بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۱۶ مرداد
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۱۶ مرداد
تیترهای اول
"سردرگمی در تعیین دولت عراق" تیتر اول مردم سالاریاست و "مذاکره با ایران، استمداد از آیتالله سیستانی" عنوان اصلی تهران امروزاست.
"آمریکا به نسبت بیست سال پیش ناتوانتر است" به نقل از رهبر جمهوری اسلامی تیتر اول ایران است، کیهان نوشته "مشترکات ایران افغانستان و تاجیکستان در دنیا بی نظیرست"،رسالت با عنوان "بیداری اسلامی توانائی های آمریکا را محدود کرده است" به همین خبر پرداخته و روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "ایران، افغانستان و تاجیکستان باید هوشمندانه در برابر مطامع بیگانگان بایستد".
"اتاقهای بسته مدیریتی، برای تولید بیکیفیت با قیمت بالا" گزارش اصلی سیاست روز درباره خودرو سازی است و جهان صنعت از "پدیده ناخوشایند بی اعتباری آمارها"ست.
"واکنش متکی به اظهارات اوباما برای گفت وگو درباره افغانستان و مسائل هسته ای" تیتر اول خراسان است، ابتکار و آرمان از "اعلام آمادگی اوباما برای مذاکره با ایران" نوشته اند.
"پس لرزه های نظریه مکتب ایرانی" عنوان اصلی خبر است، "مهلت تهرانی ها برای اعلام شماره حساب" در صدر اخبار حمایت آمده، دنیای اقتصاد خبر داده که "قسط اول یارانه نقدی در مهر ماه" پرداخت می شود و جام جم خبر از سه شکایت ایران از تحریم کشتیرانی" داده است.
گزیده مقالات
میدان جنگ تازه
روزنامه رسالت نوشته حوادث اخیر نشان دهنده تلاش اسرائیل برای طراحی یک میدان جنگ تازه است. اقدامات تحریک آمیز در مرزهای فلسطین اشغالی، لبنان و سوریه، ادعای حمله پیشدستانه به ایران پیش از دسترسی این کشور به بمب هسته ای و بویژه تلاش لابی اسرائیل کنگره آمریکا جهت میلیتاریزه کردن فضای مربوط به جمهوری اسلامی در تحولات موجود منطقه از جمله زمینه چینی های هدفدار به شمار می آید.
به نوشته این روزنامه اتخاذ مواضع منطقی از سوی مقامات جمهوری اسلامی نیز در شرایط کنونی ضروری است.
سرمقاله رسالت در پایان نوشته ما نباید به گونه ای موضع گیری نماییم که به شکل گیری میدان جنگ مورد نظر صهیونیست ها کمک شود. هر چند که به واسطه طراحی و تدارک راهبردها و امکانات دفاعی خود اتکا، از آماده ترین بازیگران منطقه در قبال طرح های نظامی دیگران خواهیم بود اما معتقدیم شتاب بخشی به تحولات از سوی برخی بازیگران منطقه و فراتر از آن، مشکوک است.
لبنان جرات جنگ ندارد
کیهان در سرمقاله خود نوشته اقدام اسرائیل در قطع چند درخت در داخل لبنان هر چند بدون ورود به خاک لبنان صورت گرفته، تجاوز عمدی به حساب می آید و از این رو از نظر حقوقی مسئولیت هر چه پیش آمده، بعهده رژیم متجاوز صهیونیستی است.
این روزنامه در عین حال نوشته مجموعه خبرها بیانگر آن است که در این ماجرا اسرائیلی ها قصد درگیری با لبنان نداشته اند کمااینکه طی ماههای گذشته هیچ جابجایی نظامی در آن سوی مرز فلسطین با لبنان مشاهده نشده و اوضاع حالت عادی داشته است. با مرور خبر هم کاملاً معلوم است که شلیک دوم که اسرائیل انجام داده به قصد زدن طرف لبنانی نبوده کما اینکه تلفاتی نگرفته است.
کیهان نتیجه گرفته در تاریخ لبنان سابقه نداشت که ارتش به حمله رژیم صهیونیستی پاسخ دهد. این ماجرا از یک سو ثابت کرد که اگر اسرائیل دست به اقدامی بزند از این پس با مقاومت جامع لبنانی ها- ارتش و مقاومت و پیروان همه مذاهب لبنانی- مواجه می شود.
به اهمیت انرژی هسته ای
سیاست روز نوشته طرح مطرح شده در نشست سه جانبه ایران افغانستان و تاجیکستان درتهران که براساس آن راهآهن تاجیکستان از طریق افغانستان به ایران متصل میشود و از طرفی اتصال راهآهن چین ـ قرقیزستان به تاجیکستان میتواند خلیجفارس، ترکیه و اروپا را به یکدیگر متصل سازد و انقلاب بزرگ ریلی را رقم بزند، لذا باید به جرات اذعان داشت که تحقق این طرح نه تنها کمتر از دستیابی به انرژی هستهای نیست بلکه به اعتقاد نگارنده از آن برتر است.
به نظر این روزنامه گامهای اقتصادی این چنینی که با حاشیههای کمتری هم روبهرو و در پس آن هژمونی منطقهای و قدرت ملی مضاعف نهفته است جای توجه جدی دارد.
سیاست روز افزوده امروز باید بیش از هر زمان دیگر در راستای احیای قدرت و توان اقتصادی تجاری گذشتهمان همت کنیم و بدیهی است در کنار اقتصادی پویا، بالنده و محرک است که میتوان به سایر اهداف متعالی دست یافت.
در راه آهن داخلی مانده ایم
محمدحسین مهرزاد در جهان صنعت با نقل گفته های محمود احمدینژاد در دیدار با روسای جمهور افغانستان و تاجیکستان برای تاسیس راهآهنی که سه کشور را به یکدیگر متصل و سپس ایران و چین با خط آهن به هم راه پیدا کنند نوشته این سخن رییس دولت اگرچه به عنوان یک هدف میتواند مطرح شود اما در خطوط ریلی ایران آنقدر کار زمین مانده و خط نکشیده وجود دارد که نوبت به اعتباردهی برای افغانها و تاجیکها نمیرسد.
به نوشته این روزنامه احیای جاده ابریشم و گشایش دوباره راه ترانزیت ایران و چین یک رویای جالب است که هر ایرانی در سر میپروراند اما واقعیت موجود این است که ما هنوز کریدور شرق به غرب و شمال به جنوب را ناقص میبینیم و در افتتاح درست و کامل خط آهن اصفهان-شیراز درماندهایم!
سرمقاله جهان صنعت نتیجه گرفته خط آهن چابهار - فهرج هم که مدتهاست اسیر بازی درآوردن انواع و اقسام کشورها به ویژه هندوستان شده است. اگر بخواهیم فهرست پروژههای ریلی نیمه تمام و ناقص را ردیف کنیم حوصله ها سر میرود بنابراین بهتر است فعلا به همان اولویتهای داخلی بپردازیم تا اینکه از این خوانگسترده خیری به همسایگان برسانیم. شبکه ریلی ما هنوز نتوانسته تمام مراکز استان ها را به هم وصل کند اما رویای پیوستن به چین با خط آهنی را در سر داریم.
ازدحام بازیگران در منطقه
مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته فشار مبتنی بر حضور رو به افزایش نظامی و تحریم ها تمامی مظاهر حیات جامعه ایرانی را شامل و باعث فشار بیشتر بر شهروندان و افزایش اقتصاد سیاه و گرانی و بیکاری و عدم امنیت اجتماعی خواهد شد.
به نوشته این روزنامه بهانه تمامی این فشارها آنست که تهران بر پیشبرد برنامه هسته ای که به گفته آنان می تواند دارای سویه های گوناگونی باشد، پافشاری می کند. تهران نیز تمامی حقوق ممکن ،محتمل و مطلوب شهروندی را در سایه حقی مفرده نهاده از آن به نام «حق مسلم» نام می برد. و از جمله با نظر به مشکلا ت و ناموفقی دیگر بازیگران، احتمالا رشد و توسعه را در سایه این حق برنامه ریزی و پیش بینی می کنند.
از نظر مردم سالاری وقتی بازیگرانی بی شمار به سوی فضای محدود حتی یک منطقه جغرافیایی ای گام بر می دارند که به بن بست می ماند، به دلیل ازدحام بازیگران حتی امیال خفته مذاکراتی نیز می توانند به طور خواسته یا ناخواسته به مقابله مبتنی برخشونت بینجامند که عقل و خرد ایرانی غیر از تفاهم و همگرایی ملی و تعامل بین المللی راهی دیگر متصور است؟ آیا ایرانیان می توانند در این شرایط حساس از خرد مذاکراتی و تعامل و گفت وگوی چندین هزاران ساله خود(در درون و بیرون) بهره نگیرند.
بهشت گازی
جهانگیر کرمی در ابتکار نوشته روس ها با حضور در خلیج فارس ضمن تغییر رویکردهای سنتی گذشته به دنبال حضور بلندمدت در حیاط خلوت گاز ایران هستند. با توجه به روند پرونده هستهای ایران در سازمان ملل استراتژی و رویکرد وزارت نفت برای توسعه صنعت نفت کشور هم از غرب به شرق گرایی تغییر کرده است و از این رو تحلیل گران از چین، مالزی و کشورهای حاشیه خلیج فارس به عنوان شرکای استراتژیک نفتی ایران نام میبرند.
به نوشته این روزنامه در حال حاضر ایران با در اختیار داشتن بیش از 29 تریلیون متر مکعب ذخایر گاز از دورنمای روشنی در بازارهای منطقه ای و جهانی برخوردار است و روسیه به عنوان بزرگترین تولید کننده گاز جهان هم با درک این واقعیت اخیرا اقدام به یک یارگیری هوشمندانه در حوزه مشارکتهای نفت و گاز منطقه کرده است. این در حالی است که از سالهای گذشته تاکنون شرکتهای مختلف روسی هیچگاه جایگاهی در بازار نفت و گاز خلیج فارس نداشتهاند اما آنها در ماههای اخیر با امضای چندین قرارداد کلیدی با شرکتهایی از امارات و عراق سعی در ایجاد یک جای پا در این حوزه استراتژیک هیدورکروبوری دارند.
بر اساس نوشته ابتکار در ارتباط با روابط روسیه و آمریکا باید به وزن واقعی خود در معادلات بینالمللی توجه کنیم. همچنین ایران نباید روابطش با روسیه را متشنج کند و باید با درایت سعی کند بر موضعگیریهای روسیه تاثیر بگذارد و از حرکت بیشتر آنها به سمت آمریکا جلوگیری کند، چون روسها هم در بلندمدت اعتماد زیادی به آمریکاییها ندارند.
بی اعتباری آمار
جهان صنعت در گزارش اصلی خود از ضد و نقیضهای کاهش تورم به عنوان پدیده ناخوشایند بیاعتباری آمارها خبر داده است.
مریم باستانی در این گزارش نوشته بانک مرکزی در آستانه پنجاه سالگی است؛ پنجاه سالی که هم فراز داشته و هم فرود. فرازش تاسیس بانکی مستقل بوده که نهاد نظارتی و سیاستگذار پولی کشور است و فرود آن شاید اظهاراتی است که این روزها از گوشه و کنار به گوش میرسد که مهمترین استناد آنها آمارهای ضدونقیض نرخ تورم است. در میان بهت و حیرت کسانی که آمارهای کاهش نرخ تورم را دنبال میکنند، اعلام کاهش نرخ تورم به عدد 9 درصد در پنجمینماه سال موضوعی نیست که بتوان به راحتی از کنار آن گذشت چه آنکه قیمتهای خردهفروشی کالا و خدمات نشان میدهد با وجود اعلام کاهش نرخ تورم از سوی بانک مرکزی، آنچه در سطح شهر و روستا گزارش میشود، حکایت از رشد قیمتها دارد.
به نوشته جهان صنعت آنچه در گزارشهای دورهای بانک مرکزی از تغییر قیمتها اعلام میشود، شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی به عنوان شاخص تورم است که رشد تورم را نشان میدهد و این به معنای میانگین نرخ تورم نیست.
|
|