بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۲ اردیبهشت

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۲ اردیبهشت

تیترهای اول

"المپیک اقتصاد" عنوان اصلی روزنامه پول است، "اساسنامه سازمان هدفمندی یارانه ها برگشت خورد" تیتر اول جهان صنعت. ابرار از "افزایش ذخایر گاز ایران در میدان مشترک پارس جنوبی" خبر داده و کیهان از "تولید انبوه بالگرد تهاجمی توفان" نوشته است.

"حمایت از احزاب در چهارچوب قانون" در صدر اخبار فرهیختگان آمده، آرمان در عنوان اصلی خود از زبان علی لاریجانی نوشته "مسوولان باید نقد پذیر باشند"، رسالت از همین مقام نقل کرده "امروز بیشتر به افکار مطهری نیاز داریم" و به نوشته آفتاب یزد محمود احمدی نژاد گفته است "امروز دست آمریکا برای ملت ها رو شده است".

"آغاز طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها" تیتر اول ابتکار است، "پیشنهاد تغییر فضای کسب و کار" عنوان اصلی دنیای اقتصاد و جام جم از "آغاز دیرهنگام مقاوم‌سازی ساختمان‌‌های پایتخت" خبر داده است.

"نیویورک در شوک اعلام سفر احمدی نژاد" گزارش اصلی روزنامه ایران است، تهران امروز همین خبر را با تیتر "باج خواهی دیپلوماتیک آمریکائی"نقل کرده و خراسان با " درخواست نمایندگان کنگره آمریکا از کلینتون برای جلوگیری از سفر رئیس جمهور ایران به نیویورک"

روزنامه جمهوری اسلامی از قول مقامات آمریکائی نوشته "روزهای دشواری در افغانستان در پیش رو داریم".

گزیده مقالات

سفر به نیویورک

یک روز بعد از آن که جوان روزنامه هوادار دولت از دوئل در نیویورک خبر داده بود امروز ایران روزنامه دولت نوشته نیروهای مخالف جمهوری اسلامی از حضور احمدی نژاد در نیویورک شوکه شده اند. در همین حال کیهان روزنامه دیگر هوادار دولت از قول مقامات کاخ سفید نوشته حضور احمدی نژاد در نیویورک هواداران اسرائیل را هراسان کرده است.

به نوشته کیهان احتمال حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس بازنگری خلع سلاح که فردا در نیویورک آغاز می شود نه تنها باعث هراس و سردرگمی مقامات کاخ سفید شده بلکه یهودی ها را هم به واهمه انداخته است.

این روزنامه گزارش داده گروه های یهودی در تلاش هستند تا از اعضای سازمان ملل بخواهند هنگام سخنرانی رئیس جمهور ایران، نشست را ترک کنن و در بیانیه ای اعلام کردند کشورها را بویژه آنهایی که برای دموکراسی و آزادی ارزش قائل هستند فرا می خوانیم هنگامی که «محمود احمدی نژاد» برای سخنرانی برخاست سالن سازمان ملل را ترک کنند.

صدور ویزا و مخالفت ها

تهران امروز نوشته در حالی که قرار است محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور فردا برای ششمین بار و این بار برای شرکت در کنفرانس بازنگری در پیمان منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای به نیویورک برود واکنش ها در این خصوص به ویژه درباره صدور ویزا برای رئیس جمهور و هیات ایرانی همچنان ادامه دارد.

آفتاب یزد نوشته پس از اما و اگرهایی که درباره احتمال عدم صدور مجوز برای حـضـور احـمدی‌نژاد در اجلاس نیویورک مطرح شد، ‌یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: به صلاح نیست که رئیس‌جمهور ایران در ‌این اجلاس حضور پیدا کند. ‌

به نوشته این روزنامه حشمت‌الله فلاحت‌پیشه عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس با تاکید بر این که اجلاس بازنگری ‌پیمان منع گسترش سلاح های کشتار جمعی در سطح وزرای خارجه برگزار می‌شود گفت صلاح نـیست رئیس‌جمهور ایران در آن شرکت کند. ‌اما در اجلاس پاییزه سازمان ملل که با حضور سران بسیاری از کشورها برگزار می‌شود می‌تواند مواضع جمهوری ‌اسلامی را تبیین کند.

پیشنهاد میانجی گری در قره باغ

دکتر الهه کولایی در سرمقاله آرمان نوشته سیاست جمهوری اسلامی از زمان استقلال کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز همواره تقویت صلح و ثبات در این منطقه بوده است و بر خلاف فضای تبلیغاتی منفی تهران همواره تلاش کرده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های خود برای بهبود روابط با این کشورها و ارتقای جایگاهش در این حوزه استفاده کند.

به نوشته این استاد دانشگاه در مناقشه قره باغ و درگیری‌های ارامنه و آذری‌ها، ایران از آغاز استقلال آذربایجان و ارمنستان تجربه میانجی‌گری و تلاش برای صلح سازی را ثبت کرده است اما ناموفق بودن این تجربه به دلیل مخالفت روسیه در اولین اقدام بود و اکنون این کار با توجه به موضع موافق مسکو می‌تواند شرایط جدیدی را برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند.

در انتهای مقاله آرمان آمده رهبران آذربایجان و ارمنستان قادر نخواهند بود که امکانات گوناگون ایران را در حل و فصل این منازعه طولانی مدت و دارای ابعاد بین‌المللی نادیده گرفته و انکار کنند.

در رثای معلم عشایر

فضل الله یاری در ابتکار در رثای محمد بهمن بیگی معلم عشایر نوشته در آستانه روزی که نام معلم را بر آن نهاده اند، بار سفر بسته‌ای که بگویی معلمی؟ در این که کسی تردید ندارد.چند نسل از معلمان و دانش آموزان روستازاده و کوچنده جنوب ایران گواهی داده اند معلمی ات راو تلاش ات را و سخت جانی ات را برای مقابله با سیاهی ها.

ابتکار نوشته آن زمان که چراغ دانش را در سیاه چادرها روشن کرده بودی نه انتظار نان داشتی و نه سودای نام. که سختی کار نه به نامش می‌ارزید و نه به نانش.سال هاست که آموزش عشایر با نام تو عجین شده است.از همان زمان که سنگلاخ جاده‌های مالرو و ذهن‌های تاریک را پیمودی تا کنون که نامت را بر تارک این بخش از آموزش کشور نوشته اند.در کارنامه تو تربیت حدود ده هزار معلم عشایری و باسواد کردن 500 هزار نفر از فرزندان محروم عشایر را نوشته اند. تو از معلمانی هستی که شاگرانت و شاگردان شاگردانت قبولی تو را امضا کرده اند.

فرصت از دست رفته

پول روزنامه اقتصادی صبح گزارش اصلی خود را به نمایشگاه شانگهای اختصاص داده و در آن با اشاره به حضور کشورهای مختلف در این نمایشگاه نوشته اما ایران ما در کجای این رقابت تنگاتنگ قرار دارد؟ کشوری که فرهنگ 2500 ساله را بر پیشانی دارد و در معادلات سیاسی جهان می‌رود به صف بزرگان بپیوندد.

محسن بهرامی در این گزارش پرسیده اما آیا می‌توانیم از شانگهای و اکسپو 6 ماهه‌اش برگ برنده‌ای برای خود ساخته و سربلند از این رویداد عظیم جهانی خارج شویم؟ فارغ از هرگونه نگاه و برداشت سیستماتیک باید گفت امید چندانی نیست؛ در واقع دولتمردان ما به راحتی از کنار این فرصت گرانبها گذشتند و در شرایطی که می‌توانستیم از سه،چهار سال گذشته خود را برای حضور در این رویداد آماده کنیم نظاره‌گر اقدامات سایر کشورها شدیم و در واپسین ماه‌های آغاز به کار اکسپو شانگهای به فکر اسباب‌کشی به این بندر برای نمایش توانمندی‌های ایران افتادیم.

به نوشته پول غفلت از حضور پرفروغ در اکسپو 2010 شانگهای تاوان جبران‌ناپذیری برای اقتصاد و تجارت کشورمان داشته و دارد؛ حضوری که نباید در راه‌اندازی غرفه‌ای دو هزار متر مربعی خلاصه می‌شد.

درباره خصوصی سازی

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود به مساله خصوصی سازی پرداخته و نوشته همیشه خطر ای هست که اگر خصوصی سازی با زمینه سازی درست صورت نگیرد خریداران با نفوذ دست به اقداماتى انحصارگرایانه و یا تشکیل تراستهاى اقتصادى بزنند که در پى آن حقوق دولت و مصرف کنندگان عمومى توامان ضایع شود.

به نوشته این روزنامه اگر در کشورهاى دیگر توانسته‏اند با اجراى قوانین ضدتر است تا حدودى از شکل‏گیرى زنجیره‏هاى انحصار اقتصادى در بخش خصوصى جلوگیرى کنند، در ایران حضور مدیران منتخب دستگاه‏هاى دولتى در شرکتهاى خصوصى شده، که باید در مورد سوددهى این شرکتها به مدیران دولتى خود پاسخگو باشند، احتمال و امکان موفقیت قوانین ضد انحصار را در جلوگیرى از تشکیل این پدیده به حداقل مى‏رساند؛ چنانکه در تجربه‏اى نزدیک ناکارایى نهادهایى مانند شوراى رقابت در صدور حکمى صریح در مورد عرضه سهام مخابرات به محک آزمایش گذاشته شد.

به نظر روزنامه جمهوری اسلامی بر دلسوزان فرض است که براى توقف این روند و اجراى هرچه صحیح‏تر سیاستهاى اصل 44 اقداماتى اصلاحى در دو حوزه تقنین و اجرا انجام دهند.

خودمانی سازی

علی سرزعیم در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته یک بعد داستان خصوصی‌سازی، مساله سیاسی و فساد است که اصطلاحا خودمانی‌سازی لقب گرفته است. تجربه گذشته در ایران و دیگر کشورهای اروپای شرقی درس‌های فراوانی پیش روی ما قرار داد؛ اما برجستگی و چشمگیر بودن این مساله، نباید موجب شود تا خصوصی‌سازی صرفا در بعد سیاسی آن خلاصه شود.

این کارشناس اقتصادی تاکید کرده باید واگذاری به نحوی باشد که برای خرید یک بنگاه انگیزه لازم وجود داشته باشد. تعیین قیمت یک بنگاه می‌تواند محل اختلاف باشد. کسانی ممکن است قیمت تعیین شده را پایین قلمداد کنند و واگذاری را نوعی واگذاری رانت بدانند؛ در حالی که کسانی دیگر ممکن است دیدگاهی معکوس آن را داشته باشند. شیوه واگذاری نیز مسائل خاص خود را به دنبال دارد. توزیع سهام به شکل گسترده امکان کنترل بر مدیریت را منتفی می‌کند.

در ادامه سرمقاله دنیای اقتصاد آمده می‌توان ادعا کرد که لزوما این‌گونه نیست که واگذاری از خلال بورس همواره به بهترین نتایج منجر شود و واگذاری از طریق مذاکره همواره موجب انتقال رانت و رانت‌جویی شود. همه این موارد منوط به شرایطی است که باید با تحلیل‌های اقتصادی بررسی شود.

سرقت مجسمه ها

خراسان گزارشی دارد درباره مساله سرقت مجسمه های شهر که در آن از قول یک مقام شهرداری تهران نوشته کلیه مدارک واطلاعات لازم درباره 8 مجسمه سرقت شده شهر تهران را به دایره حقوقی سازمان ارائه کرده‌ایم که این اداره در حال پی گیری قضایی آن است.

این مقام به نوشته خراسان با تاکید بر این که ما همچنان در شوک وارده از این سرقت‌ها قرار داریم درباره دیگر مجسمه‌های برنزی آماده نصب گفت: این سرقت‌ها در روند اجرای پروژه‌های ما تأثیر نامطلوبی را ایجاد کرده است به طوری که هم‌اکنون 4مجسمه آماده نصب داریم که 2تای آن‌ها برنزی است ولی به دلیل این اتفاقات پروژه نصب آن‌ها را متوقف کرده‌ایم تا نتیجه تحقیقات مشخص شود شواهد حاکی از آن است که سارقان به دنبال مجسمه‌های برنزی هستند و خطری مجسمه‌های دیگر را تهدید نمی‌کند.

بر اساس این گزارش استاندار تهران هم در پاسخ این که آیا نظارتی بر روی مجسمه‌ها و بناهای یادبود که با حجم و ارزش ریالی خاص خود گاهی با جرثقیل سرقت شده‌اند، وجود دارد گفته این در حالی است که فرهنگ، شعور و آگاهی مردم را آن قدر بالا می‌دانیم که نیازی نیست بخواهیم با مستقر کردن نگهبان برای هر مجسمه رفتار کنیم. اما در عین حال استثنائاتی هم پیدا می‌شود و چنین کاری صورت می‌گیرد، حال آن که برای ما هم بسیار مشکوک است .

مطهری و اقتصاد

محمد نهاوندیان در مقاله ای که روزنامه پول آن را چاپ کرده با اشاره به درس های آیت الله مرتضی مطهری درباره اقتصاد تاکید کرده آن چه به عنوان نظریات اقتصادی اولین رییس شورای انقلاب منتشر شد نظرات وی نبوده بلکه یادداشت هائی است مربوط به سال های 32

رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن با ذکر خاطراتی از درس های مرتضی مطهری گفته وی یک نظرگاه عدالت‌جویانه در مسایل اقتصادی داشت، یعنی به بی‌عدالتی‌های نهادینه در نظام‌های کاپیتالیستی معترض بودند، اما به هیچ وجه به مبانی و توصیه‌های مارکسیستی – سوسیالیستی در شیوه ایجاد عدالت موافق نبودند. تمام رویکرد ایشان در تحلیل مسایل اقتصادی مکاتب مبتنی بر فقه بود.

به ادعای نویسنده مقاله پول از اصلی‌ترین اشکالات مطهری به دیدگاه مارکسیستی، نفی مالکیت خصوصی بود که آن را باعث بزرگ‌شدن دولت و سیطره دولت در امور اقتصادی مردم می دانست اما این به‌این معنا نیست که بی‌قید و شرط اقتصاد کاپیتالیستی را می پذیرفت. انتقادات وی به اقتصاد کاپیتالیستی از آن جهت که ارایه فرصت‌های برابر برای دارندگان کار و ابتکار در این نظام وجود ندارد، کاملا محفوظ بود. اما به هر حال، مالکیت سرمایه و تولید ثروت از نظر ایشان، یکی از مبانی غیرقابل انکار فقه اسلامی بود.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.