بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه اول خرداد
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه اول خرداد
تیترهای اول
آرمان با تیتر "پلمب چهارصد و ده خانه هرمی"، ابتکار با "حمله مشترک وزارت اطلاعات و ناجا به شرکت های هرمی" همین خبر را منتشر کرده اند، ایران نوشته "تیر خلاص هرمی ها با انهدام چهارصد شرکت" و "پایان افسانه شرکت های هرمی" عنوان اصلی تهران امروزاست.
کیهان از "عملیات ضربتی وزارت اطلاعات و ناجا" به عنوان انهدام همزمان چهارصد و ده شرکت هرمی خبر داده است و جام جم هم در تیتر نخست خود از " انهدام چهارصد و ده دفتر شرکت های اهرمی" نوشته است.
"دولت دست به دامان بانک مرکزی نشود" عنوان اصلی پول است، "چاره فقط افزایش سرمایه بانک هاست" در صدر اخبار جهان صنعت آمده، دنیای اقتصاد روزنامه اقتصادی دیگر از "خانه تکانی در قلب اقتصاد آمریکا" خبر داده و "پرونده های ده ها میلیارد تومانی در سازمان بازرسی" تیتر اول مردم سالاری است.
"چه کسی گفته دشمن مات شده" به نقل از نایب رییس مجلس تیتر اول آفتاب یزد است، خراسان از "نامه هشدار آمیز ترکیه و برزیل به شورای امنیت درباره تشدید تحریم ایران" خبر داده، روزنامه جمهوری اسلامی در عنوان اول خود نوشته "ایران غنی سازی را ادامه می دهد" و رسالت در تیتر اول خود نوشته "افشای سند معامله غیرقانونی اتمی آمریکا و اسرائیل".
گزیده مقالات
جاسوسان و انکار جاسوسی
در حالی که روزنامه های امروز با چاپ عکس هائی از مادران سه کوهنورد آمریکائی زندانی در ایران نشان داده اند که آن ها فرزندان خود را در آغوش گرفته و در تهران پذیرائی شده اند تهران امروز در مقاله اصلی خود نوشته با اشاره به ماجرای کلوتیلد رییس معلم فرانسوی و احتمال جاسوس بودن وی نوشته هیچکس در هیچ کجای دنیا برای جاسوسی از کشوری دیگر «ویزای جاسوسی» نمیگیرد، این ابتداییترین درس دنیای جاسوسی است که جاسوسها، جاسوس نیستند.
به نوشته این روزنامه ساخت هویتهای جعلی برای عوامل اطلاعاتی و جاسوسی جزو اصول اساسی این دنیا محسوب میشود. چنان که سازمان سیا در آغاز دهه 80 میلادی صدها شغل و عنوان فعالان زیرمجموعه خود را تغییر داد و در عوض به ساخت مشاغل جدید برای عوامل خود روی آورد. هیچ وقت هیچکس از این افراد که معمولا برای انجام عملیاتهای خاصی به نقاط دیگر اعزام میشوند مدارکی دال بر حضور رسمی در سیستمهای جاسوسی و اطلاعاتی نه همراه میبرد و نه به همراه دارد.
تهران امروز با اشاره به هر کس به عنوان جاسوس دستگیر می شود معمولا بلافاصله با تکذیب کشورها مواجه میشوند که آنها اصلا جاسوس نیستند بلکه توریست، روزنامهنگار، پژوهشگر، استاد دانشگاه، پزشک، معلم، ورزشکار، شهروند عادی یا چیزی شبیه به این هستند و بازداشت آنها مثلا درست نیست یا غیرقانونی است.
آمریکا چه می خواهد؟
روزنامه جمهوری اسلامی تندترین مخالف بیانیه هسته ای تهران امروز در سرمقاله خود با عنوان آمریکا چه می خواهد نوشته با توجه به خواستههای غیرقانونی آمریکا، دل بستن به تبادل سوخت در خاک ترکیه با تکیه بر آنچه در بیانیه تهران آمده برخلاف هوشمندی سیاسی است. علاوه بر اشکالات متعددی که به بیانیه تهران در مورد عدم همزمانی مبادله و مقدار آن وارد است، اصولا ترکیه مکان مناسبی برای تبادل نیست.
این روزنامه با تاکید بر این که دولت ترکیه قابل اعتماد است احتمال داده با توجه به حضور ناتو در این کشور، قدرتی که نظامیان لائیک دارند، وسلطه و نفوذ آمریکا بر ترکیه و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، آمریکا بتواند هر طور که اراده کند در این زمینه عمل نماید.
روزنامه جمهوری اسلامی در عین حال تاکید کرده ایران 20 سال قبل با خرید 40 کیلو سوخت با غنای 20 درصد توانست رآکتور تهران را تا امروز تغذیه کند و هنوز استفاده از آن ادامه دارد. اکنون که مسئولان کشور اعلام کردهاند با حضور و نظارت نمایندگان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، موفق به غنی سازی 20 درصدی شدهاند طبعا نیازی به وارد کردن سوخت 20 درصدی از خارج نداریم و میتوانیم موضوع مبادله را اصولا منتفی بدانیم.
آمریکا غافلگیر شد
کیهان در سرمقاله خود با این مقدمه که بیانیه تهران برای طرف غربی حقیقتا غافلگیر کننده بود نوشته بیانیه دقیقا زمانی در تهران امضا شد که طرف های غربی خود را برای گرفتن قیافه حق به جانب در مقابل ترکیه و برزیل و گفتن این جمله که «دیدید گفتیم با ایران نمی شود به نتیجه رسید» آماده کرده بودند. حتی پیش از نشست تهران هم معلوم بود که غربی ها باور نمی کردند در ایران اتفاق غیر منتظره ای رخ بدهد.
این روزنامه ادعا کرده که رئیس جمهور روسیه هفته گذشته در مسکو به لولا داسیلوا گفت در تهران شانسی بیش از 30 درصد ندارد و چند روز قبل از او هم هیلاری کلینتون گفته بود امکان ندارد که تلاش های ترکیه و برزیل به نتیجه ای برسد. وقتی همه این پیش بینی ها نادرست از آب درآمد واضح بود که غربی ها دچار سرگیجه شده اند. در واقع، بیانیه تهران همه مبانی اقدام آمریکا علیه ایران را فرو ریخت.
سرمقاله کیهان مبانی شکست آمریکا را در این دانسته که آمریکایی ها همواره تاکید می کردند برنامه هسته ای ایران یک تهدید است اما بیانیه تهران نشان داد ایران یک برنامه تجاری کاملا شفاف را تعقیب می کند. و آمریکایی ها می گفتند در مورد ایران اجماع وجود دارد اما بلافاصله پس از امضای بیانیه تهران معلوم شد همه آن سیستم اجماعی که آمریکایی ها ساخته بودند و هدف آن به قول خودشان فرستادن پیام یکپارچه جامعه بین المللی به ایران بود، تا چه حد شکننده است. و بالاخره آمریکایی ها همواره می گفتند یافته شدن هرگونه راه حل برای مسائل مهم جهانی از جمله مسئله ایران بدون مشارکت آنها ممکن نیست. بیانیه تهران نشان داد که اتفاقا آمریکا بخشی از مشکل است نه بخشی از راه حل.
گول حوادث بعد از انتخابات را خورد
امیر محبیان در سرمقاله رسالت با ابراز خوش بینی نسبت به سیاست های اوباما نوشته آشوب های پس از انتخابات سال گذشته به این سیاست ها آسیب زد و اوباما بر اساس تحلیل غلطی که در ادامه برداشت های غلط دولت بوش از وضعیت داخلی ایران بود؛ تمامی نتایج مثبت اقدامات پیشین خودرا در قماری کوته اندیشانه باخت. به عبارتی؛ دریچه ای هر چند کوچک که برای حل معضلات سی ساله روابط میان دو کشور گشوده شده بود بدلیل اشتباه تحلیلی اوباما و مشورت های غلط به او بسته شد.
نویسنده این مقاله نوشته با وجود این بیانیه تهران را علامتی هوشمندانه؛ دقیق وظریف از سوی ایران به جهان غرب مبنی برمیل به تعامل است.البته تعاملی کهبر ستونهایی از واقعیت گرایی و احترام دو جانبه بنا شده است. علامتی مثبت از سوی ایران بوده و میتواندگشاینده دریچه ای باشد که با اشتباه اوباما بسته شد.
در پایان سرمقاله رسالت آمده نسبت به شخص احمدی نژاد و دولت او هر نگاهی می توان داشت؛ ولی نمی توان منکر شد که احمدی نژاد روحیه و نیز تمایلی استثنایی برای انجام کارهای بزرگ دارد؛بیانیه تهران بذرهای کاری بزرگ را با ظرافت درون خود نهان دارد؛ آیا جهان این پیام را در خواهد یافت؟
عاقبت هرمی ها
ایران روزنامه دولت که دو ماه پیش در خبر اول خود از قانونی شدن شرکت های هرمی نوشته بود در شماره امروز خود در تائید عملیات وزارت اطلاعات و ناجا نوشته سالها پیش غده سرطانی گلدکوئیست به تازگی در جامعه ما شکل گرفته بود و یک برخورد حساب شده و منسجم توأم با اطلاعرسانی درست و دقیق، میتوانست به مثابه همان جراحی محدود برای برداشتن غده سرطانی باشد؛ اما کار به جایی رسید که اینک دو میلیون نفر عضو این شرکتها شدند.
به نوشته این روزنامه در اینکه فعالیت شرکتهای هرمی، حتی با معیارهای اقتصاد سرمایهداری نیز قابل توجیه نیست و به همین دلیل بسیاری از کشورها مانع فعالیت این شرکتها میشوند، در اینکه شرکتهای هرمی فساد اقتصادی، کلاهبرداری، از بین بردن انگیزه کار و تلاش مثبت و روحیه زیادهخواهی را در جوانان تشدید میکنند، هیچکس تردیدی ندارد.
بورس، دماسنج اقتصاد
علیرضا کدیور در سرمقاله دنیای اقتصاد با این شروع که بورس تهران دما سنج اقتصاد ایران نیست نوشته بورس تهران به واسطه چند عامل، تاکنون نسبت به این سقوط معنادار و احتمالا مدتدار واکنش نشان نداده است. در این میان نخستین عامل به خوشبینی نسبت به بهبود قیمتها در ماههای پیش رو در سالجاری (با توجه به گذشت تنها دو ماه از سال کاری) بازمیگردد. از سوی دیگر نزدیکی به فصل مجامع و انتظار برای دریافت سود نقدی، تا حد زیادی بار منفی روانی ناشی از سقوط قیمتهای جهانی را تعدیل کرده است.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرده به نظر میرسد تداوم تقویت ارزش برابری دلار آمریکا نسبت به سایر ارزها و سقوط یا حتی ثبات قیمتهای جهانی در سطح فعلی میتواند پس از گذر از فصل مجامع و تقسیم سود نقدی (با توجه به کاهش ارزش ذاتی شرکت) روزهای متفاوتی را برای بورس تهران رقم زند. روزهایی که تاثیرات اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها، نیز به تدریج خود را نشان خواهد داد.
نگران بانک مرکزی
رضا طهماسبی در گزارش روزنامه پول از میزگرد تخصصی همایش پولی و ارزی کشور نوشته این میزگرد بیشتر از آنچه تصور میشد، انتقادی بود و البته سرشار از پیامهای صریح که ازسوی تکنوکراتهایی همچون طهماسب مظاهری، ولیالله سیف، پرویز عقیلی و یحیی آلاسحاق صادرشد.
در گزارش پول از این همایش آمده پانل تخصصی دومین روز همایش پولی و بانکی در مورد تامین مالی تولید بود بنابراین طبیعی به نظر میرسید که سخنران اصلی این پانل، رییس اتاق بازرگانی باشد. او را نیز از سیاستهای یکجانبه بانک مرکزی در زمان مظاهری انتقاد کرد گر چه سیاستهای انقباضی رییس کل پیشین بانک مرکزی طهماسب مظاهری را برای کنترل تورم مفید خواند
به نوشته این روزنامه طهماسب مظاهری، رییس کل پیشین بانک مرکزی نیز با اذعان به اینکه سیاست سهقفله کردن بانک مرکزی عوارضی داشته اما از این سیاست دفاع کرد و آن را مانع از سقوط اقتصاد به ورطه تورم بالای ناشی از افزایش نقدینگی و پایه پولی دانست. مظاهری در سخنانش گفت: ما به سرعت سمت سقوط میرفتیم و باید ترمز میکردیم. شاید این ترمز شدید برای اقتصاد ما عوارضی داشت اما نگذاشت سقوط کنیم.