بررسی روزنامه های صبح تهران " شنبه ششم آذر
بررسی روزنامه های صبح تهران – شنبه ششم آذر
تیترهای اول
روزنامه های ایران، جمهوری اسلامی، کیهان، خراسان، رسالت، جام جم، سیاست روز، جوان و حزب الله عنوان های اصلی صفحه اول خود را به گفته های رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با صد هزار بسیجی اختصاص داده اند.
"هوای تهران معلق میان هشدار و اضطرار" تیتر اول ابتکار است، قدس "حمایت بیش از 100 کشور از برنامه هسته ای ایران" را با اهمیت دیده و تهران امروز خبر داده "ورزش ایران خودش را غافلگیر کرد".
آفرینش و حمایت از "تشریح جزئیات هدفمند سازی یارانه ها به زودی" خبر داده اند، روزنامه خبر در عنوان اصلی خود از "پرداخت یارانه ها ابهام ها و پرسش های مردم" نوشته و مردم سالاری نوشته "آغاز هدفمندی یارانه ها در هفته جاری".
"بسته بازار مسکن نهایی شد" تیتر اول دنیای اقتصاد است و"انحراف از منابعقرض الحسنه ها" در صدر اخبار جهان صنعت آمده است.
گزیده مقالات
بیانیه تازه آژانس
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با اشاره به این که مدیر کل آژانس، بار دیگر صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای مورد تأیید قرار داد به شدت به آژانس بین المللی انرژی اتمی حمله کرده و این نهاد وابسته به سازمان ملل را غیرمستقل و تحت تاثیر قدرت های جهانی خوانده و نوشته مدیر کل آژانس براساس مأموریتی که قدرتهای غربی برعهده او گذاشتهاند، باز هم ایران را متهم کرده است که برای راستی آزمائی حاضر نشده با آژانس همکاری کند.
به نوشته این روزنامه ایراد دیگر، عدم تمکین ایران به قطعنامههای شورای حکام و شورای امنیت است در حالی که ایران بارها اعلام کرده است که به کلیه مقررات ناشی از معاهده "ان. پی. تی" که در چارچوب قانونی قرار داشته باشند احترام میگذارد و به آنها عمل میکند، لکن هرگز زیر بار الزاماتی که بر خلاف قانون و چارچوبهای شناخته شده "ان. پی. تی" باشد نخواهد رفت. قطعنامههائی که علیه ایران صادر شدهاند با اغراض سیاسی تهیه گردیده.
سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی نظر داده مطالبه اجرای "پروتکل الحاقی" نیز مطالبه مضحکی است که غیرقانونی بودن آن بر همگان روشن است. پذیرش "پروتکل الحاقی" طبق مفاد "ان. پی. تی" برای کشورهای عضو، امری اختیاری است و چون مجلس شورای اسلامی پذیرش این پروتکل را به تصویب نرسانده، ایران ملزم به اجرای آن نیست، این، نکته ایست که مدیر کل آژانس از آن مطلع است.
تعطیلی چاره آلودگی هوا نیست
آلودگی هوای ابرشهر ایران، یعنی تهران موضوع سرمقاله ابتکار است که در آن نوشته بار دیگر باعث تعطیلی مدارس و ادارات شد تا بتوان هوای تهران را از وضعیت هشدار و اضطرار خارج کرد. اما آنچه که مسئولان همواره از آن غافلند ارائه راهکار اصولی برای مقابله با این پدیده است زیرا تعطیلی نمی تواند برنامه مناسبی برای خروج از وضعیت کنونی باشد. چنان که بررسی ها و گزارشهای سازمان هواشناسی و مرکز بررسی آلودگی هوای شهر نشان می دهد که با تعطیلی هم وضعیت آلاینده ها فرق چندانی نکرد.
گزارش این روزنامه از قول مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نوشته شرایط هوای تهران روز به روز به مرحله بحرانی نزدیکتر میشود. یوسف رشیدی توضیح میدهد: کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران تنها در مواقعی که شرایط پایدار در آسمان تهران استقرار مییابد و یا آلودگی در شرایط خاصی باشد تشکیل جلسه میدهد. مسئولان برای رفع آلودگی، جدی نیستند و عزم جدی برای مهار آلودگی ندارند. آلودگی هوا در اولویت کار مسئولان نیست. مسئولان دغدغههای دیگری مانند مشکلات اقتصادی دارند اما برای حل بحران آلودگی هوا، با وجود برنامه جامع کاهش آلودگی هوا هیچ عزمی برای اجرای آن ندارند.
ابتکار نوشته معصومه ابتکار، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران با انتقاد از تاخیر در اجرای برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران گفته زمان اجرای برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران که در سال 79 تصویب شده بود سال گذشته به پایان رسید و لازم بود که برنامه اصلاح شده آن مجددا ابلاغ شود اما هنوز خبری از ابلاغ این برنامه نیست.
تعطیلات و قفل شدن جاده ها
علیرضا بندری در گزارشی در سیاست روز نوشته وقتی تعطیلات از راه میرسد بوی سفر همه جا میپیچد. جادههای شمال و جنوب، شرق و غرب در دریای اتومبیل غرق میشوند. پلیس طبق معمول غافلگیر میشود و مسئولان امر در مصاحبه با رسانهها شرکتهای خودروساز و وارد کنندگان خودرو را سرزنش میکنند. خودروسازان هم بیکار نمینشینند و در گفت و گو با رسانهها از مالیات و عوارض سنگینی سخن میگویند که برای توسعه راههای کشور پرداخت میشود.
به نوشته این گزارش تعطیلات عید قربان و غدیر با جادههای گره خورده و شهروندان کلافه تمام شد. مسئولان ذیربط از هم اکنون می توانند خود را برای غافلگیری در هفته های آینده آماده کنند. استدلال هایی از جنس توجیه که هیچ کس را قانع نمیکند.
گزارشگر سیاست روز نوشته در این تعطیلات باز هم جادههای کشور سر ناسازگاری گذاشتند و انبوه مسافران را به بند اسارت کشیدند.در یکی دو روز گذشته چهرههای مطرح علمی و فرهنگی، تصمیم وزارت آموزش و پرورش را در خصوص تعطیلی هفته گذشته، نادرست ارزیابی کردند و از مقامات کشور خواستند در تصمیمهای خود کارشناسانه تر عمل کنند.
رییس بانک مرکزی به کابنیه نرود
حسین عبده تبریزی در مقاله ای در خبر نوشته تصمیمی که مجلس شورای اسلامی در واپسین روزهای آبان ماه اتخاذ کرد، شبهات و سؤالات بسیاری را در خصوص محقق سازی استقلال بانک مرکزی جمهوری اسلامی و نیز باید و نباید های آن ایجاد کرده است. واقعیت امر این است که استقلال بانک مرکزی به معنای استقلال سیاستهای پولی از نیازهای دولت است.
به نوشته این مقاله اگر سیاستپولی در خدمت سیاستهای بودجهای دولت باشد، طبعاً از هدف تأمین نیازهای اقتصاد ملی دور افتاده، نمیتواند به حفظ ارزش پول که همان نگه داشتن حجم پول در سطح مناسبی برای تولید، رشد اقتصادی و افزایش ظرفیت اشتغال است، منجر شود.
این اقتصاددان در پایان مقاله خبر نوشته اینکه ترکیب مجمع چگونه باشد تا استقلال بهتر حفظ شود، موضوعی جداگانه است. قطعا میشود از ترکیبهای دیگری صحبت کرد که بتواند به استقلال مورد نظر مجلس بیشتر کمک کند. شکل غالب در جهان آن است که اعضای مجمع بانک مرکزی توسط دولت تعیین شده اما توسط دولت قابل تغییر نباشند؛ بدان معنا که این اعضا با دولت هماهنگ بوده اما تحت انقیاد و دستور دولت نباشند. بهنظر میرسد در طرح مجلس نیز همین مسئله کم و بیش رعایت شده است. البته قدم بعدی باید این باشد که رئیسکل بانک مرکزی عضو کابینه نبوده و به جلسات کابینه نرود.
نقش منفی بورس
علیرضا کدیور در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته بورس تهران پس از ثبت میانگین بازدهی 7/1- درصدی در مهرماه 89، دومین ماه پاییز را نیز با بازدهی منفی نیم درصدی سپری کرد. وضعیتی که باعث شد میانگین بازدهی بورس در پاییز امسال به 2/2- درصد برسد و بورس تهران پس از ثبت بازدهی خیرهکننده 48 درصدی در نیمه اول امسال، شاهد افت بازدهی به 6/44 باشد.
به نظر این کارشناس اقتصادی افت این نسبت بدون تغییر در متغیرهای کلان و تاثیرگذار اقتصادی، نشانگر نگرانی سرمایهگذاران نسبت به وضعیت آتی بورس است. در واقع بورس و سرمایهگذاران آن بیش از دو ماه است که با اجرای طرح تحول اقتصادی و هدفمندی یارانهها دست و پنجه نرم میکنند. هر چند اجرای این طرح میتواند در درازمدت آثار مثبتی برای اقتصاد داشته باشد؛ ولی اثرات هزینهای اجرای طرح در کنار آثار تورمی آن در کوتاه مدت میتواند بورس تهران را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.
به نوشته سرمقاله دنیای اقتصاد در حقیقت آغاز واریز یارانهها در 24 مهرماه و خاتمه آن در 21 آبان ماه امسال، در عمل، اصلیترین علامتدهی دولت به فعالان اقتصادی برای آغاز هدفمندسازی یارانهها بود؛ اما اکنون با گذشت 15 روز از خاتمه واریز یارانهها، نه تنها خبری موثق از زمان اجرای طرح تحول منتشر نشده، بلکه کم و کیف اجرای آن و قیمت جدید حاملهای انرژی نیز مشخص نشده است. وضعیتی که با اعلام قبلی مسوولان اقتصادی در خصوص اجرای یک شبه و ناگهانی طرح تحول، ابهام بیش از پیش فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران بورسی را به همراه داشته است.
پول ها کجا رفت
نرگس حسین پور در سرمقاله جهان صنعت نوشته رییس کل بانک مرکزی از تخلف بانکها در تسهیلات قرضالحسنه خبر داده و اعلام کرده که در بررسیها مشخص شده که این منابع سر از آپارتمانهای شمال شهر درآوردهاند، اگرچه آقای بهمنی دقیقا اعلام نکرده که حجم این منابع چه میزان است اما با توجه به اینکه سقف منابع تسهیلاتی که از محل قرضالحسنه به متقاضیان پرداخت میشود مشخص است، این سوال مطرح میشود که مگر حجم این تسهیلات چقدر بوده که سر از آپارتمانهای شمال شهر تهران درآورده است.
به نوشته این مقاله همانطور که رییس کل محترم بانک مرکزی مطلع هستند چند نوع تسهیلات قرضالحسنه داریم که شامل: تسهیلات بابت ازدواج (دو میلیون تومان)،کمک هزینه خرید خودرو (تا سقف هفت میلیون تومان)، لوازم خانگی (سقف آن حداکثر سه میلیون تومان) و درمان بیماری که بنا به درخواست متقاضی و با ارایه اسناد مربوط به بیمارستان به متقاضی پرداخت میشود. همانگونه که ملاحظه شد مجموع این تسهیلات به 40 میلیون تومان هم نمیرسد، حال آنکه آقای بهمنی استحضار دارند که قیمت هر متر مربع آپارتمان در شمال شهر بین 5/2 تا 5 میلیون تومان است و با این پولها قاعدتا نمیتوان آپارتمان خرید.
سرمقاله جهان صنعت اضافه کرده اگر قرار باشد این پولهای کوچک از آپارتمانهای شمال شهر سر درآورد، پس وامهای کلانی که بابت اشتغال، بنگاههای زودبازده و تولید پرداخت شد از کجا سر در آوردهاند؟ پاسخ این سوالات را آقای بهمنی بهتر از همه میداند اما برای منتقدان سیستم بانکی هر از گاهی خبری اعلام میکند که بدانند بانک مرکزی به وظیفهاش عمل میکند.
شوهر کن پاداش بگیر
ابتکار در ابتدای گزارشی نوشته این روزها همه جا صحبت از خدیجه آزادپور است. بانویی که در شانزدهمین دوره مسابقات آسیایی درخشید و توانست نامش را به عنوان اولین بانوی طلای ایرانی در اولین ها به ثبت برساند. وی از فرستادن حریفان به بیمارستان برایمان گفت که تعجب حاضرین در سالن مسابقات را در برداشت.
به نوشته این روزنامه این خانم ورزشکار و مدال آور در پاسخ این سئوال که به عنوان اولین بانوی طلایی ایران پس از انقلاب چه توقع و انتظاری از مسئولین دارید تا بتوانید همچنان به درخشش خودتون ادامه بدید؟ آیا پاداشی گرفته اید پاسخ داده نه هنوز پاداشی دریافت نکرده ام و مسئولین هنوز به وعده خودشان عمل نکرده اند. قبل از اعزام به من وعده اهدا منزل در صورت کسب مدال طلا را دادند و عنوان کردند پس از بازگشت شما از مسابقات کلید آپارتمان در همان فرودگاه اهدا خواهد شد که متاسفانه اینگونه نشد و پس از پیگیری هایی که انجام دادم اعلام کردند که شرایط تغییر کرده است و تنها در صورتی که متاهل شوید این پاداش به شما تعلق خواهد گرفت.
ورزشکار گله مند به ابتکار گفته است من تلاش های فراوانی کردم تا توانستم به این مدال دست پیدا کنم و امیدوارم مسئولین اقدامی ترتیب دهند تا من ورزشکار مستاجر با خیال راحت تری در تمرینات حاضر شوم. ورزشکار قطری در وزن من به مقام سومی دست پیدا کرد و پس از پایان مراسم و در حضور من 40 هزار دلار به او پاداش دادند.
|