشان ماندند".
رسالت و قدس از قول رییس بانک مرکزی نوشته اند "قیمت ها تحت کنترل است".
حمایت از "هشدار رییس دستگاه قضا به اشرار و مفسدان اجتماعی" خبر داده و آفرینش همین گزارش را با تیتر "می خواهند ما را در مقابل اصولگرا ها قرار دهند" منعکس کرده است.
روزنامه جمهوری اسلامی از قول معاون وزارت خارجه اسرائیل در عنوان اصلی خود نوشته "آمریکا و غرب برای مقابله با اسلام به اسرائیل نیاز دارند" و سیاست روز در تیتر اول خود پرسیده "آیا نباید سفیر ایران در رم مقابله به مثل کند".
مردم سالاری در گزارش اصلی خود نوشته "از رقیب خاموش بیشتر باید ترسید" خبر از زبان محمدرضا با هنر نوشته "تندروی است که فقط اطرافیان خود را اصولگرا بدانیم".
گزیده مقالات
احمدی نژاد و وزیرانش
مطهره شفیعی در تهرانامروز گزارشی دارد درباره وزیران کابینه احمدی نژاد و مراسم تودیع جنجالی شان که در مقدمه آن نوشته شاید تعداد مراسمهای تودیع و معارفه وزرا در دولتهای نهم و دهم با هیچ دولتی پیش از آن برابری نکند. تودیع و معارفههایی که با آمدن مصری در سال 85 بهجای پرویز کاظمی در وزارت رفاه و بر سر رئیس سازمان تامین اجتماعی آغاز شد و تا روزگذشته یعنی 27 آذرماه 89 که مراسم تودیع متکی برگزار شد، ادامه یافت.
در ادامه این گزارش آمده اولین تودیع خبرساز دولت نهم به خداحافظی دانش جعفری در اردیبهشت 87 باز میگردد که احمدینژاد معاون اول خود را به این مراسم راهی کرد. دانش جعفری در این مراسم نسبت به تصمیمات غلطی که از سوی دولت در عرصه اقتصاد گرفته میشود، هشدار داد اما پس از آن هنگام پورمحمدی از وزارت کشور، یک هفته مانده به برگزاری انتخابات مجلس هشتم برکنار شد و در مراسم تودیعش گفت «کشور را همچنان با نگاه کارشناسی اداره نمیکنیم، دیر نمیشود یک تصمیم با سه روز فاصله اتخاذ شود، اما خوب و پخته شده باشد.» اما جانشین دانش جعفری هم حاضر به حضور در مراسم تودیعش نشد.
بر اساس این گزارش صمصامی جانشین دانشجعفری مانند وی دهان به نقد نگشود اما در مراسم تودیع هم حضور نیافت تا به نوعی انتقاد خود به انتصاب حسینی را نشان دهد. در آن مراسم علاوه بر داوودی، شخص رئیسجمهور هم حضور داشت. غلامحسین الهام که در دولت اول احمدی نژاد چندین شغل را یدک می کشید و پرصدا ترین حامی رییس دولت بود هم حاضر نشد در مراسم تودیع خود حاضر شود.
گزارش تهران امروز با این یادآوری پایان می گیرد که هرگاه وزیری در مراسم تودیع خود حاضر نشد توجیه هائی بیان گردید از جمله رحیمی در مورد غیبت الهام در مراسم وزارت دادگستری گفت که او به دلیل مشکلات کاری نیامده است. در زمان خودداری صمصامی از تودیع احمدینژاد این غیبت را به ترافیک مرتبط دانست و در نهایت روز گذشته، رحیمی دلیل غیبت متکی را برگزاری جلسه تودیع دیگری عنوان کرد که رئیسجمهور هم در آن حضور خواهد داشت.
جراحی با ظرافتی خاص
ابتکار در سرمقاله خود نوشته اکنون که کشور در مرحله "جراحی بزرگ" قرارگرفته است و تن نحیف اقتصاد کشور به چاقوی جراحی سپرده شد تا بلکه سالم تر و پویاتر از گذشته برخیزد ،گفتگو با مردمی که لبه تیز این چاقوی درمان بخش متوجه آنان خواهد بود، بهترین تصمیم است. اغلب رسانهها و تحلیل گران معتقدند که دولت با ظرافت خاصی در حال آغاز جراحی بزرگ اقتصاد کشور است.
به نوشته این روزنامه محمود احمدی نژاد در سالهای اخیر نشان داده که به خوبی توانسته است بیشترین استفاده را از رسانهها ببرد. اینک نیز میتواند در ادامه گفتگوی تلویزیونی دیشب و البته گفتگوهای رسانه ای گذشته وی با مردم از ین ابزار قدرتمند بهره ببرد.
سعیده پورحسین در مقاله ابتکار تاکید کرده انتظار میرود در اجرای این طرح بزرگ اقتصادی کشور که با حساب دخل و خرج و کیسه مردم سرو کار دارد این مفهوم شفافیت به یک اصل کلیدی و بنیادی بدل شود تا بتواند اعتماد مردم را به سمت دست اندرکاران و مجریان آن سرازیر کند.پس از آن است که متولیان امور در فضایی سرشاراز اعتماد و اطمینان میتوانند به کار بپردازند و روی تکیه گاه بزرگ و مطمئنی با عنوان"مردم" حساب کنند.
رهایی از افیون حمایتگرایی
محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته اقتصاد ایران روزها و سالهای مهمی پیش رو دارد. روزهای آن ازآن جهت مهمند که قرار است دولت و ملت، عادتی دستکم 50 ساله را کنار بگذارند و انطباق با وضع جدید، دلهرهآور است. عادتی که قرار است کنار گذاشته شود، هزینه کردن مداوم دولت از داراییهای عمومی برای مهار مصنوعی قیمتها است.
به نوشته این مقاله جانمایه سیاست پشت سر، خرج کردن عایدات نفت در راه واردات کالا و روانه کردن آن به بازار با قیمتهایی زیر بازار جهانی و گاهی حتی کمتر از هزینه تولید در داخل بود. افزون بر این، بخشهایی از عایدات نفت نیز همواره صرف ترمیم بنگاههای ناکارآمد، کمبازده و زیانده دولتی شده است. البته برخی بنگاههای خصوصی نیز گاهی از نفوذ سیاسی خود استفاده کرده و به این «رانت نفتی» دست یافتهاند.
به تاکید سرمقاله دنیای اقتصاد آنهایی که به سیاست و فرهنگ توجه بیشتری دارند، میتوانند امیدوار باشند که کاهش یارانهها به کاهش تصدی دولت و به تبع آن کاهش مداخله آن در جامعه مدنی خواهد انجامید و رقابت سیاسی آسانتر خواهد شد. در این میان، تنها یک مخاطره باقی میماند. اول وضع قشرهای کمدرآمد در دوران گذار از قیمتهای دستوری و یارانهای به قیمت واقعی و رقابتی است.
گزارش همراه
کیهان در گزارشی پیرامون آغاز اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها در توجیه تاخیر دولت در آغاز اجرا نوشته نگاهی به برنامه دیدارها و ملاقات های اعلام شده رئیس جمهور نشان می دهد که طی یک ماه گذشته، طیف گسترده ای از مسئولان در اجرای هدفمند کردن یارانه ها با وی دیدار داشته اند و دولت با ظرافت خاصی بستر لازم برای اجرای مقدمات قانون را فراهم آورده است.
به نظر کیهان تمامی وزارتخانه ها بخش های مرتبط با اجرای قانون در آمادگی کامل به سر می برند و در آخرین گزارش خرده فروشی کالاهای اساسی در تهران که بانک مرکزی منتشر کرد هیچ افزایش قیمت جدی در کالاها دیده نمی شود.
گزارش کیهان بنابراین گزارش، وزیر بازرگانی از آمادگی حوزه های ستادی، استانی، شهرستانی، اتحادیه ها و اصناف برای ورود به مرحله اجرایی قانون هدفمندی یارانه ها خبر داده بود و گفته بود: وزارت بازرگانی با رویکردهایی همچون مداخله حداقلی در بازار، در اولویت قرار دادن نظارت بر بازرسی، استفاده حداکثری و بهره گیری کامل از توان تشکل ها و نهادهای مدنی و جلوگیری از شکل گیری انحصارات در بازار، اقدامات پشتیبانی خود را در اجرای موفق هدفمندی یارانه ها انجام می دهد.
حمل و نقل و هدفمند کردن
مولود حاجی زاده در سیاست روز نوشته این روزها با قرار گرفتن کشور در مسیر برنامه ریزی طرح هدفمند سازی یارانه ها ، نحوه تامین کالاهای اساسی خانوارها در بازار آینده کشور شکل و موضوع تازه ای به خود گرفته است. زیرا اقتصاد ایران به ویژه بازار عرضه و تقاضای جامعه، با گامهای بلند به سوی تحولی اساسی گام بر می دارد. تحولی که با هدفمند شدن یارانه ها آغاز می شود .
به نوشته این گزارش مسئولان دولتی تنظیم بازار با طرح سیاستهای مختلف، سعی درمنطقی کردن بازار در زمان اجرای طرح هدفمندی یارانه ها و جلوگیری از فشار غیر منطقی داشته اند . سیاستی که مقدمه اجرای این طرح مهم اقتصادی است .وزارت بازرگانی بسته ای طراحی کرده تا آثار محتمل از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها کنترل شود
و سرانجام گزارش سیاست روز این که هدفمند کردن یارانه ها سیاستی است که قرارست بازار را به سوی رقابتی شدن تحت تاثیر قرار دهد. و درست اجرا شدن آنها می تواند پایههای اقتصادی کشور در بستر های مناسب تری قرار دهد. اما این سیاست ها.
ویکی لیکس، فرصنی برای ایران
نصرالله تاجیک در مقاله ای در خبر درباره افشاگری ویکی لیکس این شایعه را که یک توطئه حساب شده در کارست رد کرده و نوشته درست وقتی حکومت آمریکا دچار بحران بی اعتمادی در جهان شده این اسناد به وضوح نشان میدهد که آمریکائیها که ادعای ابر قدرتی می کنند بدلیل عدم تسلّط شان روی مسائل جهانی و ضدیت صرف با جمهوری اسلامی ایران فاقد چنین جایگاهی است. این اسناد نشان می دهد که آمریکا حتی کنترلی بر امور مربوط به خودش ندارند چه رسد به کنترل مسائل مربوط به جهان. البته این به معنی هیچ پنداشتن این کشور نیست.
نویسنده ابراز عقیده کرده که از افشاگری ویکی لیکس می توان به عنوان فرصتی بهره گرفت برای زیر سئوال بردن یکه تازی آمریکا. از طرفی ذکر بعضی از منابع جمع آوری در میان مکاتبات نشان از بی ارتباطی دیپلماتهای آمریکائی با منابع اصیل و بی طرف دارد و این امر دو خطر در بر دارد. اول آنکه آنها نمیتوانند به درستی به ماهیت مسائل پی ببرند و دوم آنکه بین مطالب غلط و جهت دار برقراری ارتباط منطقی غیر ممکن است.
خلاصه این که به نظر مقاله خبر در اینجاست که می توان با بررسی دقیق و کارشناسانه این اسناد و با اعتماد به نفس به آمریکا قبولاند که این کشوربرای همکاری برای برقراری صلح جهانی نیز قابل اعتماد نیست. نه به عنوان یک کشور که ادعای رهبری دارد بلکه حتی بعنوان یک کشوری که بتوان به نیتش و آنچه که میگوید و به گونه ائی دیگرعمل میکند هم قابل اعتماد نیست. از مشخصات کشوری که می خواهد در یک مجموعه بین المللی قرار گیرد، وجود اراده همزیستی مسالمت آمیز برای استقرار صلح جهانی است.
حکومت و مخالفانش
کاوه احمدی علی آبادی در سرمقاله روزنامه آرمان نوشته رفتار حکومت اسلامی با عموم مردم و موافقان و مخالفان و حتی کسانی که علیه اویند باید چگونه باشد!؟ آزمون حکومت اسلامی چگونه است؟آیا یک حکومت اسلامی باید همچون سایر حکومتهای دنیوی رفتار کند؟ حکومت اسلامی باید رفتاری "مادرانه" داشته باشد؛ نه تنها نسبت به فرزندان خدوم و خیّر خود که حتی نسبت به فرزندان متخلف خود، چه رسد به مخالفان، دگراندیشان، منتقدان.
به نظر نویسنده این مقاله همان گونه که حتی زمانی مادری که کودکش اشتباه را مرتکب شده وقتی او را تربیت و تنبیه میکند، تنها به سبب مصلحت اوست و هدف از آن آزردن یا زهر چشم گرفتن از کودکش نیست و چه بسا در دلش نیز از ناراحتی کودک آزرده میشود و هدف او، کمک به کودک است تا مسیر درستی را برگزیند، یک حکومت معنوی و اسلامی باید همان گونه غمخوار حتی شهروندان متخلف خود باشد، چه رسد به منتقدان.
مقاله آرمان در نهایت ابراز عقیده می کند حکومت اسلامی نباید نگران آن باشد که حقی از او ضایع شود، بلکه میبایست بیم آن را داشته باشد که مبادا دانسته یا ندانسته حقی را از کسی ضایع کند و به اشتباه به کسی تهمت ناروا یا اتهام جرمی بیش از تخلف متخلف زده باشد. آنچه مهم است این که حکومت اسلامی خود از حقوقی که دین و وجدانش برای او مقرر کرده است، عدول نکند و رفتار مادرانه خود را حتی در سخت ترین شرایط حفظ نماید.