بررسی روزنامه های صبح تهران - شنبه ۲۶ تیر
بررسی روزنامه های صبح تهران - شنبه ۲۶ تیر
تیترهای اول
"مراکز تولیدی را به شبه دولتی ها واگذار نکنید" گزارش اصلی مردم سالاری است. ایران روزنامه دولت از قول وزیر اقتصاد خبر از "دریافت 3/1 میلیون اظهارنامه مالیاتی از اصناف" داده است و جام جم نوشته "پایان اختلاف مالیاتی اصناف و دولت".
"زخم تروریسم همچنان بر جان مردم ایران" تیتر اول سیاست روز است و روزنامه های کیهان، رسالت،خراسان، جمهوری اسلامی و حمایت گزارش عملیات تروریستی در زاهدان را در صدر اخبار خود آورده اند.
ابتکار از "ارسال گزارش حادثه کوی دانشگاه به دادگاه" خبر داده، آرمان "تغییرات تازه در شورای نگهبان" را مهم ترین خبر روز دیده و دنیای اقتصاد از "وام ترکیبی در بازار مسکن" نوشته است.
گزیده مقالات
عملیات ترور در زاهدان
رسالت در سرمقاله خود با اشاره به این که دستگیری و اعدام عبدالمالک ریگی سردسته گروهک شرور جندالله موجی از امنیت و ثبات را در منطقه سیستان و بلوچستان به همراه آورد نوشته حوادث تروریستی آخر هفته پیش نشان داد بقایای این گروهک تروریستی از مردم بی گناه انتقام گرفته اند که نشان می دهد چشم فتنه ریگی کور شده است اما ریشه آن هنوز در نیامده است.
به نوشته این روزنامه منابع درآمدی گروهک تروریستی عبدالمالک ریگی بنا بر اعترافات خودش و برادرش و همچنین هزینه های سفرهای وی، سیستم های ماهواره ای، تجهیزات نظامی تامین مربی و استاد برای آموزش، ایجاد پایگاه و دفاتر در دوبی، امارات، لندن و آمریکا، ماهواره های خبری و پوشش های ماهواره ای ، گوشی های ماهواره ای و شارژ آنها به دلار رایگان و سایر امکانات مستقیما از آمریکا تامین می شد.
سرمقاله رسالت نتیجه گرفته شیعه و سنی در سیستان و بلوچستان قرن ها در کنار هم زندگی کردهاند و مسلما این حرکات مذبوحانه تاثیری در وحدت آنها نخواهد داشت. از زمان نادر شاه افشار تلاش دولت و ملت در ایران وحدت شیعه و سنی و پرهیز از اختلاف افکنی و تفرقه بوده است. پس از صفویه بدین سو هیچ جنگ مذهبی در ایران رخ نداده است و شیعیان و اهل تسنن قرن های متمادی در کنار هم و به شکل مسالمت آمیز زندگی کرده اند.
همبستگی تاریخی
ابتکار در سرمقاله خود با استناد به شاهنامه و اسناد تاریخی از همبستگی بلوچ و سیستانی ها با ایران نوشته و تاکید کرده که پدیده گروه جند الله معجونی از رفتارهای القاعده، وهابیت وتعصبات عشیرهای و شعارهای جاه طلبانه سیاسی را به نمایش میگذرد و القاعده و طالبان که خود مولود دکترین نفاق مذهبی و قومی میباشند اکنون با استفاده از منطقه معروف به مثلث طلایی،بخشی از اهداف خود را به پیش میبرند.
به نوشته این روزنامه مثلث طلایی ناحیهای بیابانی است که دور از دسترس دولتهای ایران، پاکستان و افغانستان قرار دارد مثلث طلایی پس از سقوط طالبان در افغانستان به محل تجمع عرب افغانهای القاعده تبدیل شده و پیوندهای مذهبی و قومی و عشایری قبایل این نواحی امکان احتفای آنان را افزایش داده است.
تاخیر اعدام ریگی
روزنامه جمهوری اسلامی در خبری فاش کرده که بین کارشناسان قضائی و امنیتی بر سر اعدام عبدالمالک ریگی رهبر جندالله اختلاف نظر وجود داشته است.
به نوشته این روزنامه انفجارهای شب جمعه زاهدان، نظر آن دسته از کارشناسان را تائید کرد که اعدام شرور عبدالمالک ریگی میبایست تا ریشه کن شدن کلیه عوامل گروهک وی به تأخیر افتد. نظری که به آن توجه نشد.
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با استناد به اعترافات منسوب به عبدالمالک ریگی بعد از دستگیری اظهار نظر کرده که طبیعی است که سازمان سیا همچنان پی گیر اهداف خود از طریق بقایای ریگی باشد و شانس خود را با ادامه بودجه و امکانات آزمایش کند.
به نظر این مقاله آمریکا میداند که وقتی خود شرور عبدالمالک ریگی نتوانست کاری از پیش ببرد و گرفتار پنجه عدالت شد و در تور اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران گرفتار آمد و اعدام شد، از پس ماندههای او هیچ کاری برنخواهد آمد. اینکه علیرغم روشن بودن این واقعیت، باز هم آمریکا به تلاش ناکام خود ادامه میدهد صرفاً یک نمایش است.
خوش بینی پیشین به مسکو
دکتر الهه کولایی در سرمقاله آرمان نوشته برخلاف سالهای ابتدایی استقلال روسیه که رهبران کرملین میکوشیدند تعارضات و مشکلات خود با کشورهای غربی به ویژه آمریکا را نادیده بگیرند و برخلاف دورانی که نگاه به شدت ملیگرایانه بر سیاست خارجی این کشور مسلط بود در روسیه دوران مدودف، به دست آوردن منافع هرچه بیشتر در تنظیم روابط با آمریکا هدف است.
این استاد دانشگاه اشاره کرده برخلاف تصور بسیارخوش بینانه، ساده شده و غیرواقع بینانه نسبت به شرایط و پیامدها و چشمانداز توسعه روابط ایران و روسیه در سالهای گذشته که برای این کشور مزایای گوناگونی را به ویژه در آسیای مرکزی و قفقاز و حوزههای بسیارحیاتی در برداشته است، گسترش این روابط، ایران را به اهرمی بسیار سازنده و پرمنفعت برای روسیه تبدیل کرده که باید این روابط را در محتوای کلی سیاست خارجی روسیه مورد بررسی و تحلیل قرارداد.
سخنگوی سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در سرمقاله آرمان نوشته همسویی وهمراهی مسکو و واشنگتن در تشدید فشار بر ایران، نه به عنوان پیروی از ایالات متحده بلکه باید در جهت تلاش برای کاهش دغدغهها و رفع نگرانیهای این کشور دیده شود. بنابراین مسکو همراه با واشنگتن و دیگر قدرتهای جهانی عزم خود را برای کنترل جدی برنامه هستهای ایران جزم کردهاند و در واقع باید این رفتار را پاسخ دادن به دغدغههای داخلی در این زمینه دانست.
اعتصاب بازار و دخالت موتلفه
محمد عدلی در مقاله اصلی تهران امروز نوشته انتشار اطلاعیهای با امضای عضو ارشد شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی، روز گذشته ماجرای مناقشات میان دولت و بازار بر سر مالیات اصناف را وارد فاز تازهای کرد. حبیبالله عسگراولادی در اطلاعیهای که عنوان آن به نام "معتمدین امام و رهبری در بازار و اصناف" ثبت شده است، از بازاریان خواسته است تا با پایبندی بر توافق انجام شده میان سازمان امور مالیاتی و اصناف، اظهارنامه مالیاتی خود را تا پایان تیرماه به وزارت اقتصاد تحویل دهند و دکانهای خود را در بازار باز کنند.
به نوشته این روزنامه پادرمیانی این عضو مؤتلفه اسلامی برای پایانبخشی به نزاع میان دولت و بازار شاید به سبب اعتبار ریشه دار این حزب قدرتمند در بازار صورت گرفته باشد. حزبی که حامی اصلی دولت به حساب میآید شاید بتواند از این رابطه دوسویه خود برای تقویت ارتباط بازار با دولتی که چندان در جلب نظر این قشر تاثیرگذار کشور موفق نبوده است، سود ببرد.
تهران امروز نوشته استفاده از هیات موتلفه اسلامی برای حل مشکل با اصناف فرصتی است که تاکنون دولت مجبور به استفاده علنی از آن نشده بود.
اولویت در طرح های عمرانی
دنیای اقتصاد در بخشی از سرمقاله خود به به پل خلیجفارس اشاره کرده که اخیرا آگهی مناقصه آن منتشر و مقامات دولتی گفته اند چون بنادر جنوبی ایران در حال حاضر تنها می توانند کشتیهایی با ظرفیت حداکثر 100 هزار تن را پذیرش کنند و کشتیهای خارجی راهی اسکله های اماراتی میشوند احداث این پل لازم است.
در حالی که به نوشته این روزنامه استدلال فوق به هیچ وجه قابل پذیرش نیست؛ زیرا مشکل مزبور تنها با احداث یک بندر بزرگ حل میشود و ربطی به احداث پل یا راه آهن ندارد. طبیعی است که پس از احداث این بندر در قشم میتوان بار کشتیهای عظیم را تخلیه سپس به کشتیهای کوچکتر منتقل نمود؛ یعنی همان کاری که در امارات انجام میشود. تازه اگر نگوییم این اسکله بزرگ را میتوان در مجاورت اسکلههای بندرعباس یا بوشهر ساخت.
سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده در شرایطی که به دلیل کمبود برق و ضعف خطوط انتقال، به مدت دو روز ادارات دولتی تعطیل میشود، به نظر میرسد در حال حاضر اولویت اول در کشور احداث نیروگاه باشد و پل مذکور در اولویتهای بعدی حتی اولویت دهم هم قرار نمیگیرد، لذا بهتر است با اعطای مشوقهایی، یا با آزادسازی قیمت برق، بخشخصوصی را در عرصه تولید الکتریسیته درگیر نمود نه درگیر ساخت یک پل هزار میلیارد تومانی.