بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه پانزدهم آذر
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه پانزدهم آذر
تیترهای اول
"خودکفایی ایران در تولید انبوه کیک زرد" تیتر اول روزنامه های ایران، رسالت و خراسان است، تهران امروز از "بدرقه مذاکره کنندگان با کیک زرد" خبر داده و مردم سالاری از "استقبال از مذاکرات با کیک زرد".
آرمان، خبر و جهان صنعت از "حذف چهار وزارتخانه" خبر داده است.
"شکست تحریمها با تجارت 60 میلیارد دلاری" عنوان اصلی قدس است و تفاهم همین خبر را با واردات چهل میلیارد دلار و صادرات هفده میلیارد" منعکس کرده است.
"گسترش چتر حفاظتی برای دانشمندان هسته ای" عنوان اول حمایت و آفرینش است.
"جزئیات سهمیه بندی کنکور نود" در صدر اخبار جام جم آمده، "آغاز علنی نشست های انتخاباتی" گزارش اصلی ابتکار است و "رشد تیراژ در کنار افت متراژ" تیتر یک دنیای اقتصاد است.
گزیده مقالات
مذاکرات هسته ای و تهدیدها
حسن بهشتیپور در مقاله ای در آرمان به ارتباط بین افشاگری ویکی لیکس و ترور دانشمندان ایرانی با مذاکرات هسته ای پرداخته و نوشته اسناد ویکیلیکس نمیتواند سنخیتی با مذاکراتی با این ابعاد داشته باشد و تنها و بزرگترین ضرر انتشار این اسناد برای آمریکا این است که طرف مقابل مذاکره بعد از این در ملاحظات خود در برابر ایالات متحده تجدیدنظر میکند. اسناد منتشر شده توسط ویکیلیکس نقطه ضعفی به آن معنا محسوب نمیشود تا بتوان از آن در مذاکرات استفاده کند.
به نظر نویسنده این مقاله در مورد ترورهای اخیر در تهران هم اگر ایران اسنادی برای اثبات ارتباط مستقیم این ترورها با دولت های دیگر به دست آورد برگ برندهای مبنی بر تناقض در رفتار و گفتار غرب خواهد بود.
سرانجام مقاله آرمان این است که بحث در این است که غرب همواره میخواهد نظر خود را بر ما تحمیل کند. توقف غنیسازی خط قرمز ما به شمار میرود و غرب نیز این موضوع را میداند، زمانی که 2 سال و نیم غنیسازی را متوقف کردیم غرب هیچ اقدام مناسبی در برابر حسن نیت ما انجام نداد. اگر رویه غرب در برابر موضوع هستهای ایران تغییر کند آن وقت میتوان بحث تغییر که از سوی آنها مطرح شد را باور کرد.
نگاه عرب های همسایه به ایران
آفرینش در سرمقاله خود اظهار نظر کرده که دشمنی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با ایران به دوران بعد از انقلاب محدود نمی شود بلکه کشورهای فعلی عضو شورای همکاری خلیج فارس به ویژه عربستان در دوره شاه نیز سیاست مهار ایران را دنبال می کردند. در جنگ هشت ساله عراق بر ضد ایران اعراب (به جز کشور هایی چند) حمایت از عراق را با اهرم های حمایت سیاسی تبلیغاتی مالی و... در پیش گرفتند.
به نوشته این مقاله اظهارات مقامات و سیاستهای کشور های عرب حاشیه خلیج فارس بویژه امارات و عربستان در مواردی همچون حمایت از حمله به ایران، مقایسه ایران با اسرائیل و همکاری بیشتر با تحریم ها بر ضد ایران نشان از افزایش همگرایی با غرب در این کشورها بر ضد ایران است تا جایی که حتی اظهارات خیلی عریان وگستاخانهای نیز انجام گرفته است. علاوه بر این در رویکرد اعمالی و در صحنه واقعی سیاست خارجی این کشور ها بویژه کشور هایی نظیر عربستان امارات وبحرین کوشیده اند تا با استفاده از ابزار های گوناگون اقتصادی وسیاسی فشار هایی را بر ایران وارد کنند.
علی رمضانی در سرمقاله آفرینش نتیجه گرفته که نباید با دیدی سیاه و سفید به کشورها نگریست و آنان را دشمنان مطلق یا دوستان متحد دانست چه اینکه واقعیات سیاست خارجی هر کشوری بویژه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس متاثر از دلایل چندی است دلایلی که از یک سو به منافع ملی این کشور های کوچک و بزرگ ارتباط دارد و از سوی دیگر پیوند های سیاسی و امنیتی این کشور ها با غرب بویژه واشنگتن مرتبط است همین امر است که بیش از هر زمانی باید از نگاه های صرفا خوش بینانه به رویکرد این کشور ها در قبال ایران پرهیز کرد.
روایت متفاوت از سرنوشت دو آلمانی
مطهره شفیعی در گزارش اصلی تهران امروز نوشته هنوز سه ماه از اعتراض دستگاه قضایی به اقدامات دولت درخصوص اعلام اخباری که به این دستگاه مرتبط است، نگذشته بود که بار دیگر اسفندیار رحیممشایی در گفتوگو با نشریه فرانکفورتر آلگماینه آلمان از پرونده قضایی که برای دو متهم آلمانی در قوهقضائیه گشوده شده است، سخن گفت و وعدههایی به خانواده این دو بازداشت شده، داد.
به نوشته این روزنامه رئیس دفتر رئیسجمهور در مصاحبهای که روز گذشته منتشر شد، اتهام دو تبعه آلمانی که با ویزای توریستی وارد ایران شدند و سپس در پوشش خبرنگار با خانواده سکینه آشتیانی به گفتوگو پرداخته بودند را جاسوسی ندانست و حتی وعده داد که احتمال دارد که این دو بازداشت شده بتوانند شب کریسمس را در کنار خانوادههایشان در سفارت آلمان در تهران جشن بگیرند.
تهران امروز نوشته مشایی در حالی اتهام جاسوسی را از این دو بازداشت شده آلمانی رد کرد که اخیرا حجت الاسلام اژدر شریفی، رئیس قوهقضائیه استان آذربایجان شرقی اعلام کرده بود که جرم جاسوسی دو تبعه آلمانی محرز و ثابت شده است. یک مقام دیگر قضائی هم گفته بود دو آلمانی در ایران دنبال اهداف خاصی بودند که به محض اثبات این موضوع، دستگیر شدند و هم اکنون نیز در بازداشت بهسر میبرند.
توطئه ویکی لیکس
روزنامه جمهوری اسلامی درباره افشاگری ویکی لیکس نوشته موضوع مهمتر به رفتار مشکوک واشنگتن باز میگردد. پیش از این مقامات آمریکا و دستگاههای اطلاعاتی حتی در مورد مظنونین و کسانی که ممکن است به نحوی به اطلاعات طبقه بندی شده دسترسی یابند، بیشترین شدت عمل ممکن را نشان میدادند ولی اکنون با علم به اینکه چنین حجم عظیمی از اطلاعات وزارت خارجه آمریکا به بیرون درز کرده، واکنش قابل ذکری که متناسب با ابعاد خسارات و لطمههای وارده باشد، به چشم نمیخورد چیزی که به شدت مشکوک است.
مقاله سئوال کرده آیا حیثیت ملی و جهانی دستگاههای اطلاعاتی آمریکا با در نظر گرفتن انتشار این همه سند و اطلاعات، البته اگر عمدی نباشد، خدشهدار نمیشود؟ به ویژه آنکه انتشار 4 میلیون سند را نمیتوان "درز اطلاعات" نامید. چرا که در سیستمهای اطلاعاتی، "درز اطلاعات" معنی خاصی دارد که در حد یک یا چند سند خلاصه میشود و در نتیجه با علم به لو رفتن 4 میلیون سند باید به مقامات ارشد اطلاعاتی، "مدال لیاقت" داد.
روزنامه جمهوری اسلامی ابهام بزرگتر را آن جا دیده که در این افشاگریها، تقریباً کسی غافلگیر نشده و حتی در سلسله مراتب فرماندهی و مدیریت اطلاعات هم هیچگونه اتفاقی رخ نداد. نه کسی برکنار شد، نه کسی استعفا داده و نه حتی کسی مورد بازخواست قرار گرفته که چرا بر اثر بی کفایتی، وی و دستیارانش چنین فاجعهای رخ داده است. حتی این احتمال جدی وجود دارد که طراحان این طرح جدید "یورش اطلاعاتی واشنگتن"، مورد تشویق نیز قرار گیرند. چرا که توانستهاند از اسناد اطلاعات "بایگانی راکد" وزارت خارجه آمریکا چنین موج تصنعی و فریبکارانهای را به وجود آورند.
دو مصوبه مجلس و یک سوال
طهماسب طلایی در سرمقاله جهان صنعت نوشته مصوبههای جدید نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی روز گذشته که در قالب برنامه پنجم توسعه کشور بود دو نکته جالب به همراه داشت که اندکی تاملبرانگیز نیز بود. اول آنکه دولت باید تا سال دوم برنامه چهار وزارتخانه را منحل کند و از 21 وزارتخانه به 17 وزارتخانه برسد. موضوع دیگر هم اجازهای بود که مجلس به دولت داد و در قالب آن دولت میتواند بدون جلبنظر موافق کارمندان، آنها را از ادارهای به اداره دیگر در سطح شهرستان منتقل کند.
به نظر این مقاله باید یک سوال جدی را مطرح کرد که چرا در شرایطی که دولت از استخدامهای جدید میگوید، لایحهاش برای چهار انحلال بزرگ توسط مجلس تصویب میشود و مجلسیان این سوال را نمیپرسند که این دو اقدام دولت چگونه در یک اقلیم گنجیده است. از سوی دیگر انبوه کارمندان این وزارتخانهها و احتمال ریزش بخشی از آنها با چه تدبیری مواجه است که سرنوشت طرحی چون انتقال از تهران را نبینیم.
سرمقاله جهان صنعت سرانجام پرسیده آیا این که دولت بر کارمندان خود مسلط باشد نقض حقوق کارمندان برای آسایش دولت در انحلال چهار وزارتخانه نیست؟ با طرح این دو نکته از مصوبات روز گذشته را به عنوان یک سوال مطرح میکنیم تا شاید ذهن انبوه کارمندانی که از شنیدن این خبر نگران میشوند را پاسخگو شود.
از مالیات تورمی تا مالیات تنفسی!
مهدی نصرتی در سرمقاله دنیای اقتصاد پیشنهاد کرده که مالیات تنفسی وضع شود که شباهتهای جالبی با مالیات تورمی دارد. مالیات تورمی که از آن با عنوان مالیات خاموش یا مالیات پنهانی یاد میشود وقتی که دولت ها اقدام به انتشار پول کرده و کسری بودجه خود را از این طریق جبران میکنند.
نویسنده مقاله مالیات تنفسی جهت مقابله با آلودگی هوا مطرح می کند چرا که معتقد است ما نه تنها نفت و سرمایههای تجدیدناپذیرمان را هزینه میکنیم، بلکه بر مهمترین سرمایه شخصی افراد- یعنی سلامتی- نیز چوب حراج می زنیم. به غیر از بیماران قلبی و افراد کهنسالی که مالیات تنفسی خود را نقدا- و در قالب سکته و بیماریهالی قلبی میپردازند.
سرمقاله دنیای اقتصاد این نوع مالیات را یک الگوی مدیریت می خواند و می نویسد میتوانیم این الگو را به مردم جهان معرفی کنیم و به اینترتیب بسیاری شهرهای گران دنیا مانند مسکو، لندن و توکیو با به کاربردن ابزار مالیات تنفسی تبدیل به شهرهایی ارزان و البته غیرسالم خواهند شد! اما یک نکته را فراموش نکنیم: در دنیای صنعتی و شهرنشینی امروز، داشتن هوای پاک، مجانی نیست و باید برای آن هزینه کرد. اگر حاضر نیستیم این هزینه را بپردازیم، باید از سلامتی شهروندان مایه بگذاریم!
راهی برای خروج داوطلبانه
مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته تعطیلی پایتخت شاید باعث کاهش میزان آلودگی هوا شود اما تبعات منفی این تعطیلی ها هم که در آینده خود را نشان خواهد داد کمتر از اثرات منفی آلودگی هوا نیست به ویژه تاثیراتی که این تعطیلی های پی درپی در آینده توسعه و اقتصاد و بهره وری کشور خواهد داشت. این یک امر مسلم است که پایتخت هر کشوری نماد توسعه و پیشرفت، فرهنگ و تمدن همگانی، ارزش ها و هنجارهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی آن کشور است و بنابرین هر اتفاقی که در آن روی دهد کل کشور را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
به نوشته این مقاله اگر تمام سعی و کوشش مان بر این باشد که کل آلودگی را از بین ببریم شاید به دور از منطق و عقلا نیت باشد به هر حال برای توسعه و پیشرفت بالا جبار نیاز به کار و تلا ش و کارخانه و صنعت و ترافیک و آلودگی و این قبیل مقولا ت است و این پدیده ها نیز طبعا آلوده زا هستند. بنابراین باید به صورت برنامه ریزی شده و دقیق دنبال طرح های دیگر رفت که شاید پایه و اساس این طرح ها و برنامه ها کاستن از حجم بالا ی تراکم و تمرکز در شهر تهران است.
سئوال نهائی سرمقاله مردم سالاری این است که را شهری که شاید کمتر از یک سی ام فضای مسکونی کشور را دارد یک ششم جمعیت را که بیشتر کارآمد و فعال هستند در خود جای دهد؟ دولت باید برنامه هایی برای ایجاد روزافزون مراکز صنعتی، تولیدی، عمرانی و ایجاد اشتغال در سایر استانها داشته باشد تا بدون اینکه نیازی به اصرار و تمنا و ابلا غ و بخشنامه به ادارات باشد متقاضیان با میل و اراده و اشتیاق تهران را ترک کنند.