گروهی از خبرنگاران و کارکنان بیبیسی اعتصاب کردند
گروهی از خبرنگاران و کارکنان بیبیسی اعتصاب کردند
ساختمان "بوش هاوس" خانه سرویس جهانی بیبیسی است که بخش فارسی جزو آن است و تلویزیون فارسی هم فعلا در آن مستقر شده استگروهی از خبرنگاران و کارکنان بی بی سی در اعتراض به تغییر شرایط بازنشستگی خود اعتصاب کرده اند.
اتحادیه ملی روزنامه نگاران بریتانیا که بسیاری از کارکنان بی بی سی هم عضو آن هستند، طرح جدید مدیریت بی بی سی برای تغییر شرایط حقوق بازنشستگی و تعیین حق الزحمه را ناعادلانه دانسته و اعلام اعتصاب کرده است.
طرح اولیه بی بی سی که حدود پنج ماه پیش اعلام شده بود، با مخالفت گسترده سه اتحادیه بزرگ صنفی و تهدید به اعتصاب مواجه شد. بی بی سی طرحش را اصلاح کرد. بسیاری از اعضای اتحادیه ها، با توجه به شرایط اقتصادی فعلی و تعدیل هزینه در بی بی سی، از اعتصاب صرفنظر کرده اند، هرچند طرح اصلاح شده را همچنان پایین تر از انتظارشان می دانند.
اتحادیه های صنفی در بی بی سی حضور پررنگی دارند و چانه زنی بر سر حقوق صنفی و استفاده از اهرم اعتصاب برای حفظ منافع اعضا در بی بی سی سابقه ای طولانی دارد.
صادق صبا، رئیس بی بی سی فارسی می گوید: "این اولین بار نیست که کارکنان بی بی سی اعتصاب می کنند. در گذشته هم کارکنان بی بی سی بارها در اعتراض به وضعیتهای مختلفی که پیش آمده بود اعتصاب کردند، بخصوص در مواردی که بی بی سی تصمیم می گیرد نیروهایش را تعدیل کند یا با کسانی به دلیل تخطی –حداقل به گفته بی بی سی– برخورد کند، کارکنان در حمایت از همکارانشان اعتصاب می کنند. اعتصاب ها البته همیشه صنفی بوده است، من به یاد ندارم هیچ موقع در بی بی سی کسی به دلایل سیاسی یا سیاست های خبری بی بی سی اعتصاب کرده باشد، چون اینها سیاست های کاملا مشخصی است که همه کارکنان بی بی سی آن را پذیرفته اند و مشکلی با آن ندارند."
مشهورترین اعتصاب های صنفی در بریتانیا شاید اعتصاب معدنچیان این کشور در دهه های بیست، هفتاد و هشتاد میلادی باشد، اعتصاب هایی که گاه بعضی بخشهای خدماتی دیگر را هم با خود همراه می کرد.
مدتی است که اعتصاب های صنفی در بریتانیا دوباره رواج یافته است. تصمیم دولت جدید این کشور برای کاهش بودجه بخش های عمومی با اعتراض های گسترده ای روبرو شده است.
دولت می گوید برای جبران کسری بودجه ۱۷۵ میلیارد دلاری و تقویت اقتصاد بریتانیا چاره دیگری ندارد.
پیش بینی شده است که حدود نیم میلیون نفر از کارکنان بخش های عمومی در بریتانیا بیکار شوند.
اعتصاب های صنفی در بریتانیا حق قانونی اصناف شناخته می شود، با این حال افکار عمومی در مورد اعتصاب، دوپارچه است. بعضی می گویند وقتی مذاکره با مسئولان به نتیجه نرسید، برای حفظ حقوق کارکنان چاره ای جز اعتصاب نمی ماند. اما مخالفان می گویند اعتصاب ها به اقتصاد ملی و خدمات عمومی لطمه می زند و در نهایت، دودش بیشتر به چشم مردم و خود اعتصاب کنندگان می رود.
در روزها، هفته ها و ماه های گذشته، بخش های حساسی از خدمات عمومی بریتانیا با اعتصاب کارکنان روبرو شده اند.
اخیراً بعضی از آتش نشان ها اعتصاب موقت کردند. اتحادیه آتش نشانان بریتانیا حتی برای شب آتش بازی اعلام اعتصاب کرد. اخیراً اعتصاب کارکنان متروی لندن حمل و نقل عمومی را مختل کرد. متروی لندن روزانه حدود چهار میلیون مسافر جابجا می کند.
به نظر می رسد که فصل، فصل اعتصاب بوده است، اما نه فقط در بریتانیا.
بعضی کشورهای اروپایی دیگر هم در اعتراض به طرح های اقتصادی و شغلی سختگیرانه تر و کاهش بودجه عمومی شاهد اعتصاب، تظاهرات و در بعضی موارد ناآرامی های خیابانی بوده اند، از یونان و اسپانیا گرفته تا فرانسه که به اعتصاب های گسترده و پی در پی مشهور است.
در آخرین مورد، معترضان به طرح افزایش سن بازنشستگی در فرانسه اعتصاب و تظاهرات کردند. کار به محاصره پالایشگاه نقت و پایانه سوخت هم کشید و در بعضی موارد، حتی به حمله به مغازه و آتش زدن اتوموبیل.
اما در بریتانیا، اعتصاب های صنفی معمولا آرام برگزار می شود. این اعتصاب ها گاهی به نتیجه می رسد و گاهی نه، اما در هر صورت، اعتصاب حق قانونی همه اصناف شناخته می شود، از جمله خبرنگاران در بی بی سی.
صادق صبا می گوید: "همه کارکنان بی بی سی حق اعتصاب دارند، چه کسانی که عضو اتحادیه خبرنگاران هستند و چه کسانی که عضو اتحادیه خبرنگاران نیستند. البته کسانی که اعتصاب می کنند، حقوقشان آن روزشان را نخواهند گرفت، ولی اعتصاب کردن هیچ عواقبی برای کارکنان بی بی سی نخواهد د اشت. اعتصاب حق کارکنان بی بی سی است و مدیران بی بی سی این حق را به رسمیت می شناسند."
|
|
|