بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۱۰ خرداد
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۱۰ خرداد
تیترهای اول
"انتقادات صریح احمدی نژاد از لاریجانی، مجلس و مجمع تشخیص مصلحت" تیتر اول ابتکار است، مردم سالاری همین خبر را با "انتقاد احمدی نژاد از مجلس مجمع تشخیص و دیوان محاسبات منعکس کرده، آرمان نوشته "ناگفته های احمدی نژاد و خبر از زبان رییس مجلس نوشته "عده ای دعوا راه می اندازند تا میداندار باشند".
خراسان در عنوان اصلی خود از قول رییس دولت ترکیه نوشته "غربی ها قول تحویل ۱۰ ماهه اورانیوم را داده بودند، اکنون از ۲ سال صحبت می کنند"، روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده "محاصره غزه در حال شکسته شدن" و ایران از قول مقامات دولتی در صدر اخبار خود نوشته "ژاپن ضلغ چهارم مبادله هسته ای".
"افزایش نگران کننده دختران سیگاری" گزارش اصلی جام جم است، "برخورد ضربتی پلیس با توزیع کنندگان مواد مخدر" خبر اول کیهان است ، آفتاب یزد از زبان یک نماینده مجلس پرسیده "چرا چهل میلیون زیر خط فقر" و رسالت از قول محمد یزدی نوشته "جریان سبز قصد براندازی داشت".
پول از زبان یک اقتصاددان نوشته "به صندوق بتنآرمهای هم نفوذ میکنند"، جهان صنعت روزنامه دیگر اقتصادی از قول وزیر مسکن نوشته " انشاله قیمت ها افزایش نمی یابد" و دنیای اقتصاد از تغییر در ثبت معاملات مسکن" نوشته است.
گزیده مقالات
بدعهدی روسیه
افشار سلیمانی در مقاله ای در آرمان به یادآورده که در جنگ ایران و عراق، روسیه در کنار دولت صدام بود و اضافه کرده پس از فروپاشی شوروی، روسیه با وجود آن که در تبلیغات و در مذاکرات دیپلماتیک خود را هماهنگ و همسو با ایران نشان میداد، همواره از ایران به عنوان کارت بازی بهره گرفته است.
نویسنده مقاله ضمن اشاره به بدعهدی های مسکو با ایران نوشته از اینکه صبر فزاینده تهران در مقابل رفتارهای غیراصولی مسکو بالاخره به سرآمد باید قدری نسبت به افق جدیدی که در عرصه دیپلماسی کشور امیدوار شد. البته ایجاد تعادل در سیاست خارجی براساس مولفههای موثر داخلی وخارجی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. اینک که در برابر روسها از صبر زیادی پرهیز شده است، مناسب است که نسبت به دیگر بازیگران مطرح نیز از صبر کم و سخن غیر دیپلماتیک پرهیز شود تا تعادل حاصل شود.
مقاله آرمان اظهار عقیده کرده همه کشورها به دنبال منافع خود هستند و ایران نیز باید در پی همین باشد. نه غرب و نه شرق منافع ایران را تامین نخواهند کرد اما باید در جهان متکثر امروزی که همه به یکدیگر نیاز متقابل دارند ما نیز روابط منطقی متکی بر بنیانهای اصولی در جهت تامین منافع ملی کشورمان با کشورهای سیستم و زیرسیستم داشته باشیم.
علیه روسیه پیامی برای چین
حسام الدین واعظ زاده در روزنامه خبر نوشته عذر روسیه برای همراهی با آمریکا در تحریمها علیه ایران، عین همراهی با " جامعه بین المللی" نیست. روسیه مدتهاست که خود مولد مفاهیم نو و جدیدی در سیاستها و جریانهای بین المللی نبوده و براحتی آنچه غرب تولید کرده را فقط تکرار کرده است. پذیرش بدون قید وشرط مفاهیم مبهمی چون " جنگ علیه تروریسم" "جامعه بین المللی"، فقط روند آمریکایی شدن سیاست خارجی روسیه را تسریع کرده است.
نویسنده به رییس جمهور روسیه توصیه کرده از اشتباه تونی بلر نخست وزیر پیشین بریتانیا برحذر باشد که سیاست دنباله روی از آمریکا در دو جنگ عراق و افغانستان را برگزید و نه تنها موجبات بی اعتباری این دولت در داخل کشورش شد بلکه در اروپا و کشورهای اسلامی هم بریتانیا را زمین گیر و ناکام کرد.
مقاله خبر ابراز امیدواری کرده که پیام انتقاد آمیز ایران برای روسیه در واقع حامل پیامی برای تصمیمات و رفتار دوگانه چین نیزباشد و نشان دهد وسوسه ورود روسیه به بازیی که دیگران طراح آن و هدایتگر آن هستند منافع روسیه را تامین نمی کند.
چرا چهل میلیون فقیر
آفتاب یزد سخنان یک نماینده مجلس را در صدر اخبار خود آورده که خواستار آن شده که دولت در خصوص آمار بالای افرادیکه زیر خط فقر مطلق و نسبی قرار دارند، پاسخگو باشد.
نصرالله ترابی به نوشته این روزنامه در سایت اینترنتی اقلیت مجلس گفته میلیون نفر از جمعیت کشور در زیر خط فقر مطلق و نسبی قرار دارند که این بیانگر وجود بحران در معیشت وزندگی اجتماعی مردم است.
به جای روستائی بواناتی
حمیدرضا طهماسبیپور در سرمقاله جهان صنعت با اشاره به آمار سازمان جهانی گردشگری و یونسکو که نشان می دهد ایران بین 183 کشور از نظر جذب گردشگر رتبه 137 را دارد نوشته تنها سال به سال و به مناسبت روز گردشگری به یاد توسعه گردشگری و توریسم می افتیم و تنها جملات زیبایی را به سخن میآوریم بیش از 800 میلیارد دلار گردش مالی سالانه صنعت گردشگری در جهان وجود داشته ، سهم ما کمتر از 1/0 درصد این میزان است.
نویسنده سپس یک روستایی خلاق در منطقه بوانات اشاره کرده و نوشته ای کاش رفتار عباس برزگر یا همان روستایی که به 24 کشور جهان سفر کرده و 18 هزار گردشگر را به این منطقه دورافتاده ایران کشانده را در سیاستهای گردشگری ایران لحاظ میکردیم و جایگاه گردشگری را ارتقا میدادیم.
در پایان سرمقاله جهان صنعت آمده مسوولانی که با خواندن این خطوط دلخور میشوند چه حسی ایجاد میشود که یک روستایی درد گردشگری را بهتر شناخته و با دست خالی کاری کرده اما آن ها حتی به اندازه این روستایی ایجاد فرصت نکردهاند.
صندوق و حساب فرقی ندارد
مهدیتقوی در سرمقاله آرمان نوشته نگهداری از حساب ذخیره ارزی به عهده دولت است به طوری که عملا این حساب در بانک مرکزی نگهداری میشود و بانک مرکزی نیز یکی از ارکان دولت محسوب میشود. به همین دلیل در مواقعی که دولت نیاز به پول دارد از بانک مرکزی دریافت میکند.
به نوشته این کارشناس بااین شرایط اگر اسم این حساب تغییر کند هیچ اتفاقی در عمل رخ نمیدهد. هیچ فرقی نمیکند که این "حساب ذخیره ارزی" یا "صندوق توسعه ملی" باشد.اگر صندوق توسعه ملی بتواند جلوی برداشتهای دولت را بگیرد و دولت نتواند از موجودی آن استفاده کند مسلما میتواند به توسعه ملی نیز کمک کند اما اگر این گونه نباشد پس به هیچ دردی نخواهد خورد.
کشمکش دانشگاه آزاد
ایران روزنامه دولت در گزارش اصلی خود نوشته مطالبه عمومی برای تعیین تکلیف دانشگاه آزاد به دنبال کشف اسناد محرمانه دولتی و نفتی در دفتر هیأت امنای دانشگاه آزاد، فعالان سیاسی و محافل دانشگاهی خواستار رسیدگی هرچه سریعتر دستگاه قضایی به این مسئله و تعیین تکلیف مدیریت این دانشگاه شدند.
این روزنامه از قول یک کارشناس مسائل حقوقی نوشته با اشراف کنونی مسئولان قوه قضائیه به اسناد کشف شده در دانشگاه آزاد، باید مهدی هاشمی رئیس دفتر هیأت امنای این دانشگاه که اکنون در خارج از کشور به سر میبرد، از سوی پلیس اینترپل دستگیر و به کشور بازگردانده شود. محافل دانشگاهی همچنین خواستار تعیین تکلیف فوری عبدالله جاسبی رئیس دانشگاه آزاد شدند.
روزنامه دولت از قول فردی با عنوان قائم مقام تشکیلات تحکیم وحدت نوشته ادعای دانشگاه آزاد مبنی بر ورود افراد لباس شخصی به دفتر هیأت امنای دانشگاه آزاد با هدف جنجال و فرار از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گرفت و تبعیت نکردن مسئولان دانشگاه آزاد به اساسنامه جدید، جرم بزرگی است.
همزمان با حملات روزنامه های دولتی به دانشگاه آزاد و مدیر آن به نوشته روزنامه فرهیختگان عبدالله جاسبی رییس این دانشگاه در یک مراسم دانشگاهی گفته این موسسه یکی از پاک ترین نهادهای اجرائی و سال هاست زیر ذره بین است و اگر کوچک ترین عمل خلافی وجود داشت تا الان اعلام شده بود.
عدول از بیگانه ستیزی
ابتکار در سرمقاله خود به انتقاد از گروه های سیاسی پرداخته و در مورد اصلاح طلبان نوشته آثار عقب نشینی و خداحافظی این جریان از تمام آنچه تا دیروز به آن شهرت یافته بود مشهود گردید دیگر از مبارزه و ستیز با آمریکا خبری نبود و شعار تعامل و گفتگو جای شعارهای تقابل را گرفت. دیگر از جنگ فقر و غنا خبری نبود و در حوزه آزادیهای مدنی هم از آن سخت گیریهای انقلابی هیچ اثری نبود،برخی راه افراط را به آنجا رساندند که در نشریات خود با خرسندی از پایان کار انقلاب و سرآمدن دوران آرمانگرایی و گذشت عصر امام خمینی سخن راندند.
به نوشته محمدعلی وکیلی در ابتکار اکنون آنان که پیروز میدان سیاست اند خود را وفادارتر از وارثان نسبی و تاریخی خط امام به آرمانها میدانند و با فهمی حداکثری منتقد حداقلی را به مخالف حداکثری تبدیل میکنند.
به نظر نویسنده مقاله مسابقه آنالیزورهای جدید برای اثبات خیانت یاران دیروز شگفت انگیز و حیرت آور است شنیدن تحلیل بعضی از این کارشناسان نوظهور شنونده را قانع میکند که با خط کش گوینده مصداقی برای خط امام و انقلابی بودن در ساحت سیاسی ایران به جز خود گوینده پیدا نخواهد شد با این وصف آیا جوانها همچنان امیدوار به آینده می مانند و طوفان یاس آنان را از دامن نظام و انقلاب خارج نمی کند و آیا سرنوشت مدعیان امروز مشابه مدعیان دیروز نخواهد شد.