دو ایرانی برنده جایزه هلمن - همت شدند
دو ایرانی برنده جایزه هلمن - همت شدند
جایزه هلمن همت را سازمان دیده بان حقوق بشر از سال ۱۹۹۰ اهدا می کند |
پروین اردلان و آذین ایزدی فر به همراه چهل نویسنده و روزنامه نگار از کشورهای مختلف جهان، برنده جایزه بین المللی "هلمن – همت" در سال ۲۰۱۰ شدند.
این جایزه هر سال از طرف سازمان دیده بان حقوق بشر به نویسندگانی اهدا می شود که به دلیل انتقاد از مقامات حکومتی یا انتشار گزارش های مخالف نظرات حکومت، مجازات می شوند.
سازمان دیدبان حقوق بشر روز چهارشنبه ۱۳ مرداد ( ۴ اوت)، اعلام کرد که جایزه هلمن- همت به ۴۲ نویسنده از ۲۰ کشور جهان تعلق گرفته است، اما به منظور حفظ امنیت افراد، تنها نام ۳۰ نفر از برندگان را منتشر و از معرفی بقیه خودداری می کند.
پروین اردلان، یکی از برندگان ایرانی این جایزه، روزنامه نگار و فعال حقوق زنان است که در ایران از جمله به دلیل فعالیت در "کمپین یک میلیون امضا برای تغییر قوانین تبعیض آمیز" بازداشت شده بود.
او پیش از این درسال ۲۰۰۷ برنده جایزه اولاف پالمه از کشور سوئد شد، اما دولت ایران اجازه خروج از کشور را برای دریافت این جایزه به او نداد.
خانم اردلان پس از اتفاقات انتخاباتی سال گذشته، ایران را ترک کرد و به عنوان شهروند میهمان، در سوئد اقامت گزید.
به نوشته وبسایت دیدبان حقوق بشر، خانم آذین ایزدیفر، دیگر برنده ایرانی جایز هلمن- همت نیز برای اولین بار در ۱۶ سالگی پس از دستگیری توسط نیروهای پلیس به سه سال حبس محکوم شد. او بعدا هم به علت فعالیت های سیاسی از ادامه تحصیل در رشته داندانپزشکی محروم شد.
خانم ایزدی فر پس از آن که در سال ۲۰۰۶ نیروهای امنیتی به خانه اش حمله کردند، به وین اتریش رفت و در سازمان عفو بین الملل مشغول به کار شد. او هم اکنون در کالیفرنیا زندگی می کند.
جایزه هلمن - همت به افتخار لیلیان هلمن، نمایشنامه نویس آمریکایی و دشیل همت، نویسنده و فیلمنامه نویس آمریکایی نامگذاری شده است.
اهدای این جایزه از سال ۱۹۹۰ آغاز شده و طی این پانزده سال به بیش از چهارصد نویسنده از هشتاد و هشت کشور مختلف جهان اهدا شده است.
روشنک داریوش، مهرانگیز کار، تقی رحمانی، اسماعیل خوئی، هوشنگ گلشیری، آسیه امینی، یوسف عزیزی بنی طرف، محمدصدیق کبودوند و آرش سیگارچی از جمله ایرانیانی هستند که پیشتر برنده جایزه هلمن - همت شده اند.
برندگان این جایزه را هیئتی از نویسندگان، ویراستاران و روزنامه نگارانی که سابقه فعالیت در زمینه آزادی بیان داشته اند انتخاب می کنند.
|