بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۲۰ آذر
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۲۰ آذر
تیترهای اول
"جامعتین اصولگرایی را تعریف می کند" تیتر اول ابتکار است، رسالت در گزارشی مرتبط بیانیه مشترک آیت الله مهدوی کنی و محمد یزدی را با تیتر "حمایت از همه اصولگرایان و مقابله با فتنه ها" مورد توجه قرار داده و تهران امروز هم با طرح پرسش"چتر فراگیر اصولگرایی گشوده می شود؟" گزارش اصلی خود را با عنوان "بیانیه دو نهاد بزرگ روحانیت" برجسته کرده است.
"واریز 10 میلیارد دلار به خزانه با پیگیری کمیته مبارزه با فساد نفتی" در صدر گزارش های خراسان جای گرفته، ایران این گفته محمود احمدی نژاد را برجسته کرده که "با پولی شدن دانشگاه ها مخالفم" و سیاست روز نوشته "کسی صدای آژیر خطر تهران را نمی شنود" و جمهوری اسلامی از "کسب رتبه نخست تولید واکسن و سرم در خاورمیانه توسط ایران" خبر داده است.
"خشونت پلیس انگلستان علیه دانشجویان معترض" تیتر اول حمایت است، کیهان با پرداختن به همین موضوع نوشته" سرکوب وحشیانه 40 هزار دانشجو در خیابان های لندن" و همشهری هم در یکی از عناوین خود نوشته" دانشجویان بیرمنگام به اعتراضات هزاران نفری لندن پیوستند".
"سال شوک های ویرانگر می آید؟" پرسشی است که در صدر گزارش های دنیای اقتصاد جای دارد، جهان صنعت خبرداده "مطالبات معوق بانکی افزایش می یابد"، آرمان "انتقاد جنتی از انتصاب استانداران جوان" را با اهمیت دیده و اقتصاد پویا هم با پرداختن به همین موضوع این گفته احمد جنتی را برجسته کرده و نوشته "مدیر نالایق یک منطقه آزاد در یک واگذاری 400 میلیارد تومان بیت المال را نادیده گرفت".
گزیده مقالات
تغییر مسیر تورم چرا؟
دنیای اقتصاد در مقاله ای روند رو به رشد نرخ توم در سه ماه اخیر را دستمایه کرده و نوشته پس از آنکه بانک مرکزی نرخ تورم را برای آبانماه اعلام کرد و مشخص شد که تورم پس از حدود 20 ماه کاهش، طی سه ماه اخیر در یک روند معکوس قرار گرفته است، دو تن از مقامات اقتصادی طی اظهارنظرهایی، دلایل مختلفی را برای این افزایش عنوان کردند که به نظر میرسد این دلایل، منعکسکننده علل اصلی نیست.
مهران دبیرسپهری با اشاره به آمار و ارقام نرخ تورم و شاخص کالاهای مصرفی در ماه های گذشته در ادامه این مقاله افزوده رییس بانک مرکزی دلیل این افزایش را به عوامل روانی نسبت داد که ظاهرا به دلیل قریبالوقوع بودن اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها است. وزیر اقتصاد نیز عنوان کرد؛ تورم مهر و آبان به دلیل افزایش قیمت نفت و بازگشایی مدارس بود نه تورم انتظاری یارانهها.
نویسنده در پایان این مقاله خاطرنشان کرده دلیل اصلی افزایش نرخ تورم در ماههای اخیر چیزی نیست به جزعملکرد بانک مرکزی در دو سال گذشته، به طوری که حجم نقدینگی از 170 هزار میلیارد تومان در آذر ماه 1387 به 235 هزار میلیارد تومان در پایان سال 1388 رسیده است؛ یعنی بیش از 38 درصد رشد برای یک دوره پانزده ماهه که رشد بسیار زیادی است. در مورد تغییرات حجم نقدینگی در سال 1389 هنوز آمار رسمی منتشر نشده است؛ اگر چه اثر این تغییرات بر قیمتها را هم باید در ماههای آتی لمس کنیم نه در زمان حال، زیرا همواره با وقفه توام است.
واریز 10 میلیارد دلار به خزانه
خراسان در گزارشی به نقل از رییس دیوان محاسبات کشور از تشکیل "کمیته مبارزه با فساد نفتی" خبرداده و از قول وی نوشته با پی گیری این کمیته 10 میلیارد دلار درآمد فروش میعانات گازی که تا به امسال به خزانه واریز نمی شد، به خزانه کشور واریز شده است.
به گزارش این روزنامه عبدلرضا رحمانی فضلی گفته کمیته نفت که اهم مسائل مالی به آن اختصاص دارد به این نتیجه رسید که نزدیک به 10 میلیارد دلار از درآمدهایی که با عنوان میعانات گازی تا به امسال وارد خزانه نمیشد امسال به خزانه واریز شود. در حوزه مالیات نیز وارد شده ایم که اگر بر طبق میانگین های بین المللی بخواهیم مالیات دریافت کنیم رقمی نزدیک به 70 هزار میلیارد تومان باید مالیات دریافت کنیم که اکنون 50 درصد آن را هم دریافت نمیکنیم.
خراسان در پایان گزارش خود یادآور شده که پیش از این دیوان محاسبات در گزارش های تفریغ بودجه سال های گذشته از واریز نشدن بخشی از درآمدهای نفتی به خزانه خبر داده بود از جمله به گزارش دیوان محاسبات در گزارش تفریغ بودجه 85 اعلام شده بود یک میلیارد دلار درآمد فروش نفت به خزانه واریز نشده است.
انتخاب دیروز و اضطرار امروز
زهرا کاویانی در دنیای اقتصاد این گفته مسولان دولت از جمله وزیر اقتصاد که "اجرای هدفمند کردن یارانه ها و افزایش قیمت حامل های انرژی در حال حاضر یک اضطرار است نه یک انتخاب" را دستمایه کرده و نوشته مطرح کردن چنین مباحثی از سوی سیاستمداران این تصور را در ذهن ایجاد میکند که در صورتی که اکنون به اضطرار کمبود انرژی بر نمیخوردیم، این سیاست غلط همچنان پا بر جا میماند. هدفمند کردن یارانهها یا افزایش قیمت حاملهای انرژی، انتخابی است که سالها از سوی اقتصاددانان به آن تاکید شده است و همواره از سوی سیاستمداران نادیده گرفته شده و نتیجه امر آن شده که امروز کمبود منابع باعث شده است تا این انتخاب درست تبدیل به اضطرار شده و در نهایت در آستانه اجرا شدن قرار گیرد.
نویسنده مقاله اضافه کرده اما سوالی که در اینجا پیش میآید آن است که هزینه به تاخیر انداختن این انتخاب چه بوده است؟ بحث هدفمند کردن یارانهها و در درجه اول افزایش قیمت حاملهای انرژی سالها است که در کشور مطرح میشود و از زمان برنامه سوم بهطور جدی از سوی اقتصاددانان مورد بحث قرار گرفته است، با اینحال اکنون؛ یعنی بیش از 10 سال از اجرای برنامه سوم در مرز اجرا شدن قرار گرفته است. در صورتی که اگر سیاستمداران بهجای اضطرار امروز، انتخاب درست دیروز را بر میگزیدند، منابع سرشاری که در سالهای گذشته اتلاف شدند، به هدر نمیرفتند.
این کارشناس اقتصاد همچنین افزودهزمانی که در سال (1383) بحث تثبیت قیمت حاملهای انرژی مطرح شد، اقتصاددانان پیامدهای ناگوار این طرح را گوشزد کردند؛ لکن عدم توجه به توصیههای اقتصاددانان موجب شد که امروز چارهای به جز افزایش قیمت حاملهای انرژی نداشته باشیم. این اضطرار میتواند درس خوبی برای سیاستمداران باشد و چه خوب است که از تجربیات چند ساله کشورمان درس بگیریم و اضطرارهای آینده را به انتخابهای امروز تبدیل کنیم.
نویسنده با اشاره به درپیش بودن هدفمند کردن یارانه ها یادآور شده که در حال حاضر لازم است تا دولت در اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها توصیههای اقتصاددانان را جدی بگیرد و تجربیات گذشته باعث شود تا اعتماد دولتمردان به اقتصاددانان افزایش یابد. در این خصوص میتوان به پیشنهادهایی مانند افزایش نرخ ارز و افزایش نرخ سود بانکی اشاره کنیم که در حال حاضر از سوی اقتصاددانان به آن تاکید میشود؛ در حالی که تاکنون اقدامی در این جهت از سوی سیاستمداران مشاهده نشده است. در صورتی که دولتمردان این توصیهها را نیز جدی نگیرند، دور از ذهن نیست که در سالهای آینده شاهد اضطرار افزایش نرخ ارز و افزایش نرخ سود بانکی شویم.
فساد رشد را کاهش میدهد
تهران امروز در سرمقاله امروزش بحث مبارزه با فساد در کشور را یک موضوع پر اهمیت در پیشرفت اقتصادی کشور قلمداد کرده و نوشتهپیشرفت محقق نمیشود مگر آنکه مسئله مبارزه با فساد جدی گرفته شود .فساد در نظامهای اداری و اجرایی آشکارا تمام رشتهها را پنبه میکند. شاید به همین دلیل است که هیچگاه بین پیشرفت و فساد تجانسی وجود نداشته و تاریخ، نمونهای سراغ ندارد که در جایی فساد و پیشرفت توأمان وجود داشته باشند. هرگاه ضریب فساد افزایش یابد، سرعت رشد اقتصادی کاهش مییابد و پیشرفت کند و کندتر میشود. لذا مبارزه با فساد در واقع کمک به رشد بیشتر و شتاب افزونتر اقتصادی است.
سید جواد سادات رضوی در این مقاله نوشته پس از انقلاب یکی از دغدغههای اصلی مسئولان، مواجهه و برخورد با سنتهای غلطی بوده که زمینهساز بروز فساد میشد. در این زمینه البته اقدامات شایستهای نیز صورت گرفت ولی مفسدین نیز به نوبه خود به نوسازی روشهای فسادانگیزی پرداختند که باعث حضور آنان میشد.
نویسنده سرمقاله تهران امروز در پایان مقاله اش اضافه کرده برخی دستگاهها همواره در طول تاریخ معاصر در معرض آسیب و فساد بودند که شهرداری نیز یکی از این ارگانها بود. اما مدیریت جدید با اصلاح ساختارهای مناسب توانسته بخش قابل توجهی از انحرافات را جلوگیری کند و به افزایش توانمندی و کارآمدی و بالابردن اعتبار اجتماعی نزد مردم بپردازد... قطعا حکمرانی خوب محقق نمیشود مگر آنکه سلامت اداری و مالی در تمام ارکان جامعه نه یک شعار تبلیغاتی برای خارج کردن حریف از میدان که یک اسلوب و روش همیشگی برای ارتقای سطح زندگی مردم، افزایش کارآیی دستگاهها و بهبود معیشت جامعه باشد. چنین روشی، حکمرانی را مطلوب و پیشرفت را محقق میکند.
کتاب کیلویی 100 تومان
جمهوری اسلامی در بخش اخبار ویژه خود خبری را منتشر کرده که در نوع خودش بی سابقه بوده و برای اهالی علم و فرهنگ دردناک خواهد بود. این روزنامه نوشته یک سازمان فرهنگی دولتی که از بودجه نسبتا زیادی نیز برخوردار است، قریب 50 هزار جلد از کتب خود را به قیمت کیلویی 100 تومان فروخته است.
جمهوری اسلامی البته نامی از سازمان مربوطه منتشر نکرده اما نوشته مسئول مربوطه در این سازمان، با توجیه اینکه این کتابها متقاضی ندارد، آنها را به قیمتی که برای بازیافت فروخته میشوند، به دلالها واگذار کرده است.
این روزنامه با اشاره به این که" در میان این کتاب ها اقلام و موضوعات بسیار خوبی نیز دیده می شد که می توانست در دسترس علاقه مندانش قرار بگیرد" در ادامه این خبر افزوده با توجه به اینکه این مبلغ در مقایسه با بودجه دهها میلیاردی این شرکت، رقم ناچیزی به شمار میرفت، مدیرعامل این سازمان دولتی و فرهنگی، میتوانست با تعاملی ساده با وزارت ارشاد، صدها کتابخانه روستایی و مناطق محروم را با کتب اهدایی خویش پربار سازد و ضمن اینکه در بودجههای کشور نیز صرفهجویی میشد، رویکرد فرهنگی دولت نیز بهتر نمایان میگشت.
گامی بلند به سوی همگرایی
رسالت در سرمقاله امروزش نشست جمعی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه غم با جامعه روحانیت مبارز را با اهمیت و موجب امیدواری اصولگرایان کشور دانسته و نوشته این نشست با نگاه کاربردی به وحدت ملی به طور اعم و وحدت اصولگرایان به طور اخص، در پی هم افزایی اقتدار ملی از طریق کشف ظرفیتهای اصولگرایی و رویشهای جدید در سپهر سیاست امروز ایران است.
محمدکاظم انبارلویی در این مقاله همچنین نوشته از مدتها پیش جامعتین نشستهای مشترک در تهران و قم برگزار کردند و دغدغههای خود را نسبت به " آینده" انقلاب مطرح نموده و "تهدیدها" و "فرصتها" را مورد ارزیابی قرار دادند. خوشبختانه این نشستها دستاوردهای خوبی داشته و لذا نتیجه آن را در نشست روز پنجشنبه گذشته با خواص با بصیرت اصولگرایان در میان گذاشتند، شرکت حضرات آیات مهدویکنی و محمد یزدی دبیران جامعه مدرسین و جامعه روحانیت مبارز در این نشست نشانه اهمیت مباحث و مسائل مطرح شده و اعتنای بزرگان روحانیت به مهمترین مسائل سیاسی کشور است.
نویسنده با اشاره به این که "نیروهای اصولگرا معتقدند روحانیت میتواند همواره به عنوان یک تکیهگاه بزرگ و یک لنگر اساسی برای وحدت و اقتدار ملی باشد" در پایان مقاله خود افزوده روحانیت به دلیل رشد نیروهای مذهبی و التزام روزافزون آنان به اسلام و ولایت فقیه سعی نموده در ایام انتخابات در میان اصولگرایان نقش پدری را ایفا کند و همه اضلاع اصولگرایی را مورد چتر حمایتی خود قرار دهد و همین رویکرد باعث شده اضلاع اصولگرایی در نوع مناقشات و اختلافات خود به روحانیت رجوع کنند. اینجایگاه موجب شده روحانیت به عنوان محور همگرایی و وحدت نیروهای اصولگرا نقش آفرینی کند. نشست روز پنجشنبه هم این نقش را پررنگتر از همیشه به نمایش گذاشت.
دفاع از سانسور، چرا؟
ایران روزنامه دولت درمقاله ای به اظهارات هفته گذشته عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران درباره دستور دادستانی به رسانه ها برای منتشر نکردن اظهارات مدیرمسئول این در دادگاه مطبوعات معترض شده و نوشته دفاع «آشکار» و «علنی» دادستان عمومی و انقلاب تهران از اعمال فشار بر مطبوعات و رسانهها بهمنظور ممانعت از انتشار اظهارات مدیرمسئول روزنامه ایران در دادگاه مطبوعات، موضوعی شگفتآور و البته دفاع از عملی غیرقانونی است که تعجب همه فعالان عرصه رسانه را برانگیخت.
عبدالرضا داوری در این مقاله به دادستان تهران یادآور شده که در ماده 24 قانون مطبوعات آمده است:«هیچ مقام دولتی و غیردولتی حق ندارد برای چاپ مطلب یا مقالهای درصدد اعمال فشار بر مطبوعات برآید و یا به سانسور و کنترل نشریات مبادرت کند.» در تبصره 2 ذیل همین ماده قانونی نیز آمده است:مصوبات شورای عالی امنیت ملی برای مطبوعات لازمالاتباع است. ترکیب ماده 24 قانون مطبوعات و تبصره 2 آن، این مفهوم را مستفاد میدارد که «دستگاههای ذیربط تنها براساس مصوبات شورای عالی امنیت ملی میتوانند نسبت به سانسور یا کنترل نشریات اقدام کنند.»
معاون سابق مدیرعامل خبرگزاری دولت ایرنا همچنین در دفاع از حق انتشار لایحه دفاعیه مدیرمسئول ایران در رسانه ها اضافه کرده احتمالاً دادستان محترم تهران، اقدام خود برای جلوگیری از انتشار اظهارات مدیرمسئول روزنامه ایران در دادگاه مطبوعات را به تبصره 1 ماده 188 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری که میگوید:«منظور از علنی بودن محاکمه، عدم ایجاد مانع جهت حضور افراد در دادگاه میباشد، لکن انتشار آن در رسانههای گروهی قبل از قطعی شدن حکم، مجاز نخواهد بود و متخلف از این تبصره به مجازات مفتری محکوم میشود» مستند نمودهاند که این استناد قیاسی معالفارق، غلط و بیمبناست.