بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۱۷ بهمن
بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۱۷ بهمن
تیترهای اول
"نه کوهنورد زیر برف یخ زدند" تیتر اول آرمان است و کیهان خبر داده "تروریست ها درکربلا و کراچی عزاداران را به خاک و خون کشیدند".
"دلیل غیبت ناطق نوری از جلسات جامعه روحانیت مبارز" عنوان اصلی آفتاب یزد است و "شکاف در روحانیت" تیتر یک بهار و "برخی شعارهای ۹ دی را ندهید تا در مملکت وحدت ایجاد شود" عنوان اول مردم سالاری است.
"جنگ لفظی چین و آمریکا بالا گرفت" در صدر اخبار ابتکار آمده، "اختلاف ۳۸۰ میلیارد تومانی لاینحل ماند" گزارش اصلی جهان صنعت است و"واکنش ایران به موشک های پاتریوت آمریکا در خلیج فارس" در اعتماد آمده است.
روزنامه ایران از "خروج تدریجی توپولف از ناوگان هوائی" خبر داده و جام جم همین خبر را با تیتر حذف تدریجی توپولف" منعکس کرده است.
"تعدیل نفتی بودجه ۸۹ " گزارش اصلی تهران امروز است، خراسان اظهارات سخنگوی سخنگوی وزارت خارجه را درباره "سخنان رییس جمهور برای مبادله سوخت هسته ای"با اهمیت دیده و روزنامه جمهوری اسلامی از "دعوت ائمه جمعه از مردم برای حضور گسترده راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن" خبر داده است.
گزیده مقالات
هشدار به احمدی نژاد
کیهان آن بخش از سخنان محمود احمدی نژاد را در گفت وگوی تلویزیونی سه شنبه گذشته در اول سرمقاله خود نقل کرده که به موضوع تبادل سوخت هسته ای اختصاص داشت و به نوشته این مقاله به گونه ای بود که می توانست سوء برداشت مبنی بر عقب نشینی جمهوری اسلامی از اصول قبلاً اعلام شده را در پی داشته باشد و از این روی استقبال همراه با ابهام و تردید محافل غربی و طرف های آسیایی را به دنبال داشت.
«بعضی از کشورها واقعاً همکاری با ایران را پذیرفته اند که این موجب ناراحتی بعضی ها همچون انگلیس و رژیم صهیونیستی شد و گفتند که اگر تقابل به تعامل تبدیل شود، کار تمام است» احمدی نژاد با اشاره به روند گفت وگوهای چند ماه اخیر ایران با آژانس درباره تبادل اورانیوم غنی شده زیر 4درصد با اورانیوم غنی شده 20درصدی که مورد نیاز رآکتور تهران است گفت؛ «اخیراً دوباره پیغام هایی از سوی این کشورها داده شده که گفتند بیایید بنشینید.
حسین شریعتمداری به تشریح این سخنان پرداخته و نوشته تاکید آقای احمدی نژاد بر خصومت آمریکا مخصوصاً به این علت ضروری بود که این روزها شایعات بی اساسی مبنی بر تمایل یکی از افراد نزدیک به رئیس جمهور محترم برای تعامل با آمریکا، وجود دارد. و قرینه هایی نظیر رویکرد ایشان به عرصه های سیاسی و فرهنگی مورد قبول آمریکا و ناهمخوان با مبانی ارزشی انقلاب، به گوش می رسد و گاه به چشم می خورد!
نتیجه گیری مدیر کیهان این است که رئیس جمهور انقلابی و مردمی، مبادا خدای نخواسته، در کنار حضرتعالی کسانی یافت شوند که به جسم در میان شما و به دل در حلقه دیگران باشد.رهبر تصمیم گیرنده هسته ای است
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با این احتمال که تبادل اورانیوم از آن رو لازم آمده که سوخت رآکتور تهران نزدیک است و برای مصارف پزشکی مشغول فعالیت می باشد نوشته در سال 1371 دولت جمهوری اسلامی سوخت مورد نیاز رآکتور تهران را به قیمت 5 میلیون دلار خریداری کرد که تاکنون از آن استفاده می کند. این نیاز را می توان با خرید مجدد سوخت برطرف نمود بدون آنکه نیازی به تبادل اورانیوم باشد.
سرمقاله این روزنامه بدون نام بردن از احمدی نژاد تاکید دارد که نکته اساسی و مهمی که در این ماجرا وجود دارد و غربی ها به ویژه کشورهای عضو گروه 1 +5 باید به آن توجه نمایند اینست که موضوع هسته ای از سیاست های کلی و مهم خارجی است که تصمیم گیری درباره آن منحصرا در اختیار رهبر است و نظر ایشان درباره تبادل اورانیوم همانست که قبلا اعلام کرده اند و هیچ تغییری در آن پدید نیامده است . اظهارات دیگران حتی اگر صریح نیز باشد در این مساله تعیین کننده نیست و نمی تواند موضع نظام جمهوری اسلامی تلقی شود.
روزنامه جمهوری اسلامی نوشته غربی هااین روزها براساس برداشت توهم آلودی که دارند و تصور می کنند جمهوری اسلامی ایران عقب نشینی کرده است درصدد تهیه پیش نویس یک طرح جدید تحریم نیز برآمده اند تا به خیال خود با استفاده از ضعف ایران درصدد دریافت امتیازات بیشتری برآیند! آمریکا و همدستانش از این واقعیت غافل هستند که جمهوری اسلامی ایران در اوج اقتدار است .خبری هست؟ دکتر امید ملکی در سرمقاله تهران امروز با اشاره به ابراز اطمینان احمدی نژاد برای این که کشورها پنج به اضافه یک میخواهند این تقابل را به تعامل تبدیل کنند نوشته این اظهارات بیسابقه است که رئیسجمهور از تغییر رویکرد غربیها آن هم از تقابل به تعامل سخن بگوید. میتوان تصور کرد که ایشان بهعنوان رئیس شورای عالی امنیت ملی از اخباری با خبرند که بههر دلیل مصلحت را بر آن دیدهاند که از انتشار آن در رسانهها خودداری کنند.
تهران امروز نوشته آن عده از کارشناسان که قائل به کارآمدی رویکرد تعامل نسبت به تقابل بودند طبیعی است همچنان بر سر مواضع خود بمانند و آن عده نیز که با هر نرمشی مخالف بودند قاعدتا با استناد به اخبار نباید تغییری در تحلیلهایشان به وجود آمده باشد.
ابرقدرت منطقه ای
رسالت درباره پیشرفت های فضائی نوشته امروز در باره ایران، تعابیری همچون قدرت منطقه ای و یا ابرقدرت منطقه ای به کار می رود که همه این موارد نشان میدهد نظام اسلامی به برکت پایبندی به اصول، تلاش دانشمندان و پژوهشگران جوان خود و تاکید بر ظرفیتهای بومی و اسلامی جامعه ایران حرکت رو به جلو داشته است.
به نوشته سرمقاله رسالت سرعت بی حد و حصر پیشرفتهای علمی در محیط پیرامونی باعث شده اغلب کشورها با در نظر گرفتن مزیتهای نسبی خود در ساحتهای مختلف تولید علم به سیاستگذاری بپردازند. سخن آخر اما اینکه خودباوری علمی، شناخت و پذیرش تمام ابعاد وجودی یک ملت است که در اتصال تاریخی با اعتماد به نفس ملی می تواند زمینه پیشرفت و جبران تمام عقب ماندگی های علمی گذشته را فراهم کند و کشور را از اسارت علمی برهاند.
چینی ها و ایران و آمریکا
چینیها را رصد کنید عنوان مقاله دنیای اقتصاد به امضای محمود صدری است که در آن آمده چین، بار دیگر با طرح آمریکا برای تشدید تحریمهای ایران مخالفت کرد. این مخالفت، فضای فعالیت بینالمللی ایران را فراختر و فضای بازی بینالمللی ایالات متحده را تنگتر میکند.
به نوشته این مقاله چین در دو دهه اخیر و در پی رویگردانی از اقتصاد دولتی، توانسته است اقتصاد خود را «تنها از نظر حجم تولید» به اقتصاد کشورهای غربی و ژاپن نزدیک کند. این حجم تولید که چین را در رتبه دوم یا سوم اقتصاد جهانی قرار داده، این کشور را به برابریطلبی سیاسی با رقیبان بینالمللی ترغیب کرده است؛ اما هنوز ابزار سیاسی و دیپلماتیک لازم برای این کار مهیا نشده است.
دنیای اقتصاد اضافه کرده رویکرد سیاست خارجی چین، ماهیتی دوگانه دارد. یعنی اینکه هم رگههای آمریکایی ستیزی دارد و هم اینکه همکاری با آمریکا و متحدانش را ایجاب میکند. چینیها امیدوارند با موضعگیری مستقل در برابر آمریکا، این کشور را به قبول جایگاه بینالمللی شایسته برای خود وادار کنند.
انتقاد از کیهان
مردم سالاری نوشته علی اکبر جوانفکر با انتقاد از یادداشتی به قلم حسین شریعتمداری مدیرمسوول روزنامه کیهان در شش ماه پیش، آن را نادیده گرفتن اصول اخلاق حرفه ای از سوی مدیر مسوول یک رسانه ارتباط جمعی با سابقه دانسته است.
به نوشته این روزنامه مشاور مطبوعاتی رییس دولت درباره مدیر کیهان نوشته او از موضع مدعی دفاع از ولایت، اسفندیار رحیم مشایی ، معاون رییس جمهور را به مهره کودتای مخملی، یک عامل وابسته به خارج و تلاش برای عبور از ارزش های اسلامی و انقلابی و زیرپا نهادن قوانین مسلم جمهوری اسلامی ایران متهم کرد و به طور حیرت انگیزی رئیس جمهور را به دلیل انتصاب آقای رحیم مشایی به سمت معاون اول خود مورد عتاب و سرزنش قرار داده و مدعی شده که رییس جمهور از ابتدا این انتصاب را "بدون کمترین توجیه منطقی و دلیل عقلانی" انجام داده است.
استدلال جوانفکر به نوشته مردم سالاری این است که رهبر"پس از کناره گیری آقای رحیم مشایی از معاون اولی رئیس جمهور، طی سخنانی فرمودند; در این موضوع نباید به کسی بیهوده تهمت زد و او را به خاطر یک امر، از همه آن چیزهایی که صلاحیت او محسوب می شود، نفی کرد".
مطبوعاتی بدون حکومت
مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته آزادی مطبوعات هیچ معنایی جز رهایی از مداخله دولت ندارد و صد البته باید پاسخگوی گفتار و رفتار خود در چار چوب قانون و در محضر هیات منصفه قانونی و نماینده اقشار مختلف صنفی و فکری جامعه باشد، چرا که مطبوعات و رسانه های مستقل و آزاد، نظارت عامه را تضمین می کند و به همین اعتبار و کارکرد آن را رکن چهارم دموکراسی نامیده اند.
این مقاله افزوده یک صاحب نظر اجتماعی و سیاسی در اهمیت مطبوعات آزاد برای حفظ آزادی و استقلال و مسدود کردن راه باز گشت استبداد و دیکتاتوری و تامین وحدت جامعه می گوید: «اگر مخیر شوم که بین حکومتی بدون مطبوعات و مطبوعاتی بدون حکومت یکی را انتخاب کنم، لحظه ای در گزینش دومی شک نمی کنم.» در شرایط امروز جامعه ما نیز مطبوعات آزاد و رسانه های مستقل می توانند وحدت ملی را باز گردانند و راهگشای مسائل پیش آمده باشند.
آمار نگران کننده
آفتاب یزد گزارش داده در حالی که آخرین نرخ بیکاری اعلام شده، عدد 1/11 درصد در پائیز 88 را نشان می دهد، پیش بینیها از افزایش این نرخ به 15 درصد تا سال 92 حکایت دارد و آن زمانی است که متولدین دهه 60 به بازار کار وارد می شوند.
این گزارش می گوید بررسی روند بیکاری در کشور، در ده سال نشان می دهد یک میلیون و 184 هزار نفر مرد بیکار که به معنای بیکاری 5/8 درصد از افراد جامعه در سال 75 بود، ده سال بعد به 2 میلیون و 145 هزار نفر مرد بیکار با نرخ بیکاری 8/10 درصد رسید در حالی که 23/23 در صد زنان نیز در این سال بیکار بوده اند.
گزارش آفتاب یزد در بررسی روند نرخ بیکاری در سالهای گذشته حاکی از نگرانی مرکز آمار از ورود متولدین دهه 60 به بازار کار است با این تاکید که جمعیت 9 میلیون نفری آنـان بـاعـث شود در سالهای آینده یک میلیون و 900 هزار نفر بیکار جدید وارد صحنه شوند که در سالهای اخیر بی سابقه است. با این افزایش تعداد شاغلین از 25 میلیون نفر فعلی به 27 میلیون و 700 هزار نفر در سال 92، پیش بینی می شود.
اختلال در پیامک ها
شبنم کهنچی در گزارشی در اعتماد نوشته صبح روز جمعه سرویس پیام کوتاه با اختلالات گستردهای روبهرو شد. اما روابط عمومی شرکت ارتباطات سیار وجود هرگونه اختلال در شبکه پیام کوتاه در هفته گذشته را رد کرد. از آنجا که جمعه، روز تعطیلی رسمی است، متاسفانه هیچ جوابی برای دلیل بروز این اختلال از سوی مقامات مسئول به دست نیامد اما روابط عمومی شرکت ارتباطات سیار وعده داد در صورتی که این اختلال ناشی از مشکلات فنی باشد روز شنبه دلیل آن بررسی و اعلام خواهد شد.
به نوشته این روزنامه وزرای ارتباطات تا به حال بارها برای توضیح درباره اختلال در شبکه تلفن همراه به مجلس فراخوانده شدند. با توجه به اینکه شبکه تلفن همراه کشور طی چند سال اخیر گسترش پیدا کرده و بر تعداد مشترکان آن افزوده شده، برخی معتقدند وجود اختلالات گاه و بیگاه با این تعداد مشترک و نیز با توسعه روزبه روز شبکه امری طبیعی است.
|
|