بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۷ آبان

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۷ آبان

تیترهای اول

"دروغ گفتن در عرصه سیاسی گناه است" نقل قولی از احمد خاتمی، امام جمعه تهران تیتر اول آرمان است. گزارشی درباره مخالفت برخی اعضای شورای شهر با طرح جدا شدن شهر ری از تهران با عنوان "چانه زنی بر سر شهر ری" در صدر تیتر های جام جم جای گرفته و خراسان در یکی از عناوین خود از "انتقاد ایران از احتمال استقرار سپرموشکی ناتو در ترکیه" خبر داده است.

قدس به نقل از آیت الله خامنه ای نوشته "همه باید مراقب روزنه های امید دشمن باشیم". جمهوری اسلامی با انتشار گزارشی مرتبط از قول رهبر جمهوری اسلامی نوشته "کسانی که با تحریم به فکر به زانو درآوردن این ملت هستند، آب در هاون می کوبند" و کیهان هم تیتر "عبور قدرتمندانه از فتنه 88 حیات جدید ملت ایران" را برای گزارش خود از اظهارات رهبری در شهر اصفهان برگزیده است.

سایر روزنامه های صبح تهران امروز پنجشنبه به دلیل قرار گرفتن میان دو روز تعطیل عید قربان و روز جمعه منتشر نشده اند.

گزیده مقالات

تغییر قواعد بازی

کیهان در سرمقاله امروزش مذاکره ایران و گروه 1+5 در نیمه آذرماه را مورد توجه قرار داده و نوشته اینکه در این مذاکرات چه اتفاقی خواهد افتاد و چه نتیجه ای از آن بیرون خواهد آمد، مستقیما وابسته به این است که دو طرف با چه استراتژی وارد آن خواهند شد. یکی از مهمترین مشغولیت های دو طرف این روزها تعقیب و تحلیل دقیق کدهایی است که از جانب طرف مقابل ارسال می شود. کدهایی که تا حالا غربی ها فرستاده اند عمیقا ناامیدکننده است چرا که همچنان در چارچوب همان استراتژی ارائه می شود که شکست آن از نظر ایران یک "پیش فرض" برای هرگونه مذاکرات آتی است.

محمد محمدی در ادامه این مقاله افزوده این چارچوب استراتژیک همان چیزی است که غربی ها آن را "استراتژی دو مسیره فشار و مذاکره" می نامند و مبتنی بر این اصل است که هر گونه مذاکره باید همراه با فشار، و هر گونه فشار باید همراه با مذاکره باشد و فشار بدون مذاکره، یا مذاکره بدون فشار، بی فایده است. هیچ نشانه ای وجود ندارد که آمریکا به عنوان موتور محرکه اصلی در گروه 1+5 تجدید نظری در این راهبرد کرده باشد. در حالی که مقام های ایران مکررا گفته اند تا وقتی غرب تصور کند می تواند از طریق اعمال فشار ایران را به سمت مذاکرات مطلوب خود سوق بدهد، جز اینکه ایران در پیمودن یک مسیر برعکس مصمم تر شود، هیچ نتیجه دیگری به دست نخواهد آمد.

نویسنده این مقاله همچنین با اشاره به این که "آمریکایی ها هنوز قادر به تحلیل صحیح این موضوع نیستند که فشار به جای اینکه مسیر مذاکره را تقویت کند، آن را مختل می کند" نوشته فرض کنید -فرض محال که محال نیست- ایران تصمیم گرفته باشد یکی از پیشنهادهای آمریکا را بپذیرد. آیا وقتی آمریکایی ها 6 ماه قبل قطعنامه ای داده اند که هیچ هدفی جز فشار آوردن به مردم ایران و به هم ریختن نظام زندگی آنها نداشته، عملی کردن چنین تصمیمی از حیث آبرو و اعتبار ملی امکانپذیر است؟ واضح است که پاسخ این سوال منفی است... چرا که پذیرش هر نوع پیشنهاد به معنای تسلیم شدن در مقابل فشار و در نتیجه تشدید فشارها ارزیابی خواهد شد.

انتقاد ایران از دولت ترکیه

خراسان در گزارشی نوشته در آستانه نشست سران سازمان ناتو در لیسبون که موضوع استقرار سپرموشکی این سازمان در خاک ترکیه یکی از محورهای اصلی آن به شمار می آید، مقام های ترکیه لحن نرم تری را در قبال پذیرفتن این طرح در پیش گرفته و در مقابل، جمهوری اسلامی ایران با صراحت بیشتری به محکوم کردن اجرای چنین طرحی در منطقه پرداخت.

به گزارش این روزنامه رامین میهمان پرست، سخنگوی وزارت خارجه، در این باره گفته نیات مشکوکی پشت سر این ماجرا به نظر می رسد که نگرانی کشورهای منطقه و جهان اسلام را ایجاد کرده است. ما نه تهدیدی برای کشورهای منطقه هستیم و نه دولتی در منطقه ما غیر از "رژیم صهیونیستی" تهدیدی برای این منطقه به شمار می رود. لذا کشورهای منطقه باید هوشیار باشند و نگرانی هایی که در منطقه و جهان اسلام به وجود آمده است را با هوشیاری برطرف کنند.

به نوشته خراسان، مهمان پرست همچنین درباره احتمال موافقت ترکیه برای استقرار سپرموشکی ناتو در خاک آن کشور گفته ترکیه کشور دوست و همسایه ما است. ما با کمک و رایزنی ها و ارتباطاتی که داریم همه موضوعات را مورد بحث قرار می دهیم. نگرانی در این مورد نیز به مقامات ترکیه منعکس شده و اعلام کرده ایم نسبت به این برنامه تردید جدی وجود دارد.

دولت مراقب باشد

قدس طی مقاله ای آغاز اجرای هدفمندی یارانه ها را مورد توجه قرار داده و نوشته نظارت دقیق و ضربتی بر واحدهای صنفی و تولیدی به منظور جلوگیری از افزایش قیمت ها، دادن اطمینان به مردم مبنی بر افزایش نیافتن قیمت، مانور تبلیغاتی بر روی تسهیلات اعطایی به واحدهای تولیدی به منظور جلوگیری از بروز مشکل در جریان اجرای طرح و جلوگیری از افزایش قیمت تمام شده آنها، ذخیره و انبار کردن بخش عمده ای از کالاهای ضروری و اعلام عمومی آن و واریز وجه آن هم بیشتر از آنچه تصور می شد قبل از اجرا، همه و همه در راستای ایجاد فضای آرام و ممانعت از فشار روانی به عنوان یکی از اثرگذارترین متغیرهای اقتصادی در کشور ما بود.

نویسنده این مقاله در ادامه اما نسبت به احتمال بروز سیل پولی در اقتصاد پس از هدفمندی یارانه ها هشدار داده و نوشته اما نکته مهمی که دولتمردان و مسؤولان اجرایی باید به آن توجه کنند کاربردی نبودن این سیاستها در دراز مدت است. مطمئنا واقعیتهای اقتصادی و آثار این متغیرها به دولت اجازه نخواهد داد مدت زیادی جلوی افزایش قیمت ها را به صورت دستوری بگیرد. به همین دلیل عملی کردن برنامه های حمایتی، توجه به تولید که در شرایط کنونی با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم کرده و بسیار شکننده شده و توجه به نقدینگی به عنوان بمب خاموش می تواند در دراز مدت اجرای موفق طرح را تا حدودی تضمین کند.

نویسنده با اشاره به واریز یارانه های نقدی به حساب شهروندان تاکید کرده دولت به یکباره با واریز 80 هزار تومان برای دو ماه همه را شوکه کرد. با توجه به ثبت نام 61 میلیون نفری برای دریافت یارانه ها، اقتصاد ما به یکباره و در مرحله اول شاهد تزریق حدود 5 هزار میلیارد تومان وجه نقد است که با وجود سناریوی قبلی به راحتی قابل برداشت و هزینه کردن توسط مردم خواهد بود... تحت تأثیر قرار گرفتن چهار ضلع مهم و حیاتی اقتصاد کشور یعنی بازار سرمایه، ارز، کالا و مسکن توسط نقدینگی در راه، شرایط اقتصادی را بسیار سخت و مشکل خواهد کرد. سوق پیدا کردن نقدینگی افسانه ای یاد شده به یکی از این بخشها نتیجه ای جز ویرانی و شوک به همراه نخواهد داشت.

استقلال یا سلب اختیار

کیهان در مقاله ایتصمیم اخیر مجلس درباره نظارت بیشتر بر کنترل بانک مرکزی و خارج کردن انتخابات رییس این بانک از اختیارات ریاست جمهوری را مورد انتقاد قرار داده و نوشته این مصوبه سوال برانگیز که پیشتر در سال دوم مجلس هفتم با رای منفی اعضای خانه ملت به کلیات آن، مواجه و به فراموشی سپرده شده بود با تغییر در ترکیب 5 نفره مجمع عمومی بانک مرکزی، 3 عضو دولتی آن از جمله رئیس جمهور را حذف و 8 عضو بخش خصوصی را به ترکیب جدید اضافه کرده است.

نویسنده این مقاله کیهان درباره ایرادات وارده به این مصوبه مجلس نوشته نخستین ایراد به این مصوبه را باید در این نکته دانست که از آنجائیکه مدت دوران ریاست جمهوری 4 سال است و اعضای مجمع عمومی بانک مرکزی براساس مصوبه مجلس برای مدت 10 سال و رئیس کل نیز برای 7 سال انتخاب می شوند و در طول این مدت نیز تنها یکبار حق تغییر رئیس بانک مرکزی وجود دارد، پس از پایان دوره ریاست جمهوری چهار ساله، تکلیف رئیس بانک مرکزی و وزرای عضو این مجمع عمومی چه می شود و رئیس جمهور جدید چگونه می تواند آنها را تغییر دهد.

مقاله نویس این روزنامه همچنین اضافه کرده، از سوی دیگر هیچ مکانیزم و شرایطی درخصوص نحوه عزل رئیس بانک مرکزی در مصوبه اخیر مجلس پیش بینی نشده است. این در حالی است که در صورتی که رئیس کل بانک مرکزی صلاحیتش را به هر دلیلی از دست بدهد، معلوم نیست چه مقامی باید وی را برکنار کند.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.