بررسی روزنامه های صبح دوشنبه تهران " ۲۲ آذر
بررسی روزنامه های صبح دوشنبه تهران – ۲۲ آذر
تیترهای اول
"برخی شبیه بنی امیه در فتنه 88 عمل کردند" به نقل از رییس قوه قضاییه تیتر اول رسالت است، "آسمان صاف اصولگرایی" عنوان گزارش سیاست روز است، "لزوم همدلی فعالان سیاسی" عنوان اصلی مردم سالاری است و خبر از "آرایش جدید اصولگرایان" نوشته است.
"تعهد 2000 اتحادیه و فروشگاه زنجیرهای به ثبات قیمتها" گزارش اصلی روزنامه ایران است، ابتکار از "راز ادغام سفارتخانه ها" نوشته، آرمان از قول معاون وزارت نفت نوشته"شایعه آلودگی بنزین، "ابراز نگرانی اوپک از بروز جنگ ارزی" در صدر گزارش های جهان صنعت و "نقشه راه کنترل قیمتها" عنوان گزارش اصلی دنیای اقتصاد است.
کیهان از "خروش دانشجویان علیه خانه ترور در تهران" خبر داده، حمایت از "اعتراض گسترده دانشجویان به مدعیان حقوق بشر" خبر داده، قدس از زبان بسیجیان نوشته "سفیر انگلیس را اخراج کنید"، جام جم "سفیر گستاخ" را در صدر اخبار خود آورده "کاهش روابط با انگلیس در دستور مجلس" تیتر روزنامه جمهوری اسلامی است و تهران امروز از "افکارعمومی علیه انگلیسی ها" نوشته است.
گزیده مقالات
اعراب ومساله هستهای ایران
داوود هرمیداس باوند در سرمقاله آرمان نوشته به طور کلی اعراب مایل نیستند ایران دارای توان هستهای باشد. هر چه که بر وزن و قدرت ایران بیفزاید موجب نگرانی آنها میشود. آن ها با آمریکا همسو شدهاند و میگویند پرونده هستهای ایران پیش از اینکه جنبه جهانی داشته باشد، پی امدهای منطقهای درپی خواهد داشت و بنابراین در سرنوشت ما اثر گذار خواهد بود.
این استاد دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل اظهار عقیده کرده که اعراب معتقدند که باید در جریان تصمیم گیری در باره بحران هسته ای ایران قرار گیرند. آن ها نمیخواهند به گفتن اینکه هر کشوری حق دستیابی به انرژی هستهای را دارد، بسنده کنند، در واقع قصد دارند به صورت جدیتری این مساله را پیگیری کنند، چنانچه در بیانیه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس آمده است.
با این همه به نظر مقاله آرمان بعید است که کشورهای پنج به اضافه یک این درخواست اعراب را بپذیرد، چرا که اگر آنها وارد مذاکره شوند، باید ترکیه و کشورهای دیگر نیز وارد مذاکرات شوند. غرب فقط میتواند اعلام کند که نظرات آنها را ملحوظ میدارد.
خط لوله ای که به صلح نرسید
مهدی خاکی فیروز در گزارشی در تهران امروز نوشته دست کم شش سال است که مسئولان روابط عمومی وزارت نفت، هرچندماه یکبار از خبرنگاران این حوزه دعوت میکنند تا برای گزارش امضای مرحله نهایی خط لوله صلح به مهمانسرای وزیر نفت در خیابان شریعتی بروند. هیات ایرانی و هندی ساعتها پشت درهای بسته مذاکره میکنند و فقط عکاسها اجازه مییابند به جلسه آنها وارد شوند. اما در پایان جلسه، هیات هندی با عجله از ساختمان خارج میشوند و هیات ایرانی نیز با لبخندهای معنی دار.
این روزنامه اضافه کرده روز گذشته حامد کرزى به ترکمنستان رفت تا سرمیز شام با قربانقلى بردىمحمداف رئیسجمهور ترکمنستان، آصفعلى زردارى رئیسجمهور پاکستان و همچنین وزیر نفت و گاز هند بنشینند تا نمایشنامه از پیش تعیین شدهای را در خصوص احداث خط لوله گاز از ترکمنستان و افغانستان به سوی پاکستان و هند اجرا کنند. آنها میخواهند با امضای این قرارداد صوری، کم علاقه بودن هند و پاکستان به گاز ایران را به نمایش بگذارند.
تهران امروز برای تاکید بر قطعی بودن قرار چهار کشور همسایه ایران یادآوری کرده وزراى معادن و انرژى این کشورها دیروز سند موسوم به چارچوب موافقتنامه خط لوله گاز را در حضور روساى جمهور سه کشور به امضا رساندند و قرار شد قرارداد خرید و فروش گاز تا آخر ماه آوریل 2011 تکمیل شود و از طریق این خط لوله سالانه 33 میلیارد متر مکعب گاز طبیعى ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هند منتقل شود.
اتحاد اصولگرایان لازم
امیر محبیان در سرمقاله رسالت به مشکلات وحدت بین اصولگرایان پرداخته و نوشته واقعیت آنست نفی اختلافات اصولگرایان در حالی که هر روز میان مجلس و دولت و شهرداری و دیگران که همگی داعیه اصولگرایی دارند درگیریهای لفظی و قانونی صورت می گیرد، بی احترامی به شعور مردمی است که هر روز این درگیری ها را شاهدند.
به نظر این نویسنده اگر شواهد برای اثبات اختلاف میان چهره ها و نهادهای تحت کنترل اصولگرایان تا حدی است که نفی آن ممکن نیست؛ پس باید به گزینه هایی اندیشید که برای رفع آن چاره توصیه می کنند. گروهی ممکن است براین باور باشند که اختلاف میان اصولگرایان کشور رحمت است و از یکپارچگی قوا جلوگیری کرده و باعث ممانعت از شکل گیری نوعی از دیکتاتوری جناحی و یا همگرایی علیه منافع مردم می شود واختلافات موجود فضا را شفاف و میدان را برای نقد های کارشناسی فراخ می گرداند.
سرمقاله رسالت نظر داده واقعیت آنست که اختلافات به دو دلیل عمده مفید نیست یا مضرات آن بیش از منافع آنست اول وجود دشمن خارجی و شرایط حساس کشور که وحدت ملی را می طلبد و دوم هرز رفتن انرژی مدیران ارشد در کشاکش هایی که بسیاری از آنها برآمده از اختلافات کارشناسی نیست و ریشه های نفسانی دارد.
تورم و مردم
شهرام صدوقی در سرمقاله مردم سالاری نوشته تورم پدیده ای است که مردم کشورمان با پوست و گوشت خود طی سالها آن را درک کرده اند. تورم اقتصادی یا رشد قیمتها در یک مقطع معین کوتاه مدت پدیده ای است که متاسفانه بنا به دلا یل مختلف حاکم بر اقتصاد ایران، سالها گریبان گیر مردم بوده است. اگرچه این رشد طی مقاطعی از زمان با شیب تند و کند متفاوتی همراه بوده است، اما نکته ای که از 30 سال گذشته تاکنون در بازار ایران مشهود بوده محسوس بودن نرخ تورم و افزایش قیمتها است.
به نوشته این مقاله طبق پیش بینی کارشناسان اقتصادی از تاثیر اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و آزادسازی قیمتها بر افزایش نرخ تورم در کشور، این کارشناسان رشد حداقل 30 تا 50 درصدی تورم را حاصل اجرای این طرح می دانند. با افزایش قیمت انواع سوخت و حامل های انرژی در پی آغاز اجرای این طرح در کشور، تمام ارکان تولید، صنعت، توزیع و پخش کالا و خدمات دستخوش تغییرات قیمتی خواهند بود.
سرمقاله مردم سالاری نوشته اگر چه دولتمردان برای پیشگیری از عوارض سوء آزادسازی قیمتها در جامعه در حوزه های گوناگون وارد عمل شده و برنامه ریزی هایی نیز صورت داده اند اما براساس سوابقی که از بازار ایران پیداست پیش بینی می شود تورمی خارج از برآورد مسوولین بر این بازار حکم فرما شود.
درس هائی از الودگی آلآلو
علی دادپی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته آلودگی هوای تهران موضوع کهنهای است، اما بحران اخیر فرصت خوبی برای مرور درسهایی است که میشود از آن گرفت؛ درسهایی که اگرچه تغییر نمیکنند، ولی در یادگیریشان عجلهای نداشتهایم. از جمله این که هیچ بحرانی فقط یک علت ندارد. سوای دلیلی که این روزها برای آلودگی هوای تهران میآوریم بهتر است فراموش نکنیم که هوای تهران قبلا هم آلوده بود و این آلودگی وجود داشت.
نکته دوم به نظر این مقاله این است که فرار از حل بحران تنها تشدیدش میکند. طی سالهای گذشته راههای بسیار زیادی برای مبارزه با آلودگی تهران پیشنهاد شد، از حذف یارانه بنزین در تهران تا خرید و نصب تجهیزات لازم برای تصفیه آن تا احداث و گسترش شبکه حمل و نقل عمومی و متروی تهران.
درس های دیگر به نظر سرمقاله دنیای اقتصاد این است که ده ها طرح برای کاهش آلودگی هوا مطرح شده اما معمولا تنها چند روز کافی است تا مصرفکنندگان خود را با شرایط جدید تطبیق بدهند و مصرف سوخت و آلودگی هوا به میزان قبل از این بخشنامهها برگردد و سرانجام ناکارآیی قیمت واحد ملی. طی سالیان گذشته نرخ بنزین و سوخت در اقصی نقاط کشور ثابت و یارانهای بوده است. این شیوه قیمتگذاری نه واقعیتهای بازار، نه عوامل موثر بر تقاضا و نه هزینههای عرضه را در نظر میگیرد.
بالاخره باران رسید
علی محقق در سرمقاله ابتکار نوشته سرانجام پس از یک ماه کلافگی عمومی مردم پایتخت و برخی از کلانشهرها دیروز باد و کمی باران آمد و تا حدودی شهر و مدیران کشور را از بلا رهانید. طی یک ماهی که گذشت از بخت بد مردم و شاید مسئولین، همه چیزدست به دست هم داد تا قضیه وارونگی هوا بر روی مردم نگون بخت شهر آوار شود و این پدیده به بحرانی حتی مرگبارمبدل گردد.
به نظر این روزنامه دولت به عنوان مسئول و اتاق فرمان مدیریت بحرانهایی از این دست، در این مدت راهکارهای متفاوتی را در پیش گرفت که تقریبا همه آنها با شکست مواجه شد تا در کارایی این اتاق فرمان، دچار شک شویم. اگر از راهکار بدیهی اعمال نصف ونیمه طرح زوج و فرد سراسری خودروها بگذریم در این مدت مردم دیگر هیچ اقدام موثردیگری را برای مقابله با این بحران شاهد نبودند و به عبارتی انگار که شهر و آلودگی هایش به امان خدا رها شده بود.
و خلاصه مقاله ابتکار این است که تردید و بی تصمیمی محض برای تعطیل کردن یا تعطیل نکردن پایتخت، روی آوردن به طرحهای غیراجرایی و تخیلی پرماجرا مانند هواپیماهای آبپاش، عدم استفاده بهینه از رسانه فراگیری مانند تلویزیون برای آگاهی بخشی و شفاف سازی ابعاد بحران، تلاش مذبوحانه و چندگانه برای انداختن تقصیربرگردن سایرین و مهم تر از همه عدم پیش بینی وکنترل متغییرهای اثرگذار بلند مدتی مانند افزایش کیفیت سوخت و توسعه حمل و نقل عمومی از جمله دلایلی است که همه را متقاعد کرده که در این مدت تهران به امان خدا رها شده بود و خبری از مدیریت و کنترل این بحران به معنای واقعی کلمه نبود.
ناتوان از مهار آتش سوزی جنگل ها
کیهان در سرمقاله خود به نقل از یک روزنامه اسرائیلی نوشته طولانی شدن آتش سوزی جنگل های حیفا نشان داد که ما در اداره خود ناتوانیم. ما نمی توانیم با تسلیحات قدرتمند مسایل خود را حل کنیم، چاره ای جز مذاکره نداریم وقتی به اطراف خود نگاه می کنیم درمی یابیم که جبهه مصمم جهانی علیه ما در حال شکل گیری است.
به نظر این مقاله این نزدیکترین گزاره ای است که از درون محافل اسرائیلی به بیرون درز کرده است. نزدیک به دو دهه پیش اسحاق رابین نخست وزیر پیشین اسرائیل هم گفته بود اگر تیزهوش باشیم درمی یابیم که باید مذاکره کنیم و اگر خیال پرداز باشیم می گوئیم جنگ.
به نظر کیهان درماندگی اسرائیل در مهار آتش سوزی جنگل حیفا نشان دهنده آن است که اسرائیل در عرصه بین المللی و منطقه ای دچار محدودیت ها و مشکلات فراوانی شده، ناچار به ترک خاک لبنان، تخلیه منطقه غزه، شکست در جنگ 33 روزه علیه لبنان و شکست در جنگ 22 روزه علیه غزه شده است. در این دوران موج مهاجرت معکوس گردیده، درآمد رژیم صهیونیستی از توریسم، تجارت و فروش تسلیحات به یک سوم رسیده و امید به آینده در بین شهروندان غاصب سیر نزولی داشته است.
خدا کند باران ببارد
محمود مصدق در سرمقاله قدس جمله ای از قول یک مقام محلی نقل کرده که گفته "امکانات کافی و لازم نداریم. فقط خدا کمک کند باران ببارد" آن گاه نوشته شاید این جملات بتوانند فقط گوشه ای از واقعیت آن چیزی که هم اکنون در جنگلهای شمال و غرب کشور در حال رخ دادن است را بیان کنند.
به نوشته این روزنامه از زمان وقوع آتش سوزی در جنگلهای زیبای گلستان و مازندران و بخشی از جنگلهای استان سمنان (جنگل ابر) حدود سه هفته می گذرد. این در حالی است که هیچ امیدی غیراز بارش باران برای اطفای کامل آن وجود ندارد و تلاشهای انجام شده به نتیجه مطلوب نرسیده است.
به نظر نویسنده قدس ادامه حریق در جنگلهای شمال و منطقه سردشت گویای این واقعیت انکارناپذیر است که کشور در صورت دچار شدن به هر حادثه یا بلای طبیعی نسبتاً بزرگی نه تنها فاقد امکانات لازم و مؤثر است، بلکه بحث مدیریت بحران و حفظ منابع طبیعی که هر از گاهی توسط مسؤولان دستگاههای متولی در رسانه ها مطرح می شود تا چه اندازه جدی است.