بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۸ بهمن

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه 8 بهمن

تیترهای اول

"اجرای لایحه با این شرایط به مصلحت نیست" به نقل از احمد توکلی تیتر اول آفتاب یزد است، "سقوط بهای نفت اوپک ادامه دارد" یکی از عناوین اصلی ابرار است، ابتکار از قول وزیر اطلاعات"دخالت سرویس اطلاعاتی آلمان در حوادث عاشورا" را برجسته کرده و اعتماد تیتر اول خود را به "اتهام استحاله، تغییر و عبور از نظام به هاشمی، میرحسین وخاتمی" اختصاص داده است.

"ادامه مجادله بر سر همت" تیتراصلی تهران امروز است، "22 بهمن باید بدون تفرقه و با وحدت کامل برگزار شود" به نقل از هاشمی رفسنجانی یکی از عناوین اصلی جمهوری اسلامی است، آرمان "ایران غایب بزرگ اجلاس لندن" را تیتر یک خود کرده و مردمسالاری در عنوان اصلی اش آورده" مشایی را در پست های حساس به کار نگیرید".

"دادستانی:اجرای قانون دیکتاتوری نیست" تیتر برجسته ی بهار است، " بخش خصوصی آمریکا علیه تحریم" تیتر اول دنیای اقتصاد است، جام جم " تاکید کارشناسان بر حذف تدریجی یارانه ها" را درعناوین اصلی اش دارد ، جهان صنعت هم این گفته وزیر بازرگانی را برجسته کرده که "گزارشی از گرانی نداریم".

کیهان در عنوان اصلی اش "جاسوسی مشاور موسوی برای سرویس های اطلاعاتی غرب" به نقل از وزیر اطلاعات را جای داده ، " دستگیری دو دیپلمات آلمانی در روز عاشورا" از همین منبع تیتر اول رسالت است، خراسان این نقل قول نایب ریس مجلس را برجسته کرده که "گزارش حوادث کوی دانشگاه نیز در مجلس قرائت می شود" و "خودرو 2200 دلاری هندی به ایران می آید" یکی از عناوین ایران است.

گزیده مقالات

مناظره ها چگونه باید باشد

ابتکار در سرمقاله اش مناظره های برخی از سیاسیون که اخیرا از صدا و سیما پخش می شود را مورد نقد قرار داده و نوشته مناظره و تبادل فکر و تضارب آرا در احکام فردی و اجتماعی دین به عنوان بخش و عضوی از پیکره دین تلقی می شود. مقید بودن به شرایط، موقعیت، الزامات و اقتضائات مناظره باعث می شود افراد بهتر و همه جانبه تر به کشف حقیقت و منطق دین دست پیدا کنند.

نویسنده این مقاله با توجه به این مساله باید های مناظره ها را در هشت بند مورد تاکید قرار داده و در بند اولش نوشته هدف از مناظره باید رسیدن به حق و پویا شدن و پدیدار گشتن حق به هر کیفیتی باشد. و اهل مناظره نباید برای اثبات گفتار، نظریه ها، شان و رتبه ی علمی و صحت رای خود به مناظره بپردازند که نام این کار جدال و ستیز و ریاکاری است که از آن در خلال آیات و روایات نهی شده است. از نشانه های انگیزه ی الهی این است که مناظره کننده جز در مواردی که احتمال تاثیر بدهد وارد مناظره نمی شود و از مناظره با افرادی که می داند بر سر حرف خود با لجاجت و پافشاری می مانند خودداری می کند.

در قسمت دیگری از سرمقاله ابتکار همچنین آمده مناظره کننده باید دنبال حق باشد ولو این که از زبان طرف مقابل حقیقت شنیده شود و باید به خاطر درک و فهم حقیقت سپاسگذار خداوند باشد. مناظره کننده باید فرد مقابل خویش را شریک و همکار علمی خود در دریافت حق تصور کند و نه رقیب و دشمن خود. لذا در صورتی که فرد مقابل مناظره کننده او را به اشتباهاتش واقف ساخت یا منطق کلام خود را به او اثبات کرد و حقیقت را به او نمایاند از وی تشکر کند که او را به سمت گمشده ی خویش رهنمون ساخته است. نه آن که احساس شرمساری و باخت به او دست دهد و رنگ چهره اش دگرگون شود و برآشوبد و بکوشد که نظر طرف را مخدوش کند.

زندانیان را آزاد کنید

اعتماد در میان اخبار و گزارش های خود درخواست داریوش قنبری یکی از نمایندگان مجلس برای آزادی همه افراد بازداشت شده در حوادث پس از انتخابات را با اهمیت دیده و با اشاره به دهه فجر از قول وی نوشته این ایام، ایام مناسبی است که مسوولان و کسانی که درون جبهه نظام و انقلاب هستند، لزوم وحدت را به یاد بیاورند، آسیب های وحدت را بشناسند و در جهت برطرف کردن این آسیب ها اقدامات جدی انجام دهند. فرصت خوبی است که در این ایام از کسانی که در حوادث هفته ها و ماه های بعد از انتخابات آسیب دیدند همان طور که رهبری فرمودند دلجویی شود. بازداشت شدگان را آزاد کنند و مطبوعاتی را که به شکل سلیقه یی بسته شدند و دفاتر احزابی که پلمب شدند بازگشایی شوند تا فضایی برای گفت وگو شکل بگیرد.

این روزنامه در ادامه نیز از قول این عضو فراکسیون اقلیت مجلس نوشته نخبگان باید در این فضا دور هم بنشینند و با توجه به ارزش های نظام و آنچه در قانون اساسی آمده راهکاری برای برقراری مجدد به وحدت و نیل به وحدت ارائه کنند. این زمان، زمان مناسبی است که دو طرف حسن نیت نشان بدهند، اختلاف را کنار بگذارند تا به راهکارهایی برای پایان دادن به اوضاع کنونی برسند. یک سوی بحث این وحدت کسانی اند که در قدرت هستند. آنها نباید مغرور قدرتی باشند که در دست شان است و نباید با در نظر گرفتن منافع آنی خود، منافع بلندمدت کشور را رها کنند چرا که این به ضرر کشور است.

ابراز تاسف از حوادث هوایی

روزنامه جمهوری اسلامی در مقاله ای از ماجرای خروج یک قطار از ریل در مشهد و سانحه حریق و درهم شکستن یک هواپیمای مسافربری در فرودگاه این شهر ابراز تاسف کرده و نوشته توالی این قبیل حوادث که طی سالهای اخیر به حوادث تکراری در کشور ما تبدیل شده نشان می دهد که مدیریت شایسته ای بر سیستم حمل و نقل هوایی ریلی و جاده ای کشور اعمال نمی شود و مردم باید بر اثر این حوادث پی در پی و بی انتها همچنان قربانی بدهند.

جمهوری اسلامی در ادامه افزوده واقعا تاسف بار است که براساس اعلام سازمان ایکائو 23 درصد قربانیان حوادث هوایی جهان از ایران هستند و بیشترین آمار تلفات جاده ای نیز به ایران اختصاص دارد به گونه ای که سالانه به اندازه یک جنگ بزرگ تلفات در جاده های ایران گرفته می شود و خسارات مالی و جانی زیادی بر پیکره کشور باقی می گذارد.

نویسنده این مقاله همچنین تاکید کرده که آیا زمان آن فرا نرسیده که نمایندگان مردم در مجلس به وظیفه خود عمل کنند و با نظارت جدی بر عملکرد دستگاههای مسئول با این حوادث که به گفته مسئولان علت عمده آنها نیز خطاهای انسانی است مقابله نموده و به دوران حاکمیت بی مسئولیتی در نظام اجرایی کشور پایان دهند .

پاسخی برای ثبت در تاریخ

آرمان در یکی از مقالات امروز خود پاسخ هاشمی رفسنجانی به انتقادات اخیر آیت الله محمد یزدی از وی را با اهمیت دیده و نوشته سخنان سه روز پیش محمد یزدی درباره هاشمی رفسنجانی که از سوی ناظران،«بسیار تند» ارزیابی شد، واکنشی از سوی هاشمی به دنبال داشت که اگر نگوییم بی سابقه، قطعاً کم سابقه بود.

نویسنده این مقاله در ادامه به بررسی احتمالات این موضوع پرداخته که البته این که هاشمی گفته است مطالبی را به صورت «کتبی» خواهد نوشت، می‌تواند بدین معنا باشد که او «احتمالاً » قصد علنی کردن انتقاداتش را ندارد و صرفاً برای ثبت در تاریخ یا برای اطلاع برخی اشخاص نکاتی را مکتوب خواهد کرد و البته، از آنجا که حمله به او علنی بوده، شاید هم بخواهد پاسخی علنی داشته باشد.

سرمقاله نویس آرمان همچنین با اشاره به این که وقتی سیاستمداری مانند هاشمی، از بوی توطئه سخن می‌گوید، در نوع خود بسیار تأمل برانگیز است و البته در کنار این نکته، او تهدید کرده است که مسائلی را درباره یزدی، آن هم به طور کتبی ذکر خواهد کرد. در ادامه سمت های محمد یزدی از ابتدای انقلاب تا امروز را برشمرده است.

برون رفت از انسداد سیاسی

مردم سالاری در یادداشتی با یک نگاه به مسایل جاری سیاسی کشوردر دو ماه اخیر نوشته پس از سناریوسازی هایی که راه حل های عقلانی را با تنگنا مواجه ساخته بود، برخی رویکردهای میانجی گرایانه اصلاح طلبان این امیدواری را به افکار عمومی پمپاژ کرده است که بخشی از انجماد سیاسی 8 ماهه اخیر در حال ذوب شدن می باشد. بیانیه میرحسین موسوی در کنار تلاش های سید محمد خاتمی و رویکرد ظریف کروبی در کنگره حزب مردم سالاری، از یک سو هسته مرکزی افراطیان را غافلگیر ساخت و از سوی دیگر بارقه امید را درون کنشگران سیاسی باز تولید کرد.

نویسنده این یاداشت در ادامه به تقسیم بندی تحولات ایران در چند ماه اخیر پرداخته و نوشته در یک نگاه کلان، روند تحولات 8 ماهه اخیر ایران را می توان در چهار فرآیند، «گسست سیاسی»، «تداوم بحران»،«اقدام جبرانی» و برایند عوامل سه گانه در ایجاد «تعادل و انسجام سیاسی» یا «بروز شکاف و گسست دیگر» ترسیم کرد.

نویسنده در ادامه با برشمردن تندروی ها در جناح حاکم نوشته اصلاح طلبان به اعتبار آن که نقد از درون و برون را در فرهنگ سیاسی خود باور دارند، همواره کوشش می کنند در بازار مکاره عوام فریبی، نجوا و فریاد رقیبان را آویزه گوش نمایند تا اگر حقی از گویه های آنان فرومانده باشد به نحوی ادا کنند. ازاین رو با آن که جناح تمامیت خواه قصد دارد با تحریف حقایق و شانتاژ خبری ابتکار عمل را به دست گیرد و با پیشنهاد حکمیت یا توافق نخبگان سیاسی و مذهبی و... که کم هزینه ترین راهکار برای برون رفت از بن بست بر آمده از شکاف های اجتماعی است مقابله کند، تردیدی نیست هیچ عقل منصفی اصرار ندارد که راه حل های مبتنی بر خرد جمعی و مشورت با نخبگان، تنها راه حل برای برون رفت از چالش های برآمده از بی تدبیری تندروی هاست.

تاکید کارشناسان بر حذف تدریجی یارانه ها

جام جم در یکی از گزارش های اصلی اش از تاکید کارشناسان اقتصادی بر حذف تدریجی یارانه ها خبرداده و نوشته در حالی که دولت در لایحه بودجه 89 پیشنهاد کرده است که بسیار بیشتر از سقف مصوبه مجلس از محل حذف یارانه‌ها درآمد کسب کند، کارشناسان اقتصادی نسبت به تبعات این مساله بر سطح عمومی قیمت‌ها هشدار می‌دهند.

این روزنامه در ادامه افزوده با این که قانون هدفمندسازی یارانه‌ها برای سال اول اجرا پیش‌بینی کرده است که دولت 10 تا 20 هزار میلیارد تومان از محل حذف یارانه‌ها درآمد کسب کند، اما اعلام مختصات لایحه بودجه 89 نشان داد که دولت حدود 2 برابر این رقم یعنی 38 تا 40 هزار میلیارد تومان از این محل برای خود درآمد پیش‌بینی کرده و در متن بودجه گنجانیده است که به زعم کارشناسان، این اقدام علاوه بر آن که به طور صریح قانون هدفمند کردن یارانه‌ها را نقض می‌کند، اثرات تورمی و قیمتی بیشتری بر‌جای خواهد گذاشت، چرا که دولت قبلا قرار بود از طریق حذف یارانه‌ها حداکثر 20 هزار میلیارد تومان درآمد کسب کند و حال این رقم باید 2 برابر شود و این یعنی حذف بیشتر یارانه‌ها و در نتیجه رشد بیشتر قیمت‌ها.

جام جم در این گزارش به بررسی این موضوعات از قول دو کارشناس اقتصادی پرداخته و این اقدام طراحی مجلس درباره کاهش اثرات تورمی هدفمند کردن یارانه‌ها را کمرنگ می‌کند؛ چرا که مجلس مقرر کرده بود حذف یارانه‌ها با یک شیب ملایم و در طول 5 سال صورت گیرد، اما ظاهرا پیشنهاد دولت برای 2‌برابر کردن کسب درآمد از محل حذف یارانه‌ها بر آن است که کار را یکسره کند و در نتیجه این شیب ملایم 5 ساله را از بین ببرد.

دولت مجلس تابع می خواهد

تهران امروز در گفت و گویی با غلامرضا مصباحی مقدم رییس کمسیون طرح تحول اقتصادی به بررسی روابط دولت و مجلس در تصویب و اجرای قوانین پرداخته است.

مصباحی مقدم در این باره به تهران امروز گفته مجلس به خوبی در رای به طرح‌ها و لوایح، همچنین رای اعتماد به کابینه استقلال خود را نشان داد اما این استقلال هرگز به معنای سنگ‌اندازی در کار دولت نبود.

رییس کمسیون طرح تحول اقتصادی در بخش دیگری از این گفت و گو با اشاره به تقابل دولت با مجلس اشاره کرده و گفته روابط بین مجلس و دولت باید با همگرایی متقابل باشد، هرگز نباید انتظار داشت که یک طرف، طرف دیگر را به سوی خود بکشاند بدون اینکه انعطاف لازم را نسبت به طرف دیگر از خود نشان دهد.من تصور می‌کنم در این دوره، دولت انتظاراتی بیش از ظرفیت مجلس از جمله در رسیدگی به لوایح داشت.

مصباحی مقدم در باره این که مجلس کجا کاری کرده است که خوشایند دولت نباشد، گفته دولت، مجلس تابع می‌خواهد و انتظار دارد لوایح تقدیمی به مجلس بدون کمترین تغییری به تصویب برسد. مقام معظم رهبری هم بارها تاکید فرمودند که مجلس و دولت باید با همدلی و به دور از جنجال کارهای کشور را پیش ببرند ولی این همدلی هرگز به معنای تعطیلی و انقیاد وظیفه نظارتی مجلس نیست. ایشان هیچ‌گاه سفارش نکردند که نمایندگان هر لایحه‌ای را که دولت به مجلس می‌آورد بدون آنکه کوچکترین اصلاحی از سوی مجلس ارائه شود، تصویب گردد.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.