بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۲۶ اسفند
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه 26 اسفند
تیترهای اول
"اعطای مرخصی ویژه به زندانیان" عنوان اصلی مردم سالاری است و "عیدی تلویزیون به مردم" تیتر اول جامجم است.
خراسان از "اظهارات رییس مجلس درباره هدفمند کردن یارانه ها، تغییرات بودجه و کمیسیون ملی انتخابات" خبر داده، رسالت برای همین گزارش تیتر "اتحاد ملی دستاورد حوادث بعد از انتخابات است" را برگزیده، "برنامهای برای ریاست جمهوری ندارم" از قول علی لاریجانی تیتر آرمان است، فرهیختگان از زبان همین مقام نوشته "پیشنهاد دولت مردم را زیر فشار قرار می داد"، جهان صنعت نوشته "مردم تحمل تورم سنگین را ندارند" و پول "حمایت از قوه قضاییه در برخورد با فساد مالی" را برای عنوان اصلی خود برگزیده است.
کیهان در تیتر بزرگ خود از "بازگشت فاشیسم و نازیسم به دولت های آلمان و ایتالیا" خبر داده است.
"مناظره مکتوب بر سر یارانهها" گزارش اصلی دنیای اقتصاد است، "پایان زمین خواری 1200 هکتاری" عنوان اول جوان، ایران خبر از "جزئیات کاهش سود وام مسکن مهر" داده و آفتاب یزد از قول محسن رضائی نوشته "باید به مردم پولهای درآمدی داد نه پولهای تورمی".
گزیده مقالات
اتهام ایرانی بودن
کیهان در سرمقاله خود نوشته خاورمیانه در سالی که روزهای پایانی آن را می گذرانیم چهار انتخابات مهم را تجربه کرد، لبنان، ایران، افغانستان و عراق. نتایج این چهار انتخابات در سرنوشت خاورمیانه اثر مهمی دارد بر این اساس هر طرف سعی دارد از آن تفسیری ارائه دهد که در نهایت «برنده» دیده شود.
به نوشته این روزنامه در طول سال های اخیر تبلیغات فراوانی برای ایرانی جلوه دادن نوری مالکی نخست وزیر، جلال طالبانی رئیس جمهور، محمود المشهدانی رئیس سابق مجلس و ائتلاف یکپارچه شیعیان عراق صورت گرفت. در این میان آمریکایی ها، بعضی از دولت های عربی و بعضی از احزاب ضد اسلامی عراق گمان می کردند، «ایرانی خواندن» اتهامی است که از یک سو سبب فاصله گرفتن شخصیت های عراقی از ایران می شود و از سوی دیگر سبب ریزش آراء دوستان ایران در عراق می گردد.
کیهان اظهار عقیده کرده که انتخابات اخیر عراق نشان داد که این تبلیغات نتوانسته مردم عراق را گمراه کند بر این اساس می توان گفت که دولت و مجلس آینده عراق بیش از پیش بر لزوم فعال سازی همه ابعاد رابطه با ایران تاکید خواهند کرد.
علت مهاجرت نخبگان
مردم سالاری در سرمقاله خود به بررسی علل مهاجرت ها و فرار نخبگان پرداخته و نوشته مهاجرت ایرانیان سابقه دیرینه ای در تاریخ صد سال اخیر دارد و نمی توان بروز انقلا ب و حوادث جنگ تحمیلی یا حوادث پس از انتخابات را تنها پیدایش آن دانست. واقعیت آنست که جامعه متخصص ایران برای آن که داشته های علمی و تکنیکی خود را شکوفا و آن را در اختیار جامعه هدف قرار دهد به آرامش نیاز دارد، اما برخی حوادث بستر ساز فرار مغزها در سالهای اخیر شده است.
بر اساس این مقاله آمارهای رسمی در سه دهه اخیر نشان داده است که هرچند درسال های دولت اصلا حات روند خارج شدن ایرانیان نخبه فروکش کرده و روند بازگشت متخصصان به کشور روبه فراوانی گذاشته است.اما هیچ گاه روند نزولی نداشته است. برجسته شدن قانون گرایی، شنیدن صدای مخالف، نقد پذیری دولت وبازشدن افق های جامعه مدنی مهمترین عواملی است که جامعه نخبگی ایران به آن روی خوش نشان می دهد.
در پایان سرمقاله مردم سالاری تاکید شده از سوی عده ای خاص، ایرانیان خارج از کشور و جامعه نخبگان، به عنوان هسته های تهدید نگریسته می شوند اما بخش عمده تحصیل کردگان آگاهانه باور دارند که شیرینی خدمت به میهن اهمیت به مراتب بیشتری می یابد و اگر نگاه تخصصی مدیران همچنان کمرنگ شود، چه بسا شاهد پس افتادگی های جبران ناپذیری برفرایند توسعه در کشور باشیم.
چهارشنبه سوری و توحید افعالی
آفتاب یزد در سرمقاله خود نوشته آئین چهارشنبهسوری یادگار ایران باستان و ایران قبل از اسلام است که با پـریدن از روی آتش وگفتن "زردی من از تو، سرخی تو از من" از آتش به عنوان یک امر مقدس مدد خواسته می شود. این امر از نظر اسلام شرک تلقی می شود زیرا یک مسلمان علاوه بر توحید ذاتی، قـائل بـه توحید افعالی نیز هـست. توحید افعالی یعنی اینکه هیچ کاری در عالم صورت نمی گیرد و هیچ حادثه ای رخ نمی دهد مگر آنکه سلسله علل آن به خداوند منتهی شود.
به نوشته این روزنامه به تعبیر حکما، هیچ مؤثری در عالم غیر از خدا نیست و به عبارت دیگر هیچ چیزی غیر از خدا در عالم مؤثر نیست. بنابراین، مدد خواستن از آتش برای سلامتی، نوعی شرک است. برخی می گویند، این یک سنت ملی است و سنن ملی را باید محترم شمرد. پاسخ این است که آن دسته از سنن ملی را باید محترم شمرد که با شرع مغایرت نداشته باشد.
از کدام محل تسهیلات بانکی و وام؟
سرمقاله پول با این جمله ابوعلی سینا آغاز می شود "آن که یک اشتباه مرتکب میشود و در توجیه آن هزار دلیل میآورد هزار و یک اشتباه مرتکب شده است" و به نقل خبر خوشی که قرار بود برای مسکن اعلام شود می پردازد.
مهرداد خدیر در این مقاله نوشته پیامی که از این خبر مستفاد میشود جز تداوم سیاستهای نامناسب پولی در چند سال اخیر نیست. بانکها خود به بیماری معوقههای چند دههزار میلیارد تومانی مبتلایند و چون سهامداران بسیاری برای خود دستوپا کردهاند محکوم به سود دهیاند تا این سهامداران متضرر نشوند. این خبر از تداوم سیاستی خبر میدهد که بانکها را به این روز انداخته است.
سرمقاله پول در نهایت پرسیده آیا این وام را همه بانکها میپردازند یا تنها بانک مسکن یا به صورت اختصاصیتر، بانک قرضالحسنه مهر ایران؟ هر یک از این شقوق باشد با آنچه از جانب مقامات پولی گفته شده منافات دارد. بهبود وضع مسکن تنها در گرو ساخت مسکن نیست. کافی است نقدینگی به جای سرازیر شدن به بازار مسکن که قیمتها را افزایش میدهد روانه بازار سرمایه شود که از فشارهای سیستماتیک و غیر سیستماتیک رنج میبرد.
شوک اقتصادی روانی
دکتر منصور حکیم جوادی در سرمقاله آرمان نوشته آثار روانی شوک اقتصادی بسیار بیشتر از آثار تورم سنواتی است که به هر حال جامعه و اقتصاد با آن خو کرده بود. در این حال دیگر صحبت از التهاب نخواهد بود. زیرا همانطور که مسئولان نیز گفته اند، صحبت از یک جراحی بزرگ است. حال آن که مردم تا چه حد آماده پذیرش شوک ناشی از طرح هدفمند کردن یارانهها باشند، و چه عدد و رقم تورمی را پیش بینی کنند
به نوشته این مقاله در تاثیرات منفی روانی برجامعه نقش عمدهای دارد. با طرح تحول اقتصادی و همچنین طرح هدفمند کردن یارانهها سعی برآن است که با یک شوک اقتصادی قیمت حاملهای انرژی به قیمت واقعی وجهانی آن نزدیک شود از این رو مردم باید بدانند که نسبت به کالاهای اساسی با چه قیمتهای جدیدی روبرو خواهند شد.
در پایان سرمقاله آرمان آمده علاوه براین نباید از یاد ببریم که مدیریت بحران ناشی از شوک مشکل خواهد بود. اقتصاد ایران در 30سال اخیر به رشد تورم عادت کرده است،در واقع بیمار ما به تب آلود بودن خو کرده است. آثار روانی این تورم را میتوان در روابط اجتماعی و زندگی روانی توام با ناراحتی مردم به خوبی لمس کرد.
دستمزدها دستکاری شد
علی پاکزاد در مقاله ای در آرمان نوشته شورای عالی کار حداقل دستمزد سال 89 را معادل ماهی 303 هزار تومان تعیین کرده است ولی وزیر کار این رقم را 394 هزار تومان اعلام می کند. این خبر شاید در مرحله اول به نظر خوب باشد ولی واقعیتهای آماری نشان میدهد دولتها در همه این سالها به عنوان حمایت از کارگر وکارفرما تنها به فقیر تر شدن کارگر به صورت مستقیم و ریشه کنی تولید به صورتی غیر مستقیم اقدام کرده اند.
به نوشته این مقاله مقایسه شاخص تغییرات دستمزد به قیمت ثابت سال 83 با تغییرات شاخص قیمت ها بر اساس سال پایه 83 نشان میدهد آنچه در عمل رخ داده است تنها باعث رشد شکاف درآمد و هزینه بوده است.این مسئله در واقع نشان میدهد چرا در این دوره سبد مصرفی خانوارها کوچک شده است.
چرا کاهش رشد اقتصادی
محمدصادق جنانصفت در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته رشد 3/2 درصدی یا 7/2 درصدی اقتصاد ایران در سال 1387 و احتمال کاهش آن به کمتر از ارقام یادشده برای سال جاری و پیشبینی رشد اندک در سال 1389 را به چه عواملی میتوان نسبت داد؟ میتوان گفت که درآمد حاصل از فروش نفت ناگهان سقوط کرده است.
به نوشته این اقتصاد دان میتوان یادآور شد که خشکسالی اتفاق افتاده موجب رشد منفی بخش کشاورزی شده و این عامل موجب شده است که رشد اقتصاد ایران به پایین کشیده شود. بهتر است مدیران ارشد اقتصادی و سیاستمداران برای شهروندان توضیح دهند که چرا تولید ثروت در ایران ناکافی بوده است.
به نوشته سرمقاله دنیای اقتصاد در میان همه دلایل و علل کند شدن رشد اقتصادی ایران، فقدان کارآمدی چیزی است که نباید از آن غفلت کرد. واقعیت این است که «ناکارآمدی» در ایران به دلایل گوناگون یک عنصر فراموش شده به حساب میآید که دولتها به سادگی از کنار آن عبور میکنند و دلایل آن را کالبد شکافی نمیکنند.
دست من نیست
جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته چند روزی بیشتر به آغاز سال 89 نداریم از این جهت بسیار خوشحالم و آمدن بهار را تبریک می گویم، اما میدانم دلم برای سال 88 تنگ میشود. سال تلخی بود. چه پر امید شروع شد! چه نقشه و آرزوها داشتم! درست است که به بسیاری از خواستههایم نرسیدم اما پر از شور و امید بود. همین گرمم میکرد، طراوتم میداد و به جلویم میراند.
نویسنده به طعنه افزوده دلم برایش تنگ میشود. تا آخر عمرم فراموشش نمیکنم. همان امیدواری را برای سال 89 هم دارم. میدانم باز به بسیاری از خواستههایم نمیرسم اما باید از 88 تجربه بگیرم، مصممتر باشم و بخردانهتر عمل کنم.
سرمقاله جهان صنعت در پایان آورده درست است که بسیاری چیزها در اختیار من نیست اما احتمالا در این صورت نتیجه بهتری میگیرم. با این امید سالم را شروع میکنم چراکه بیامید هیچ چیز نویی نیست.
|