شرکت نفتی بی پی همکاری با ایران را قطع می کند

شرکت نفتی بی پی همکاری با ایران را قطع می کند

شرکت نفت ایران تنها شریک بریتیش پترولیوم در حوزه گاز روهم بوده است

در ادامه تشدید تحریم های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی، شرکت بریتانیایی بی پی همکاری با یک شرکت ایرانی را متوقف می کند.

روز سه شنبه، 4 آبان (26 اکتبر)، به نقل از منابع شرکت نفتی بریتانیایی بی پی گزارش شد که این شرکت در نظر دارد به دلیل تحریم های اخیر اتحادیه اروپا علیه برنامه های اتمی جمهوری اسلامی، از ادامه همکاری با یک شرکت ایرانی در اکتشاف و استخراج گاز طبیعی در سواحل بریتانیا در دریای شمال صرفنظر کند.

طرح مشترک اکتشاف و استخراج گاز در آبهای ساحلی اسکاتلند، در شمال بریتانیا، با همکاری "شرکت نفت ایران - ثبت شده در بریتانیا" وابسته به شرکت نفتیران (نیکو) اجرا می شده است اما شرکت بی پی در واکنش به تصمیم بیست و پنج کشور عضو اتحادیه اروپا، از جمله بریتانیا، در تشدید تحریم علیه فعالیت های نفتی جمهوری اسلامی، در صدد متوقف کردن این طرح است.

به گفته منابع نفتی، توقف عملیات استخراج گاز از حوزه گازی "روهم" در دریای شمال به معنی از میان رفتن عواید مالیاتی دولت از محل درآمدهای ناشی از استخراج گاز در این منطقه است و همچنین ضرر و زیان قابل توجهی را برای شرکت بی پی در پی دارد.

در حالیکه بی پی به خاطر حادثه نشت نفت در سکوی نفتی متعلق به این شرکت در خلیج مکزیک در آمریکا، هزینه های سنگینی را متحمل شده است، ظاهرا مدیران شرکت در جستجوی راه هایی هستند تا تصمیم به توقف طرح استخراج گاز در دریای شمال را با سرعت بیشتر و هزینه کمتر به اجرا بگذارند.

به گزارش روزنامه تایمز، چاپ لندن، سخنگوی وزارت امور خارجه بریتانیا در مورد تصمیم اتحادیه اروپا در تشدید تحریم های اقتصادی علیه ایران گفته است که شرکت های بریتانیایی خود موظف هستند در مورد نحوه اجرای این مصوبه تصمیم گیری کنند.

وی گفته است که شرکت بی پی در مورد تبعات اجرای مقررات تحریم نفتی ایران با مقامات وزارت خارجه مذاکراتی انجام داده است اما در مورد محتوای این مذاکرات و نتیجه احتمالی آنها توضیح بیشتری نداد.

توقف همکاری با شرکت ایرانی زیانهایی را برای بی پی در پی دارد

طرح مشترک استخراج گاز طبیعی از حوزه "روهم" در دریای شمال براساس قرارداد سرمایه گذاری پنجاه - پنجاه شرکت بی پی با "شرکت نفت ایران" اجرا می شده است.

به گفته منابع نفتی، در اوایل سال جاری میزان تولید گاز از این طرح هر روز به 4 میلیون متر مکعب، یعنی حدود یک درصد مصرف داخلی بریتانیا، و ارزش کل سالانه آن به بیش از هفتصد و پنجاه میلیون دلار بالغ می شد.

بی پی مانند بسیاری از شرکت های نفتی عمده جهان، در واکنش به تحریم های اقتصادی علیه ایران عملیات خود را در جمهوری اسلامی کمابیش متوقف کرده بود اما به همکاری با شرکت های ایرانی در خارج از این کشور ادامه می داد.

طرف اصلی بی پی در همکاری با ایران، شرکت نفتیران و شرکت های تابعه آن بوده است که علاوه بر حضور در سرمایه گذاری های مشترک، از سهامداران جزء شرکت بی پی نیز محسوب می شود.

شرکت نفتیران (نیکو) یک شرکت متعلق به وزارت نفت ایران و مستقر در سوئیس است و از سوی جمهوری اسلامی، در فعالیت های نفتی در خارج از این کشور فعالیت می کند و "شرکت نفت ایران - بریتانیا" هم یک شرکت وابسته به نفتیران است که در بریتانیا به ثبت رسیده است.

تشدید تحریم ایران

علاوه بر تولید گاز در دریای شمال، شرکت های نفتیران و بی پی، همراه با شرکت نروژی استات اویل و شرکت روسی لوکویل، در طرح اکتشاف و استخراج حوزه گازی شاه دنیز در جمهوری آذربایجان هم مشارکت دارند اما مشخص نیست که آیا ادامه این همکاری نیز مشمول تحریم های یکجانبه اتحادیه اروپا خواهد شد یا نه.

در روزهای اخیر، برخی منابع خبری گزارش کردند که احتمال دارد اتحادیه اروپا همکاری نفتی ایران و بی پی و استات اویل در جمهوری آذربایجان را از شمول تحریم های نفتی جمهوری اسلامی مستثنی کند.

در ماه ژوئن سال جاری، وزارت خزانه داری ایالات متحده رسما "شرکت نفت ایران ثبت شده در بریتانیا" را مشمول تحریم های نفتی قرار داد و معامله شهروندان و شرکت های آمریکایی با این شرکت را ممنوع کرد.

ایران و بی پی در عملیات حوزه گازی شاه دنیز شریک هستند

به گفته مقامات آمریکایی، از آنجا که تولید و فروش نفت و گاز و فعالیت در این بخش تامین کننده بخش عمده درآمدهای دولت ایران است، محدود کردن فعالیت این بخش به معنی کاهش توانایی جمهوری اسلامی در پیگیری برنامه دستیابی به تسلیحات اتمی است هر چند دولت ایران بر صلح آمیز بودن تلاش های اتمی خود تاکید داشته است.

قوانین ایالات متحده در تحریم یکجانبه ایران برای شرکت ها و شهروندان آمریکایی الزام آور است، اما بسیاری از شرکت های غیر آمریکایی هم به دلیل نگرانی از مواجهه با محدودیت فعالیت در بازارهای آمریکا به طور داوطلبانه همکاری خود با ایران را قطع کرده یا به شدت کاهش داده اند.

در زمان اعلام تحریم شرکت نفت ایران، مقامات آمریکایی از اظهار نظر در مورد همکاری این شرکت با بی پی در دریای شمال خودداری کردند اما ظاهرا فشار ایالات متحده و تصمیم اتحادیه اروپا سرانجام همکاری این دو شرکت در طرح استخراج گاز حوزه روهم را به تعطیلی کشانده است.

شرکت بی پی دارای سابقه طولانی همکاری نفتی با ایران و حضور در صنایع نفتی این کشور است.

این شرکت در سال 1909 میلادی با عنوان شرکت نفت انگلیس - پارس برای اکتشاف و استخراج نفت در ایران تاسیس شد و در سال 1935 نام خود را به شرکت نفت ایران و انگلیس تغییر داد و انحصار آن بر بخش نفت ایران باعث شد تا در اوایل دهه 1950، هدف قانون ملی شدن نفت در ایران قرار گیرد.

پس از ملی شدن نفت در ایران، این شرکت یکی از اعضای کنسرسیوم طرف قرارداد شرکت ملی نفت ایران بود و در سال 1954، نام خود را به شرکت بریتیش پترولیوم - نفت بریتانیا - تغییر داد. اخیرا این شرکت اعلام کرد که به بیاند پترولیوم (بی پی) تغییر داده است.

در دهه 1970، شرکت ملی نفت ایران به یکی از سهامداران و شرکای شرکت بریتیش پترلیوم تبدیل شد و در چند طرح اکتشاف و استخراج نفت و گاز، از جمله طرح نفت دریای شمال شرکت کرد.

در مورد سرنوشت همکاری ایران و این شرکت بریتانیایی در جمهوری آذربایجان اطلاعی در دست نیست اما اخیرا منابع ایرانی ابراز امیدواری کردند که اتحادیه اروپا این طرح را از شمول تحریم همکاری نفتی با ایران مستثنی کند.

هفته گذشته، گزارش شد که بی پی، مانند چند شرکت نفتی دیگر، از تحویل سوخت به هواپیماهای ایرانی در فرودگاه های خارجی خودداری می کند که دلیل آن، تبعیت از تحریم نفتی ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی است هر چند قطعنامه های شورای امنیت سوخت رسانی به هواپیماهای غیرنظامی ایرانی را منع نکرده است.

naslesookhteh - ایران - تهران
ما که شنیده بودیم تحریم ها بی اثره. پس چی شد؟؟؟؟؟؟
سه‌شنبه 4 آبان 1389

surena1611 - آلمان - اشتوتگارت
مموتی گفت که تحریمها هیچ اثری نداره!!!
سه‌شنبه 4 آبان 1389

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.