بررسی روزنامه های صبح شنبه تهران " ۲۷ شهریور
بررسی روزنامه های صبح شنبه تهران – ۲۷ شهریور
تیترهای اول
خراسان با عنوان "تبیین شرایط روز و تعیین وظایف نخبگان" گزارشی را در صفحه اول خود آورده که روزنامه های ایران، رسالت، کیهان، سیاست روز، جام جم، جمهوری اسلامی، ابتکار، آفرینش، حمایت و تهران امروز همان را در تیتر های اول خود نقل کرده اند.
خبر از زبان سردار شمخانی در گزارش اصلی خود نوشته "نیروهای انقلاب را به خودی و غیرخودی تقسیم نکنیم" و مردم سالاری سخن احمد جنتی را با اهمیت دیده و آن را با عنوان "انتقاد از دولتمردان مشکل دار" منعکس کرده است.
"سه پیشنهاد دولت برای واردات" عنوان اصلی دنیای اقتصاد است و جهان صنعت در تیتر اول خود خبر داده "جیره فصلی ماهانه شد".
گزیده مقالات
بیماری بیش فعالی
عمادالدین پارسا در گزارشی در تهران امروز گفته های رهبر جمهوری اسلامی را در دیدار با رئیس و اعضای مجلس خبرگان درباره بروز و ظهور یکی از بیماریهای دوران کودکی یعنی بیشفعالی در نظام جهانی در مقابل نظام اسلامی، با اهمیت دیده است .
به نوشته تهران امروز هفت راهبردی که آیت الله خامنه ای ارائه داده تا در مقابل دشمن غربی بتوان مقابله کرد نشان میدهد ایشان تصویر واقعبینانه و جامعی از وضعیت کشور و تهدیدها و فرصتهای پیشرو دارند و ضروری است همه دستگاهها، نهادها و رجال سیاسی و مسئولان کشور این هفت پادزهر را به دقت شناسایی کرده و برای مصونسازی کشور از تهدیدات قدیمی و جدید به کار گیرند.
برداشت نویسنده این مقاله چنین است به نظر رهبر مهمترین کار دشمن در حال حاضر علیه نظام جمهوری اسلامی در دو حوزه متمرکز شده است: یکی جدا کردن مردم از نظام و دیگری جدا کردن مردم از بینات دین، اصول دین، واضحات احکام اسلامی و شریعت اسلامی است.
اسلحه آینده ایران
پریسا پناه خواهی در گزارشی در سیاست روز به اهمیت گاز ایران پرداخته که بعد از پایان یافتن منابع نفت همین گاز اهمیت ایران را تداوم خواهد داد و نوشته کشورهای نیازمند انرژی که در پیرامون ایران قرار دارند از جمله افغانستان، پاکستان، آذربایجان، عراق، ارمنستان ونخجوان به دلیل اینکه به نسبت ایران، خالی از منابع گازی هستند و حتی ترکمنستان نیز با وجود ذخایر گازی که در اختیار دارد، به دلیل جایگاه جغرافیایی و هم مرز نبودن با کشورهای نیازمند به گاز، نمیتواند سهم ایران را در منطقه داشته باشد.
سیاست روز نوشته از سویی دیگر همسایگان جنوبی ایران از جمله امارات، کویت، بحرین و عمان نیز از ذخایر غنی گاز برخوردار نیستند و به همین دلیل ایران می تواند با گشایش پلی از جنس گاز میان دو جهت شمال و جنوب کشور در واقع متصل کننده حوزه تولیدی گاز در آسیای میانه به حوزه مصرفی خلیج فارس باشد.
به نظر این گزارشگر ایران میتواند با اعمال سیاستهای هوشمندانه اقتصادی نقش ممتازی در سوآپ گازی منطقه ایفا کند. اجرای این سیستم مبادله گاز در منطقه میتواند علاوه بر آثار اقتصادی آشکار، بر قدرت اثرگذاری سیاسی ایران و بازیگری کشورمان در معادلات منطقه ای تاثیری غیر قابل انکار بر جای گذارد.
سود و زیان تولید بنزین
به نوشته تهران امروز مسعود میرکاظمی ادامه فعالیت این جبهه از پتروشیمیها را تا خودکفایی از واردات اعلام کرده اما همزمان معاون او بهطور تلویحی از قطع بخش عمدهای از صادرات محصولات پتروشیمی ابراز نگرانی کرده است.
این گزارش نشان می دهد معاون وزیر نفت از سرگیری واردات بنزین را از مهر ماه پیشنهاد داده چرا که به گفته وی تمرکز پتروشیمیها به فرآوری بنزین موجب شده است تا این واحدها از تولیدات اصلی خود باز بمانند.
گزارش تهران امروز نشان می دهد در حال حاضر شش مجتمع پتروشیمی، تولید بنزین را در دستور کار خود قرار دادهاند تا به گفته وزیر نفت میزان تولید و مصرف بنزین برابر باشد "اما اگر احساس نیاز کنیم میتوانیم سایر مجتمعها را نیز در این کار دخیل کنیم".
هشدار برای رکوردشکنی حبابی بورس
فریبرز مسعودی در سرمقاله جهان صنعت نوشته از آغاز سالجاری بورس تهران همچنان رکوردشکنی میکند اما باید توجه داشت که این رکوردشکنیها در بازده زمانی روی داده که اقتصاد کشور دچار رکود تورمی است، صنایع با بحران دستوپنجه نرم میکنند و بیکاری گسترش یافته تا چنین مسایلی خطری سهمگین را پیشرو نمایان سازد.
این مقاله در پاسخ به این سئوال که چرا باید از حباب بورسی بهراسیم نوشته ترکیدن حباب بورس حتی در اقتصادهای قدرتمند نتیجه دهشتآوری خواهد داشت. نمونههای متعددی از ترکیدن حباب بورس در اقتصادهای کشورهایی چون ایالات متحده آمریکا، روسیه و کشورهای آسیایی با اقتصادهایی به مراتب قدرتمندتر و باثباتتر از ایران وجود داشته که چون بهمنی عظیم اقتصاد این کشورها را با تهدیدهای بزرگ روبهرو کرده است.
به نوشته سرمقاله جهان صنعت آثار بسیار زیانبار این حباب ترکیدنها به شکل ورشکستگیهای گسترده در صنایع و سرمایهگذاران، بیثباتی اقتصادی و فقر و بیکاری بروز کرده و در نهایت کشورها را دچار بیثباتیهای سیاسی و تغییر حکومت کرده است.حال بیندیشیم که حباب بورسی ایران چه سرانجامی خواهد داشت وقتی که در رکود و تورم ماندهایم اما دلخوش به حبابی عظیم میگذرانیم!
عوامل کسادی کسب و کار
"فضای کسبوکار و چکهایی که برگشت میخورند" عنوان سرمقاله دنیای اقتصاد به قلم فرخ قبادی است که در آن با اشاره به خبرهائی درباره افزایش چک های برگشتی و کسادی بازار کسب و کار در کشور، این دو را به هم مربوط دانسته و نوشته: بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی، در خرداد ماه سال جاری، حدود 4 میلیون و 232 هزار برگ چک در اتاق پایاپای تهران مبادله شده که 538 هزار برگ آن برگشت داده شده است، یعنی از هر 8 یا 7 چک، یکی به مهر برگشت مزین میشود.
این مقاله سپس به نظرسنجی جدید مرکز پژوهشهای مجلس در مورد فضای کسبوکار در کشور پرداخته که نشان می دهد کسادی کسبوکار در ایران به مشکلات دریافت تسهیلات از بانکها مربوط می شود که مهمترین محدودیت برون زای اداره بنگاههای ایرانی بوده است.
سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده این دو خبر، بیش از آنچه که به تصور درآید، با یکدیگر مرتبطند. اگر این فرضیه غیرمعقول را کنار بگذاریم که فعالان اقتصادی کشور ما از سه سال پیش دچار انحطاط اخلاقی شدید و رو به وخامتی شدهاند و تصمیم به برداشتن کلاه یکدیگر گرفتهاند، باید بپذیریم که افزایش شدید چکهای برگشتی طی چند سال گذشته و به ویژه در ماههای اخیر، ناشی از گسترش و تعمیق رکود و کسادی بازارها بوده است و فعالان بخش خصوصی، به ویژه در حوزه تولید، از لحاظ نقدینگی به شدت در مضیقه قرار گرفتهاند.
چرا وام خرید مسکن خطرناک است
دنیای اقتصاد نوشته به دنبال اظهارات اخیر رییسکل بانک مرکزی مبنیبر اینکه وام خرید مسکن میتواند به دلیل تحریک بازار خطرناک باشد، این پرسش ایجاد شده است که آیا با داشتن چنین تصویری از بازار مسکن میتوان راهکاری برای حل مشکلات نهادینهشده این بازار استخراج کرد؟
به نوشته لیلا درخشان در این مقاله حکایت منع دسترسی خریداران مسکن به وام بانکی ماجرای بیماری است که برای جلوگیری از تشدید بیماری، به جای «درمان» راهکار «حبسخانگی» را برایش تجویز میکنند.
گزارشگر دنیای اقتصاد از قول کارشناسان اقتصاد مسکن تاکید کرده چنانچه روال منطقی و طبیعی حمایت بانکی از خریداران مسکن به شکل ضدتورمی برقرار شود، نهتنها محرکی برای رشد قیمت مسکن محسوب نمیشود بلکه باعث عبور بازار مسکن و ساختوساز از رکود طولانیمدت شده و چرخه معیوب فعلی در مبادلات ملکی را اصلاح خواهد کرد.
واردات بی رویه محصولات کشاورزی
خراسان نوشته واردات بی رویه محصولات کشاورزی همچون دیگر کالاها چندی است که همانند موریانه به جان اقتصاد کشور افتاده است.
به نوشته این روزنامه اتفاق نظر کارشناسان اقتصادی و کشاورزی نیز درباره شیوه واردات محصولات کشاورزی بیانگر این است که باید شیوه و زمان واردات محصولات کشاورزی کارشناسی شده باشد تا ضمن حمایت از تولید داخل نیاز جامعه به محصولات کشاورزی تامین شود، اما این اصل مهم چگونه باید به مرحله اجرا درآید و عواقب واردات بی رویه محصولات کشاورزی چه تاثیری بر کل اقتصاد ملی کشور داشته باشد؟
خراسان نوشته ۱۳ ماه پس از آغاز به کار دولت دهم و به دنبال نشست ویژه چهار وزارت خانه اصلی متولی واردات که ظاهرا ۹۰ درصد واردات کشور با اعلام نظر زیرمجموعه های آن ها صورت می گیرد، با این حال به تازگی وزیر جهاد کشاورزی در نامه ای به وزیر بازرگانی خواستار ممنوعیت واردات برخی از محصولات کشاورزی شد.
زندگی مجردی: خطر یا استقلال
ابتکار نوشته مسئولان سازمان ملی جوانان معتقدند که تعداد زیادی از جوانان در تهران زندگی مجردی دارند. آماری که از نظر سازمان ملی جوانان تکاندهنده است و نسبت به افزایش آن به خانوادهها هشدار داده است درحالی است که بسیاری با شرایط زندگیهای جدید، این نوع زندگی را انتخاب کرده اند و نمیتوان به همه این موارد به عنوان آسیب اجتماعی نگاه کرد.
گزارشگر این روزنامه گفته مدیر کل فرهنگی سازمان ملی جوانان را نقل کرده که روی آوردن جوانان و بچههای کشور به اتاقهای شخصی را مقدمهای برای روی آوردن آنها به زندگی مجردی در سالهای بعدی زندگی خود دانسته و آن را زنگ خطر زندگی مجردی دانسته است، خطری که متاسفانه در مورد آن سکوت میشود.
به نوشته ابتکار در نقطه مقابل ایرج وثوق جامعه شناس و مدرس دانشگاه علامه زندگی مجرد زنان را هم خطری نمی بیند و بر این باور است که افزایش اشتغال زنان امروز که از زمینههای توسعه و مدرن شدن هر جامعهای است باعث شده است آنها از نظر مالی به استقلال رسیده و این عمل باعث میشود این استقلال را در سایر زمینهها نیز خواستار باشند. اولین گام استقلال طلبی این افراد رها شدن از سلطه خانواده است.