بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه ۷ اردیبهشت
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه 7 اردیبهشت
تیترهای اول
"دادگاه حساب های خصوصی سازی را مسدود کرد" تیتر اول آرمان است، "جابریان حساب هایمان را مسدود کرد" در صدر اخبار پول آمده، خراسان نوشته "قطار واگذاری شرکت های دولتی همچنان در ایستگاه شبه دولتی ها" و کیهان خبر داده "یک قدم دیگر تا خودکفائی در تولید بنزین".
"قیمت نفت اوپک از 83 دلار گذشت" گزارش اصلی جهان صنعت است، "کارت انرژی جانشین کارت سوخت در دو ماه آینده" خبر اول ایران، ابتکار پرسیده "چرا مبارزه با مفاسد اقتصادی به انجام نمی رسد" و "پرداخت 650 میلیون دلاری انگلیس به ایران" تیتر اول مردم سالاری است.
"رشد 54 درصدی طلاق در تهران" خبر نخستین ابرار است، زمین لرزه تهران، کی و چگونه" عنوان گزارش اصلی دنیای اقتصاد است، رسالت از "اولین پیوند نای مصنوعی بر انسان در ایران" خبر داده و تهران امروز نوشته "چراغ سبز مجلس به تمدید شوراها".
آفتاب یزد از زبان رییس کمیسیون سیاست خارجی مجلس نوشته "صدای انگلیس از گلوی وزیر خارجه امارات" جام جم نوشته "نعل وارونه امارات" و روزنامه جمهوری اسلامی از "تاکید آیت الله سیستانی بر تسریع در تشکیل دولت عراق" نوشته است.
گزیده مقالات
ترفند آمریکائی
جمهوری اسلامی در سرمقاله خود اطمینان داده که طرح نخست وزیر نوبتی برای حل بحران سیاسی عراق یک ترفند آمریکائی است چرا که اگر علاوی در اولین سال ریاست دولت را به عهده گیرد شرایط را به نفع سکولار ها خواهد چرخاند و اگر نوری مالکی نخست وزیری را در دو سال اول عهدهدار شود، در آن صورت علاوی در دو سال آخر با اقداماتی زمینه را برای انتخابات سوم مجلس، که مقدمه تشکیل دولت بعدی است، خواهید چید.
این مقاله در نتیجه مقابله با طرح جدید را امری ضروری خواهده و نوشته بحث شیعه و سنی مطرح نیست، بلکه بحث اسلام گرایان و لائیکها مطرح است و خوابی که آمریکا و همدستانش برای عراق دیدهاند اینست که این کشور را تحویل عناصر ضددین، وابسته به بیگانگان و بعثیها بدهند. عناصری که نه با شیعه سر سازگاری دارند و نه با اهل سنت.
به نظر روزنامه جمهوری اسلامی: درست به همین دلیل است که رهبران احزاب غیروابسته باید با کوتاه آمدن از بعضی خواستههای خود زمینه را برای یک ائتلاف قدرتمند جهت تشکیل دولت فراهم نمایند تا آمریکا نتواند با روی کار آوردن علاوی، به اهداف شوم خود در عراق برسد.
اطمینان در بازار نیست
محسن فاتحی زاده در سرمقاله ابتکار نوشته این روزها کمتر کسی را میتوان یافت که وقتی برای خرید کالا و یا دریافت خدمتی به بازار مراجعه میکند با خیالی آسوده از قیمت و کیفیت دست به معامله بزند. چرا که اجناس گوناگونی دربازار هست که هیچ نوع گارانتی ندارد و اطمینانی به آن ها نیست.
به نوشته این مقاله عدم اطمینان موجود در بازار که ناشی از عدم شفافیت در قیمت و کیفیت کالاها و خدمات است هزینه مبادله را به شدت افزایش میدهد که باعث کاهش حاشیه سود فعالیتهای اقتصادی و رونق فعالیتهای اقتصادی کاذب میشود. نه تنها خریداران در چنین بازاری متضرر میشوند و بازار را به نشانه اعتراض ترک میکنند.
سرمقاله ابتکار نتیجه گرفته بازار به شدت متزلزل شده و نه تضمین کننده نفع عرضهکنندگان است و نه برآورنده احتیاج تقاضا کنندگان و تنها کسانی از این شرایط سود میبرد که روشهای متقلبانهتر بیشتری بدانند و از آنجایی که این افراد منافع ملی را در اقتصاد ملاحظه نمیکنند اقتصاد از این زاویه نیز متحمل زیان میشود.
سرعت اینترنت
ابتکار در گزارشی از کاهش شدید سرعت اینترنت در کشور خبر داده و نوشته بار اولی نیست که یکی از کابلهای اصلی توسط لنگر کشتی قطع میشود ولی کشورهای دیگری مانند مصر، ایتالیا، فرانسه، عراق، لبنان، ترکیه، هند که ارتباط آنها نیز از طریق فیبر بین المللی برقرار میشد به سرعت اقدام به برقراری ارتباط از طریق راههای ارتباطی جایگزین چون ماهواره کردند اما متولی اصلی اینترنت و خطوط ارتباطی دیتای کشور هنوز نتوانستهاند این اختلالها را برطرف کنند.
به نوشته این گزارش، سرعت اینترنت حتی پایین تر از میزانی است که سازمان تنظیم مقررات آن را به طور رسمی مجاز میداند، سرعت پایین اینترنت عملا اجازه گسترش خدمات، سرمایهگذاری و در نهایت توسعه این بخش را از کشور سلب کرده است درحالی که نیاز بخشهای اقتصادی و تجاری به اینترنت و ارتباطات بسیار ضروری است و نبود ارتباطات الکترونیکی به معنای رکود کسب و کار است.
ابتکار در پایان نوشته: شرکتهای خصوصی که در زمینه اینترنت پر سرعت تبلیغ میکنند عملا میتوانند تا میزان 2 مگابیت بر ثانیه خطوط پر سرعت به کاربران و متقاضیان ارائه کنند در حالی که مقررات امکان ارائه این خدمات را از آنان سلب کرده است، به این ترتیب محدودیت در استفاده از اینترنت نه تنها موجب ضرر بخشی خصوصی میشود، بلکه امکان بهرهبرداری علمی، تجاری و تحقیقاتی از این تکنولوژی را نیز از بین میبرد.
واردات و بیکاری
علی ودایع در سرمقاله مردم سالاری نوشته درآمدهای نفتی، اقتصاد کشورهای نفت خیز را به خود وابسته کرده است. کشورهایی همچون قطر و امارات با بهره گیری از این درآمدها طی یک دهه گذشته سرمایه گذاری وسیعی در بخش های گوناگون خود انجام داده اند اما ایران بدون توجه به فرصت پیش آمده و عدم بهره مندی از درآمد بالا ی نفتی خود، به جای آن که به سرمایه گذاری زیربنایی در اقتصاد بپردازد و از نیروی فعال داخلی کند به واردات بی رویه کالا از دیگر کشورها رو کرد.
به نوشته این مقاله اینک کالا های چینی در راس کالا هایی هستند که بازار ایران را مورد هجوم قرار دادند.چینی ها با توجه به چراغ سبز تهران و دامپینگ کالا های خود کارخانه های بزرگ و کوچک ایرانی و به تبع آن کارگران ایرانی را قربانی بی توجهی دستگاه های مربوط کرده اند.
سرمقاله مردم سالاری اظهار عقیده کرده در روزهایی که بیکاری گریبان جامعه ایران را گرفته است و رقمی در حدود 15 درصد برای رشد بی کاری تخمین زده می شود و با توجه به اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها، باید ترتیبی اندیشید تا روند سقوط بازارهای ایرانی کند شود و تراژدی واردات، بیش از این بربیکاری درکشور دامن نزند.
داستان از اول
سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به انتخاب یک شرکت زیر مجموعه سازمان تامین اجتماعی برای اپراتور سوم نوشته پس از تجربه تلخ انتخاب شریک خارجی برای اپراتور دوم (ترک سل) و تاخیر در اعطای مجوز آن پیشبینی میشد که این درس تلخ دیگر تکرار نشود؛ اما ماجرای پیش آمده برای اپراتور سوم نشان داد که شانس با همان اپراتور دوم بوده که تاخیرهایش به مراتب کمتر از این بوده است.
به نوشته شهرام شریف در این مقاله بازار تلفن همراه ایران میتوانست از سال گذشته نسل سوم تلفن همراه را در اختیار مشترکان ایرانی قرار دهد؛ تکنولوژیای که حداقل کارکرد آن تحویل اینترنت پرسرعت روی گوشی تلفن همراه بود. موضوعی که مجوز آن صرفا برای اپراتور سوم صادر شده و دیگرانی که هم اکنون مشغول به ارائه خدمات هستند نیز مجوز دادن اینترنت بیسیم در حال حرکت را ندارند.
در ادامه سرمقاله دنیای اقتصاد آمده اپراتور سوم در حالی امروز دوباره قدمهای نخستین را برمیدارد که حداقل سال قبل جلوتر از این ایستاده بود.فراموش نباید کرد که رقابت، کلید اصلی توسعه و افزایش رفاه عمومی است و این مساله به وضوح پس از آغاز به کار اپراتور دوم که موبایل و توسعه ارتباطی ناشی از آن را به اقصی نقاط کشور گسترش داد، قابل مشاهده است. آیا سرعت لازم را در تزریق رقابت به بازارهای کشور داریم؟
معوقه های بانکی
تهران امروز در گزارش اصلی خود نوشته میزان افزایش مطالبات معوق بانکی به حدی رسید که ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی تصمیم گرفت تا علی آقامحمدی مسئول وصول مطالبات معوق بانکی شود.
به نوشته این روزنامه بر مبنای همین تصمیم وی با هماهنگی بانکها به اتفاق کمیتهای که از سازمان بازرسی، وزارت اطلاعات و دیگر ارگانها نمایندگانی در آن حضور دارند بعضا حتی بهصورت مستقیم با بدهکاران وامهای کلان معوق بانکی جلسه میگذارند تا راهکاری برای وصول مطالبات معوق اندیشیده شود.
تهران امروز نوشته گفته میشودانتخاب علی آقامحمدی برای این کار به پیشنهاد خود او صورت گرفته است. آقامحمدی در حال حاضر معاون نظارت و هماهنگی معاون اول رئیسجمهور و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است. میزان مطالبات معوق بانکها حدود 45 هزار میلیارد تومان است.
نتیجه افزایش بهای نفت
جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته افزایش قیمت نفت به 83 دلار اگرچه خبری خوشایند برای اقتصاددانان نیست اما برای دولت خبری مسرتبخش است. بهای نفتی که در دومین ماه از سال از مرز 83 دلار بگذرد با نفت 65 دلاری که دولت برای بودجه 89 در اختیار دارد، حداقل 18 دلار فاصله دارد. هرچه این فاصله افزایش یابد و بر ارقام 18 دلار بیفزاید، دولت پرپولتر میشود.
به نوشته این مقاله دولت پرپول یا دولت رانتیر دولتی است که نیازی به مشارکت بخش خصوصی ندارد. دولتی است که خوابهای طلایی برای پول نفت میبیند و به سرعت آن را اجرا میکند. حال اگر همین دولت که اتفاقا به بیماری هلندی هم دچار است، خواب ببیند که پول نفت بجز از طریق بودجه، هزینه کند، فکر میکنید چه اتفاقی میافتد؟
جهان صنعت نوشته قبل از پاسخ به این سوال باید یادآوری کنم که در هفته کارگر قرار داریم؛ کارگرانی که در سالهای اخیر تجربه خوبی از افزایش بهای نفت نداشتهاند. افزایش بهای نفت برای برخی از آنها به افزایش واردات منجر شده که نتیجهای جز بیکاری و تعطیلی برخی از رشتههای صنعتی نداشته است.اکنون پاسخ به این سوال روشن است.
|