بررسی روزنامه های صبح تهران " سه شنبه ۳۰ شهریور

بررسی روزنامه های صبح تهران – سه شنبه ۳۰ شهریور

تیترهای اول

"نقش هاشمی، رضائی، خاتمی و موسوی در پایان جنگ" تیتر اول روزنامه خبر است، فرهیختگان و آفرینش به نقل از هاشمی رفسنجانی نوشته اند "اگر جنگ بیست سال هم طول می کشید، می ایستادیم"، سیاست روز گزارشی درباره "فاصله درک نظامی تا درک سیاسی" را در صدر اخبار خود آورده است.

" دویست هزار بیکار روی دست پنج کشور تحریم کننده ایران" سخن معاون اول رییس جمهور در صدر اخبار روزنامه ایران آمده، "روزهای شلوغ رییس جمهور، مصاحبه با رسانه ها و مذاکره با سران" تیتر اول کیهان است، تهران امروز "ماجراهای نیویورکی" را با اهمیت دیده و جام جم از "مشکلات دانشجویان در تهیه خوابگاه" نوشته است.

رسالت به نقل از فرستاده رهبر نوشته "سیل یک پنجم پاکستان را نابود کرده است"، حمایت "تمهیدات ویژه برای بازگشائی مدارس" را مهم دیده و خراسان از "موفقیت ایران در ساخت ۳ دستگاه پیشرفته گداخت هسته ای" خبر داده است.

ابتکار نوشته "میزان یارانه نقدی اعلام شد"، دنیای اقتصاد از "گمانه زنی درباره یارانه نقدی" نوشته و آرمان خبر داده "وضعیت بعد از هدفمندی مشخص نیست".

گزیده مقالات

همراهان سفر نیویورک

تهران امروز در گزارشی پیرامون همراهان رییس جمهور در سفر به نیویورک به زنانی اشاره کرده که این بار تعدادشان جلب توجه می کرد و تنها یکی از آن ها قطعی بود و آن هم اعظم السادات فراحی (همسر احمدی‌نژاد) قطعی است. فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی فراحی در طول ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد دارای فراز و فرودهای زیادی است. وی در سال 87 با نگارش نامه‌ای به همسر مبارک ورود رسمی خود را به عرصه دیپلماتیک اعلام کرد و بعد از آن هم در چند سفر با همسرش راهی کشورهایی مانند زیمبابوه و اوگاندا شد.

این روزنامه از دیگر زنانی که گفته می‌شود در سفر به نیویورک حضور دارند، فاطمه بداغی را شناخته که در قالب یک حقوقدان مشاور رئیس قوه‌ قضاییه بود و در دولت فعلی به معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری رفت، دیگری طاهره نظری همسر منوچهر متکی است که مشاور وزیر خارجه و مدیرکل امور سیاسی شده و خانم مریم مجتهدزاده بیشتر نامش با سرنوشت همسرش (محسن کاظمی، یکی از چهار دیپلمات ربوده شده در لبنان) گره خورده بود و همان کسی است که هفته پیش سارا شورد را بدرقه کرد.

ناشناخته‌ترین خانم همراه رییس جمهور به نوشته تهران امروز فرحناز ترکستانی است معاون دانشجویی وزارت بهداشت که متخصص بیماریهای زنان و زایمان است و جانشین عصمت باروتی همسر حسین شریعتمداری که به نوشته این روزنامه از سوابق سیاسی وی اخباری منتشر نشده و بعید است همراهی او با هیات همراه در نیویورک، در راستای مسائل غیر علمی باشد.

تحلیل انتخابات افغانستان

کیهان در سرمقاله خود به انتخابات افغانستان پرداخته و بعد از تحلیل آن نوشته ایران از زمان آغاز فرایند سیاسی افغانستان موضع ثابتی داشته و اگرچه با هرگونه حضور نظامی نیروهای ناتو افغانستان مخالفت کرده و مقاومت در برابر این نیروها را حق طبیعی مردم مظلوم افغانستان دانسته است ولی آن را نافی حضور فعال مردم این کشور در صحنه انتخاب و حق رأی نمی داند بلکه آن را یکی از راهکارهای کلیدی- در کنار مقاومت- برای آزادسازی افغانستان از اشغال تلقی کرده است.

این مقاله ابراز تاسف کرده که صداو سیمای جمهوری اسلامی ایران در روز برگزاری انتخابات، بیش از اخبار خود انتخابات، اخبار انفجارها و اتفاقات منفی را پوشش داد که احیاناً حداقل در بخشی از مخاطبان تلقی نادرستی از موضع ایران نسبت به انتخابات افغانستان به وجود آورد.

سرمقاله کیهان سرانجام نوشته این انتخابات حدود 5/2 میلیون آواره افغانی مستقر در پاکستان و ایران حضور نداشتند، حتی آن ها که به موطن خود بازگشته اند که باید پرسید این یک انتخاب افغانی است یا آنکه آمریکایی ها و کمیسیون انتخابات آنان که به تایید سرفرماندهی نظامی آمریکا رسیده است که حضور مهاجرین را که تعداد آنان از 5 میلیون نفر تجاوز می کند- را یک خطر ارزیابی کرده اند.

کدام مجلس در راس امور است

ابتکار در نقد گفته های رییس دولت در مورد قدرت مجلس نوشته مجلس هشتم در بحث مربوط به قانونگرایی نتوانسته انتظارات از یک مجلس مستقل و مردمی را برآورده کند وبه علاوه نمیتواند پای قوانین مصوب خود نیز بایستد. همگان مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره وقف اموال دانشگاه آزاد را به یاد داریم که با اعتراض تعداد اندکی با عنوان دانشجو و تجمع آنان در برابر مجلس به فاصله یک روز آن را پس می‌گیرد.

این مقاله با اشاره به عقب نشینی‌های مکرر مجلس در برابر دولت نوشته از عجایب این مجلس وجود افرادی است که بیش از آن که در بند نام و جایگاه مجلس شورای اسلامی باشند سودای کامرانی دولت را در سر دارند .حتی اگر این سودا به قیمت تنزل جایگاه مجلس تمام شود.

و سرانجام سرمقاله ابتکار اظهار عقیده کرده مجلسی را می‌توان در راس امور دانست که نمایندگانش برآیندی از افکار عمومی باشند و شجاعت دفاع از حقوق شهروندی موکلان خود را داشته باشد. مجلسی که نمایندگانش از مراجعان پشت در معطل مانده وزراو معاونین آنان باشند تا بتوانند حکم عزل و نصب مدیرروابط عمومی یک اداره در شهرستانی دور را امضا کنند آن مجلسی نیست که قرار بود در راس امور باشد.

سیاست مهم است از اقتصاد

محمدصادق جنان‌صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته زنان و مردان ایرانی – شاید به دلیل دلایل ویژه – بیشتر از شهروندان سایر جامعه‌ها به رویدادهای سیاسی داخلی و مسائل پیرامون مجادله میان سیاستمداران علاقه‌مند باشند اما آنها نیز همانند دیگر مردم دنیا بیشتر از هر چیز به کسب‌و‌کار، معیشت و شغل امروز و فردای خود و فرزندانشان می‌اندیشند. آنها از نهادهای قدرت به ویژه دولت که میلیاردها دلار از درآمد مردم ناشی از فروش نفت و سایر ثروت‌های طبیعی و اقتصادی را در دست دارد،‌ انتظار دارند به‌گونه‌ای عمل کند که دلشوره‌ها کم و کمتر شود.

به نوشته این اقتصاددان این روزها خبرهای نه‌چندان خوشحال‌کننده‌ای از کسب‌و‌کار ایرانیان نیز منتشر می‌شود که باید نسبت به پیامدهای این وضعیت، چاره‌ای اندیشید. براساس آخرین گزارش‌های بانک مرکزی 43 هزار میلیارد تومان از منابع بانکی در اختیار کسانی است که در پرداخت بدهی خود تعلل دارند، آمار چک‌های برگشتی نیز روندی فزاینده دارد، رشد تولید ناخالص داخلی در دو سال گذشته کاهش گرفته، نرخ بیکاری به حدود 15 درصد رسیده و برخی آمارها از نرخ بیکاری 25 درصد در میان جوانان خبر می‌دهند.

سرمقاله دنیای اقتصاد ابراز عقیده کرده که در چنین شرایطی، به نظر می‌رسد اهمیت دادن سیاستمداران و مسوولان گوناگون به امور سیاسی و غفلت نسبی از مسائل کسب‌و‌کار و شغل و معیشت مردم موجب تعجب می‌شود. در شرایطی که قرار است ماراتن‌ هدفمند کردن یارانه‌ها به زودی اجرا شود و خانواده‌ها پرسش‌های پرشماری دارند، پررنگ شدن برخی اختلاف‌های سیاسی آیا نباید موجب حیرت شود؟

این خصوصی سازی نیست

موسی غنی نژاد در مقاله ای در آرمان نوشته اقتصاد ایران چنان درگیر دیوان سالاری در فضای کسب وکار است که امکان رشد و توسعه بخش خصوصی در این فضا امکان پذیر نیست. در واقع، دخالت دولت در تمامی بازارها شامل بازار کالا، سرمایه و بازار کار، ابتکار عمل را از بخش خصوصی سلب نموده است. در این فضای تحدیدکننده، بخش خصوصی قادر به گسترش فعالیت‌های خود نیست، ضمن این که امنیت لازم برای سرمایه گذاری را نیز کمتر دارا می باشد.

به نوشته این استاد دانشگاه در دولت‌های قبلی و نیز دولت نهم از کاهش دخالت دولت در عرصه‌های اقتصادی سخن به میان آورده می‌شود، ولی در عمل، شاهد افزایش سرمایه گذاری دولتی در بخش‌ها و حوزه‌ها و حتی در شرکت‌های دولتی و افزایش هزینه‌های جاری و عمرانی دولت و در نهایت، دخالت و تصدی دولتی در کل بازارها هستیم. در کل، با توجه به محیط کسب وکار کنونی، بخش خصوصی رغبتی برای خرید شرکت‌های دولتی و مالکیت آنان نخواهد داشت.

مقاله آرمان نتیجه گیری کرده واگذاری سهام از طریق سهام عدالت نیز به معنای خصوصی‌سازی واقعی نیست. راهکار اصلی برای تحقق خصوصی سازی، ایجاد فضای حمایتی برای توسعه بخش خصوصی است. این در حالی است که اجرایی کردن سیاست آزادسازی اقتصادی، چندان پیچیده و دست نیافتنی نیست. آزادسازی اقتصادی، مقررات زدایی و کاهش دخالت دولت نه تنها هزینه چندانی دربرندارد، بلکه با کاهش یارانه‌ها و دیگر هزینه‌ها می‌تواند بر درآمدهای دولت بیفزاید.

ناتمامی طرح ها

حسین سلیمی در گزارشی در فرهیختگان نوشته آمارها خبر از 19 هزار و 583 طرح نیمه‌تمام صنعتی در کشور با سرمایه 505 هزار و 197 میلیارد و 853 میلیون ریالی و اشتغال 682 هزار و 18 نفر می‌دهند و اینکه استان‌های آذربایجان شرقی با دو هزار و 536 طرح دارای بیشترین طرح صنعتی نیمه‌تمام و استان خراسان‌شمالی با 88 طرح صاحب کمترین طرح نیمه‌تمام صنعتی در کشور است.

به نوشته این گزارش کاهش سرمایه‌گذاری‌ها و عدم تامین ماشین‌آلات و تجهیزات مهم‌ترین عوامل در ناتمام ماندن طرح‌های صنعتی است. مشکلات موجود اقتصادی از عواملی است که سرمایه‌گذاری را طی امسال و سال گذشته نسبت به سال‌های قبل کاهش داده و بر مشکلات موجود بیش از گذشته دامن زده است. علاوه‌بر آن وجود تحریم‌ها و عدم تامین ماشین‌آلات از خارج کشور را نیز باید به این مسائل افزود. این درحالی است که متاسفانه ماشین‌آلات در سال‌های گذشته به دلیل کاهش سرمایه‌گذاری خریداری نشد و حال باید دید که در آینده اقتصاد کشور دستخوش چه تغییر و تحولاتی خواهد شد.

و سرانجام فرهیختگان نوشته از آنجا که بانک‌ها به دلیل معوقات بانکی نقدینگی برای وام جدید نداشته‌اند نتوانستند در سال جاری اقدام به اعطای میزان وام کنند، بنابراین میزان آن را کاهش دادند. این مساله از شش ماهه دوم سال گذشته شروع شد و امسال نیز افزایش بیشتری یافت. هرچند راه‌حل‌هایی برای کاهش این معوقات صورت گرفت ولی بازهم این مسائل به‌طور کامل برطرف نشده است.

ترافیک و محیط زیست

ابتکار نوشته مدیر کل اداره محیط زیست استان تهران در اظهارات جالبی که در نوع خود بی‌نظیر است ادعا کرده وقتی می‌توانیم در مهر امسال روز سالم داشته باشیم، بی‌تردید روزهای ناسالم نیز خواهیم داشت و این نشان می‌دهد با این که بیش از 80 درصد آلودگی تهران ناشی از خودروهاست اما اگر مقداری خودرو نیز به جمع خودروهای دیگر اضافه شود به تنهایی نمی‌تواند اثر معناداری داشته باشد.

به نوشته این روزنامه جالب آن که همین مقام در ادامه این گفت‌وگو با نقض صحبت‌های قبلی خود که بیش از 80 درصد آلودگی تهران را ناشی از خودروها دانسته بود گفته علی‌رغم برخی نظرات کارشناسی، ترافیک خیلی نمی‌تواند در آلودگی هوای تهران مؤثر باشد.

ابتکار نوشته به نظر می‌رسد مدیرکل محیط زیست استان یا اطلاعی از ورود و شماره‌گذاری روزانه حدود 2 هزار دستگاه خودرو جدید به تهران ندارد یا آن که واقعا تصور می‌کنند که قرار است با بازگشایی مدارس فقط 2 هزار خودرو وارد خیابان‌ها شود!

حیرت خانواده روستایی از قبض برق

آرمان نوشته قبض نیم میلیون تومانی برق ، یک خانواده روستایی را در خواف حیرت زده کرد . صاحب این منزل مسکونی گفته در دوره های قبل مبلغ قبض برق خانه اش 5 هزار تومان بود که این دوره این مبلغ به 547 هزار تومان افزایش یافته است .

به نوشته این روزنامه جلیل مقیمی افزود : اداره برق شهرستان خواف کنتور و مسیر برق خانه را کنترل و آزمایش کرد و معلوم شد که مشکلی ندارد . اداره برق خواف هم درباره مبلغ اضافی که در قبض برق هست پاسخگو نیست .

آرمان نوشته این خانواده روستایی که خانواده سه نفره است در خانه ای با مساحت 150 مترمربع زندگی می کنند . 20 روز پیش هم قبض آب 4 میلیون تومانی برای یکی از شهروندان سبزواری خراسان رضوی صادر شد.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.