بررسی روزنامه های صبح تهران - چهارشنبه ۳۰ تیر
بررسی روزنامه های صبح تهران - چهارشنبه ۳۰ تیر
تیترهای اول
"کوه های مرزی ایران پیشنهاد آمریکا به منافقین" تیتر اول روزنامه خبر است. کیهان از قول وزیر امور خارجه نوشته "امنیت افغانستان باید به افغان ها واگذار شود"، رسالت همین گزارش را با عنوان "نیروهای خارجی عامل ناامنی افغانستان" منعکس کرده و خراسان نیز از "گفت و گوی متکی و اشتون در حاشیه اجلاس کابل" خبر داده است.
سیاست روز از "پاسخ منفی به سومین درخواست کنگره آمریکا" نوشته است و فرهیختگان در بالای صفحه اول خود خبر داده که " ایران از مذاکرات هدفمند استقبال می کند".
"تحمیل حقوق بشر غربی امکان پذیر نیست" به نقل از رییس قوه قضاییه در صدر اخبار حمایت آمده، جمهوری اسلامی از قول هاشمی رفسنجانی در گزارش اصلی خود نوشته "عقلانیت، اتحاد و سیاست خارجی فعال راه مقابله با تحریم ها"و آرمان از همین مقام نوشته "ضربه خوردگان از انقلاب خیز برداشته اند".
"مشوقهای تازه برای نوسازی بافتهای فرسوده" به نقل از معاون وزارت مسکن تیتر اول روزنامه ایران است، جام جم از "خرید و فروش شصت میلیارد تومانی بازیکتان فوتبال" خبر داده، تهران امروز مهم ترین خبر امروز را این دیده که "دستور اجرای بودجه مترو از سوی رییس مجلس" و ابتکار در انعکاس بگومگوهای مجلس و دولت نوشته "دولت: فرستادیم، مجلس" نرسید".
مردم سالاری در صدر اخبار خود نوشته "رییس جمهور نمی تواند به تشخیص خود قانون را اجرا نکند"، "پیامد خاموش یک تصمیم پنج ساله" عنوان اصلی دنیای اقتصاد است و جهان صنعت خبر داده که "اصلاح قانون کار مسکوت ماند".
گزیده مقالات
کنفرانس افغانستان
کیهان در سرمقاله خود نوشته افغانستان در حالی به سمت انتخابات آتی می رود و سردی روابط دولت با مجاهدین قاعدتا روی میزان مشارکت شهروندان تاجیک، هزاره و ازبک- حدود 15 استان- اثر می گذارد و احتمالا این بار روندی عکس آنچه در انتخابات ریاست جمهوری گذشته- یعنی کناره گیری پشتونها- روی داد، اتفاق می افتد.
نویسنده این مقاله دولت کارزای را متهم کرده که با آغاز جلب طالبان و یا گروه های متحد طالبان گروه های جهادی را از دست داده و در نتیجه نخواهد توانست کاری از پیش ببرد.
سرمقاله کیهان نتیجه گیری کرده که ماجرای افغانستان بسیار ریشه دارتر از آن است که در یک یا چند کنفرانس به سرانجام برسد. خواب تجزیه افغانستان هم- با همه خطرناک بودن آن- جدید نیست. دور کردن دست ایران، چین، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان و نیز به زاویه راندن ساکنان 15 استان شمالی، غربی و مرکزی افغانستان هم کار ساده ای نیست. بر همین اساس باید ضمن هوشیاری در انتظار این خبر نشست که این طرح جدید هم، شکست جدیدی را برای آمریکا رقم زد.
کاهش شدید درآمد نفت
علی پاکزاد در تحلیلی در خبر نوشته در حالی که سر آغاز رشد قیمت نفت در دهه هشتاد شمسی به نظر نمی رسید درآمد کشور از محل صادرات نفت و گاز بتواند به مرز های 80 میلیارد دلار برسد که البته رسید به طوریکه درآمدهای نفتی گزارش شده توسط بانک مرکزی نشان میدهد صادرات طلای سیاه در سال 86 و 87 به ترتیب 81 و 82 میلیارد دلار درآمد برای کشور به همراه داشته است.
البته این رشد درامدهای نفتی که با اوج گیری قیمت های نفت و قرارگرفتن در سطوحی در نزدیک به 140 دلار به ازای هر بشکه این توهم را ایجاد کرد که روند صعودی آغاز شده همان روندی است که پیش بینی می شد در دهه های آخر تولید نفت جهان رخ دهد و این تصور غلط به جای رسید که رئیس دولت در برخی از مصاحبه های مطبوعاتی خود اظهار می داست که قیمت نفت زیر صد دلار دیگر به خاطره ها پیوسته است.
به نوشت مقاله خبر آمارهای مربوط به درآمدهای نفتی ایران نشان می دهد در حالی که درامد نفتی کشور طی نه ماهه منتهی به آذر ماه سال 87 معادل 71 میلیارد دلار بوده است این رقم در نه ماهه منتهی به آذر ماه سال 88 به رقمی حدود 48 میلیارد دلار رسیده است که این خود نشان از نزول 32 درصدی درآمد کشور از محل صادرات نفت است.
طرح مبارزه با فساد نمایندگان
ابتکار در سرمقاله خود به یاد آورده که در سال های گذشته مجلس سعی در تهیه قانونی برای جلوگیری از فساد نمایندگان داشت که هر بار به مانعی برخورد کرد .
به نوشته این مقاله در مجلس هفتم این هدف از طریق تهیه طرح توسط نمایندگان مجلس مقدور بود؛ چراکه دولت در اختیار اصلاح طلبان قرار داشت و رابطه مجلس با دولت آن قدر صمیمانه نبود. از طرفی، دولت آن زمان اصولا قایل به وجود مشکلات مهم نبود و سالهای پایانی دولت اصلاحات را پایان دوران موفق در اداره کشور میدانست که باید توسط دکتر معین تداوم مییافت و از این سو، اصولگرایان مجلس، کشور را درگیر مشکلاتی عظیم، سخت و پیچیده میدانستند و قصد داشتند با تهیه و تصویب فوری چندین طرح، گشایشی محسوس در امور کشور بهوجود آورند، باری از دوش مردم بردارند و احیانا جلب توجهی بکنند.
به نوشته سرمقاله ابتکار چند هفته پیش، سخنرانی رهبر در جمع نمایندگان مجلس درباره نظارت در مجلس و پیشگیری از لغزش و آسیب، بهانه و فرصتی فراهم کرد تا طرح صیانت مجلس مجددا مطرح شود. اما این بار هم اجازه طرح به آن داده نشد؛ چرا که بیم آن میرفت رأی نیاورد و موجب آبروریزی بزرگی برای مجلس هشتم شود.
به تاکید این مقاله کسانی که قبل از سال 83، «مبارزه با فقر و فساد و تبعیض» ترجیعبند سخنرانیها و مصاحبههای شان بود، با رسیدن به قدرت، این شعار را فراموش کردند. گویی فقر و فساد و تبعیض تا قبل از پیروزی آنها در انتخابات وجود داشت و با رسیدن آنها به قدرت، این مشکل کشور هم خود به خود حل شد.
خروج از تهران
حمیدرضا طهماسبیپور در سرمقاله جهان صنعت نوشته انتقال 160 شرکت دولتی از تهران آغاز ماجرایی برای شروعی کاری بزرگ شد تا تغییری مهم استارت بخورد. به ویژه که اعلام شده با وجود تاخیر در اجرای برنامه خروج شرکتها، از میان 144 شرکتی که در فهرست انتقال از تهران قرار داشتند، 106 شرکت از تهران به صورت قطعی منتقل شدهاند و 38 شرکت نیز تا پایان مردادماه خارج خواهند شد.
به نوشته این مقاله اینجاست که باید یکبار هم از مخالفان انتقاد کرد و گفت اگر تسهیلات اعطایی که برای هر جویای کاری آرزو است شما را راضی نمیکند، فضای کار در استانهای دیگر را باز نگه دارید چراکه جویای کار در شهرهای دیگر بسیار است و شما مختار به ماندن در تهران هستید.اما در سوی دیگر برای عدم قضاوت یکطرفه باید یک نکته را هم برای دولت زمزمه کرد و گفت چه ضمانتی برای اعطای تسهیلات داده شده وجود دارد تا نگرانیها کمتر شود.
سرمقاله جهان صنعت تاکید کرده اگر این انتقال تا پایان مردادماه محقق نشود، پرونده این انتقالها بسته خواهد شد و هیچ تلاشی در آینده پاسخ نمیدهد. از همین رو دولت باید از هماکنون برای خروج شرکتهای اصلی و مهمی که به واقع ماهیت حضورشان در تهران اندکی خندهدار است اندیشههای تازهای داشته باشد تا کاری بزرگ و ضروری برای رفع مشکل دایمی ترافیک و تراکم تهران به سرانجام برسد.
آب معدنی آلوده
سه روز بعد از اعلام آلوده بودن آب آشامیدنی تهران و تاکید بر این که زنان و کودکان باید از آب های معدنی در بطری استفاده کنند مردم سالاری نوشته طبق بررسی های صورت گرفته ظرف های آب معدنی سرطان زا شناخته شده اند و همچنین در طول زمان و در صورت نگهداری آب های معدنی در معرض تا بش آفتاب قسمتی از ترکیبات بطری ها وارد محتوی آب های عرضه شده می شوند که این نیز خود سرطان زا است.
این گزارش از مسوولین وزارت نیرو و وزارت بهداشت خواسته تا تکلیف مردم را روشن کنند چرا که مردم، هم در مصرف آب تهران به دلیل آلودگی و برای حفظ سلا مت خود با مشکل روبرو هستند و هم به صورت دائم و مکرر به دلا یل ذکر شده نمی توانند با خیال راحت از آب های معدنی استفاده کنند.
مردم سالاری نتیجه گیری کرده با اعلا م آلودگی آب شهر برخی نقاط تهران بار مسوولیت از شانه وزارت بهداشت برداشته نشده بلکه این فقط صورت مساله است و باید راه حلی قابل اجرا و ضرب الا جلی کارساز برای رفع این مشکل اتخاذ کنند و این موضوع هم طبق روال موارد گذشته مانند برنج های وارداتی آلوده یا گوشت های آلوده از سوی وزارت بازرگانی پس از چندی به فراموشی سپرده نشود و این پرسش را در بین اذهان عمومی تقویت نکنند که اگر راه حلی برای حل این موضوعات و پیشگیری از آلودگی های موجود نیست چرا مساله را مطرح می کنند!
شورای بی اختیار
ستاره شهریاری در گزارشی در جهان صنعت نوشته در حالی که این روزها عرضه سهام خودروسازان و موضوعات پیرامون آن بار دیگر واکنش اقتصاددانان را به روند واگذاریها برانگیخته است، جمشید پژویان، رییس شورای رقابت با نادرست خواندن تصمیم دولت در خصوص حضور شبهدولتیها و اعلام شکست واگذاریها، موضع خود را تنها در قالب انتقادی مهربانانه بیان کرده است.
به نوشته این گزارش آقای پژویان توضیح نداده که آیا دولت شورای رقابت را از قصد خود باخبر ساخته که اکنون این شورا (به جای رسیدگی به وظایف خود) در پی توجیه تصمیم دولت و دفاع از آن برآمده است؟ وی با تاکید بر شکست واگذاریها و انحراف از مسیر اهداف اصل 44 تداوم مدیریت دولتی و واگذاری به شبهدولتیها را مانع رشد بخش خصوصی عنوان کرده است.
جهان صنعت امروز نوشته چنین اظهاراتی از سوی رییس شورای رقابت نشان میدهد که این شورا عملا به شورای بیاختیار تبدیل شده که نه تنها عرصه عمل به توصیههای خود را نمیبیند بلکه دیگر حتی کسی به هشدارهایی که گاهی مطرح میکند، توجهی نمیکند در حالی که از همان آغاز قصد دولت به خوبی مشخص بود و بیشک دولتی که خود مجوز حضور شبهدولتیها را صادر میکند بیتقصیر نیست و نمیتوان از عملکرد و تصمیمات آن دفاع کرد.
اعزام دانشجو به چین، روسیه و ونزوئلا
تهران امروز از قول یک معاون وزیر خبر داد که دانشجویان ایران راهی دانشگاه های چین و روسیه و ونزوئلا می شوند و به دنبال آن افزوده براساس جدید ترین ردهبندی دانشگاه های برتر جهان که در فوریه سال 2011 اعلام شد، در بخش مربوط به دانشگاه های برتر قاره آمریکای جنوبی نامی از کشورونزوئلا دیده نمیشود. در رابطه با کشور چین نیز هیچ دانشگاهی از این کشور در بین 10 دانشگاه برتر آسیا وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار این روزنامه در سال گذشته اعزام دانشجویان به روسیه بیشتر شد و اینک معاون وزارت علوم می گوید با تمهیداتی که در نظر گرفتهایم سعی در افزایش امکانات برای دانشجویان ایرانی در روسیه داریم. در رابطه با کشور چین هم باید گفت که این کشوردر طول چند سال اخیر پیشرفتهای خوبی داشته.
رئیس مرکز همکاریهای علمی و بینالمللی به نوشته تهران امروز گفته کشور ونزوئلا در برنامههای دولت نهم مورد اولویت قرار گرفت و در حال حاضر دانشگاههای این کشور از سوی وزارت علوم ارزیابی شده است. برای مثال برخی از دانشجویان ونزوئلایی با حضور در دانشگاه خواجهنصیر تحصیل میکنند و سعی در افزایش مراودات علمی با این کشورها داریم.