بررسی روزنامه های صبح تهران، یکشنبه شانزده اسفند ۸۸
بررسی روزنامه های صبح تهران، یکشنبه شانزده اسفند ۸۸
تیترهای اول
"محاکمه قیمت ها برای تنظیم بازار" عنوان اصلی روزنامه پول است، روزنامه جمهوری اسلامی از "استخدام چهل هزار نیروی جدید در وزارت آموزش و پرورش" خبر داده، "بازار مسکن در سال آینده" گزارش اصلی دنیای اقتصاد است، جام جم از "ایمن سازی جاده ها در نوروز" نوشته و تهران امروز از "پایان خوش سال سخت مترو".
"کلیات سیاست های کلی انتخابات در مجمع تشخیص تصویب شد" گزارش اصلی خراسان است، "سیستم اطلاعاتی ایران پاکترین دستگاه اطلاعاتی دنیاست" به نقل از محمود احمدی نژاد تیتر اول رسالت و آفتاب یزد است، ایران از "رسیدگی به شکایت از گرانی در سی دقیقه" خبر داده، جهان صنعت از "فروش سهام بانک تجارت به بالاترین قیمت" نوشته، "حمله به زائران ایرانی در نجف" عنوان اصلی مردم سالاری است.
کیهان از قول برژینسکی دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی آمریکا نوشته "هر اقدامی علیه ایران آمریکا را بیشتر منزوی می کند"، جوان از "اخراج خلبانان روسی از کشور" خبر داده و ابتکار "پاسخ روسیه و چین به درخواست تحریم ایران" را مهم ترین خبر امروز دیده است.
گزیده مقالات
سیلی به غرب
کیهان در سرمقاله خود با نقل نوشته های چند روزنامه آمریکائی و اروپائی نشان داده که همه از قدرت ایران نوشته و به مسخره کردن دولت های خود پرداخته اند. با این همه کیهان نوشته غرب علاوه بر اهرم سیاسی که به آن اشاره شد، دیگر اهرم غرب، اهرم رسانه ای و جنجال آفرینی های تبلیغاتی علیه ایران است.
به نوشته این روزنامه نمونه تازه و داغ آن بازداشت غیرقانونی خبرنگار جمهوری اسلامی در رم است که به وضوح حکایت از آن دارد این سناریوی ایتالیایی تلاشی برای جبران ناکامی آمریکا در اعمال تحریم ها علیه ایران است. چرا که تلاششان برای جلب حمایت از تحریم های ایران نیز راه به جایی نبرد.
کیهان بدون ذکر مورد نوشته آمریکایی ها طی ماه های گذشته چندین بار از ملت بزرگ ایران ضرب شست های جانانه و سیلی های محکم دریافت کرده اند و در شرایطی که در صحنه عمل و دوئل سیاست شکست سنگینی خورده اند اکنون با ترک کارزار رویارویی مستقیم به دوئلی یکطرفه روی آورده اند.
بدون استراژی فرهنگی
رسالت در سرمقاله خود نوشته سال۸۸ به پایان رسید، نه میرحسین دستگیر شد، نه خاتمی و نه کروبی. چرا که دستگیری به آنها بها می داد. زیر گذر سیاست هر کالایی قیمتی دارد. امروز سران فتنه به حدی در بین مردم طرد شده اند که در هیچ محفل رسمی نمی توانند حضور بیابند.
به نوشته این روزنامه هوادار دولت دولت نهم علی رغم تمام دستاوردها و موفقیتها در عرصه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی اما استراتژی فرهنگی مشخصی نداشت و در دوره مدیریت اجرایی خود نتوانست آسیبهایی را که میراث نفوذ رگه های سکولار در مدیریت فرهنگی کشور بوده را بازسازی و ترمیم کند. متاسفانه باید اذعان کرد در این دوره و حتی در چند ماه دولت دهم وضعیت سینما، تئاتر، موسیقی و...نه تنها نسبت به دوره گذشته بهبود نیافت بلکه اباحی گری اخلاقی، نهیلیسم فرهنگی و قبح شکنی ها با شدت بیشتری ادامه یافت.
به هدف زد
سید یاسر جبرائیلی در مقاله ای در کیهان نوشته مواضع اخیر وزیر علوم درباره ضرورت «کادرسازی دانشگاه برای نظام اسلامی» و نیز اعلام اینکه «قاطبه دانشگاهیان کشور با مسیر انقلاب همسو هستند و هر کسی نتواند در مسیر نظام حرکت کند بدون تعارف باید از جمع برود»، حکایت از یک فهم نوین و دقیق از مفهوم «اسلامی کردن دانشگاه ها» دارد.
به نوشته گزارشگر کیهان اساتیدی معدود اما حقیقتا فعال! در دانشگاه های ما وجود دارند که بعضا به اعتراف خودشان، «سلول های بدنشان نیز لیبرال است». و وزیر علوم دقیقا به هدف زده است که «نمی توان با این اساتید علم انسانی اسلامی تولید کرد.»
در انتهای این مقاله آمده وقتی با این دست اساتید پای میز مناظره می نشینیم و می پرسیم چرا به جای مطالعه در فلسفه های فکری غرب، در نظام فکری اسلام تحقیق نکرده اید تا علم مدیریت و جامعه شناسی و علوم سیاسی اسلامی استخراج و تولید کنید، دهها بهانه کلیشه ای را تکرار می کنند که اعتراف تلویحی به بی سوادی از جمله آنهاست و پاسخی به این پرسش نمی دهند که برای چه وظیفه و خدمتی در ردای استادی دانشگاه از این نظام حقوق می گیرند!
روزهای امید نیست
دنیای اقتصاد در سرمقاله خود نوشته دستاندرکاران صنعت و نهادهای پژوهشی، متفقالقولند که در اقتصاد ما اکنون هم نرخ بیکاری بالا است و رو به افزایش دارد و هم صنایع موجود در بهترین حالت و به طور متوسط با نیمی از ظرفیت خود مشغول به کارند. اتاق بازرگانی ایران و مرکز پژوهشهای مجلس نیز تایید می کنند اغلب واحدهای تولیدی کشور در سطحی کمتر از ۳۰ درصد ظرفیت نصب شده هستند.
نویسنده این مقاله با تاکید بر این که ممکن است ارقام ارائه شده در اظهارات فوق دقیق نباشند نوشته اما در این که در شرایط کنونی اقتصاد ما، بازارها کسادند و اکثریت بزرگ واحدهای تولیدی کشور ظرفیت تولید اضافی قابل توجهی دارند یا به قول معاون وزارت صنایع، با «مشکل فروش» دست به گریبانند، نمیتوان تردیدی داشت.
فرخ قبادی در سرمقاله دنیای اقتصاد تاکید کرده به نظر میرسد که تولیدکنندگان کشور، چشمانداز روشنی پیش روی خود نمیبینند. در حقیقت به نظر میآید که اغلب آنها نه تنها به بهبود کسب و کار خود در سال جدید امیدواری چندانی ندارند، بلکه به شدت نگران حال و روز بنگاههای خود در آینده هستند.
گفتگو با وزیر مسکن
دنیای اقتصاد در مصاحبه ای با نیکزاد وزیر مسکن از وی پرسیده در گفتوگو با یکی از رسانههای مکتوب گفته بودید سال آینده ۲۰۰ هزار واحد مسکونی مهر به بهرهبرداری خواهد رسید. امسال نیز اعلام کردید ۵۰ هزار واحد تحویل متقاضیان شده است. پس وعده ساخت سالانه یک و نیم میلیون مسکن مهر عملا کنار گذاشته شده است؟
این عضو کابینه به نوشته این روزنامه گفته اولا من هیچجا نگفتم سال بعد ۲۰۰ هزار واحد مسکونی مهر به بهرهبرداری خواهد رسید. دوما من کاری به وعده یک و نیم میلیونی ندارم، چون در حال حاضر اصلا تقاضا در مسکن مهر در حد یک و نیم میلیون نفر نیست و کل متقاضیان واجد شرایط ۹۸۰ هزار نفر هستند.
وزیر مسکن در مصاحبه با دنیای اقتصاد تاکید کرده اگر این ۹۸۰ هزار متقاضی همت کنند، پرونده مسکن مهر پایان سال آینده بسته خواهد شد و یک میلیون واحد مسکونی با حمایت قاطع دولت و با کمترین قیمت در اختیار گروههای کمدرآمد جامعه قرار خواهد گرفت. اما باید مردم به این نکته توجه کنند که دولت قرار نیست خودش مسکن بسازد. ما تسهیلات ارزان قیمت میدهیم، زمین هم رایگان دادهایم، با انبوهسازان همکاری میکنیم و انتظار داریم قدم نهایی را مردم بردارند.
چگونه ممکن است
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته دولت یکی از علل تاخیر در ارائه لایحه بودجه سال ۸۹ به مجلس را تعیین تکلیف لایحه هدفمندی یارانه ها اعلام می کرد و برخی نمایندگان هم تاکید داشتند که تعیین تکلیف این لایحه به صورت عملیاتی و در مرحله تعیین عدد و رقم باید در قالب بودجه صورت گیرد; مسئله ای که سرانجام نیز با اختلاف نظر ۲۰ میلیارد تومانی دولتیان و مجلسیان به پایان رسید و نرسید!
به نوشته این روزنامه در قانون برنامه و بودجه به روشنی به این موضوع تصریح شده و بودجه های سنواتی در حقیقت نحوه اداره کشور در طول یک سال است و به عبارت دیگر تدوین کنندگان، تصویب کنندگان و اجرا کنندگان بودجه باید متذکر باشند که این قانون سندی فراتر از سیاهه دخل و خرج های کشور است و حکم برنامه ای کوتاه مدت را برای تحقق اهداف برنامه های میان مدت پنج ساله دارد.
روزنامه جمهوری اسلامی پرسیده چگونه می توان موفقیت برنامه ای را که زیرمجموعه آن بدون توجه به اصل تدوین بررسی و تصویب خواهد شد تضمین کرد این پرسشی است که دولت و نمایندگان مجلس باید پاسخی برای آن داشته باشند.
با کدام توجیه
پول روزنامه اقتصادی صبح نوشته اجرای تفاهمنامهای که میان وزارت بازرگانی-به عنوان رکن دولتی تنظیم بازار کشور- و وزارت دادگستری- به عنوان یکی از اصلیترین نهادهای حکومتی قوه قضائیه- منعقد شده، گرچه یک اقدام مثبت برای تنظیم بازار محسوب میشود اما نگارش و تدوین چنین سیاستهایی بدون نظرخواهی و تعامل مناسب با تولیدکنندگان صورت گرفت.
به نوشته این روزنامه سوال این است که در هنگامهای که دولت دم از وفاداری به اصول قانون اساسی به ویژه الزامات اصل ۴۴ این قانون میزند چگونه است که تصدیگری خود را افزایش داده و درست خلاف جهت واگذاری تصدیگریها حرکت میکند؟ در شرایطی که کنترل بازار در بسیاری از الگوهای موفق دنیا به دست «بازار»و تشکلهای بخش خصوصی سپرده شده، چرا دولت همان تجربههای شکستخورده پیشین را تکرار میکند؟
پول نوشته همگان به یاد دارند که تجربه سازمان تعزیرات حکومتی چگونه امتحان خود را پس داده، پس چرا بار دیگر و با «تغییر چهره» این سازمان و در قالب یک تفاهمنامه الگوهای ناموفق تنظیم بازار به کار گرفته میشود؟
خبرهای ناگوار
خراسان در گزارش اصلی خود نوشته از دشت مشهد یکی از مهم ترین و بزرگ ترین دشتها که علاوه بر تامین آب مورد نیاز کشاورزی به میزان بیش از یک و نیم میلیارد مترمکعب در سال، آب شرب شهرهای مشهد، چناران، شاندیز و طرقبه را هم تامین می کند خبرهای ناگواری می رسد.
به نوشته گزارشگر این روزنامه فرونشست ۶۰سانتی متری زمین، مصرف بی رویه آب زیرزمینی دشت، افت سطح آب دشت به ۷۰ متر، تغییر شکل شیب زمین، سیل گیرشدن، نشست سالانه دشت بین ۲۴ تا ۲۶ سانتی متر به طول ۸۵ کیلومتر و به عرض ۸ کیلومتر، بحرانی و ممنوعه شدن وضعیت دشت، برداشت ۸۰ درصدی آب دشت توسط چاه های مجاز، شوری آب، سرطان پوسته زمین و ده ها نکته دیگر مشکل این دشت است.
در ادامه گزارش خراسان از قول یک عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد مشهد آمده: شست زمین پیامدهای ناخوشایند و بازگشت ناپذیر دارد و به سختی می توان آن را کند و مهارکرد. چنان که ۶۰ درصد جمعیت خراسان رضوی در دشت مشهد ساکن می باشد و نشست زمین به مناطق داخل شهر مشهد رسیده و بخشی از شهرک قاسم آباد و نیروگاه توس را فراگرفته است.