بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۶ خرداد
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۶ خرداد
تیترهای اول
"رهرو امام نمی تواند با معارضان وی همراه شود" تیتر اول روزنامه ایران است که از میان گفته های آیت الله خامنه ای در سالگرد درگذشت بینان گذار جمهوری اسلامی برگزیده است دیگر روزنامه ها نیز یا مانند ابرار، آرمان، جام جم، کیهان، جهان صنعت و رسالت درهمان سخنرانی این نکته را مهم دیده اند که "حال فعلی افراد ملاک قضاوت است" و یا مانند حمایت، سیاست روز، خبر و آفتاب یزد جمله ای را به این مضمون که "تولی و تبری باید تابع امام باشد" انتخاب کرده اند. جوان همین گزارش را با عنوان "بیعت ملت با رهبر در حضور روح الله" منعکس کرده و مردم سالاری از زبان رهبر جمهوری اسلامی نوشته "خط امام یعنی اهمیت دادن به نقش مردم".
"ایده های سرعت بخش در مسکن مهر" عنوان اصلی روزنامه دنیای اقتصاداست و پول در گزارش اصلی خود از "مصائب مرتضوی" نوشته است.
گزیده مقالات
نارضایتی از تندروها
آفتاب یزد در سرمقاله خود نوشته سید حسن خمینی در مراسم سالگرد درگذشت امام با علم به این که تشنج ها منطبق با اهداف جناحی و به منظور برهم زدن سخنرانی ایشان صورت گرفت ترجیح داد دیگر در خصوص پدربزرگش صحبت نکند و در آرامگاه آن عزیز سفر کرده مجبور به سکوت شود.
به نوشته این روزنامه هر چند مقام معظم رهبری برخوردی مهربانانه با سیدحسن داشتند که برای هر عاقلی می توانست معنادار باشد و نارضایتی ایشان را نسبت به اقدامات تندروها اثبات نماید. با وجود همه این اتفاقاتی که در 14 خرداد سال 89 شاهد بودیم به نظر می رسد که پاسخ به چرایی اتفاقات این روز بسیار واجب است.
به نظر آفتاب یزد آن چه این عده انجام دادند دشمنان را شاد کرد و هیچ ضد انقلابی نمیتوانست انجام دهد و خوراکی شد برای رسانههای بیگانه و مغرض.امروز بر همه دلسوزان و پیروان راستین امام راحل است که جلوی حرکات یک گروه خودسر که ممکن است در آینده نیز هزینههایی را برای نظام داشته باشند را بگیرند.
دفاع از شعارها
کیهان در سرمقاله خود به دفاع از کسانی که با شعارهای خود مانع سخنرانی سید حسن خمینی شدند پرداخته و اعتراض کرده است که چرا منابع مستقل از یکسو، اعتراض کنندگان را یک «اقلیت اندک و تحریک شده» معرفی کردند که به دلایل پیش گفته، دروغی بزرگ است و تمامی شواهد و اسناد غیرقابل تردید از اعتراض سراسری، میلیونی و یکپارچه مردم در آن روز حکایت می کند و از سوی دیگر تلاش کرده و می کنند که اعتراض مردم را «اهانت به حضرت امام» وانمود کنند.
حسین شریعتمداری نویسنده سرمقاله کیهان استدلال همیشگی خود را تکرار کرده و نوشته آیا می توان پذیرفت که بهایی ها و منافقین و سایت های وابسته به اسرائیل و آمریکا و انگلیس نگران اهانت به حضرت امام باشند؟! کاش آقای سیدحسن خمینی نگاهی به گردانندگان این سایت ها و برخی از اطرافیان خود می انداخت. آن یکی «اسلام» را عامل عقب افتادگی می داند! این یکی معتقد است خط امام باید به موزه تاریخ برود، دیگری می گوید اصلی ترین مشکل دموکراسی در ایران اسلامی، آن است که در ایران، هنوز خدا نمرده است!
کیهان نتیجه گرفته اعتراض مردم به آقای سیدحسن خمینی از اوج ارادت آنان به حضرت امام و ژرف اندیشی و بصیرت آنها حکایت می کند و یکی از شعارهای آن روز مردم بسیار عبرت انگیز و درس آموز بود و حکیمانه و هوشمندانه این بود که "نواده روح الله، سیدحسن نصرالله".
ای غافلان
ابرار ابراز تاسف کرده که عده ای مرد اول بیت امام را دشنام دادند و نگذاشتند حتى کلامى درباره جدش حرف بزند آنچنان سوت زنان و جیغ کشان مانع از سخنرانى یادگار امام شدند که تو گویى چندین دهه از رحلت آن امام عزیز گذشته است و نوه بزرگوار او چه نیک هشدار داد که اى غافلان فقط بیست سال از رحلت امام گذشته و شما این چنین با بیتش رفتار مى کنید.
به نظر نویسنده این مقاله کیست که نداند این افراد از کدام محافل فکرى افراطى ارتزاق مى کنند براى شناخت این افراد هیچ نیازى نیست که نامى بنویسیم و نشان و شاهدى بیاوریم بلکه کافیست مطبوعاتى که همین امروز و پس از تعطیلات به روى دکه رفته اند را تورقى کنیم و ببینیم چه کسانى از شادى این اتفاق هلهله سرداده اند.
به نوشته ابرار حتماً روزى فرا خواهد رسید که چهره این افراد براى مردم هویدا شده و امت خمینى بزرگ این بى احترامى را بى پاسخ نخواهند گذاشت.
چرا سخنرانی نشد
بیژن مقدم در سرمقاله جام جم نوشته: شاید در چنین مراسمی بهرهگرفتن از سخنان حجتالاسلام سیدحسن خمینی چه به لحاظ تشریفاتی و مسوولیتی و چه به جهت نسبی امری طبیعی و مورد انتظار بود. هر چند ایشان میتوانست بدون توجه به برخی شعارهای انقلابی که به هیچ وجه متعرض شخص وی نبود، به سخنرانی خود ادامه داده و با استفاده از فرصت پیش آمده، به بسیاری از شبهات و سوالات افکار عمومی در کنار مزار امام پاسخ گوید. دریغا که از این فرصت بهره گرفته نشد.
نویسنده این مقاله تاکید کرده ممکن است برخی بگویند با وجود شعارها، امکان ادامه سخنرانی نبود، ولی خوب است به یاد آوریم چنین صحنههایی در محیطهای مختلف از جمله برخی دانشگاهها آن هم هنگام سخنرانی رئیسجمهور ایجاد و حتی عکس رئیسجمهور در مقابل خود او به آتش کشیده شده اما سخنرانی ادامه یافت.
سردبیر جام جم با این سوال که چرا شرایط اینگونه رقم میخورد نوشته در یک سالی که از آغاز فتنهای بزرگ در پی انتخاباتی حماسی ولی تلخ میگذرد، مردم انتظار داشتند بزرگان جامعه و خواص موثر، هوشمندانه در صحنهای که تمام میراث امام خمینی مورد تاخت و تاز قرار گرفته بود، حاضر شوند و یکصدا در مقابل دشمنان و دوستان غافل و جاده صافکن کینهورزان بایستند.
بقای اسرائیل و ماجرای غزه
محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته حتی در هنگامه جنگ سرد که بلوکهای شرق و غرب برسر همه مسائل جهان اختلاف داشتند و شوروی، چریکهای فلسطینی را مسلح میکرد، هرگز محو اسرائیل و حتی تضعیف آن در دکترین سیاست خارجی کمونیستهای کرملین قرار نگرفت. اما در پی وقایع هفته گذشته، کمتر کشوری بود که تصریحا یا تلویحا به اسرائیل خرده نگیرد. حتی آمریکا که حامی سنتی رژیم تل آویو است و از همه سیاستها و رفتارهای این رژیم حمایت میکند، اکنون ناچار به اتخاذ موضع انتقادی شده است.
به نظر نویسنده بحران ناوگان کمکهای انساندوستانه به هر حال پایان میپذیرد؛ اما ضربه آن به مشروعیت سیاسی، اخلاقی و ایدئولوژیک رژیم تلآویو، آثاری عمیق به جا خواهد گذاشت و دفاع از این حکومت را دشوارتر از پیش خواهد کرد.
نتیجه گیری سرمقاله دنیای اقتصاد این است که افسانه قوم سرگردان، زیر سایه رهبرانی که مردمانی از ملیتهای گوناگون و دست بر قضا عمدتا غربی و در حوزه فرهنگی عبری – مسیحی را کشتهاند، رنگ میبازد. چنین واقعهای سلاح اصلی؛ یعنی تشبث به عواطف جهانی را از دست رهبران تلآویو خارج خواهد کرد و به فلسطینیها فرصت خواهد داد که از سلاح مظلومیت، بهتر استفاده کنند.
تورم و آمار رسمی
مهدی تقوی در سرمقاله آرمان با اشاره به تازه ترین ادعای بانک مرکزی در مورد نرخ تورم که گویا به 9/9 درصد رسیده نوشته است من به عنوان اقتصاددان نمیتوانم بگویم که آمار بانک مرکزی غلط یا درست است اما اگر به طور مثال جهش قیمتها را دریک سال اخیرتا الان در نظر بگیریم، متوجه میشویم که قیمت گوشت، سبزی مواد خوراکی و میوه بالا رفته است. همچنین اگر میزان مصرف بنزین را مورد توجه قرار بدهیم، میدانیم که میزان سهمیهبندی بنزین کاهش یافته و 60 لیتر شده است. در این حالت خانوارها مجبورند هزینه اضافی بیشتری بپردازند و این هزینه به بودجه خانوارها تحمیل میشود.
در ادامه مقاله آمده به عنوان اقتصاددان که کار تحقیقی انجام میدهم، نمیتوانم احساس خودم را در مطالعات اقتصادی دخالت دهم. ما هیچکدام نه پول زیاد داریم و نه وقت که بخواهیم میزان تورم را محاسبه کنیم و فرضا بگوییم الان میزان تورم 12 درصد است یا 18 درصد و تورم تک رقمی اعلام شده از سوی رئیس کل بانک مرکزی درست نیست.
با این همه سرمقاله ارمان نتیجه گرفته اشکالاتی به نحوه محاسبه تورم از سوی نهادهای رسمی وارد است وممکن است که ما احساس کنیم نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی، کمتر از واقعیتهای موجود است.
سوسک های هفده میلیارد دلاری
پول در گزارش اصلی خود نوشته ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز از بدو تاسیس تاکنون دو «سردار» و دو «قاضی» را به خود دیده است؛ اما در این رفت و آمدها، «قاچاق» فقط یک روی خود را نشان داده؛ اینکه قاچاق و سوسکهای اقتصاد- به گفته معاون اول رییسجمهور- پروارتر شدهاند.
به نوشته این گزارش سوسکهایی که نشان دادهاند نه از ستارههای روی شانههای محمدباقر قالیباف و محمدرضا نقدی بیم و هراسی دارند و نه از احکام قضایی غلامحسین الهام شاید به همین دلیل بوده است که طی سالهای اخیر، ترازوی پروار شدن قاچاقچیان یا همان سوسکهای اقتصاد ارقام سنگینتری انداخته است. این را میتوان از حجم و ارزش میلیاردی قاچاق دریافت. 19میلیارد دلار قاچاق دریافت.
پول نوشته سعید مرتضوی تابوشکنی کرد و برخلاف روسای قبلی ستاد مبارزه با قاچاق کالا که از اعلام دقیق حجم ارزشی قاچاق گریزان بودند، 19میلیارد دلار را به زبان آورد. او پرده دیگری از واقعیتهای اقتصاد زیرزمینی در ایران کنار زد. سردار نقدی، چندی پیش گفته بود رقم قاچاق در سال 84، هفتمیلیارد دلار اعلام شده بود. این یعنی افزایش 171 درصدی قاچاق طی سال 84 تا 87 در کشور.
سئوال از رییس مجلس
خاطره وطنخواه در سرمقاله جهان صنعت نوشته رییس مجلس شورای اسلامی در سخنانی عنوان کرده نحوه برنامه چهارم از نظر چارچوبها بد نبود اما اینکه چرا خوب اجرا نشد، جای سوال است.
به نوشته این مقاله اگر واقعا آقای لاریجانی در کسوت ریاست مجلس نسبت به نحوه اجرا برنامه چهارم و دست نیافتن به اهداف آن اظهار ناراحتی و نگرانی میکند، حداقل کاری که میتوانست در این دو سال انجام دهد، اجازه طرح سوال از رییسجمهور بود اما آقای لاریجانی نه تنها عملا نشان داد که هیچ علاقهای به روند اجرای برنامه چهارم ندارد بلکه به دولت اجازه میدهد که سه ماه بیبرنامگی را بدون تسریع در روند تصویب برنامه پنجم تجربه کند.
سرمقاله جهان صنعت نتیجه گرفته بررسی رفتار سیاسی آقای لاریجانی حکایت از انتقادهای گاه و بیگاه رییس مجلسی دارد که علاقهمند است منتقدی باشد که به دنبال به نتیجه رسیدن انتقادهای خود نیست. حال از آقای لاریجانی باید این سوال را پرسید که چه اصراری به ادامه چنین مواضعی دارد؟ مگر نه این است که منتقد به دنبال اصلاح امور است؟