بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۲ مهر
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۲۲ مهر
تیترهای اول
"هشدار دادستان درباره نسل تازه جاسوس ها" تیتر اول تهران امروز است. ابتکار با پرداختن به همین موضوع از "جزییات پرونده پنج متهم به جاسوسی" خبر داده و آرمان هم از قول دادستان تهران نوشته "افراد ممنوع الخروج حق دارند".
"سایه سنگین ادعا بر نشست اوپک" با روتیتر "عراق به دنبال جایگاه نفتی ایران است" در صدر گزارش های جهان صنعت قرار گرفته، "درآمد نفتی کشور در سال 88 معادل 159 میلیارد دلار" یکی از عناوین برجسته همشهری است و مردم سالاری از "افزایش 4 برابری واردات بنزین" به کشور خبرداده است.
تیتر یک سایر روزنامه ها در شماره امروز به گزارش ها و اخبار مربوط به سفر محمود احمدی نژاد به لبنان اختصاص یافته است.
"استقبال باشکوه لبنان از احمدی نژاد" تیتر اول ایران، جام جم ، حمایت و خراسان است، "استقبال تاریخی از احمدی نژاد نمایش اقتدارایران در منطقه" تیتر گزارش نخست کیهان است در این باره و رسالت و سیاست روز گزارش و اخبار این سفر را با این تیتر منعکس کرده اند "ایران قدرت خود را به رخ رژیم صهیونیستی کشید".
گزیده مقالات
تناقضات آماری
مردم سالاری اظهارات هفته جاری محمدرضارحیمی مبنی بر توانایی دولت در ورشکسته کردن شرکت پژو فرانسه و پاسخ فرانسوی ها را دستمایه سرمقاله امروزش کرده و نوشته به تازگی محمدرضا رحیمی که هم معاون اول و هم سخنگوی دولت است، در اظهارنظری تامل برانگیز از توانایی دولت برای ورشکسته کردن بزرگ ترین خودروساز فرانسه، سخن به میان آورده است. رحیمی همچنین گفته بود که اگر واردات از فرانسه را قطع کنیم، پژو نمی تواند روی پای خود بایستد. اما این اظهارات با واکنش پژوی فرانسه روبرو شد و سخنگوی این شرکت، اعلام کرده که ایران تنها یک درصد گردش مالی این خودروساز را به خود اختصاص می دهد.
سروش ارشاد در ادامه این مقاله افزوده حال، باید از سخنگوی دولت پرسید که براساس چه آماری، چنین اظهارنظری صورت گرفته است؟ اظهارات بالاترین مقام اجرایی پس از ریاست جمهوری، قطعا بازتاب های داخلی و خارجی فراوان دارد و ضروری است مشاوران سخنگو، آمارهای واقعی از گردش های مالی کسب کنند.
نویسنده این مقاله سپس به یک تناقض آماری دیگر در اظهارات مقامات دولتی اشاره کرده و نوشته در حالی که وزیر نفت از کاهش واردات بنزین به فقط 8/0 میلیون لیتر در شهریور خبر می دهد، آمار گمرک خلاف آن را گزارش می دهد. طبق اخبار منتشره در خبرگزاری ها، میزان واردات بنزین در ماه ششم سال 88 معادل 34 هزار و 900 تن به ارزش 24 میلیون و 300 هزار دلار بود که مقایسه این 24 میلیون بنزین وارد شده شهریور ماه سال گذشته با 106 میلیون دلار بنزین وارد شده شهریورماه امسال نشان می دهد میزان واردات بنزین در شهریور ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدودا چهار برابر شده است.
نویسنده سرمقاله مردم سالاری در پایان یادآور شده ارایه آمارهایی که با سرعت فراوان تکذیب می شود یا تغییر می یابد، تاثیر منفی بسیاری در حس اعتماد میان دولت و ملت دارد. آیا بهتر نیست، آمار دولتمردان، آن هم در بالاترین سطح، به حدی کارشناسی باشد که افکار عمومی دچار تناقض نشوند؟
فقر با تزریق درآمد حل نمی شود
آرمان در مقاله ای به معضل فقر و همچنین شناخت و راه های برطرف کردن آن در جامعه پرداخته و نوشته حل واقعی فقر و شکلگیری توسعه پایدار ملی حاصل یک فرآیند بلندمدت توانمندسازی است که فقط با سرمایهگذاری روی قابلیتهای انسانی به نتیجه میرسد. فقر را باید فراتر از دید مادی و محدود به کاهش میزان درآمدها دانست، فقر در دیدی وسیعتر به معنای محرومیت از قابلیت های پایه انسانی اعم از درآمد، سلامت، آموزش و عدم برخورداری از آزادی های اجتماعی و سیاسی است.
دکتر وحید محمودی در این مقاله افزوده اگر خط فقر را 800هزار تومان تصور کنیم. وضعیت معیشتی فردی که دچار یک بیماری مزمن است حتی با میزان درآمد ماهانه 850هزار تومان (بالای خط فقر) نامناسبتر از فرد سالمی است که با درآمد ماهانه 750 هزار تومان (زیر خط فقر) زندگی میکند زیرا نفر اول ناگزیر به پرداخت هزینههای بالای درمانی برای بیماری مزمن خود است. برخورداری از قابلیت های اجتماعی و سیاسی نیز چون به فرد امکان انتخاب میدهد، مانع فقر میشود و افراد فقیر معمولا از مشارکت سیاسی و اجتماعی پایینی هم در جامعه برخوردار هستند.
این استاد دانشگاه تهران در پایان تاکید کرده معضل فقر نه با تزریق درآمد بلکه با ایجاد و تقویت قابلیتهای فردی و محیطی برطرف میشود. فقرزدایی ایجاد توانایی ایستادن، حرکت و حق انتخاب در افراد است.با نگاه درآمدی فقر فقط یک معلول است و برای شناسایی علت فقر کمتر تلاش میشود. در حالی که در نگاه توانمندسازی، فقر معلول ضعف نیروی کار و نبود قابلیتهای فردی و اجتماعی است که باید ریشههای آن از بین برود، فقرزدایی با دیدگاه درآمد محوری امکانپذیر نیست.
توسعه زیرساخت ریلی از وعده تا واقعیت
محمد حسین مهرزاد در سرمقاله جهان صنعت نوشته از بالاترین مقام دولت تا پایینترین کارشناس حملونقل از هرکه میپرسی بهترین راه توسعه حملونقل ایران چیست؟ همه دم از توسعه خطوط ریلی میزنند. میخواهند یارانهها را هدفمند کنند. پیش پیش قیمت بلیت هواپیما را افزایش میدهند و تازه از گرانی مجدد هم میگویند. سفر با اتوبوس هم که از چندی دیگر گران خواهد شد؛ به هر که هم اعتراض کنی میگوید مردم با قطار مسافرت کنند اما وقتی شبکه ریلی ناقص را از روی نقشه نشان میدهی ناغافل یاد بودجه میافتند و از کسریها گلایه و شکوه سر میدهند.
نویسنده مقاله همچنین ادامه داده این همه مردم را به سفر با قطار تشویق میکنند، بعد ناگهان سر از پیشوای ورامین در میآورند و کلنگ آزاد راه 900 کیلومتری را بر زمین میکوبند. آنقدر ضد و نقیض فراوان است که با این همه تاکید بر لزوم توسعه حملونقل ریلی بعد از یک سال و نیم از افتتاح هنوز نتوانستهاند راهآهن اصفهان- شیراز را از بلاتکلیفی در آورند.
سرمقاله نویس جهان صنعت در پایان به جای هرگونه نتیجه گیری از این موضوع به بخشی از اظهارات مدیرعامل مترو تهران استناد کرده و نوشته دیروز محسنهاشمی، مدیرعامل مترو تهران در نشستی خبری میگفت توسعه زیرساخت ریلی اولویت دولت دهم نیست چراکه اساسا این دولت دوست دارد پروژههایی را شروع کند که روبان افتتاحش را خودش قیچی کند. هاشمی تاکید داشت: "توسعه مترو تهران حق مردم است و دولت دهم در کنار غربیها آن را تحریم کرده است اما برای گرفتن حق گدایی نمیکنیم."
هیچ کس نباید از نظارت مصون باشد
حمایت روزنامه متعلق به سازمان زندان ها و قوه قضاییه اظهارات ریییس سازمان بازرسی کل کشور را مورد توجه قرار داده و از قول وی نوشته پرونده های زیادی در یک سال و نیم گذشته داشته ایم اما به دلیل ملاحظات سیاسی و امنیتی مطرح نکرده ایم.
به گزارش این روزنامه مصطفی پورمحمدی گفته این پروندههای بزرگ را از شخصیتهای معروفی تشکیل دادهاند، اما اگر فضا آرام بود حق ملت است که از این پروندهها مطلع شوند. ما به حتم باید در یک فضای آرام کار را دنبال کنیم زیرا آیندگان ما را شماتت خواهند کرد که چرا مطلبی را مطرح و فضای جامعه را متشنج کردهایم... در سازمان ما گزارشهای زیادی وجود دارد که برخی از آنان تایید نشده و به دنبال تحقیق در مورد گزارشهای ارائه شده هستیم.
به نوشته حمایت رییس سازمان بازرسی کل کشور سپس با اشاره به این که "مبحث بیقانونی یک بحث عمومی و اجتماعی است" گفته قانونمداری را باید همگانی دانست نه تنها قانونگریزی یک مدیر، زیرا جامعه بی قانون یعنی جامعه ای فاسد که به پیشرفت هم نخواهد رسید به گونه ای که در کشورهای قانونمند کسی که حتی قانون راهنمایی و رانندگی را رعایت نکند، قانونگریز شناخته شده و پستهای دولتی حساس هم نمیگیرد.
قدرت نمایی ایران
رسالت در سرمقاله اش به سفر محمود احمدی نژاد به جنوب لبنان پرداخته و نوشته این استقبال تاریخی عمق استراتژیک نفوذ معنوی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای عربی و به خصوص لبنان را به نمایش گذاشت. در واقع احمدی نژاد به عنوان نماد ایران، ولایت فقیه و گفتمان انقلاب اسلامی در برابر گفتمان صهیونیسم قدرت نمایی کرد.مانور قدرت جمهوری اسلامی در یکی از مهمترین اضلاع مقاومت در منطقه یعنی لبنان این نوید را داد که انشاء الله به همین زودی چنین استقبالی در وادی مقدس قبله اول مسلمین از منادیان پایداری صورت پذیرد و مطمئنا سفر احمدی نژاد زوال "رژیم اسقاطی صهیونیستی" را چند گام به جلو می اندازد.
صالح اسکندری در این مقاله به تحلیل این سفر پرداخته و ادامه داده سفر احمدی نژاد به لبنان بازتعریف جدیدی از اقتدار امت اسلامی را به نمایش گذاشت و تعاریف وارداتی و ناسیونالیستی از قدرت و منافع ملی را به چالش کشید. این سفر نشان داد پیوند دو ملت ایران و لبنان در یک پارادایم دینی قابل تعریف است و همین رویکرد ناب اسلامی ان شاءالله دشمنان را زبون و خار خواهد گرداند. جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر منافع دینی و ملی خود تقویت خط مقاومت در منطقه را رسالت خود می داند و سفر تاریخی رئیس جمهور اسلامی ایران به لبنان نیز در همین راستا صورت گرفت.
سرمقاله نویس رسالت در پایان نوشته جبهه قدرتمند ایران اسلامی در منطقه رو به پویایی و شکوفایی است. موج سوم انقلاب اسلامی توفنده تر از گذشته مرزهای جغرافیایی را پشت سر گذاشته و امروز این گفتمان از کاشغر(سین کیانگ) چین تا سواحل مدیترانه پهنه نفوذ معنوی و نرم خود را گسترانده است. سفر دکتر محمود احمدی نژاد که به منظور تکریم و تعظیم حزب الله و مقاومت مردم مظلوم لبنان در برابر زیاده خواهی های رژیم غاصب صهیونیستی صورت می پذیرد ضمن تقویت جبهه مقاومت و جهاد در منطقه اقتدار فزاینده جبهه ایران را به نمایش خواهدگذاشت.
اظهارات سفیر کومور
جمهوری اسلامی در خبری نوشته اظهارات سفیر "کومور" در تهران و موضعگیری ضعیف وزارت خارجه کشورمان درباره آن، اعتراضهائی را برانگیخته است.
این روزنامه در ادامه نوشته "احمد نجید المرزوقی"، در گفتگویش با یک رسانه ایرانی گفته "رئیس جمهور این کشور برای تأسیس سفارت در ایران هزینههای زیادی پرداخت کرده و مزایای زیادی را از دست داده است" وی همچنین افزوده است "اگرچه خلیج فارس نام واقعی و درست دریای جنوب ایران است، اما بهتر آن است که جهت مصلحت ممالک اسلامی آن را "خلیج اسلامی" بنامیم".
جمهوری اسلامی سپس دلیل چنین اظهاراتی را «رافت بیش ازحد دستگاه دیپلماسی» دانسته و ادامه داده با اینکه کومور یک کشور کوچک و ذره بینی است، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان، در برابر این سخنان نسنجیده تنها طرف "کوموری" را به مراقبت در گفتارش توصیه کرده و عکس العمل دیگری نشان داده نشده است.