بررسی روزنامه های صبح تهران: دوشنبه ۲۴ اسفند
بررسی روزنامه های صبح تهران: دوشنبه ۲۴ اسفند
تیترهای اول
"هدف معاندان دامن زدن به تورم انتظاری است" به نقل از دولتمردان تیتر اول مردم سالاری است، خراسان خبر داده "چالش وزارت اقتصاد و مرکز پژوهش های مجلس درباره پیش بینی میزان تورم ناشی از هدفمند کردن یارانه ها بالا گرفت"
تهران امروز در تیتر اول خود پرسیده "چرا مجلس به دولت نه گفت"، "چالش بر سر تورم یارانه ها" گزارش اصلی دنیای اقتصاد است،"تثبیت قیمت تولیدات صنعتی و مصرفی درسال ۸۹" عنوان اصلی ایران، آفتاب یزد در تیتر اول خود از قول دولتمردان نوشته "گزارش مرکز پژوهش ها به ابزاری برای تولید تیتر علیه دولت تبدیل شده است" و پول با تیتر "احمد در برابر محمود" به مجادله دولت و مجلس پرداخته است.
"افشای رابطه شبکه سایبری با پروژه کشته سازی" گزارش اصلی جوان است، "پشت پرده نبرد سایبری" تیتر اول ابتکار است و کیهان از "جزئیات تازه برای انهدام شبکه سایبری سیا" خبر داده است.
بهار از قول هاشمی رفسنجانی نوشته "سکوت نکنید، منطقی حرفتان را بزنید"، "عملیات باندی اعتماد مرد م را سلب می کند" از همین گزارش عنوان اصلی آرمان است.
"اسرائیل بیت المقدس را به یک پادگان نظامی تبدیل کرده است" عنوان اصلی جمهوری اسلامی است.
گزیده مقالات
سال شیرین و سخت
جهان صنعت در سرمقاله خود نوشته پایان سال است و روزهایی سخت اما شیرین در حال گذر است. در هر شغل و منصبی که باشی در این ایام درگیریهای خاص خود را تجربه میکنی و به این میاندیشی که در پایان سال چه میشود که در روزهای دیگر نمیشود؟
به نوشته این مقاله اگر از دریچه زیباییها به این ایام نگاه و ترافیک و شلوغی این روزها را نادیدهانگاری، شور و شوق روزهای رو به بهار را با جان خود حس میکنی و انتظار برای شروع دوباره را تجربهای زیبا میدانی. روزهای پایان سال هرچه که نداشته باشد، شوری زیبا را همراه خود دارد که باید بیشتر به آن اندیشید و توانی مضاعف ایجاد کرد ،برای گذراندن روزهای پرکار آخر سال.
در انتهای سرمقاله جهان صنعت آمده در پایان سال روزنامهنگاران هم شامل این قاعده اند و آخر سال این جماعت قلم بهدست با مرور تحولات سال رو به پایان همراه است تا شاید عبرتآموزی و فراموشی تلخکامیها برای سال بعد امید به آیندهای روشن را ایجاد کند.
بوی استمهال بدهی
ایران در مقاله اصلی خود نوشته عید، بوی هدفمند کردن یارانهها، بوی استمهال بدهی، بوی فعالتر شدن کارگروه حمایت از تولید. با اینها قراره وارد سال ۸۹ شویم. البته نه برای همه بلکه فقط صنعتیها.
به نوشته این مقاله سال جدید هدفمندکردن یارانهها شروع میشود و همه به نوعی به فکر شرایط آینده هستند. برخیها در اندیشه افزایش قیمت و گروهی دیگر کم شدن انواع و اقسام کالاها. این نگرانیها شاید به حق باشد اما به اعتقاد دولتمردان قرار نیست اتفاق خاصی رخ دهد. لذا سال ۸۹ که سال درست مصرف کردن است را باید با دید مثبت نگاه کرد و از هماکنون برای آن برنامهریزی کرد.
روزنامه دولت توضیح داده وزرا ی دولت دهم چنین استدلالهایی را آوردهاند و در این مدت سعی کردند که بگویند هدفمند کردن یارانهها غولی نیست که اقتصاد یا مردم ایران از آن بترسند. چنان که پای صحبتعلی اکبر محرابیان وزیر صنایع و معادن نشستیم. او سر بسته حرفهایی را زد که بر آیند آن آرامش صنعت در سال ۸۹ بود
سال از چشم فتنه
رسالت در سرمقاله خود نوشته وقایع سال۸۸ بار دیگر برای چند صدمین بار اثبات کرد که سه مولفه رمز بقای جمهوری اسلامی هستند: دین اسلام و قانون اساسی، بصیرت به عنوان نیاز و الزام هر زمان و هر شرایط وحدت کلمه که استراتژیک ترین توصیه و نصیحت امام بود.
به نظر این روزنامه هوادار دولت وقایع سال۸۸ ، بار دیگر به ما یادآور شدند که چهار پدیده، همواره برای استقلال، تداوم ، کارآمدی ، امنیت و تعالی و پیشرفت نظام جمهوری اسلامی مخاطره آمیز به شمار می آمدند . این چهار پدیده که در۴ کلید واژه قابل تبیین هستند که عبارتند از فساد، غفلت نفاق و شکاف.
به نوشته رسالت وقایع سال جاری نشان داد که نظام اسلامی در سطوحی متفاوت از هر۴ نقطه آسیب پذیر بوده است هر، چند این پدیده ها عمیق نشده اند ولی دشمنان نظام اسلامی همواره تلاش داشته اند از هر۴ نقطه نظام را مورد هجمه تبلیغاتی و روانی قرار دهند. واقعیت هم همین است که هریک از این۴ پدیده بحران ساز یا تمام آنها قادر بوده اند ما را با چالش هایی جدی مواجه سازند.
دعوای دولت و مجلس
دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود نوشته طبق مواضع گزارشهای مرکز پژوهشها، لوایح بودجهای دولت آکنده از موارد غیرقانونی هستند و بالطبع خواستههای دولت نیز غیرکارشناسی است و مرکز پژوهشها شجاعانه و با مطالعات عمیق کارشناسی پرده از این اقدامات و خواستههای غیرکارشناسی برمیدارد.
این گزارش سپس نطر رییس دولت را نقل کرده که گفته است مرکز پژوهشهای مجلس طی روزها و هفتههای اخیر در حالی دهها گزارش علیه لایحه بودجه ۱۳۸۹ منتشر کرده و نام آنها را «گزارش کارشناسی» گذاشته که تجربه سال گذشته نشان میدهد گزارشهای این مرکز صرفا برای جریانسازی علیه دولت و ایراد خوراک تبلیغاتی برای رسانههای خارجی ضد انقلاب و همینطور برخی محافل داخلی مخالف دولت تهیه میشود.
در انتهای گزارش دنیای اقتصاد از قول دولت آمده اگر ادعای مرکز پژوهشها درست بود و لایحه بودجه امسال ۴۴هزار میلیارد تومان کسری داشت که دولت اصلا نه میتوانست حقوق کارمندان را پرداخت کند و نه میتوانست بودجه عمرانی را پرداخت نماید. پویا جبل عاملی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته مردم می پرسند ما تورم داریم و وقتی قیمت نفت بالا میرود باز این تورم وجود دارد؟ مشکل کار کجاست؟ چرا به هیچ شکلی نمیشود از شر این پدیده منحوس نجات یافت؟ این چه معضلی است که دولت میتواند موشک به فضا بفرستد، اما نمیتواند تورم را تنها برای یک سال تک رقمی کند؟
نویسنده اقتصاددان در پاسخ نوشته با وجود بیانضباطی مالی دولت، کسری آنچنان است که چارهای جز قرض گرفتن از بانک مرکزی نیست. بانک مرکزی تابع دولت، چارهای ندارد جز فرمانبرداری و نتیجه این گوش به فرمان بودن، افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی و در نتیجه افزایش پایه پولی است و این هم بر عرضه پول میافزاید و تورمی ایجاد میکند که بر دوش مردم سنگینی میکند.سرمقاله دنیای اقتصاد نتیجه گرفته اگر دولت بودجهای انقباضی ببندد که این اگر خود به رویا میماند، و نیاز نداشته باشد که ریال زیادی مطالبه کند و در عین حال اگر رفتار کنونی را که مبتنی بر هزینه کردن هر چه بیشتر درآمد نفتی و مصرف مازاد مصوب بودجه است تغییر دهد و به منطق حساب ذخیره ارزی برگردد آنگاه نه تنها وقتی قیمت نفت بالا است تورم تک رقمی خواهد بود که وقتی قیمت نفت هم پایین باشد از ذخایر حساب ارزی، کسری بودجه مرتفع و نیازی به استقراض از بانک مرکزی نیست و تورم در آن دوره هم ناچیز خواهد بود. اما در اگر نتوان نشست.
پیامک نوروزی
ابتکار در سرمقاله خود پرسیده آیا پیامک (SMS)ایرانی نوروز امسال هم مقلب القلوب می شود؟!
در این مقاله آمده در شرایطی که شبکه تلفن همراه دولتی کشور به وضعیت پایداری نرسیده است و انجام یک مکالمه عادی یا تبادل پیامک دراعیاد و برخی مواقع در روزهای عادی با مشکل و اختلال مواجه است دوستانه به شما پیشنهاد میکنم که سر سفره هفت سین امسال هم به پیامک ایرانی دل نبندید و بدنبال راه دیگری برای رساندن پیام تبریک به دوستان و آشنایانتان باشید!
مجتبی ذنوبی نویسنده سرمقاله ابتکار به عنوان راه های دیگر برای ارسال پیام تبریک سال نو، انواع دیگر پیام رسانی را برشمرده و در عین حال نوشته باید به فکر راههای دیگری باشید.