بررسی روزنامه های صبح تهران - سه شنبه ۲۰ مهر
بررسی روزنامه های صبح تهران - سه شنبه ۲۰ مهر
تیترهای اول
"وقف دانشگاه آزاد شرعی و قانونی نیست" عنوان اصلی رسالت است. ایران و جام جم نوشته اند "تعیین تکلیف دانشگاه آزاد با حکم رهبر انقلاب"، "وقف دانشگاه آزاد صحیح نیست، اساسنامه جدید نیز اصلاح شود" گزارش خراسان است.
"جنگ نرم این است که مرتب به جامعه دروغ پمپاژ کنند" به نقل از دادستان کل تیتر اول مردم سالاری است و آرمان همین خبر را با عنوان "محکومیت 61 متهم دیگر حوادث پس از انتخابات" منعکس کرده است.
کیهان خبر از "پیام های پنهان اروپا برای دور زدن تحریم ایران" داده است و روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "حجم ذخایر نفتی کشور 150 میلیارد بشکه است".
"همراهی مردم مهم ترین عامل موفقیت اجرای هدفمند کردن یارانه هاست" به نقل از محمود احمدی نژاد تیتر اول حمایت است، "جزئیات جدید واریز یارانه ها" گزارش اصلی ابتکاراست، دنیای اقتصاد خبر داده "شمارش معکوس برای یارانه نقدی".
قدس نوشته "انحصار 80 ساله بیمه های درمان می شکند"، تهران امروز از "سهم چهارده درصدی بخش خصوصی از واگذاری ها" خبر داده و جهان صنعت در تیتر اول خود نوشته "شصت و شش در صد اهداف اصل 44 محقق نشد".
گزیده مقالات
روسیه و ایران بعد از موشک ها
علی ودایع در سرمقاله مردم سالاری نوشته روسیه در طول یک سال گذشته در رابطه با ایران اقداماتی انجام داد که کاخ سفید را دلشاد کرد; اما کمتر از یک ماه پیش زمانی که مدودف همانند تزارها قلم در جوهر زد و فروش اس 300 را به ایران ممنوع کرد، واشنگتن انگشت حیرت به دهان گرفت از دست و دلبازی روسیه.
به نوشته این روزنامه، واقعیت تلخ تاریخی این است که گویا روسیه به ایران همانند دوره تزارها می نگرد و هر وقت اقتضا کند ایران را وجه المصالحه قرار می دهد; چنان که یک کارشناس روس درباره ایران با صراحت می گوید: "شراکت راهبردی با ایران برای ما هرگز وجود نداشته ونخواهد داشت و اصولا چنین شراکتی را ما با هیچ کشوری به جز کشورهای عضو جامعه مشترک المنافع نداریم".
مردم سالاری در پایان این مقاله با اشاره به اهمیت بحرخزر نوشته ایران بر اساس قراردادهایش با شوروی سابق حق مساوی با روسیه داشت اما اینک در حالی که محمود احمدی نژاد آماده می شود که به اجلاس سران این دریاچه برود، سهم هفتاد درصدی مورد توافق پنج کشور قرار گرفته و حرفی از سهم ایران در میان نیست. این کشور یک روز بر مشاع بودن دریای خزر تاکید می کرد اما ناگهان بر اثر تغییرات سیاسی در منطقه تغییر موضع داد وخواهان تقسیم شد و امروز نیز با تمام اهرم های موجود به دنبال منافع خاص است.
روابط ایران و مصر
حجت الله جودکی در مقاله ای در آرمان نوشته طی نیم قرن گذشته، میتوان گفت روابط ایران و مصر به طور دائم دچار تنش بوده و فقط یک دوره چهار پنج ساله روی کار آمدن سادات تا پیروزی انقلاب، روابط ایران و مصر خوب بوده و از این تاریخ به بعد دوباره خصومت بر روابط دو کشور سایه افکنده.
رایزن فرهنگی سابق ایران در قاهره تاکید کرده مصریها در این مدت از ایران غافل نبودهاند. روابط فرهنگی بین ملتها همواره وجود داشته است. اگرچه از طرف ایران متاسفانه به غیر از ترجمه چند کتاب ما کار جدی در زمینه شناخت فضای فرهنگی- سیاسی مصر انجام ندادهایم. باید پرسش شود چند رساله دانشگاهی در مورد مصر تدوین شده است؟ چرا آنها این همه در زمینه شناخت ایران فعال هستند و این قدر در مورد ایران اطلاعات دارند و ایران را میشناسند و ما این قدر در زمینه شناخت مصر ضعیف هستیم.
بر اساس مقاله آرمان آقای احمدی نژاد در اردیبهشت سال 1386 اعلام کرد که در صورت موافقت دولت مصر، ایران آماده است سفارت خود در قاهره را در کمتر از 24 ساعت باز کند. ولی این نگاه یک نگاه کاملا کارشناسی شدهای نبود، الان مصر به سختی به ایرانیها ویزا میدهد. حتی به دیپلماتهای ایران، و گاهی از صدور ویزا خودداری میکنند. در مقابل ایران نیز به مصریها به راحتی ویزا نمیدهد.
امنیت مهم ترین لازمه کشور
خراسان در سرمقاله خود به اهمیت امنیت کشور به خصوص در مرزها پرداخته و نوشته برخورد دقیق و قاطع با تروریست ها و اشراری که ارتباط آنان با دشمنان استقلال و امنیت کشور به اثبات رسیده گرچه مسلما در اولویت کاری سازمان و دستگاه های ایجادکننده و محافظت کننده از امنیت قرار دارد اما اقدامات پیش گیرانه و خنثی کننده و اطلاع رسانی به مردم در این زمینه باید بیش از پیش مورد اهتمام قرار گیرد.
به نظر این روزنامه ایجاد و تقویت و پی گیری موافقت نامه ها و پیمان نامه های امنیتی بین کشورمان و کشورهای همسایه نیز از مسائلی است که باید به صورت جدی تر از سوی وزارت خانه های خارجه، کشور و اطلاعات مورد پی گیری قرار گیرد چراکه تلاش برای قطع ریشه ها ازجمله امور مهمی است که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
خراسان نوشته گرچه در ایران نیز مانند اکثر کشورهای دنیا مشکلات گوناگون اقتصادی و غیره وجود دارد اما هیچ انسان منصفی نمی تواند وجود استقلال و امنیت کم نظیر و مثال زدنی کشور را کتمان کند، ولی امروز گویا دشمنان علاوه بر آزمودن تمامی روش ها، برای ضربه زدن به کشور و ملت ایران، خدشه دار کردن و ضربه زدن به امنیت کشور را نیز در دستور کار خود قرار داده اند .
فاسدو قدرتطلب
تهران امروز در گزارش اصلی خود به نقل از یکی از شاخه های جناح اصولگرا نوشته جریان جدید اصولگرائی فاسد و قدرت طلب است.
در متن این گزارش از قول دبیرکل جمعیت ایثارگران که یکی از باثباتترین حامیان دولت در ماههای اخیر بوده، در نشست هفتگی انصار حزبالله بیان نقل شده که رفتار این جریان جدید اصولگرا به گونهای است که از امکانات عمومی برای تثبیت در قدرت سوءاستفاده کرده و با تحلیلهای انحرافی، حادثهسازی، بحرانسازی و مسئلهسازی میکند و روحیه اباحهگری که از صفات جریان فتنه است را سرلوحه کار خود قرار داده و از برخی حمایتهای مستقیم و غیرمستقیم استفاده میکند اما رفتار ضداصول گرایی دارد.
به نوشته این روزنامه یکی از رهبران حزب موتلفه اسلامی شاخه اصلی جناح اصولگرا هم که کمتر دست به نقد از عملکردها و سیاستهای دولت زده بود و بیشتر انتقادات در لفافه بود، اکنون در اظهار نظری جدید به انتقاد از فعالیتهای برخی چهرههایی که در دولت مناصب مهمی را در اختیار دارند زده است وبراین باور است که رفتارها، اظهارنظرها و عملکردهای این عده موجب شده تا اصولگرایان به شدت نگران تبعات رفتارهایشان شوند.
حمیدرضا ترقی به تهران امروز گفته است: وقتی چهرههای مختلف اصولگرایی به این نتیجه میرسند که میتوانند دولت را با الفاظی تند مورد خطاب قرار دهند، حتما مشکل مهمی وجود دارد که از نگاه آنان باید برطرف شود. مواضعی که این روزها از جانب برخی مسئولان دولتی مشاهده میشود، به حدی هزینهساز است که هرچه زودتر باید دنبال راهی بود تا آنها نتوانند به تحرکات آنچنانی خود ادامه دهند.
جراحی یارانه ها
سید علی محقق در سرمقاله ابتکار نوشته اگر فرض را بر قطعی بودن حرفهای وزیررفاه و تامین اجتماعی و سایر مسئولین بگیریم، حداکثر تا هفت - هشت روز آینده، با واریز یارانههای نقدی به حساب شهروندان بالاخره اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها کلید میخورد. رئیس جمهور و مدیران اقتصادی کشور طی یکی دو سال گذشته همواره از این طرح به عنوان جراحی بزرگ اقتصاد کشور یاد کرده اند.
به نوشته این مقاله اما اکنون پس از به اصطلاح تشکیل پرونده، ثبت تشخیص نوع بیماری و درمان پیشنهادی برای این اقتصاد معیوب قرار است بیماردر حال احتضار همین امروز و فردا درازکش راهی اتاق عمل شود. اقدامی که هزاران حرف و حدیث، شنیده و شایعه و اما و اگر را به همراه آورده است. آیا رضایت نامه ازهمه اولیاء بیمار و مدعیان قیمومیت او اخذ شده است؟ آیا سوابق پزشکی بیمار در پرونده بررسی شده است؟ آیا همه آزمایشهای لازم از این بیمار مفلوک گرفته شده؟
سرمقاله ابتکار تاکید کرده حساسیت موضوع وقتی است که یادمان باشد زمان اجرای این طرح با تحریمهای بی سابقه کشورازسوی شورای امنیت و دول غربی و شرایط سیاسی اجتماعی کشور پس از انتخابات 88 همزمان شده است. این همزمانی ها، حساسیت و نگرانی درخصوص عوارض اجتماعی و اقتصادی اجرای این طرح را صد چندان کرده است.
این واگذاری ها راه به جایی نمیرسد
زهرا علیاکبری در سرمقاله جهان صنعت نوشته دولت در واگذاریها عجله کرده، از این بابت بیشتر واحدهای دولتی را در اختیار بخش شبهدولتی قرار داده است. این دیگر هشدار نیست، واقعیتی است که در گزارش دیوان محاسبات به صراحت به آن اشاره شده است.
در این مقاله آمده سال هاست ایران در گیرودار اجرای قوانینی است تا به واسطه آن حضور بخش خصوصی در اقتصاد افزایش یابد. دولت خود بارهاوبارها با تصویب قانون خلاصی خود را از واحدهای تحت تصدی اش رقم زده اما در عمل همانها که به واگذاریها رای دادهاند یا بر صندلی کسانی تکیه زدهاند که پیشتر رایشان بر واگذاری بوده، مانع از اجرای قانون شدهاند و کار خصوصیسازی مانده است و انبوهی شرکت که در اختیار دولت بوده و بعد در اختیار بخش شبه دولتی قرار گرفت.
به نوشته سرمقاله جهان صنعت آنچه در حال حاضر در گزارش دیوان محاسبات آمده است چیز تازهای نیست. همان هشدارهایی است که کارشناسان بارها بر زبان آوردند اما خریداری نداشت. تعجبی ندارد که قانون نوشته شود و هزاران ساعت وقت برای اجرای آن صرف شود اما نتیجه هیچ باشد. این راه خصوصیسازی را حتی به ترکستان نیز نخواهد رساند. مقصد با این وضعیت معلوم نیست.
قبض های بلند بالا
مسعود پیوسته در مقاله ای در آرمان به بررسی و تجزیه ارقامی پرداخته که روی قبض های آب شهروندان نوشته می شود و تاکید کرده دروهله نخست ممکن است این ارقام به چشم نیایند. چون مسائل اقتصادی روزمره زندگی بهاندازهای است که دیگر فرصت نمیدهد مشترک آب و کلا مصرفکننده انواع انرژیها وقتی قبوض گاز و تلفن و برق و آب را بر تابلوی مجتمع مسکونی خود میبیند، به جزئیات لیست آن عددها و رقمها توجه کند.
به نوشته این یادداشت، تازگی ها برای مشترکان، این پرسش پررنگ میشود که چرا سازمان آب و فاضلاب ، ناگهان به مشترک خود درقبض آب، بی آنکه کمترین اطلاع رسانی درباره تبصره 3 یا طرح آب رسانی داده باشد، مبالغی از مشترک میگیرد. ممکن است همین جا مسئولان سازمان آب و فاضلاب بگویند ما قبلا با جزئیات کامل دربارهاین دو موضوع درسایت مان خبر دادیم اما مشکل اینجاست که مشترکین قبض دردست که برایشان ایجاد پرسش شده، عموما در جست و جوی سایت شما نیستند بلکه در این شتاب پر مشغله زندگی فقط نمیدانند تبصره 3 یا طرح آبرسانی داستانش چیست.
نویسنده مقاله آرمان پرسیده آیا مسئولان سازمان آب و فاضلاب تهران، تصور میکنند با طرح این پاسخ که درسایت شان آمده: دریافت مبالغی با عناوین تبصره 3 و طرح آب رسانی از مشترکین آب، با هدف توسعه شبکه آب رسانی است، تهرانی ها، قانع شده و دیگر پرسشی ندارند؟
|