بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۶ اردیبهشت
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۶ اردیبهشت
تیترهای اول
"طرح تحریک تقاضا برای فروش تولیدات داخلی" از قول وزیر کار عنوان اصلی روزنامه پول است، جهان صنعت از زبان همین مقام نوشته "آمار دقیقی از واحد های بحرانی نداریم"، دنیای اقتصاد از "خیز رونق اقتصاد جهانی" نوشته و آفتاب یزد خبر داده که "بیست اردیبهشت آغاز تاریخ واریز یارانه هاست".
"ریاست دانشگاه ازاد چهارساله شد" تیتر اول روزنامه های آرمان، ابتکار و مردم سالاری است.
ابرار از قول رهبر جمهوری اسلامی نوشته "با کجروی و عمل مفسدانه با قاطعیت برخورد شود"، همین گزارش را روزنامه های ایران، خراسان و جام جم با تیتر "نیروی انتظامی مقتدر و با مردم صمیمی باشد" منعکس کرده اند و کیهان نوشته "برخورد قاطع با فساد سیاسی و اجتماعی".
"نشانه های گشایش در پرونده هسته ای" عنوان اصلی تهران امروز است.
گزیده مقالات
گشایش هسته ای
محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد بر اساس اخبار منتشر شده درباره مذاکرات وزیر خارجه ایران و دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار عقیده کرده که چرخش محسوسی جهت حل بحران هسته ای ایران صورت گرفته است.
به نظر این مقاله بازگشت به قالب حقوقی مذاکرات و دور کردن مساله هستهای ایران از منازعات بینالمللی، هدفی است که ایران در یکدهه گذشته آن را دنبال میکند. متقابلا ایالات متحده آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اصرار دارند، پرونده هستهای ایران را از وضع حقوقی و دستگاه متولی آن؛ یعنی آژانس بینالمللی اتمی خارج کرده و در وضع سیاسی و ظرف آن؛ یعنی شورای امنیت سازمان ملل قرار دهند.
به نوشته سرمقاله دنیای اقتصاد قاعده اول در مذاکره عادلانه این است که حقوق و حیثیت طرفین آن به رسمیت شناخته شود. اگر دیروز در وین چنین روابطی بین ایران و آژانس شکل گرفته باشد، میتوان امیدوار بود طرفین حرکت به سوی توافق شرافتمندانه را آغاز کردهاند. چنین توافقی هم جهان را از بنبست کنونی که مبتنی بر منازعه قدرتهای بزرگ است، خارج میکند و هم ایران را به حقوق خود نزدیکتر خواهد کرد.
اقتصاد رقابتی و اقتصاد دولتی
موسی غنی نژاد در سرمقاله پول و به مناسبت نزدیک بودن روز کارگر با تاکید بر این که اقتصاد رقابتی به نفع کارگران است نوشته در قرن نوزدهم که اقتصاد رقابتی در کشورهای اروپای غربی شکل میگیرد و در آمریکای شمالی استمرار مییابد بیشترین افرادی که منتفع میشوند کارگران هستند. برخلاف افسانههایی که مارکسیستها مطرح کردهاند و صحبت از فقیرتر شدن طبقه کارگر به میان آوردهاند، تمام دادهها نشان میدهد که عکس این اتفاق رخ داده است.
این استاد دانشگاه تاکید کرده نظام بازار همه مردم را کارگر میداند. این تفکر میگوید، افزایش رفاه عمومی از طریق گسترش اقتصاد رقابتی ممکن است که هم علم اقتصاد و هم تجربه آن را تایید میکند، یعنی هر چه رقابت افزایش یابد و دخالت دولت در اقتصاد کمتر شود و دولت محدود به انجام وظایف نظارتی و حمایت از مالکیت خصوصی باشد، هم ثروت عمومی جامعه افزایش مییابد و هم رفاه مردم بیشتر میشود، ضمن اینکه توزیع درآمد نیز بهبود پیدا میکند.
به نظر نویسنده سرمقاله پول در یک اقتصاد متمرکز شاهد بالاترین میزان فساد اداری هستیم.اگر نگران افزایش سطح زندگی مردم و اقشار کمدرآمد و کارگران هستیم و دغدغه عدالت داریم چارهای جز رفتن به سمت اقتصاد آزاد و رقابتی وجود ندارد.
حجاب و نزول بلایا
مردم سالاری از اعلامیه حزب الله خبر داده که در آن آمده گسترش بی سابقه بی حجابی و منکرات و مفاسد اجتماعی در طول چند سال اخیر چنان بود که اهل نظر همین امروز نیز نزول بلایا به واسطه کثرت گناهان به ویژه شیوع وحشتناک بی حجابی و منکرات را مشاهده می کنند.
این اعلامیه پرسیده آیا رسیدن نرخ طلاق در شهر تهران به میزان 34 درصد یک بلا نیست؟ آیا افزایش 11برابری از هم پاشیدگی خانواده در شهرهای مذهبی مانند قم یک فاجعه نیست؟ متاسفانه اهمال دولت و دستگاه قضایی در انجام وظایف قانونی و الهی خود در مسیر مقابله با رشد بی سابقه منکرات و بی حجابی تا آنجا پیش رفت که دولت، خود دستور توقف طرح امنیت اجتماعی را صادر کرد و همین امر مفسدان را در زیر پا نهادن حرمت احکام الهی و قوانین نظام اسلامی جری تر ساخت.
به نوشته مردم سالاری حزب الله اظهار نظر کرده که این روزها در نقاط مختلف شاهد کشف حجاب گستاخانه و هتاکانه از سوی مشتی زنان و دختران فاسدی هستیم که در حکم پیاده نظام دشمن به گسترش فساد در میان جوانان و آینده سازان کشور مشغولند.
چشم و ابرو
جام جم نوشته حکایت کور کردن چشم به جای درست کردن ابرو، مثالی بود که روز گذشته به کمک وزیر کشور آمد تا او نتایج منفی اقدامات نادرست در ترویج فرهنگ حجاب و عفاف در کشور را تشریح کند و از اجرایی کردن جدیتر این طرح در بخشهای مختلف جامعه از مهدکودکها تا ادارات خبر دهد، اما با وجود تاکید برخی مسوولان درباره اجرای این طرح هنوز جزئیات آن برای بسیاری از مردم ناشناخته مانده و نقص در اطلاعرسانی سبب بهوجود آمدن تصوراتی نادرست درباره آن شده است.
به گزارش این روزنامه وزیر کشور که حضورش روز گذشته در گردهمایی مدیران کل امور زنان استانداریهای کشور بهانهای مناسب شد تا از حساسیت وزارتخانهاش در حوزه حجاب سخن بگوید، تاکید کرد: در این زمینه اقداماتی در حال انجام است، اما در سال گذشته به دلیل انتخابات و فتنههای پس از آن سرمان شلوغ بود و تا حدودی روند کار کند شد، اما امسال با جدیت بیشتری طرح پیگیری میشود.
پایان التهاب و اوج بدحجابی
روحالله طباطبایی در سرمقاله تهران امروز نوشته در حالی که با فروکش کردن التهاب سال 1388 و حوادث پس از انتخابات فضای سیاسی کشور در غیبت فعالیت اصلاحطلبان در عرصه رسمی شرایط آرامی را سپری میکند .ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی اوج گرفته است. در این شرایط حتی سیمای ظاهری خیابانهای تهران در نگاه نخست نیز تاییدکننده افزایش ناهنجاریهای اجتماعی و اخلاقی است.
به نظر این نویسنده شیوع بدحجابی، کمرنگ شدن حریمهای اجتماعی، افزایش ناهنجاریهای فرهنگی و افزایش هتک حرمت مقدسات دینی در عرصه جامعه موجب شده است تا علما و مراجع مذهبی و همچنین ائمه جمعه و طیف ارزشی در مواضع هفتههای اخیر خود نسبت به تشدید ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی هشدار بدهند.
سرمقاله تهران امروز تاکید کرده برای ریشه یابی این پدیده اگر چه پرداختن به ریشههای کلاسیک و مباحث کلیشهای ضرورت است اما این پرسش مطرح میشود که چه اتفاق جدیدی در این مقطع رخ داده است که موجب تشدید ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی شده. پاسخ به این پرسش را باید در شرایط جدید و تغییرات رخ داده در طول یکسال اخیر جست. به نظر میرسد حوادث سال 1388 از چند بعد در شرایط فرهنگی و اجتماعی تاثیرگذار بوده است.
بلای افزایش جمعیت
مردم سالاری در مقاله ای برای مخالفت با افزایش جمعیت نوشته رابطه میان افزایش جمعیت و فقر جزو بدیهیات علوم اقتصادی و اجتماعی است و به مانند 4=2+2 از یک منطق ریاضی برخوردار است. اگر هر کسی ناگهان اعلام کند که این منطق ریاضی نادرست است مسلما جلب توجه خواهد کرد خواه این سخن خاستگاه علمی جدیدی داشته باشد، خواه به مانند گذشته سخن خلق الساعه باشد.
به تاکید این روزنامه آثار مثبت سیاست افزایش جمعیت در ابتدای انقلاب، اینک افزایش خدمات دولتی به مانند برق، آب و گاز نیست! بلکه تبعات نادرستی آن سیاست، امروزه در مواردی همچون افزایش افراد زیر خط فقر مطلق تارقمی بالغ بر 14 میلیون نفر، افزایش خط فقر نسبی به میزان بیش از 30 میلیون نفر، افزایش نرخ بیکاری، افزایش نرخ بزهکاری، افزایش سو»تغذیه و کاهش رشد اقتصادی آشکار شده است.
مردم سالاری اضافه کرده شاید حامیان افزایش جمعیت با نگاه سطحی کشور چین را به عنوان الگوی مناسب مطرح کنند در حالی که نباید صرفا" رشد اقتصادی بالای آن کشور را دستاورد افزایش جمعیت دانست چرا که حتی این رشد اقتصادی بالا نیز قادر به کنترل آثار مهیب افزایش جمعیت نشده است و هم اکنون بیش از 200 میلیون نفر در چین با درآمدی کمتر از یک دلار شب را گرسنه تا صبح سپری می کنند.
رفتن جمعیت از تهران
جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته سالهاست که همه میدانند که تهران روی خط زلزله است و دیر یا زود در آن فاجعهای رخ میدهد. با این وجود طی همین سالها همواره خیل عظیمی از شهرستانیها که در شهر و دیار خود کاری نداشتند به تهران سرازیر میشدند و به اضافه خطر زلزله غم غربت و اجارهنشینی را نیز به جان و دل میخریدند. حالا آیا ممکن است این افراد از ترس زلزله به شهرستانها بروند؟ مگر اینکه طی این مدت ترسشان از زلزله بیشتر شده باشد! اصلا برای این افراد کار در شهرستانها وجود دارد؟
نویسنده این مقاله به طعنه نوشته اگر چنین احوالی هست خیلی باعث خوشحالی است چراکه دولت وعده داده تسهیلات زیادی دریافت میکنند و حتی حقوق شان 25 تا 50 درصد اضافه میشود. نمیپرسم اعتبار افزایش حقوقها از کجا تامین میشود بلکه این را میپرسم آیا ممکن است شهرستانیها راضی باشند که کسی کار برابر با آن ها انجام بدهد ولی حقوقش بیشتر باشد؟
جهان صنعت یادآور شده که در این صورت ظاهرا باید حقوق بومیها را هم اضافه کرد. فرض کنیم حتا این کار هم صورت میگیرد با این وجود هنوز نگران بیکاران باید بود. اینها را نمیشود به امید اضافه حقوق از تهران بیرون کرد چون اصلا کاری ندارند به این ترتیب وقتی احیانا گسلها فعال شوند و وقتی زلزله رخ دهد بیش از همه شاید بیکارها در خطر باشند.
دولت و رکود مسکن
آفتاب یزد نوشته اینکه سرنوشت بازار مسکن در ادامه راه در سال جدید با چه وضعیتی روبهرو میشود، در نگاه کلی، به سـیـاسـتهـای اقـتصادی دولت بـسـتـگـی دارد. ظاهرا مسئولان دولتی ترجیح میدهند بازار در رکود باقی بماند تا اینکه با ایجاد تکانی در بازار معاملات خرید و فروش خانه رونق بگیرد. آنچه مشخص است، در شرایط فعلی، اقتصاد کشور بر واردات استوار شده و نتیجه این امر نیز بیکاری است.
به نوشته سرمقاله این روزنامه متاسفانه این پیامدها در حال هشدار دادن به مسئولان امر است که چارهای جدی بـیـنـدیشند. در برنامه های دولت در سال آینده بازهم سیاست واردات مورد توجه است.لذا با این وضعیت ، رکود ادامه پیدا خواهد کرد و تبعات آن سالها گریبانگیر کشور میشود.
آفتاب یزد تاکید کرده مسئولان، رکود مسکن را به رونق ترجیح میدهند. از طرفی دولت، همه برنامههای خود را بـر روی مـسـکـن مـهـر قرار داده است.
|