بررسی روزنامه های صبح تهران، دوشنبه ۳۱ خرداد
بررسی روزنامه های صبح تهران، دوشنبه ۳۱ خرداد
تیترهای اول
"تکلیف اساسنامه و ساماندهی شهریه موسسات آموزش عالی غیردولتی مشخص شد" عنوان اصلی مردم سالاری است، روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده که "وقف اموال مراکز آموزش عالی قانونی شد"، جمهوری اسلامی، "مجلس به وقف دانشگاه آزاد رای داد" عنوان اصلی آرمان است و "مجلس با وقف دانشگاه آزاد موافقت کرد" تیتر اول جهان صنعت.
" موافقت سئوال برانگیز 134 نماینده با وقف دانشگاه آزاد" تیتر اصلی کیهان است، "مصوبه بحث برانگیز مجلس" گزارش اول جام جم است، ابتکار از قول هاشمی رفسنجانی در عنوان اصلی خود نوشته "مایلم کناره گیری کنم".
"آغاز رقابت برای خرید سهام سایپا و ایرانخودرو" تیتر اول روزنامه ایران است و "خصوصی سازی پرحاشیه خودروسازان" عنوان اصلی دنیای اقتصاد.
"ریگی به دار مجازات آویخته شد" گزارش اصلی رسالت و خراسان است و "شادی مردم ایران از مجازات ریگی" تیتر اول سیاست روز.
"قانون، ملاک برخورد با بد حجابی" از زبان رییس قوه قضاییه در صدر اخبار حمایت آمده و "وقایع چهارده خرداد توهین به امام بود" از قول آیت الله جوادی آملی عنوان اصلی ابرار.
گزیده مقالات
گزارش روزنامه دولت
ایران با عنوان "مهر مجلس پای حکم ریاست مادامالعمر دانشگاه آزاد" خبر مصوبه مجلس را منعکس کرده و در گزارش خود نوشته نمایندگان مجلس دیروز طرحی را تصویب کردند که علاوه بر آنکه برخلاف نظر صریح بنیانگذار جمهوری اسلامی و رهبر معظم انقلاب بود، مسیر را هم برای اقدامات غیرقانونی مسئولان دانشگاه آزاد، بویژه آنچه وقف اموال این دانشگاه خوانده میشود، هموار کرد.
روزنامه دولت از قول خبرنگار خود نوشته تصویب این طرح را باید محصول زحمات و تلاشهای بیوقفه و لابیهای پشت پردهای که عبدالله جعفر علی جاسبی از روز تصویب اساسنامه جدید دانشگاه آزاد از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی و ابلاغ آن از طرف دولت انجام داد، دانست. در همین راستا برادر همسر جاسبی (علی عباسپور) و رئیس فراکسیون آموزش و تحقیقات مجلس، به عنوان نماینده غیرمحسوس وی در مجلس، لابیهای اولیه را انجام داد تا سهشنبه گذشته جاسبی با فراکسیون دانشگاهیان جلسهای را برگزار کند و چهارشنبه نیز با حضور در غذاخوری مجلس، امضاهایی را به نفع خود جلب نماید.
عبور از حریم ممنوعه
ایران در سرمقاله خود نوشته اخبار مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی در دو روز پیاپی موجب شگفتی فعالان سیاسی و فرهنگی شده است تا جایی که مدیریت غیرقانونی این دانشگاه که نمادی از اتحاد صاحبان قدرت و ثروت محسوب میشود دو دستگاه قضا و تقنین را رو در روی نهادی قرار داده است که از جایگاه والایی در نظام جمهوری اسلامی برخوردار است.
به نوشته این مقاله شگفتی نخست را روز شنبه شعبه 29 دادگاه عمومی حقوقی تهران (مجتمع قضایی شهید بهشتی) با صدور رأی توقف اجرای اساسنامه جدید دانشگاه آزاد رقم زد و این در حالی بود که این اساسنامه به عنوان خروجی و مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی نظیر سایر مصوبات این شورای عالی توسط شخص رئیسجمهور و سایر مقامهای کشور نیز قابل ابطال نیست. مگر این که قانون جدید در این خصوص در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد تا قوانین قبلی ملغی شوند که این امر نیز از صلاحیت قوه قضائیه و محاکم عمومی خارج است.
در ادامه سرمقاله ایران آمده مجلس نیز در حالی مصوب کرد که تغییرات اساسنامه دانشگاهها و مراکز آموزش عالی غیردولتی باید به پیشنهاد هیأت مؤسس و با تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام شود که این شورای عالی پیش تر در مورد دانشگاه آزاد به عنوان بحثبرانگیزترین دانشگاه غیر دولتی سازوکار مشخصی را ترسیم نموده بود.
واکنش کیهان به مصوب مجلس
حسین شریعتمداری در سرمقاله کیهان به عنوان نمونه ای از مقدمات چیده شده برای مصوبه دیروز مجلس یادآوری کرده که بعد از اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد در شورای عالی انقلاب فرهنگی و ابلاغ آن به هیئت موسس دانشگاه که مطابق قانون، اجرای آن برای این دانشگاه الزامی بوده است، آقای هاشمی رفسنجانی در دیدار با گروهی از مدعیان اصلاحات و متهمان آزاد شده آشوب های خیابانی، مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را «حرکتی خلاف شرع و قانون اساسی»! معرفی می کند و از اقدام آقای جاسبی در وقف دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان «حرکتی خیرخواهانه» یاد می کند. و البته توضیح نمی دهند که کجای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی غیرقانونی! و کدام بخش آن با شرع مقدس مغایرت دارد!
تحلیل مدیر این روزنامه هوادار دولت چنین است که با توجه به دیدگاه و نگاه بارها اعلام شده هاشمی رفسنجانی بسیار بدیهی است که طراحان پروژه یاد شده به ایستگاه آخر و پله پایانی پروژه پلکانی خود امید بسته و پیشاپیش از داوری نهایی مجمع تشخیص مصلحت نظام به نفع مصوبه غیرقانونی و غیراسلامی دیروز مجلس شورای اسلامی باخبر بوده و اطمینان کامل داشته باشند!
سرمقاله کیهان ضمن آن که رییس مجلس خبرگان را متهم کرده که نگاه جانبدارانه به موضوع دانشگاه آزاد دارد نوشته گزارش های موثق و مستندی دارد که نشان می دهد دنبال کنندگان پروژه یاد شده، به منافع شخصی و حزبی خود بیشتر از مصالح نظام می اندیشند .
نماینده ولی فقیه در موسسه کیهان مصوبه مجلس را غیرقانونی و خلاف شرع دانسته و خواستار انتشار اسامی نمایندگانی شده که به این طرح رای موافق داده اند و از نمایندگان خواسته توضیح بدهند که در خروج مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی از حلقه مدیریتی ثابت کنونی چه خسارت و زیان غیرقابل جبرانی برای مصالح نظام دیده اند که با گردش قانونی این مدیریت مخالفت ورزیده اند.
اعدام مسترریگی !
ابتکار سرمقاله خود را با عنوان "مستر ریگی" به اعدام عبدالمالک ریگی اختصاص داده و به این ترتیب همزمان با رسانه های دولتی وی را متهم کرده که با آمریکا ارتباط داشته و به ماموریت آمریکا دست به اعمال تروریستی زده است.
این روزنامه خواستار آن شده که کشورهای غربی از جمله آمریکا پاسخ بدهند که وقتی پایگاه ماناس در قرقیزستان است، ریگی در آخرین سفر عمر خود چرا میخواست به قرقیزستان برود؟ چه کسانی منتظر او بودند؟ علت سفر همزمان هالبروک نماینده ویژه آمریکا و ریگی به قرقیزستان چه بود؟ اساساً پایگاه نظامی ماناس در آن مقطع چه نیازی به بازدید نماینده ویژه آمریکا داشت؟
سرمقاله ابتکار سپس با این سئوال که آیا دولت اوباما با این اقدامات موافق است یا مخالف نوشته اگر مخالف است چرا سیمورهرش نویسنده و روزنامهنگار شهیر آمریکایی که برنده جایزه پولیتزر نیز هست؛ در یادداشتهای خود عنوان میکند که جندالشیطان! حقوق بگیر سازمان جاسوسی آمریکا؛ سیا است؟
خصوصی سازی حساس
دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود نوشته هر چند تصور میشد واگذاری مدیریت مخابرات حساسترین خصوصیسازی دولت باشد، اما موضعگیریها و حساسیتهای قبل از واگذاری دو بلوک ایران خودرو و سایپا، عرضههای امروز و فردا را در صدر خبرسازترین خصوصیسازیها قرار داده است.
به نوشته این روزنامه هر چند حاشیههای عرضه این دو بلوک از حذف آگهی فروش تا وثیقه بودن 5/2درصدی سهام سایپا و نامه شورای رقابت برای جلوگیری از حضور وابستگان این دو خودروساز در این معامله بلوکی تا آخرین دقایق نیز ادامه داشت، اما به نظر میرسد در معامله امروز زیرمجموعههای ایران خودرو و سایپا نقش اساسی را بازی خواهند کرد و در رقابت حاضر خواهند بود.
دنیای اقتصاد پیش بینی کرده که چون در حال حاضر توان قانونی شورای رقابت در ابطال یا ممانعت از قطعی شدن معاملات درهالهای از ابهام قرار دارد، با توجه به مالکیتهای مستقیم و غیرمستقیم دو شرکت ایران خودرو و سایپا در یکدیگر، خرید یک بلوک از این دو شرکت از طریق زیرمجموعهها باعث میشود این دو خودروساز در کنار همدیگر و مالک یکدیگر باقی بمانند.
خصوصی سازی خودرو سازها
یحیی حساسیگانه در سرمقاله آرمان نوشته در رابطه با جایگاه نظام حاکمیت شرکتی در واگذاری شرکتهای بورسی از جمله ایران خودرو و سایپا معتقدم نظام در حالی 4 هدف اصلی و مهم شامل پاسخگویی مدیران، شفافیت شرکت ها، رعایت انصاف و رعایت حقوق همه ذینفعان را دنبال میکند که در جریان واگذاری سهام عمده شرکت ها، مکانیسمهای درونی و بیرونی شرکتها دچار تغییر و تحول میشوند.
این کارشناس اقتصادی اظهار نظر کرده که مدیر یک شرکت در شرایطی خصوصی فکر و مدیریت میکند که دارای سهامداران خصوصی باشد اما به دلیل انتخاب مدیران شرکتهای دولتی از بدنه، انگیزه و توان مدیر شرکت دولتی کمتر میشود. بنابراین قبل از واگذاری بلوکی سهام ایران خودرو و سایپا، باید چگونگی اداره این دو خودروساز بزرگ و جایگاه نظام حاکمیت شرکتی مشخص شود.
آرمان نوشته با توجه به نبود دستورالعمل نظام حاکمیت شرکتی و در دست تهیه بودن آن توسط مسئولان بورس، هم بر این باورم که در قانون تجارت و همچنین قانون بازار اوراق بهادار برخی موارد جزئی آمده است. از طریق نظام حاکمیت شرکتی و تحت نظارت بودن شرکتها چهار هدف مدنظر این نظام مهم محقق خواهد شد و انگیزه مدیران برای مدیریت و پاسخگویی به سهامداران افزایش خواهدیافت.
کاهش سرمایه های خارچی
پویا نعمتاللهی در سرمقاله جهان صنعت اشاره کرده که سازمان آنکتاد (سازمان کنفرانس ملل متحد در تجارت و توسعه) آمارهای مربوط به جریانورودی سرمایهگذاری خارجی در کشور را به همراه جریان خروجی آن برای سال 2008 منتشر کرده است.
به نوشته این مقاله اعداد منتشر شده توسط انکتاد خود موید این مطلب است که فضای حاکم اقتصاد برکشور، چندان توفیقی در عرصه جذب سرمایههای خارجی نداشته است.
سرمقاله جهان صنعت افزوده در سال 2008 کل کشورهای در حال توسعه موفق به جذب حدود 621 میلیارد دلار از محل جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی شدهاند که سهم ایران به زحمت به یک و نیم میلیارد دلار میرسد در حالی که سهم کشورهای در حال توسعه از ذخیره تجمعی سرمایهگذاری مستقیم خارجی حدود 205 برابر کشور ایران است .
اشتغال
دکتر رضا جلالی در سرمقاله مردم سالاری نوشته وزیر تعاون هفته گذشته با طرح نخ نمای مسوولیت اشتغال کشور توسط رئیس جمهور، نوعی فرار به جلو به منظور گریز از مسوولیت محول شده این وزارتخانه نوپا را مرتکب شد.
به نوشته این مقاله وزیر تعاون خوش خیال نه پیش بینی کرده است که تا پایان برنامه پنجم توسعه حداقل 1000 میلیارد دلار سرمایه گذاری در کشور صورت گیرد که در پاسخ به این ادعا باید اذعان داشت یا وزیر تعاون فرق بین دلار و تومان را نمی داند یا فرق بین میلیارد با میلیون را. اساسا ایشان نمی دانند که سهم مالکیت در بخش خصوصی 55 درصد و در بخش تعاونی 25 درصد است.
سرمقاله مردم سالاری تاکید کرده که محمد عباسی وزیر تعاون گفته از هزار میلیارد دلا ر سرمایه گذاری 28 درصد آن باید توسط سیستم بانکی و 12 درصد نیز توسط بخش های خصوصی و تعاون محقق شود که کاملا تحقق این ادعا بعید به نظر می رسد.