بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۸ اسفند
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۸ اسفند
تیترهای اول
"انتشار نامه درباره مواضع سید حسن خمینی" تیتر اول آرمان است و "خاورمیانه ای بدون صهیونیست ها در راه است" از زبان محمود احمدی نژاد عنوان اصلی آفتاب یزد است.
ابتکار با عنوان "پذیرش آرای اکثریت شرط حضور در چهارچوب نظام است" آخرین گفته های رهبر جمهوری اسلامی را نقل کرده، جام جم همین خبر را با تیتر "مخالفان قانون و رای اکثریت از چهارچوب نظام خارج اند" منعکس کرده، خراسان نوشته "کسانی که هندسه و هویت نظام را زیر پا می گذارند به دست خود صلاحیت حضور در نظام را از دست می دهند"، رسالت با " باید مرزها روشن و از دشمنان نظام اعلام برائت شود"، کیهان با "فتنه گران صلاحیت حضور در چهارچوب نظام را از دست داده اند" همن خبر را آورده و روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "مساله اساسی، حفظ هویت نظام و مرزها و شاخص های آن است".
"سه شرط دادستان برای عفو بازداشتشدگان" تیتر اول تهران امروز است، "گرانی های شب عید را کنترل کنید" عنوان اصلی مردم سالاری است، اعتماد "واکنش ها به برنامه تغییرات اساسی در تعرفه واردات خودرو" را در صدر اخبار خود آورده و "پیشنهاد فراملی برای رونق اقتصاد" گزارش اول دنیای اقتصاد است.
گزیده مقالات
تقاض عبدالمالک
جمهوری اسلامی در سرمقاله خود دستگیری عبدالمالک ریگی را یکی از نشانه های قدرت نظام دانسته و گفتگوی مادر همسر برادر ریگی را نقل کرده که همراه با اشک های فراوانی که در سوگ کشته شدن دختر و پسر خود که به دست دامادش عبدالرحیم ریگی و عوامل قسی القلب گروهک عبدالمالک ریگی صورت گرفته می ریزد خطاب به عبدالرحیم گفته بود اینها همه جنایاتی است که به دستور برادر تو عبدالمالک صورت گرفته و بعد افزوده بود من با آه و ناله هایم عبدالمالک را زنده دستگیر می کنم و اگر این کار را نکنم زن نیستم و مادر دو شهید نیستم.
به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی اینکه بعد از این سخنان از دل برخاسته و با گذشت مدت کوتاهی همانطور که این زن با ایمان گفته بود عبدالمالک زنده دستگیر شده و به سرعت زبان به اعتراف گشوده از رویدادهای شگفت انگیز تاریخ معاصر ماست که از یکطرف ایمان قوی این زن مومنه را نشان می دهد و از طرف دیگر تاثیر ایمان را در سرکوب کردن ظلم و تایید حق به نمایش می گذارد.
در دنباله این مقاله به غافلگیر شدن دستگاه های اطلاعاتی بعضی کشورهای عربی منطقه از دستگیری عبدالمالک ریگی اشاره شده با این تاکید که: در عربستان سعودی مسئولان اطلاعاتی و امنیتی این کشور برای بررسی این موضوع جلسه اضطراری تشکیل دادند. قطعا آنها از شنیدن اعترافات ریگی بیش از دستگیری وی شگفت زده شده اند زیرا اعترافات به زیان آنها نیز هست . بنابر این بهتر است سران کشورهای عربی منطقه با مواجه شدن با اقتدار نظام جمهوری اسلامی در خصومت خود با این نظام و ملت ایران تجدیدنظر کنند .
وقت آرامش رسید
تهران امروز در سرمقاله خود نوشته شادی و شعف حاصل از بازداشت ریگی دقیقا همان چیزی است که کشور خسته از حوادث اخیر به آن احتیاج داشت. یک پیروزی ملی که میتواند محوری باشد برای پیوستگی بیشتر جامعه ما. تنها گشتوگذاری در شهر بهخصوص در پاتوقهای جوانان طبقه متوسط تهران- یعنی همان گروههایی از جامعه که در حوادث اخیر به عنوان بخش مهمی از معترضان محسوب میشدند- به راحتی نشان میدهد که غرور حاصل از این اتفاق بزرگ چگونه آنها را نیز در بر گرفته است.
نویسنده این مقاله پیشنهاد کرده امروز که نشانههای آرامش در سطح جامعه ملموستر از همیشه است این اتفاق بزرگ ملی را به فال نیک بگیریم و سال 89 را به سال وفاق ملی تبدیل کنیم. با پایفشاری بر اصول نظام و در کنار آن مدارا با یکدیگر و احترام به خواستههای همه طیفها و طبقات. سنتی، متوسط، تحصیلکرده، روستایی، کارگران، معلمان، دانشجویان، روحانیون، نظامیان و.... همه و همه.
در ادامه سرمقاله تهران امروز آمده حالا با مسئولان کشور است که این نهال وفاق و همدلی را پاس بدارند و با گفتههای تند بیهوده و احیانا طرحهای متعصبانه و پر حاشیه در حوزه فرهنگ، اجتماع، جوانان و پوشش، فضا را دوباره مغشوش نسازند. حفظ این نهال آن هم در آستانه سال سرنوشتساز 89 (به لحاظ مساله هدفمندسازی یارانهها) نیازمند عنصری کلیدی است که بهترین تعبیر آن همان عبارت گویای «بصیرت» است.
هیچ شغلی ندهند
حسین شریعتمداری در سرمقاله کیهان به عنوان تحلیل تازه ترین گفته های رهبر جمهوری اسلامی رهبران جریان معترض را نه فقط مرتب با دشمن که ستون پنجم خوانده و نوشته مطابق قوانین جاری که در همه کشورهای دیگر نیز پذیرفته شده است هیچکدام از آنها نمی توانند و نباید در هیچیک از پست ها و مسئولیت های نظام به کار گرفته شوند و از جمله، شورای نگهبان نباید و حق ندارد صلاحیت هیچیک از آنان را در هیچیک از انتخابات تایید کند.
به نوشته مدیر روزنامه کیهان توبه و بازگشت، مانع از محاکمه و مجازات مجرم نیست و اگر چنین بود، هر جنایتکاری می توانست با ادعای توبه از مجازات بگریزد و در نتیجه دست جانیان برای همیشه بر جان و مال و نوامیس مردم باز بماند! و بالاخره، تردیدی نیست که عوامل فتنه بعد از محاکمه و مجازات قانونی می توانند به عنوان یکی از اعضای جامعه از مواهب حضور در جامعه اسلامی برخوردار باشند.
قطار پیاده شان کرد
رسالت روزنامه هوادار دولت نوشته اگر در جوامع به اصطلاح دموکراتیک از مردم تعبیر به توده می شود اما در نظام مردمسالاری دینی انتخابات یک امر واقعی و نه صوری و تقلیدی است و مردم ولی نعمتان مسئولان هستند و حاکمان می باید خدمتگزاران مردم باشند.
این روزنامه تاکید کرده خواص و نخبگان سیاسی باید ضمن باورمندی به گفتمان انقلاب و توافق بر هویت مردمسالاری دینی خود را پاسدار اسلامیت، جمهوریت، رای و نظر مردم بدانند. کسانی که بخواهند با برنتابیدن رای ملت در مقابل نظام بایستند خواسته یا ناخواسته از قطار انقلاب پیاده خواهند شد.
سرمقاله رسالت حکم داده که این قطار در ایستگاه حوادث22 خرداد برخی از خواص زیاده طلب و خودخواه و نه ملت و کشور خواه را برای همیشه پیاده کرد.
سیاست غلط فرهنگی
مردم سالاری در سرمقاله خود از سیاست های فرهنگی دولت انتقاد کرده و نوشته اگر فردی پیوند خود را ازحوزه فرهنگ از دست بدهد، وی از لحاظ فرهنگی می میرد و اگر درصد بالا یی از جامعه پیوند خود را با حوزه فرهنگی از دست بدهند، جامعه از لحاظ فرهنگی می میرد و این مرگ از مرگی که افراد پیوند خود را با حوزه زیستی از دست بدهند، یعنی از لحاظ مادی بمیرند، به مراتب سخت تر، بدتر و زیانبارتر است.
نویسنده این مقاله با اشاره به اتفاقاتی که در ماه های گذشته در حوزه فرهنگ پیش آمده نوشته برای برای فرار از اتهام سیاه نمایی از ذکر آنها در دانشگاه ها، دنیای نشر، جهان سینما و تئاتر و مطبوعات خودداری می کند.
در ادامه سرمقاله مردم سالاری با نقل جمله معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد که امکان پاک کردن مطبوعات از عناصر نامطلوب گفته آمده کاش به جای این اظهار، امید می داد که قصد حمایت، دلجویی، تشویق، تقدیر و حمایت از چهره های مطبوعاتی را دارند، حتی اگر مصداقی استثنایی درست یا نادرست را در ذهن دارد کاش به آشفتگی فرهنگی دامن نمی زد.
ضربه صنعت خودرو
خراسان گزارش داده که کمیسیون تلفیق مجلس تعرفه واردات خودرو را کاهش داد و از نود در صد به هفتاد در صد رساند آفتاب یزد از قول سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس نوشته این کار در صورت تصویب ضربه سنگینی بر پیکره صنعت خودروسازی کشور وارد می کند.
به نوشته این روزنامه علی اصغر یوسف نژاد گفت کاهش تعرفه واردات خودرو از 90 به 70 درصد باید کارشناسی شده و اصولی صورت گیرد تا امکان رقابت برای خودروساز داخلی در مقایسه با خودروساز خارجی وجود داشته باشد.
آفتاب یزد نوشته این نماینده مجلس یادآور شده کاهش قیمت خودرو در سال آینده، شرایط رکود اقتصادی را در صنعت خودروسازی کشور ایجاد می کند. تورم در سال آینده به رغم رکود اقتصادی، رشد چشمگیری خواهد یافت، و سبب بالا رفتن قیمت مواد اولیه، کارگران و حقوق پرسنلی خواهد شد.
اقتصاد نفتی
دکتراحمد یزدانپناه در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته بررسی بودجه دولتدر یک اقتصاد نفتی فرصت خوبی در اختیار نمایندگان مردم میگذارد تا هدف اصلی آن یعنی سهم بودجه در رفاه اکنونیان و آیندگان را بررسی کنند. اهمیت بودجه در این کشورها علاوه بر کشورهای در حال توسعه غیرنفتی، در این است که نوسانات قیمت نفت از طریق بودجه به پیکره اقتصاد ملی سرایت میکند.
به نوشته این کارشناس اقتصادی توجه به نیازهای آیندگان و سهم آنان از این ثروت ملی ایجاب میکند که نمایندگان مجلس، توسعهپایدار موردنظر برنامههای پنجساله را در برنامههای یک ساله بودجهای دولت دور از ملاحظات سیاسی و بده بستانهای متداول لحاظ نمایند.
سرمقاله دنیای اقتصاد یادآوری کرده که برخی کشورهای نفتی با تزریق حداقلی ارز نفت به تقاضای امروز جامعه و انتقال درست ثروت ملی به آیندگان به این هدف دست یافتهاند. به زبان دیگر مدیریت سیکلهای درآمد نفت و هموارسازی تامین مالی پروژههای عمرانی و سایر مصارف از منبع یک بار مصرف پول نفت از ابعاد مهم رسالت بودجهنویسی در یک کشور نفتی است.
مصرف بنزین و قیمت آن
آرمان در سرمقاله خود نوشته مصرف بنزین در ایران به دلیل یارانههای هنگفت، بسیار بیشتر از استاندارهای جهانی است و علاوه بر تحمیل هزینه سنگینی به بیت المال، باعث کندتر شدن ترافیک و آلوده ترشدن هوا و شیوع بیماریهای عصبی، تنفسی شده است. از سال 1386 قرار بود طبق قانون توسعه حمل ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت، به تدریج همزمان با کارآمدسازی و تجهیز حمل و نقل عمومی در کشور، سهمیههای بنزین کاهش یابد .
به نوشته این مقاله متاسفانه در اجرای این قانون کوتاهی شد و نه تنها بهموقع سهمیهها کاهش نیافت، بلکه با ارایه لایحه هدفمند کردن یارانهها قصد دارند بجای حذف «تدریجی» یارانهها، این کار را به صورت ناگهانی انجام دهند. در میان این سیاستگذاری، اظهارات مقامات وزارت نفت در افزایش توقع عمومی درباره «سهمیه نوروزی بنزین»، دیگر کار را عجیب کردهاست.
آرمان نوشته این سالها خواهد گذشت و آیندگان این سوال را خواهند پرسید که مجلس و نخبگان چگونه عمل کردهاند؟
|