بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۱۶ اردیبهشت

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۱۶ اردیبهشت

تیترهای اول

"تبادل سوخت هسته ای در فاز جدید" تیتر اول ابتکار است، آفتاب یزد در عنوان اولش این پرسش را مطرح کرده که" چه زمانی قانون یارانه ها اجرا می شود؟" و آرمان در صفحه نخست اش از "نامه اعتراضی تابش به لاریجانی" برای پیگیری تعرضات به برخی نمایندگان خبر داده است.

"وزارت امربه معروف و نهی از منکر تشکیل دهید" به نقل از آیت الله مکارم شیرازی تیتر اول مردمسالاری است، "تبادل سوخت هسته ای بر اساس پیشنهاد برزیل" یکی از عناوین اول همشهری است و خراسان در یکی از عنوان های برجسته اش از قول رییس قوه قضاییه خبرداده" نمی توانیم از کسانی که میلیاردها تومان از بیت المال را بلعیده اند، چشم پوشی کنیم".

"کنسرو دلفین مرده دروغ است" به نقل از یکی از مقامات دانشگاه علوم پزشکی از عناوین اول پول است، "برزیل بازیگر جدید پرونده هسته ای" هم تیتر اول تهران امروز است و جمهوری اسلامی در یکی از عنوان های اصلی اش این گفته اکبرهاشمی رفسنجانی را برجسته کرده که "نقد و نقادی در هیچ مقطعی نباید تعطیل شود".

"تحول بنیادین در آموزش و پرورش ایجاد شود" نقل قولی از آیت الله خامنه ای تیتر اول جام جم است، کیهان و رسالت هم هر کدام بخش های دیگری از گفته های رهبر جمهوری اسلامی همچون "ایران باید به الگویی برای دنیا تبدیل شود" را در تیترهای اول خود قرار داده اند.

" 15 و 16 سالگی سن شروع اعتیاد در کشور است" از قول قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر یکی از عناوین اول ابرار است و روزنامه دولتی ایران نیز از راه اندازی "مراکز انتخاب همسر در 4 استان" توسط سازمان ملی جوانان خبرداده است.

گزیده مقالات

ذوق زده نشوید

آرمان در سرمقاله امروز خود به اهمیت نقش "مردم"؛ این سرمایه اجتماعی در جوامع امروزی پرداخته و نوشته در جوامع امروز مبحث سرمایه اجتماعی از اهمیت زیادی برخوردار شده است به گونه‌ای که سیاستمداران، حکومت‌ها و نظام‌های سیاسی تلاش می‌کنند که پایگاه مردمی خود را حفظ نمایند و این سرمایه اجتماعی که به صورت حضور در عرصه‌های اجتماعی و اقتصادی متبلور می‌شود را تداوم بخشند.تجربه‌های جهانی ثابت کرده که سرمایه‌ای به نام مردم بسیار مهم است همچنان‌که همین سرمایه، توطئه‌های شرق و غرب را خنثی نمود واستقرار نظم جمهوری اسلامی و پیروزی در جنگ تمام عیار هشت ساله با اتکا به سرمایه‌ای به نام مردم محقق شد که باید برای حفظ آن تلاش کرد."

محمد خوشچهره نماینده مجلس هفتم در ادامه این مقاله نوشته سرمایه‌ای به نام مردم با شعار شکل نمی‌گیرد بلکه باید باور و اعتماد مردم در جغرافیایی سیاسی محقق شود. تجربه جهانی نشان داده که به هیچ وجه استمرار مشارکت مردم بدون باور و اعتماد واقعی شکل نمی‌گیرد.اعتماد و باور واقعی مردم به صورت مستمر زمانی شکل می‌گیرد که حقانیت و صداقت یک تفکر و نظام سیاسی و مولفه‌هایی از این دست ملموس باشد."

نویسنده این مقاله با این توضیحات این موضوع را به شرایط جاری کشور ربط داده و تاکید کرده دادن وعده‌هایی که با واقعیت تطبیق ندارد و بین مردم یاس ایجاد می‌کند به سرمایه‌ای به نام مردم آسیب می‌زند و این موضوع ،مورد نظر دشمنان و دنیای سلطه است حال اگر چنین بستر سازی از سوی برخی از مسئولان صورت بگیرد برای نظام جمهوری اسلامی پدیده خوبی نیست زیرا حضرت امام و مقام معظم رهبری بر داشتن صداقت با مردم بارها تاکید کرده اند.

محمد خوشچهره در پایان مقاله اش به مسولان دولت هشدار داده که اگر این نکات مورد توجه قرار نگیرد به جایگاه و پایگاه مسئولان آسیب می‌رساند بنابراین دادن وعده‌هایی غیرواقعی هزینه‌ای به نام نا امیدی را در جامعه ایجاد می‌کند بنابراین دولتمردان قبل از دادن هر وعده‌ای باید به امکان‌پذیر بودن آن توجه شود و گرنه صرف شادی‌های زودرس نمی‌تواند مبنائی برای اقدامات منطقی باشد.

در رسیدگی به حادثه کوی دانشگاه کوتاهی شد

خراسان با انتشار گزارشی از جلسه پرسش و پاسخ علی مطهری با دانشجویان دانشکده پردیس علوم دانشگاه تهران ، اظهارات این نماینده مجلس درباره عملکرد کمیته حقیقت یاب مجلس درباره حادثه کوی دانشگاه را برجسته کرده و از قول او نوشته مجلس درباره کوی، کمیته تشکیل داد و ریاست آن را آقای ابوترابی برعهده داشت، هم چنین آقایان کاتوزیان و نادران همان شب از کوی گزارش هایی تهیه کردند؛ اما متاسفانه این گزارش تا به امروز خوانده نشده است.

به گزارش این روزنامه علی مطهری در این جلسه گفته علی رغم آن که مقام معظم رهبری هم فرمودند که قضایایی رخ می دهد که دل انسان خون می شود در این خصوص کوتاهی شد، اما معتقدم باید از این حادثه برای آینده عبرت گرفت تا اگر دوباره چنین اتفاقی در جمهوری اسلامی رخ داد بدانیم چطور برخورد کنیم.

علی مطهری همچنین به دانشجویان گفته اما این که چرا گزارش خوانده نمی شود، باید بگویم به تنهایی نمی توانم گزارش را بردارم و پشت تریبون بخوانم؛ اما به رئیس مجلس تذکر داده ایم که چرا خوانده نمی شود و او نیز پاسخ داده که ان شاالله خوانده می شود، هم چنین باید بگویم گزارش را رئیس این کمیته یعنی آقای ابوترابی باید با پی گیری هایی که انجام می دهد در مجلس طرح کند."

به نوشته خراسان در ادامه این جلسه وقتی یکی از دانشجویان از مطهری خواست به آنها قول دهد که در مورد قضایای کوی دانشگاه در مجلس پیگیری های لازم را انجام می دهد، او گفته به شما قول می دهم پیگیری کنم؛ اما تضمین نمی کنم حتما به نتیجه برسد.

این تعرضات گریبان شما را هم خواهد گرفت

آفتاب یزد با انتشار نامه رییس فراکسیون اقلیت مجلس به علی لاریجانی، هشدار وی درباره لزوم پیگیری تعرضات و تحرکات سازمان یافته برعلیه برخی از نمایندگان اصلاح طلب را برجسته کرده و نوشته هفته گذشته تحرکات سازمان یافته‌ای علیه تعدادی از نمایندگان مجلس شورای ‌اسلامی صورت گرفته است که هر چند شرکت کنندگان در این تجمعات بسیار اندک بوده و در مقایسه با حمایت ‌گسترده‌ای که از سوی مردم فهیم این مناطق از نمایندگان منتخب خود صورت گرفته و می‌گیرد، قابل اعتنا ‌نمی‌باشد، ولی سکوت و عدم اقدام موثر از سوی استانداری‌ها و فرمانداری‌ها که مسئولیت تامین امنیت دفاتر ‌نمایندگان مجلس در حوزه‌های انتخابیه را بر عهده دارند مسئله‌ای نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت.‌

به نوشته این روزنامه محمدرضا تابش در ادامه این نامه نوشته تحرکات غیر قانونی و بدون مـجوزی که در شهرهای بابل، کرمان، جیرفت، مرند و برخی ‌شهرستان‌های دیگر از سوی تعداد قلیلی عناصر افراطی و با تحریک و سازماندهی بعضی تریبون‌ها و نهادهای ‌رسمی صورت گرفت و با عدم برخورد استانداریها و فرمانداریها با این تجمعات غیرقانونی همراه بود، قبل از اینکه ‌اهانت به تعدادی از منتخبان ملت باشد اهانت به مجلس شورای اسلامی بوده و با هدف به چالش کشیدن ‌اسـتـقـلال قـوه مـقننه و نمایندگان مجلس برنامه ریزی و اجرا می‌گردد.

رییس فراکسیون خط امام مجلس همچنین با اشاره به این که"این اقدامات در تعارض آشکار با اصول هشتاد ‌و چهارم و هشتاد و ششم قانون اساسی بوده و تداوم آن و عدم برخورد قانونی با عاملین و سازمان دهندگان آن ‌روند قانون گریزی را در کشور دامن خواهد زد" در ادامه این نامه خطاب به رییس مجلس نوشته کوتاهی در بررسی ریشه‌های این مسئله گریبان شما و هر نماینده دیگری ‌که انتقادی به روندها و عملکردها داشته باشد را خواهد گرفت و نمایندگان را در ایفای مسئولیت سنگینی که ‌عهده دار هستند محدود خواهد ساخت‌.

بحران ملی ایمنی جاده ها

پول در سرمقاله امروزش به تحلیل سوانح جاده ای، مرگ و میر شهروندان و تحمیل هزینه های اقتصادی ناشی از آن پرداخته و نوشته اگر متوسط تلفات این نوع سوانح در کشور، سالانه به 23هزار نفر افزایش یافته است، تعداد وسایل نقلیه‌ای که در 10 سال اخیر روانه جاده‌ها شده، 6برابر رشد کرده است. آمارهای سال 87 نشان می‌دهد که در این سال 817 هزار نفر مجروح شده‌اند که متاسفانه از این تعداد 230 هزار نفر دچار معلولیت شده‌اند. بررسی تعداد تلفات بر اساس تفکیک جنسیت نیز حاکی از آن است که بیش از 18هزار نفر از کشته‌شدگان تصادفات مرد و نزدیک به پنج‌هزار نفر هم زن هستند.

مسعود خوانساری در این مقاله نوشته نرخ متوسط رشد اقتصادی یا همان تولید ناخالص داخلی کشور در بهترین شرایط 6/6درصد در سال بوده است در صورتی که سالانه 7درصد از تولید ناخالص داخلی کشور در تصادف‌های جاده‌ای از بین می‌رود. طبق محاسبات صورت گرفته در سال 84 حدود 5/9میلیارد دلار از ناحیه تصادف‌ها به اقتصاد ایران خسارت وارد شده است. به‌گونه‌ای که خسارات ناشی از تصادفات و سوانح رانندگی سالانه در کشور، تمام رشد اقتصادی ما را می‌بلعد و همواره میزان این خسارات از رشد اقتصادی ما بیشتر بوده است. به بیانی دیگر، ایران در پنج سال گذشته - از سال 83 تا 87- نزدیک به 61هزارمیلیارد تومان یعنی روزانه 34میلیارد تومان از جانب سوانح رانندگی زیان دیده است

نویسنده این مقاله با بیان اینکه "اگر بخواهیم تعداد تلفات و خسارات را مورد تحلیل قرار دهیم این نتیجه عایدمان می‌شود که هر سال زلزله‌ای بزرگ‌تر از زلزله بم در جاده‌هایمان رخ می‌دهد" تاکید کرده که در چنین شرایطی، بی‌شک، اهتمام در جهت «ارتقای ایمنی» است که می‌تواند راهگشا باشد. همان راهی که کشور‌های توسعه‌یافته نیز در پیمودن آن عزم خود را جزم کردند و امروز تصادفات منجر به فوت را به حداقل رسانده‌اند.

زمان اجرای قانون یارانه ها مشخص نیست

جمهوری اسلامی اعلام نامشخص بودن زمان اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها از سوی دولت را مورد توجه قرار داده و در این باره از قول معاون پارلمانی رییس دولت نوشته تا کنون زمانی از سوی دولت برای اجرای این قانون اعلام نشده است به طور کلی هر گاه همه مقدمات اجرایی این قانون از سوی دولت انجام شد شاهد اجرای آن خواهیم بود.

به نوشته این روزنامه محمدرضا میرتاج الدینی درباره علت تاخیراجرای این قانون با بیان اینکه اساسنامه قانون هدفمند کردن یارانه‏ها از سوی شورای نگهبان دارای ایراداتی تشخیص داده شده که با توجه به نظر این شورا ایرادات از سوی دولت برطرف خواهد شد، افزوده همچنین 3 آیین نامه مربوط به اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‏ها در انتظار تصویب دولت برای اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‏ها مانده است.

به گزارش جمهوری اسلامی و به گفته میرتاج الدینی ثبت نام از افرادی که فرم اطلاعات اقتصادی خانوار را پر نکرده اند و باز کردن حساب مربوط به اجرای هدفمند کردن یارانه‏ها از خردادماه از دیگر اقداماتی است که از سوی دولت به منظور اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‏ها باید انجام شود.

وزارت امر به معروف و نهی از منکر

ابتکار در گزارشی از هشدار آیت الله مکارم شیرازی درباره بی تفاوتی مسولان در برابر مفاسد اخلاقی خبر داده و از قول وی نوشته مسائل اخلاقی در این ایام واقعا مورد تهاجم شدید دشمنان واقع شده است، دشمنان از طریق سایت، ماهواره و ابزارهای تبلیغاتی مرتب در حال سم پاشی اخلاقی هستند و متاسفانه خود ما هم در اینجا توجه چندانی به این قضیه نداریم. من رسما می‌گویم مسائل اخلاقی دارد به صورتی در می‌آید که واقعا نگران کننده است.

به گزارش این روزنامه این مرجع تقلید همچنین خواستار تشکیل وزارت امر به معروف و نهی از منکر برای مقابله با مفاسد و ناهنجاری های اخلاقی شده و گفته مگر در قانون اساسی سازوکار این موضوعات پیش بینی نشده است، چرا وزارت امر به معروف و نهی از منکر تشکیل نمی‌شود تا اینگونه برنامه‌های اخلاقی متولی پیدا کرده و سر و سامان یابد. اگر اسم این تشکیلات را وزارت امر به معروف و نهی از منکر گذاشتیم که خیلی بهتر است وگرنه باید سازمانی که زیر نظر هر سه قوه اداره شود تشکیل شود و برای آن بودجه و برنامه ریزی لازم در نظر گرفته شود.

راه حل فرهنگی یا انتظامی، پرسشی 30 ساله؟

مردمسالاری در سرمقاله اش موضوع طرح عفاف و حجاب و تاکید مسولان و مقامات کشور بر اجرای آن را مورد توجه قرار داده و نوشته از مقدمات آماده شدن برای ورود به فصل گرما در میان بعضی از مقامات کشوری و لشکری، همانا بحث حجاب و عفاف است که هر ساله کم وبیش رسانه ای می شود و علی الظاهر دلسوزان جامعه باید طرحی داشته باشند تا با کمترین تنش آن را عملیاتی کنند.

مصطفی ایزدی در این مقاله نوشته من البته نمی دانم در قاموس کسانی که پاکی جامعه را در حفظ حجاب بانوان می دانند، رابطه عفاف را تنها با حجاب دختران و زنان تعریف می کنند یاکم و زیاد شدن معاصی فراوان دیگر را هم با کم و زیاد شدن عفاف مردم در ارتباط می دانند؟ در واقع آیا حجاب با عفاف برابر است؟یا عفاف بسیار جامع تر از حجاب است؟نویسنده این مقاله با نوشتن این جمله که " بدیهی است گناهان کبیره فراوانی در جامعه جریان دارد که هیچ ربطی به روسری و چادر و مقنعه و مانتو ندارد" در ادامه با یک نگاه تاریخی به این مساله اضافه کرده هر وقت سخن از امر به معروف و نهی از منکر پیش می آید، ذهن ها متوجه پوشش بانوان و مهمتر از آن، پوشش سرآنان می گردد. هر وقت صحبت از ناهنجاری های اجتماعی می شود،بدحجابی زنان اصل می شود هرگاه به فکر رفع و دفع بی بندوباری از جامعه می افتند، رسیدگی به بی حجابی و بدحجابی درصدر قرار می گیرد، اما پرسش اساسی این است چراموضوعی با این درجه از اهمیت، هنوز که هنوزاست به نقطه مشخصی نرسیده است؟

سرمقاله نویس مردمسالاری سپس نوشته هر چند حفظ حجاب یک فریضه فردی برای زنان و مردان مسلمان است و کسی نیز به اصل چنین آموزه وحکمی شک ندارد، اما در ذیل عبارت «حفظ حجاب فریضه است» ده ها تبصره در نوع و شرائط و میزان و اثرات و شیوه و مسوولیت و اعتقادات وجود دارد. قطعا بدون مطالعه و بررسی همه جانبه همه این تبصره ها، در شرائطی که مردان و زنان بلند پایه در سه قوه موجود کشور، مصمم به برخورد با پدیده بدحجابی هستند، صرفا نمی تواند اوضاع را اصلاح کند که اگر بود تاکنون فایده می داشت.

مصطفی ایزدی با طرح این پرسش که براستی چه باید کرد؟ در پایان سرمقاله مردمسالاری نوشته این«چه باید کرد» از آن پرسش های همیشگی بازوبسته ای است که پاسخش را خیلی ها داده اند، اما همچنان بی پاسخ است. براستی چه باید کرد؟ سی سال زمان کمی نیست که مسوولا ن فرهنگی و مذهبی و تبلیغی و انتظامی و سیاسی می بایست به این پرسش پاسخ دهند. پس چرا موضوع حل نمی شود؟ شاید اشکال در یکسویه دیدن سوژه باشد: یعنی احتمالا چندین «چه باید کرد» دیگر راهم باید ریشه یابی کنیم تا برای این «چه باید کرد» در موضوع حجاب پاسخ پیدا شود.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.