بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۳ مرداد

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۳ مرداد

تیترهای اول

"توان مالی نداریم" از قول معاون رییس جمهور تیتر اول مردم سالاری است، ایران روزنامه دولت از "طرح 100 هزار میلیاردی دولت برای متروی کلانشهرها" خبر داده، ابتکار در صدر اخبار خود نوشته "مجلس به جای دولت" و تهران امروز از "فشار مجلس برای اجرای قانون مترو" نوشته است.

کیهان از زبان کره شمالی خطاب به آمریکا در تیتر اول خود تهدید کرده "رزمایش برگزار کنید حمله اتمی می کنیم"، رسالت از "سناریو جدید غرب علیه ایران به کارگردانی آمریکا" خبر داده، حمایت از "واکنش رییس جمهور به بازی مدودف در نمایشگاه آمریکائی" نوشته و سیاست روز در تیتر اول خود نوشته "غرب به دنبال مدیریت هسته ای ایران".

"افت و خیز بازار مسکن در سال 88 " تیتر اول دنیای اقتصاد است، جام جم در عنوان اصلی خود نوشته "قیمت گوشت همچنان روی خط قرمز"، جهان صنعت از " خروج دارایی‌های ایران از کشورهای محروم‌کننده" خبر داده و آرمان در صدر اخبار خود نوشته "هفت استاد دانشگاه الزهرا اخراج شدند".

خراسان از قول معاون وزیر کشور نوشته "تعدادی از عوامل مرتبط با اقدام تروریستی زاهدان دستگیر شدند" و روزنامه جمهوری اسلامی از "هشدار گروه ها و شخصیت های عراقی درباره تاخیر در تشکیل دولت" نوشته است.

گزیده مقالات

فقط مذاکره چاره است

صادق خرازی در سرمقاله ابتکار با اشاره به جدی شدن تحریم ها و تهدیدها علیه ایران نوشته فارغ از این که آیا سیاست خارجی جمهوری اسلامی می‌توانست هوشمندتر از این رفتار کند و یا اینکه خوش باوری نسبت به تعهدات روسیه و چین و یا حتی برزیل و ترکیه می‌توانست جمهوری اسلامی را در این ایام با مسائل بین المللی به گونه دیگری روبرو سازد، موضوع از جهات دیگر قابل بحث است.

معاون سابق وزارت خارجه ضمن تاکید بر این که در صورت تهدیدها همه گروه‌ها و احزاب سیاسی که در منظومه حامیان دولت و یا معارضان و مخالفان دولت با همه وجود از کیان و ازهمه هستی نظام دفاع خواهند کرد نوشته در برابر دشمنان خارجی حفظ وحدت و اطاعت از رهبری امری ضروری است.

این دیپلومات سابق در سرمقاله ابتکار نوشته ایران امروز با چند پدیده و چند واقعیت در میان دوستان و دشمنان خود روبروست از لابی‌ صهیونیست ها تا نئوکان‌های اروپائی و امریکایی و حتی اعراب فرصت طلب روبروی ایران قرار گرفته اند، همان ها که بیشترین کمک را به تروریسم القاعده و طالبان کردند و متهم ردیف اول واقعه یازده سپتامبر بودند، و حالا در پی وارونه جلوه قرار دادن واقعیت‌ها، ایجاد بحران و تشویق قدرت‌های فرامنطقه‌ای به حضور در منطقه هستند.

روس ها و ایران

حسن بهشتی پور در گفتگوئی با سیاست روز علت موضع گیری رئیس جمهور روسیه علیه ایران هسته ای را این دیده که ادامه غنی‌سازی در ایران ازدو بْعد برای این کشور ایجاد نگرانی می‌کند. اول اینکه روسیه ممکن است یک مشتری خوب در زمینة سوخت هسته‌ای را از دست بدهد و نگرانی دوم روس‌ها این است که از دید آنها هر کشوری که بتواند غنی‌سازی اورانیوم انجام دهد، بالقوه می‌تواند بمب هسته‌ای نیز تولید کند.

به گفته این کارشناس سیاسی: روس‌ها به هیچ وجه موافق دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای نیستند. اما نمی گویند ساختن بمب هسته‌ای برای کشوری که می‌تواند غنی سازی اورانیوم کند امکان پذیراست، ولی نگهداری امن بمب هسته‌ای به دانش بالاتری نیاز دارد ضمن آنکه بکار بردن بمب هسته‌ای به دانش بسیار پیشرفته تری نیاز دارد.

مصاحبه شونده در سیاست روز در پاسخ این سئوال کهدر شرایط فعلی آیا ابراز نگرانی روس‌ها وجاهت دارد یا خیر گفته است: به هیچ وجه جای نگرانی نیست. چرا که ایران نه برنامه‌ای برای ساخت بمب اتم دارد و نه اینکه داشتن بمب اتم می‌تواند تامین کننده منافع ملی ایران باشد. باید توجه داشت به فرض اینکه ایران ده بمب اتم هم تولید کند، این مسئله نه تنها توازن قدرت در منطقه را به نفع ایران به هم نمی‌زند.

بانک ها و یورو و دلار

یک روز بعد از اعلام این که یورو و دلار از سبد ارزی نفتی ایران خارج شده است به نوشته ابرار رییس کل بانک مرکزی اعلام داشته که دارایی‌های خارجی بانک مرکزی از سال 84 تا 87 معادل 1/32 درصد افزایش یافته است، گفته بود: با داراییهای خارجی می‌توانیم شرایط بحران را به خوبی پشت سر بگذاریم. به گفته وی، بیش از 50 درصد سبد ارزی ایران، یورویی است.

در همین گزارش بدون اشاره ای به گفته های یک سال پیش مدیران دولتی که تبدیل دلارهای ذخیره کشور را به یورو تصمیم بزرگ و عاقلانه ای می دانستند از زبان معاون اول رییس جمهور نوشته او با انتقاد از ذخیره منابع و سرمایه‌های ایرانی با سود کم در بانکهای اروپایی و قراردادن آن در جیب دشمنان گفت: اگر این سرمایه‌ها با سود بالا به داخل کشور بازگردد می‌تواند در پارس جنوبی هزینه و سرمایه گذاری شود.

از سوی دیگر رییس بانک مرکزی هم بدون اشاره ای به تغییرات مدام در نوع روابط پولی با جهان و ارز موجود در سبد ذخایر کشور به نوشته ابرار گفته: در برخی رسانه‌ها مطرح شد که بانک مرکزی 45 میلیارد دلار از ذخایر یورو خود را به سایر ارزها تبدیل کرده است که چنین چیزی اصلا صحت ندارد.البته بانک سیاست هایی که هم اکنون در دست اجرا دارد را اعلام نمی‌کند، نتایجش چند ماه بعد اعلام خواهد شد.

چرا به این شکل

جواد سادات رضوی در مقاله اصلی تهران امروز نوشته یکی از اتفاقات نادری که در کشور رخ داده، حواشی عجیب اختصاص دو میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی برای توسعه مترو تهران است که براساس مصوبه مجلس قانون رسمی کشور شده اما دولت تن به این کار نمی‌دهد و استدلال می‌کند که نمی‌تواند چنین پولی را بدهد.

به نوشته این روزنامه اینکه دولت اعتقادی به مترو نداشته باشد چیز عجیبی نیست ولی نمی‌تواند در برابر قانون از اعتقاد یا عدم اعتقاد سخن بگوید. شاید دولت قانونی را نپسندد ولی نباید مانع اجرای آن شود ضمن آنکه به لحاظ اعتبار و موجودی حساب ذخیره‌ ارزی نیز این استدلال موجه نیست زیرا در بدترین پیش‌بینی‌ها موجودی حساب ذخیره ارزی باید بیش از این ارقام باشد.

در ادامه مقاله آمده بودجه دولت در سال جاری 368 هزار میلیارد تومان یا به تعبیری 368 میلیارد دلار است در این میان بودجه دو میلیارد دلاری مترو تنها 54 صدم درصد از کل بودجه کشور را شامل می‌شودپپپ، یک درصد بودجه کل کشور هم نمی‌شود، آیا دولت برای همین سهم ناچیز هم پول ندارد؟

مقاله تهران امروز در عین حال اشاره می کند که روز گذشته رئیس ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت از طرح 10 هزار میلیارد تومانی یا به تعبیری 10میلیارد دلاری دولت برای توسعه مترو تهران و کلانشهرها خبر داد در حالی که هنوز مصوبه دو میلیارد دلاری مجلس برای توسعه مترو تهران معطل مانده و معاون پارلمانی دولت از اجرا نشدن آن خبر می‌دهد.

صدای کفگیر درته دیگ

مهرداد میهن‌دوست‌ در سرمقاله جهان صنعت با عنوان "صدای کفگیر به ته دیگ" نوشته قانون را اجرا نمی‌کنند، به همین راحتی! دولت در برابر قوانین مصوب مجلس ایستاده و می‌گوید نه منابع مالی دارد و نه توان اجرا و منتظر است که قوه مقننه هم این تخلف را ستایش کرده و دم از تخلفات نزند اما انگار دیگر صبر بهارستان‌نشینان هم سرآمده و طاقتشان از این همه انحراف طاق شده است.

به نوشته این مقاله: قانون اساسی می‌گوید دولت تنها مجری است و وظیفه‌اش اجرای قوانین مصوب مجلس است. امام راحل هم می‌فرمود مجلس در راس امور است. بنابراین ماجرای قوانین عمل نشده یا از سر لجاجت است که البته امیدواریم این‌گونه نباشد یا واقعا منابع کم آمده است.

سرمقاله جهان صنعت با اشاره به این که برخی نمایندگان هم راجع به موجودی حساب ذخیره ارزی آمار نگران‌کننده‌ای می‌دهند نوشته کمبود منابع اگر با این همه شواهد واقعی باشد ممکن است کشور با بحران اقتصادی مواجه شود که تاکنون سابقه نداشته است.

آب آلوده

آرمان در گزارش اصلی خود نوشته هفته‌ای که گذشت، روزهای پر استرسی برای شهروندان تهرانی بود؛ تا پیش از آن، حرف و حدیث‌هایی درباره آلودگی آب تهران مطرح بود ولی هیچ کدام از آنها، از سوی مراجع رسمی نبوده‌اند و از‌این رو، می‌شد به حساب شایعه و یک کلاغ و چهل کلاغ شان گذاشت و با خیال آسوده آب تهران را سرکشید.‌‌اما ناگهان، وزیر بهداشت سخنانی گفت که تن پایتخت نشینان لرزید.

به نوشته این گزارش بعدا معلوم شد تنها مشکل موجود چند حلقه چاه بود که آب شرب منطقه یافت آباد تهران را تامین می‌کرد و میزان نیترات موجود در آنها ‌اندکی فراتر از حد متعارف بود اما یکی از کاربران یک سایت خبری نوشت حالا من چه خاکی بر سرم کنم، یک سال است که به کودک شیرخواره ام آب تهران داده ام. چه بلایی قرار است سر فرزندم بیاید؟!

آرمان نوشته اما خانم وزیر که با سخنان خود، باعث استرس یک هفته‌ای مردم تهران شده بود، به جای عذرخواهی از نحوه اطلاع رسانی‌اش‌، رسانه‌ها را متهم کرده که رعایت امانت نکرده‌اند و از آنها خواست مردم را مضطرب نکنند. ‌‌این در حالی است که رسانه‌ها، از نزد خود چیزی ننوشته بودند.

در ادامه این گزارش آمده: ‌‌به‌هر حال، گذشت آنچه گذشت ؛ اما درس بزرگی که از آن به جای ماند‌این است: اگر خبرهای خوب اعلام شده توسط مسئولان برای مردم عادی است، اما خبرهای بد آنان را بسیار جدی می‌گیرند. بنابراین مسئولان، بیش از پیش مراقب سخنان خود باشند.‌

ناکامی خاویار ایران

پروانه کُبره در گزارشی در جهان صنعت نوشته از زمانی که روسیه تصمیم گرفت قطعنامه کنوانسیون ماهیان در حال انقراض را امضا نکند، کشور ما حق برداشت و صادرات خاویار را از کف داد از این رو چیزی حدود 150 میلیارد ریال ضرر کردیم.

به نوشته این گزارش: امروز و فردا کردن‌های روس‌ها در حالی حوصله مقامات ایرانی را سر برده بود که روسیه‌انگیزه‌ای برای پاسخ دادن نداشت. هرچند توقف صادرات خاویار ایران در بخش تغییر مدیران شیلاتی تلفاتی در پی داشت اما واقعیت این بود که روسیه زیر بار صادرات خاویار ایران که بهترین خاویار جهان محسوب می‌شود، نرفت بنابراین سکوت بی‌موقع روس ها بازار صادراتی ایران را فلج کرد، این در حالی بود که ایران در داخل هم نتوانست بازاری برای فروش خاویارهای دپو شده‌اش دست و پا کند. این همان چیزی بود که روس‌ها هدف قرار داده بودند.

به نوشته جهان صنعت توقف صادرات خاویار ایران زمانی مسجل شد که هیات مذاکره‌کننده ایرانی با طرف‌های مذاکره در اجلاس تهران ناکام ماند. اتفاقی باورنکردنی که حتی بدبین‌ترین کارشناسان شیلاتی هم تصور شکست اینچنینی را نمی‌کردند.

در ادامه این گزارش از قول سرپناه، رییس پیشین سازمان شیلات آمده چون فرآورده خوب داریم دنیا طالب خاویار ایران است و حتی تحریم‌ها نیز جواب نمی‌دهد. در حالی که علیرغم این سخن پرونده صادرات خاویار ایران در سال گذشته با عدد صفر بسته شد تا در سالی که روسیه خاویارش را در کشور خود و برای مهمانان خارجی‌اش سرو می‌کند، ایران ناکام بزرگ نام بگیرد.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.